ΠΑΟΚ: 10 μικρές ιστορίες από το 2020!

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: 10 μικρές ιστορίες από το 2020!

bet365

Η ζωή του καθενός μας είναι στιγμές και εικόνες... Σκόρπια κομμάτια, που το ένα μπαίνει δίπλα στο άλλο για να προκύψει ολοκληρωμένο το παζλ... Σαν αυτές τις δέκα που επιλέξαμε για τον ΠΑΟΚ του 2020. Στιγμές σαν κλικ ενός φωτογραφικού φιλμ.

Η ιστορία του 2020 έχει γραφτεί με τόσες μικρές ιστορίες, που όλες μαζί δεν πρόκειται να… χωρέσουν στη μίνι εξιστόρηση όσων βιώσαν στην Τούμπα τις προηγούμενες 365 μέρες.

Ξέρω ότι ιντριγκάρει πολλούς, σα να βλέπω από κάτω τα σχόλια, να γράψω ότι η χρονιά ξεκίνησε με την ήττα (και τι ήττα, σφαλιάρα ολκής…) από τον Άρη, που συνιστούσε παράλληλα το «σπάσιμο» ενός αήττητου σερί 51 αγώνων, αλλά δεν πρόκειται να σταθώ εκεί, άλλωστε το 2020 αποδείχθηκε μια χρονιά που κανείς δε θέλει να πολύ θυμάται ή να κρατάει πράγματα στη μνήμη του. «Ντιλίτ» που λέτε και στα χωριά σας…

Όπως στις περισσότερες ομάδες, έτσι και στον ΠΑΟΚ του 2020, υπήρχαν πρόσωπα και στιγμές που ξεχώρισαν και για κάποιους θα πρέπει να μνημονεύονται όταν η κουβέντα θα πηγαίνει στο συγκεκριμένο έτος. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως για τον Χρήστο Τζόλη, θα είναι για πάντα η χρονιά-ορόσημο της καριέρας του.

Όμως, δεν είναι μόνον ο μικρός και θαυματουργός επιθετικός του «Δικεφάλου» που ξεχώρισε από τα πρόσωπα που θα συνοδεύσουν τις δέκα μικρές από το 2020. Υπάρχουν, επίσης, οι Μίσιτς, Βιεϊρίνια, Γκαρσία, Ζίβκοβιτς, Μιχάι, Πέλκας, Ουαγκέ και… Αυγενάκης να συνοδεύουν αυτές τις μικρές ιστορίες.

10. Μούσα Ουαγκέ: Η αυτοθυσία

Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Απ’ την τελευταία εικόνα της χρονιάς. Δυνατή. Η πράξη αυτοθυσίας του Μούσα Ουγκέ στον αγώνα εναντίον του Άρη στις αρχές του Δεκέμβρη, επιμένουμε ότι για τους περισσότερους πρέπει να αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα προκειμένου να αντιληφθούν πως είναι να θυσιάζεις τον εαυτό σου για να ωφεληθούν οι άλλοι και όχι εσύ…

Ένα παιδί μόλις 22 ετών δεν σκέφτηκε ούτε δευτερόλεπτο να κάνει πίσω. Θυσιάστηκε για την ομάδα του, για όλους τους άλλους χωρίς να σκεφτεί ότι βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του. Ένα παιδί που μετρούσε μόλις τέσσερις μήνες στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, φρόντισε να καταλάβει αφ' ενός που βρίσκεται κι αφ' ετέρου να βάλει την ομάδα πάνω απ' όλα και να θυσιαστεί γι' αυτήν.

Γι’ αυτό και του αφιερώσαμε στο gazzetta.gr μια «μόνιμη» θέση στη γωνιά των «The Specials One» με το: Μούσα Ουαγκέ: Τι σημαίνει αυτοθυσία...

09. Πάμπλο Γκαρσία: Η πρόκληση

Ο Αμπέλ Φερέιρα ήρθε ένα ηλιόλουστο πρωινό στην Ολλανδία, το καλοκαίρι του 2019, είδε για τους επόμενους 16 μήνες και απήλθε την τελευταία μέρα του περασμένου Οκτώβρη. Ο διάδοχος του στον «ασπρόμαυρο πάγκο, Πάμπλο Γκαρσία, δίχως δεύτερη σκέψη είπε το «ναι» στην πρόταση η οποία έφτασε συστημένη από το Ροστόφ και την οικογένεια Σαββίδη.

Ο αγαπημένος «Τσε» της «ασπρόμαυρης» κερκίδας περίμενε σχεδόν πέντε χρόνια εκείνη την στιγμή, ένιωσε μια έκπληξη όταν χτύπησε το τηλέφωνο με την υπεραστική κλήση από τη Ρωσία, αλλά ήταν έτοιμος να παραλάβει τη σκυτάλη αναλαμβάνοντας το δύσκολο και απαιτητικό, σίγουρα όχι εύκολου στο κουμάντο, τιμόνι του «ασπρόμαυρου» καραβιού.

Νέος και μάλιστα πρωτάρης κυβερνήτης στο σκάφος, ο Γκαρσία μας έχει δείξει από την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο ότι δεν διστάζει να βουτήξει στα βαθιά και να μπει στη μάχη. Γι’ αυτόν, άλλωστε, κάθε αγώνας είναι μια μάχη, ένα κομμάτι του «πολέμου» εντός των γραμμών. Έτσι πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια που λείπει από την πατρίδα του, έτσι θα πορευτεί και ως πρώτος προπονητής, πάνω σε συγκεκριμένες και απαράβατες αρχές: Στην πειθαρχεία, στην αποφασιστικότητα μέχρι το τελευταίο λεπτό, στην ομαδική λειτουργία και στον ισχυρό χαρακτήρα.

Για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ο «Ινδιάνος» του ΠΑΟΚ, θα είναι πάντα ένας «Επαναστάτης με αιτία!», όπως ακριβώς τον περιγράψαμε σ’ ένα από τα G-Weekend του Νοεμβρίου.

08. Αντρέ Βιεϊρίνια – Η επιστροφή

Η επιστροφή του μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα, μετά από ένα ταραγμένο και περιπετειώδες καλοκαίρι, όμως ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι και πάλι εδώ!

Ήταν Πέμπτη 8 Οκτωβρίου όταν λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι ο Αντρέ Βιεϊρίνια, μ’ ένα συγκινητικό μήνυμα, αποχαιρετούσε τον ΠΑΟΚ, το σπίτι του, φεύγοντας... «ως άντρας, οικογενειάρχης, πατέρας, Σαλονικιός και πάντα ΠΑΟΚτσής».

Κλείνοντας, προσωρινά, την πόρτα της Τούμπας, ευχήθηκε τα καλύτερα «για την ομάδα μου» και φυσικά́ για την κεφαλή́ αυτού́ του σπιτιού́, την οικογένεια Σαββίδη, «μόνο χαρές και επιτυχίες». Ένας-ένας οι συμπαίκτες του άρχισαν να τον αποχαιρετούν, μέσω των social media, την ίδια ώρα που ο επίσημος ΠΑΟΚ δεν είχε πει το παραμικρό και το κυριότερο, επέμενε και δεν… αποκαθήλωνε τη φωτογραφία του αρχηγού από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

Κάπως έτσι και στο «αποχαιρετιστήριο» θέμα του G-Weekend (André Vieirinha: Μια φορά ΠΑΟΚ, για πάντα ΠΑΟΚ!) είχαμε κρατήσει ανοικτή την πόρτα της επιστροφής του, πιστεύοντας κατά βάθος ότι θα βρισκόταν η χρυσή τομή, όπερ και εγένετο στις 22 Οκτωβρίου. Αλλωστε και στο ποδόσφαιρο ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ...».

07. Δημήτρης Πέλκας: Η χαμένη στιγμή

Μέσα στο 2020 ο ΠΑΟΚ έδωσε πολλούς «τελικούς», ο μεγαλύτερος (και διπλά χαμένος) ήταν αυτός απέναντι στην Κρασνοντάρ, όταν για ακόμα μια φορά πήγε στη βρύση, αλλά δεν ήπιε νερό. Μετά από ένα πολύ περίεργο καλοκαίρι ο «Δικέφαλος» δεν είχε χρόνο, ούτε δικαίωμα να βολοδέρνει την σκέψη του στο παρελθόν, ούτε βεβαίως μπορούσε να απαντήσει στο αγγλιστί καλούμενο «what if…», τότε που βρέθηκε ξανά στην ίδια ακριβώς θέση.

Μια ολόκληρη γενιά περίμενε αυτό το πασπαλισμένο απ’ τη χρυσόσκονη των υπέρλαμπρων αστεριών όνειρο να πάρει σάρκα και οστά. Δυστυχώς για τους «ασπρόμαυρους» θα συνεχίσει να περιμένει. Στο Κρασνοντάρ η μεγάλη (χαμένη) στιγμή ήρθε όταν ο Δημήτρης Πέλκας έστησε την μπάλα στην «άσπρη βούλα». Η αγιάτρευτη πληγή των πέναλτι πλήγωσε τον αρχηγό του. Στη ρεβάνς του 2-1 όλα πήγαν στραβά και την επομένη του αποκλεισμού ο ΠΑΟΚ έκανε πράξη την επιθυμία του 27χρονου μεσοεπιθετικού να ανοίξει την πόρτα της εξόδου και να αλλάξει σελίδα στην καριέρα του.

Ο Πέλκας φορώντας την κιτρινομπλέ φανέλα της Φενέρμπαχτσε με το 14 στην πλάτη, κόβει βόλτες στο Βόσπορο και το G-Weekend ξετύλιξε για χάρη του το κουβάρι των «ασπρόμαυρων» αναμνήσεων.

06. Άντρια Ζίβκοβιτς: Η ευκαιρία

O Σέρβος αποδείχθηκε το καλοκαιρινό «λαχείο» για τον ΠΑΟΚ. Με διαφορά η ποιοτικότερη προσθήκη στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ. Στα 24 του ο Άντρια Ζίβκοβιτς είναι ένας τοπ κλάσης ποδοσφαιριστής, «value for money», όπως λέγεται στην ποδοσφαιρική πιάτσα.

Μέχρι τις 26 Αυγούστου, ημέρα που έλυσε το συμβόλαιο του με την Μπενφίκα, το άλλοτε «wonderkid» του σερβικού ποδοσφαίρου έβγαζε το ψωμί του στη Λισαβόνα. Κι όχι απλά το έβγαζε, αλλά έβλεπε τον τραπεζικό του λογαριασμό να «φουσκώνει» με πολλά εκατομμύρια από την στιγμή που άφησε την Σερβία και έφυγε -μέσω Κύπρου σε μια μεταγραφή με πολύ παρασκήνιο- για την Πορτογαλία.

Ερχόμενος στην Ελλάδα για να υπογράψει στον ΠΑΟΚ, με το 1/8 των χρημάτων που πληρωνόταν από τους «Αετούς» και μέσα σε τρεις μήνες κατόρθωσε να κλέψει τις καρδιές των «ασπρόμαυρων». Σε τέτοιο βαθμό που έκανε ακόμα και τους παράγοντες του «Δικεφάλου» να εκφράζουν δημοσίως την απορία τους «για το πως αυτός ο παίκτης ήρθε στην Ελλάδα…».

Για παίκτες του δικού του επιπέδου το ελληνικό πρωτάθλημα δεν αποτελεί προτεραιότητα. Όμως, ο «Ζίβκο» αναγεννήθηκε στην Τούμπα και το δείχνει με την παρουσία του (5 γκολ, 2 ασίστ) στο γήπεδο.

Γνήσιος Παρτιζάνος, πήρε σχεδόν 12.000.000 ευρώ σε μια τετραετία στο «Λουζ» και ήταν εκείνος που τον Σεπτέμβριο «εκτέλεσε» την Μπενφίκα στο δρόμο για τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ!

Το λες και (το γράφεις στο G-Weekend του Οκτωβρίου) karma…

05. ΠΑΟΚ-Μπενφίκα: Η επιβεβαίωση

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και... η ώρα του ΠΑΟΚ! Πότε; Το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου! Τότε ήταν η ΣΤΙΓΜΗ του απέναντι στην πανίσχυρη Μπενφίκα. Οι «ασπρόμαυροι» καταθέτοντας ψυχή και καρδιά πέταξαν έξω τους «Αετούς της Λισαβόνας» και συνέχιζαν για λίγο να ονειρεύονται.

Ένα εμπόδιο είχε απομείνει, αυτό της ρωσικής Κρασνοντάρ, στο δρόμο προς τους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, αλλά εκείνο το βράδυ η πρόκριση πανηγυρίστηκε -παρά τα μέτρα κατά του κορονοϊού- λες και ο «Δικέφαλος» κατακτούσε κάποιον τίτλο!

Ηταν μια ακόμη ιστορική πρόκριση του ΠΑΟΚ, αυτή τη φορά απέναντι στην πανίσχυρη Μπενφίκα. Ένα ματς, ένα 90λεπτο, μια ιστορία βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα. Ο θρίαμβος με 2-1 έμοιαζε να είναι η επιβεβαίωση για μια ομάδα που είχε σχεδόν επτά φορές μικρότερο σε αξία ρόστερ από την αντίπαλο της. Και σ’ ένα ακόμα παιχνίδι της μοίρας, το γκολ που σφράγισε τη νίκη του «ΔΙκεφάλου» ήρθε από τα πόδια του Άντρια Ζίβκοβιτς

04. Χρήστος Τζόλης: Η ανάδειξη

Ο Χρήστος Τζόλης μέσα στο 2020 έζησε όσα δεν είχε ζήσει τα προηγούμενα 17 χρόνια της ζωής του. Το 18άχρονο μειράκιον του ΠΑΟΚ διάγει την πρώτη κουτσουρεμένη, λόγω πανδημίας, σεζόν στο μαγικό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τα σπάει!

Το νέο «παιδί-θαύμα» μπορεί να βρέθηκε από… σπόντα στην πρώτη ομάδα, φρόντισε με τα κατορθώματα του να μας συστηθεί με εκκωφαντικό τρόπο απέναντι στην Μπεσίκτας (2 γκολ και ασίστ) και πλέον στα χέρια του Πάμπλο Γκαρσία μπορεί να εκτοξεύσει την καριέρα του στα ύψη.

Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν φανταζόταν ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχει φτάσει λίγο μετά την ενηλικίωση του (γεννημένος στις 30 Ιανουαρίου του 2002) να είναι στις κλήσεις του ομοσπονδιακού προπονητή, Τζον φαν Σιπ, να αγωνίζεται ως βασικός στα τελευταία παιχνίδια Εθνικής ομάδας στο Nations League, αποτελώντας ισχυρό και ισότιμο μέλος του γαλανόλευκου ρόστερ.

03. Ενέα Μιχάι – Ο «τίτλος»

Ο ΠΑΟΚ μέσα στο 2020 είδε το πρωτάθλημα και το κύπελλο να καταλήγουν στον Πειραιά, ωστόσο έχει να υπερηφανεύεται για το δικό του… τίτλο, που κατέκτησε στα πλέι οφ απέναντι στον Ολυμπιακό.

Στις 12 Ιουλίου ο «Δικέφαλος» περνούσε νικηφόρα από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» υποχρεώνοντας τους «ερυθρόλευκους» στην πρώτη τους ήττα στο πρωτάθλημα. Στο 90ο λεπτό ο Ενέα Μιχάι, με το πρώτο γκολ της καριέρας του έστελνε την μπάλα στα δίχτυα του Σα και μαζί έσβηνε ένα αήττητο 43 αγώνων για τους μετέπειτα πρωταθλητές.

Κάποια στιγμή θα έχανε ο Ολυμπιακός. Όπως έχασε και ο ΠΑΟΚ που είχε συμπληρώσει 51 σερί ματς χωρίς ήττα. Απλά οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν το αήττητο πρωτάθλημα τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του κι έτσι η εκπληκτική του φετινή πορεία σταμάτησε στους 43 αγώνες χωρίς ήττα.

Ο «Δικέφαλος», μετά από εκείνο το «διπλό», που για ορισμένους μπορεί να ισοδυναμούσε μέχρι και με… τίτλο, παρέμεινε η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει αήττητο πρωτάθλημα στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και μαζί με τον Παναθηναϊκό οι δύο σύλλογοι που το κατέκτησαν δίχως ήττα από καταβολής της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

02. Γιόσιπ Μίσιτς: Η περιπέτεια

Για τον ΠΑΟΚ τα είπαμε πιο πάνω, το 2020 ήταν μια περίεργη χρονιά, με πολλά πάνω και κάτω, όμως για τον Γιόσιπ Μίσιτς έμοιαζε να εξελίσσεται σαν παραμύθι. Ο «Mr. Vertical» του «Δικεφάλου» ήταν στα καλύτερα του, είχε φτάσει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο του στη λειτουργία των «ασπρόμαυρων» και να κλέψει τις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων, που δε δίστασαν να τον ψηφίσουν στην κορυφαία ενδεκάδα της τελευταίας δεκαετίας!

Όμως, όλα ανατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Ενα πρωί στις αρχές του Ιούνη έφταναν κάποιες τυπικές εξετάσεις όλης της ομάδας πριν από την έναρξη των playoffs για να διαλύσουν τα πάντα. Ήταν τότε που ο μαχητής από το Βινκόβτσι της Κροατίας ένιωσε τη γη να ξεγλιστρά, να φεύγει κάτω από τα πόδια του.

Τότε, που η ριμάδα, η ζωή απέκτησε άλλο νόημα για ένα νέο άνθρωπο 26 ετών, πατέρα δύο μικρών παιδιών, που έβλεπε την καριέρα του να εκτοξεύεται πριν προσγειωθεί απότομα στο έδαφος και πιο κάτω από εκεί…

Ευτυχώς για τον ίδιο και την οικογένεια του, ο Γιόσιπ το καλύτερο μας το κρατούσε για το τέλος του 2020, με την επιστροφή του στα γήπεδα!

01. Η απόφαση και η «απάντηση»...

Η υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη ταλαιπώρησε τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό από τον Ιανουάριο του 2020, μια υπόθεση με πολλά επεισόδια στις δικαστικές αίθουσες, μια υπόθεση που σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση της απόφασης από την ΕΕΑ την ώρα που στην Τούμπα διεξαγόταν η αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Βόλος!

Από την πρώτη στιγμή οι «ασπρόμαυροι» υποστήριξαν ότι η απόφαση της ΕΕΑ δεν ήταν δεσμευτική, έβαλαν ευθέως κατά του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ ο κόσμος του «Δικεφάλου» για ακόμα μία φορά (30/1) βγήκε στους δρόμους και μ’ ένα εντυπωσιακό σε παλμό και όγκο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με την συμμετοχή να ξεπερνάει τους 10.000, φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα.

Η υπόθεση συνέχισε να ταλαιπωρεί ολόκληρο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, με την ομάδα να μη μένει ανεπηρέαστη από την αναμπουμπούλα που προσπάθησαν να της προκαλέσουν, αρχικά οι δικαστές της ΕΠΟ με την επικύρωση της αφαίρεσης των 7 βαθμών αποφάσισαν ότι η ΕΕΑ, δηλαδή ο Τζουλάκης, η Μαρούπα και ο Αρκούδης έχουν τον τελευταίο λόγο. Όλα αυτά μέχρι τον Ιούλιο του 2020 όταν ήρθε το CAS με την απόφαση του να επιστρέψει τους βαθμούς στον ΠΑΟΚ και την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσων υποχρεώνοντας τους Έλληνες δικαστές να δικάσουν την ουσία της υπόθεσης.

 

Τελευταία Νέα