Άλλο πράγμα η «συμπάθεια» και άλλο η ασυνέπεια

Άλλο πράγμα η «συμπάθεια» και άλλο η ασυνέπεια
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό της 12ης αγωνιστικής, σχολιάζει όσα διημείφθησαν στα έξι γήπεδα της Basket League και απορεί με την αντιδράσεις της επίσημης ΑΕΚ.

Το πρώτο ζητούμενο ήταν να επιστρέψει η αγωνιστική δραστηριότητα κάτι που συνέβη και μάλιστα χωρίς αναβολές αγώνων και το δεύτερο είναι να ξαναδούμε σιγά-σιγά ολοένα και περισσότερο κόσμο στις κερκίδες. Ως τότε (ελπίζουμε να μην αργήσει), τουλάχιστον έχουμε να ασχολούμαστε με όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα στις τέσσερις γραμμές, αρχίζοντας από το ταμείο της προτελευταίας αγωνιστικής του 1ου γύρου.

Στο κλειστό της Περιβόλας, οι σημαντικές απουσίες του Απόλλωνα Πάτρας (Διαμαντάκος και οι νεοαποκτηθέντες ΜακΛιν και Μήτρου-Λονγκ) δεν επέτρεψαν στους Πατρινούς να είναι έστω ανταγωνιστικοί και έτσι ο Παναθηναϊκός (9-1) δεν επικράτησε απλά πιο εύκολα απ' ότι περίμενε, αλλά πέτυχε την πιο ευρεία νίκη του (90-48) στην εφετινή σεζόν, καταγράφοντας ταυτόχρονα και το χαμηλότερο παθητικό.

Νέντοβιτς

Γενικά, η εξαιρετική αμυντική απόδοση των «πρασίνων» στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι ένα κομμάτι πάνω στο οποίο πρέπει να «χτίσει» η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη ενόψει της ακόμη πιο απαιτητικής συνέχειας στις εγχώριες διοργανώσεις, ειδικότερα από την στιγμή που θα ενσωματωθεί στο αγωνιστικό rotation και ο νεοαποκτηθείς και άρτι αφιχθείς Στέφαν Γιόβιτς. Κατά τα άλλα, οι πρωταθλητές κρατούν το «ξεμπούκωμα» του Λευτέρη Μποχωρίδη (17π. & 3ασ. με 3/6 τριπ.), ο οποίος πήρε και τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (25'53") από τον προπονητή του.

Η ομάδα του Νίκου Βετούλα έκανε πολλές αλλαγές στην διάρκεια της διακοπής (έφυγε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Ορλάντο Κόουλμαν) και θα κριθεί στην σειρά των τεσσάρων αγώνων που ακολουθούν με Άρη, Ιωνικό εκτός, Κολοσσό εντός και ΑΕΚ στα Λιόσια.

Έϊσι και ρυθμός ήταν τα κέρδη

Στο Φάληρο, η αγωνιστική «καθίζηση» του 2ου μέρους στην Πόλη και η παράδοση στην πίεση της Φενέρμπαχτσέ φαίνεται ότι λειτούργησε αφυπνιστικά για τον Ολυμπιακό (9-1) που δεν άφησε τον Ιωνικό (3-7) να πάρει ανάσα. Η 5η εφετινή «κατοστάρα» (109-65) σε συνδυασμό με την καλύτερη αμυντική προσπάθεια της σεζόν στο πρωτάθλημα, αποτελούν θετικό οιωνό ενόψει μίας απαιτητικής τετράδας αγώνων (με Μακάμπι, Κολοσσό και ΑΕΚ εκτός και με Ερυθρό Αστέρα εντός) με την οποία θα κλείσει ο Γενάρης.

Το ζητούμενο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα είναι η απόκτηση σταθερού αγωνιστικού ρυθμού, που είναι απαραίτητος για την διατήρηση της ομάδας σε πρωτιάς στην Α1 Κατηγορία, κατάκτησης του Κυπέλλου και 4άδας στην Euroleague. Το πρώτο θετικό δείγμα του Κουίνσι Έϊσι (12π. & 3ρ. με 4/4 σουτ σε 15'), τα +24 ριμπάουντ, οι υπερδιπλάσιες ασίστ (32) από λάθη (13), ο διψήφιος αριθμός κλεψιμάτων (10) και τα υψηλά ποσοστά σε δίποντα (74,3%) και τρίποντα (46,4%), δείχνουν ότι οι «ερυθρόλευκοι» (Βεζένκοφ 16π., 6ρ. & 3ασ., Λαρεντζάκης 15π., 7ασ. & 3κλ. με 6/8 σουτ) έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης, με κάθε ματς να έχει την δική του ξεχωριστή σημασία.

Κουίνσι Έισι

Οι Νικαιώτες έχασαν από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να βάλουν πίεση σε κανένα σημείο στους γηπεδούχους.
Το 46,6% στις βολές και η φυσιολογικά «χαμηλή πτήση» των πρωτοεμφανιζόμενων Πάρκερ, Λάνγκφορντ και Κίνγκσλεϊ (5π. με 2/11 σουτ), δεν βοήθησαν την ομάδα του Κούρο Σεγούρα να παρουσιάσει το ανταγωνιστικό πρόσωπο που θα ήθελε. Πλέον οι «κυανόλευκοι» ρίχνουν το βάρος τους στα δύο διαδοχικά εντός έδρας παιχνίδια που ακολουθούν (με Λάρισα και Απόλλωνα), τα οποία αναμένεται να καθορίσουν την τύχη τους στην μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Με inside game ο Προμηθέας, δύσκολα τα πράγματα για Ηρακλή

Στο Ιβανόφειο, o Προμηθέας (8-4) πήγε για πρώτη φορά με συνέπεια – στις μέρες του Ηλία Ζούρου – την μπάλα στο «ζωγραφιστό» και εκμεταλλεύτηκε το σαφές πλεονέκτημα που είχε η τριάδα Αγραβάνη, Γκραντ και Χαντ (44π. & 12ρ. σε 17/25 σουτ) απέναντι στους ψηλούς του Ηρακλή (3-8). Το παραπάνω στοιχείο που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενουμένων και «συνυπέγραψε» το 4ο εφετινό «διπλό» (95-82) των Πατρινών, οφείλεται εν πολλοίς στο πιο ορθολογιστικό παιχνίδι των τριών point-guard της ομάδας (Γκίκας, Ρέι και Γκάντι είχαν συνολικά 11 ασίστ και μόλις 1 λάθος), στο all-around παιχνίδι του Ρογκαβόπουλου (10π., 8ρ. & 4ασ.) και φυσικά στο κάτι περισσότερο από αξιοπρεπές ντεμπούτο του Μιχαήλο Άντριτς (9π. & 3ασ. με 2/3 τριπ.) και του Τρέβις Σίμπσον (8π. & 5ρ. με 2/3 τριπ.), που είναι έμπειροι παίκτες και θα βοηθήσουν.

Ο Ηλίας Ζούρος, πάντως, θέλει πάση θυσία έναν playmaker για να βάλει περισσότερο την ομάδα στην επιθετική του φιλοσοφία και να μπορέσει να είναι περισσότερο ανταγωνιστική στο υψηλότερο επίπεδο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Προμηθέας

Όσον αφορά στην ομάδα του Κώστα Μέξα (Ντάγκλας 22π., 4ρ. & 5ασ.), με 40,8% εντός πεδιάς, με πολύ χαμηλή δημιουργία και με μέσο παθητικό στους 85 πόντους εντός έδρας, έδειξε ότι υστερεί σε ποιότητα ώστε να «χτυπήσει» τα παιχνίδια με θεωρητικά ανώτερες ομάδες στο γήπεδό του. Αυτός, άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος για να καλύψει το χαμένο έδαφος από την αφαίρεση τριών βαθμών, που τον έχει φέρει στην τελευταία θέση, με δύο βαθμούς διαφορά από Λάρισα και Ιωνικό (έχουν και από έναν αγώνα λιγότερο).

Έκανε σεφτέ ο Τόμιτς, που πήγε ο αυτοσεβασμός της ΑΕΚ;

Στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», η πρώτη νίκη (101-81) του Περιστερίου (5-6) μετά από 2 μήνες συνδυάστηκε με την πρώτη «κατοστάρα» μετά από 2 χρόνια και δικαίωσε τόσο την δουλειά που έγινε στην διακοπή όσο και τις διορθωτικές κινήσεις που έκανε η ομάδα μετά την αλλαγή προπονητή. Αν εξαιρέσουμε ένα κενό διάστημα στο 2ο μισό της 1ης περιόδου, η ομάδα του Μίλαν Τόμιτς δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στην ΑΕΚ, με την διαφορά να βρίσκεται σταθερά σε διψήφιο νούμερο σε όλο το 2ο μέρος και να φτάνει μέχρι και το +22.

Βάσει της εικόνας των νικητών, ο 48χρονος Ελληνοσέρβος τεχνικός φάνηκε να έχει δουλέψει αρκετά στο νευραλγικό κομμάτι της κατανομής και της αφομοίωσης των ρόλων, με τον Χρηστίδη (8π. & 3ρ.) να συμπληρώνει τον Μπράουν (7π. & 13ρ.) στο inside game, τον Πολωνό Τόμας Γκιέλο (17π. με 5/6 τριπ.) να πραγματοποιεί ονειρεμένο ντεμπούτο και τον Στίβεν Γκρέι να έχει την «σοφία» να μην πάρει ούτε προσπάθεια, σε μία βραδιά που όλοι οι υπόλοιποι (Πέτεγουεϊ 18π., 3ρ. & 2ασ.) ήταν στα «κόκκινα». Ειδικότερα οι τρεις πρώην «κιτρινόμαυροι» (Κατσίβελης, Χρυσικόπουλος και Μωραϊτης είχαν μαζί 38 πόντους και 14 ασίστ με 7/11 τριπ.), οι οποίοι μπήκαν στο παρκέ αφιονισμένοι και φάνηκε ότι είχαν επιπλέον κίνητρο, αντιμετωπίζοντας την πρώην ομάδα τους.

Για την ΑΕΚ (5-6) με το Όσκαρ κακοδαιμονίας αλλά και την «επτάψυχη» αύρα, δεν μπορεί κανείς να πει πολλά λόγια εκτός από το ότι οι παίκτες και ο Στέφανος Δέδας παλεύουν με καραμπίνες απέναντι σε πολυβόλα και δεν το βάζουν κάτω (ελπιδοφόρο ντεμπούτο από τον Κουζέλογλου με 14π. & 6ρ.).

AEK

Όταν μία σεζόν σημαδεύεται από θάνατο παίκτη (Γέλοβατς), ασθένεια του MVP (Ανγκόλα) και μία σειρά από άλλα ιατρικά και μη προβλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμπάθεια, είναι το λιγότερο δεδομένη.

Ειδικότερα όταν ο άκρως πετυχημένος στο πρόσφατο παρελθόν, Μάκης Αγγελόπουλος δεν παρατάει τον «πόλεμο», όσες μάχες και να χάσει. Αν υπάρχει μία διαφωνία με την «Ένωση», όμως, αυτή συνίσταται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να αντιμετωπίζει την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνει (μετράει 17 ban, ενώ παρουσιάζεται συνεχώς ασυνεπής στους διακανονισμούς που κάνει σε όσους χρωστάει).

Στο χωριό μου, όταν χρωστάς και της Μιχαλούς, κοιτάς πρώτα να κλείσεις τις τρύπες και μέχρι τότε έχεις τουλάχιστον έναν λόγο λιγότερο. Αν μη τι άλλο, δεν κάνεις βλέψεις για διακρίσεις και φέρνεις "νέους" παίκτες, έχοντας τόσο κόσμο απλήρωτο. Φρονώ, λοιπόν, ότι για την «Ένωση» θα ήταν προτιμότερο να χαμηλώσει τους τόνους και να θυσιάσει μία χρόνια για χάρη της εξυγίανσης και όχι προσπαθεί να πείσει πανταχόθεν (κουνώντας επισήμως το δάχτυλο για τα ρεπορτάζ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας) ότι οι υψηλοί της στόχοι δεν αλλάζουν! Φτάνοντας μέχρι το σημείο να βγάλει μέχρι και παίκτη από τη ναφθαλίνη της «σύνταξης», για να επικοινωνήσει ότι η ομάδα στοχεύει στο Κύπελλο και την 3η θέση στην κανονική περίοδο! Πόσοι άραγε είδαν χθες τον Άντι Ράουτινς (3π. με 1/8 σουτ) και δεν τον λυπήθηκαν...

Με την ευχή να μην ταλαιπωρηθεί και να επιστρέψει σύντομα ο Μπράιαν Ανγκόλα, ο αγώνας της ερχόμενης Κυριακής (23/01, 20.00) με τον ΠΑΟΚ, προβλέπεται κομβικός για την συνέχεια των «κιτρινόμαυρων» στην Basket League.

Ήταν θέμα ρυθμού

Στην Πυλαία έγινε ίσως το πιο συναρπαστικό παιχνίδι του τριημέρου, με τον πρωτοεμφανιζόμενο Ντιμίτρι Ρίβερς (14π., 6ρ. & 3κλ. με 4/6 σουτ) να προσφέρει σημαντική ώθηση στον ΠΑΟΚ (4-6) και μαζί με τους συνήθειες ύποπτους Τζόουνς (20π. & 13ρ.) και Γιάνκοβιτς (15π., 6ρ. & 2κλ. με 5/7 σουτ), να «υπογράφουν» την επιστροφή του «δικεφάλου του Βορρά» στις νίκες (86-80) μετά από 35 μέρες.

Με δεδομένη την 15ήμερη διακοπή και την αναβολή του προημιτελικού αγώνα Κυπέλλου με τον Προμηθέα, οι Θεσσαλονικείς ίσως ήταν η μόνη ομάδα που δεν χτυπήθηκε από τόσο μακρά αγωνιστική απραξία, υπό την έννοια ότι έδωσαν τρεις αγώνες για το BCL, από τις 29 Δεκεμβρίου έως και τις 12 Γενάρη. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη είχε καλύτερο ρυθμό από τον Κολοσσό (7-4) και κατάφερε μέσα σε 6,5 λεπτά να «εξανεμίσει» δύο φορές μία διαφορά 7 πόντων (44-51 στο 23'14" έγινε 51-51 στο 25'05" και το 54-61 στο 27'20" έγινε 62-61 στο 29'29") που πήραν οι φιλοξενούμενοι.

Απόντος του τραυματία Μάλκολμ Γκρίφιν, πάντως, σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Βασίλη Τολιόπουλου (12π. & 3ασ. & 2κλ. με 3/7 τριπ.) που μαζί με τον αθόρυβο αλλά άκρως ουσιαστικό Μάντζαρη (6π. & 8ασ.) κάλυψαν τον χρόνο στην θέση του point-guard (είχαν μαζί 11 ασίστ έναντι μόλις 3 λαθών) και πήραν σωστές αποφάσεις σε καίριες στιγμές.

PAOK - Kolossos

Οι νικητές τρέχουν το πρώτο τους νικηφόρο σερί στο πρωτάθλημα (2/2) και ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός θα τους βοηθήσει να δουλέψουν περισσότερο στην προπόνηση, να ενσωματώσουν καλύτερα και τον έτερο νεοαποκτηθέντα, Άντονι Λι και σταδιακά να βρουν ρυθμό και να αρχίσουν την αναρρίχηση στα ανώτερα στρώματα της βαθμολογίας.

Εκεί όπου βρίσκονται οι Ροδίτες (Φλόιντ 20π., Μαργαρίτης 15π., 4ρ. & 2ασ. με 3/4 τριπ.), οι οποίοι τηρουμένων των συνθηκών (έπαιξαν για πρώτη φορά μετά από 27 μέρες κι έδωσαν μόλις το τρίτο παιχνίδι τους σε διάστημα σχεδόν 2 μηνών), έδειξαν καλά στοιχεία, απείλησαν τους αντιπάλους τους και πάλεψαν μέχρι το τέλος το ματς.
Κομβικό σημείο για την ομάδα του Ηλία Καντζούρη, η αποβολή του Βασίλη Ξανθόπουλου με πολύ αυστηρή τεχνική ποινή για flopping στο 12ο λεπτό της αναμέτρησης, απόφαση που άφησε τους φιλοξενούμενους με μόλις έναν point-guard. Ο Στέφαν Ποτ (5π. & 13ασ. με 1/5 σουτ) βρέθηκε σε καλή βραδιά, η υπερβολική εμμονή των συμπαικτών του στα τρίποντα (για ένα διάστημα είχαν 13/17) και το αντίστοιχο έλλειμμα σε inside game, κάποια στιγμή θα «τιμωρούνταν», ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο φάνηκε η υστέρηση σε αγωνιστικό ρυθμό. Εξ' ου και το σερί 25-6 που έτρεξαν οι γηπεδούχοι.

Συμπερασματικά, πάντως, οι νησιώτες άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις και είναι θέμα εβδομάδων να επανακτήσουν την ένταση που χαρακτήριζε το παιχνίδι τους (στην άμυνα κυρίως) στις πρώτες 10 αγωνιστικές.

Άλλη ομάδα η Λάρισα, σφιγμένος ο Άρης

Στο κλειστό της Νεάπολης, οι Θεσσαλοί απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι είναι άλλη ομάδα σε σχέση με εκείνη που στήθηκε στην αφετηρία της εφετινής Basket League. Παρά την αγωνιστική απραξία σχεδόν ενός μηνός και την απουσία του Κροάτη σέντερ Μαρίν Μάριτς, η Λάρισα (3-7) έδειξε ότι συνέχισε από 'κει που σταμάτησε (εκτός έδρας νίκη στην Πάτρα) και η δίκαιη επικράτηση (84-81) επί του Άρη (4-6), της δίνει ανάσα ασφαλείας στην μάχη για την παραμονή και απόσταση δύο βαθμών από τον ουραγό Ηρακλή.

Η εικόνα του αγώνα και ο απόλυτος έλεγχος που είχαν οι γηπεδούχοι (Κρουμπάλι 20π., 6ρ. & 2κλ. με 7/7 σουτ) στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, καταδεικνύουν ότι η αλλαγή προπονητή και οι διορθωτικές κινήσεις των γηπεδούχων (Μούντι, Γκριν, Μάριτς και Παπαντωνίου) αποδίδουν καρπούς. Ο Φώτης Τακιανός έχει στην διάθεσή του ένα rotation 9 παικτών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάει την μπάλα κοντά στο καλάθι (Μάριτς και Κρουμπάλι) ή να παίξει small ball.

Larisa - Aris

Οι «κιτρινόμαυροι» φάνηκαν άκρως επηρεασμένοι από την διακοπή του πρωταθλήματος, καθώς ήταν η ομάδα με την μεγαλύτερη αποχή (35 μέρες). Το παράδοξο για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη ήταν ότι έφυγε ηττημένη παρά την παραγωγική βραδιά των τριών βασικών επιθετικών της «όπλων» (Κάουαν, Χάνλαν και Κέλι είχαν μαζί 57 πόντους, 19 ριμπάουντ και 14 ασίστ), αν και στο τέλος άγγιξε την ανατροπή κι έχασε στις λεπτομέρειες. Στα θετικά καταχωρείται η ελπιδοφόρα απόδοση του 20χρονου Σιδηροηλία (10π., 2ασ. & 3κλ. με 2/2 τριπ.). Η αναμέτρηση με τον Απόλλωνα που ακολουθεί ανήκει στις λεγόμενες "must win", καθώς ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» απειλείται και με αφαίρεση 3-5 βαθμών, σε μία υπόθεση που πάντως δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν την άνοιξη.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!