Karma is… Ζίβκοβ-ιτς! (infographics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Karma is… Ζίβκοβ-ιτς! (infographics & vids)

bet365

Ο Άντρια Ζίβκοβιτς, γνήσιος Παρτιζάνος, πήρε σχεδόν 12.000.000 ευρώ σε μια τετραετία στο «Λουζ» και ήταν αυτός που «εκτέλεσε» την Μπενφίκα στο δρόμο για τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ! Το λες και karma…

To πρωτοσέλιδο της «A Bola», την επομένη του κάζο των Πορτογάλων στην Τούμπα, ήταν «to the point», όπως θα έλεγαν και… στο χωριό του Άντρια Ζίβκοβιτς. «Aguia sem desculpa», («Αετός χωρίς δικαιολογία») έγραψε για τον αποκλεισμό της Μπενφίκα από τον ΠΑΟΚ, εστιάζοντας στον Σέρβο ποδοσφαιριστή.

«Ζίβκοβιτς: (Η ειρωνεία της ειρωνείας...) σκόραρε το γκολ που άφησε τους κόκκινους μακριά από τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ», το συνέχισαν οι Πορτογάλοι, βλέπετε η ζωή και το ποδόσφαιρο πλάθουν όμορφες ιστορίες. Μέχρι τις 26 Αυγούστου, ημέρα που έλυσε το συμβόλαιο του, το άλλοτε «wonderkid» του σερβικού ποδοσφαίρου, ήταν κάτοικος Λισαβόνας και έβγαζε το ψωμί του στο Ντα Λουζ.

Φεύγοντας για να κλείσει και να υπογράψει στον ΠΑΟΚ, με το 1/8 των χρημάτων που πληρωνόταν από την Μπενφίκα, πήρε ως αποζημίωση 1.800.000 ευρώ (!) και με το καθοριστικό γκολ που πέτυχε το βράδυ της περασμένης Τρίτης προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στους Λουζιτανούς. Ο αποκλεισμός από την συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ τους κοστίζει περίπου 60.000.000 ευρώ!

Αντε, τώρα, να πεις ότι δεν είχαν δίκιο οι αρχισυντάκτες και οι διευθυντές της «A Bola» για την επιμονή τους γύρω από το πρόσωπο του Σέρβου δεξιού εξτρέμ, ο οποίος προς τιμήν του δεν πανηγύρισε το γκολ που σημείωσε εκτελώντας με το αριστερό τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, που δεν μπόρεσε να αποκρούσει το σουτ του πρώην συμπαίκτη του.

Η περιγραφή δε του Πορτογάλου σπίκερ στο γκολ του Ζίβκοβιτς είναι απολαυστική…

Στα 13 του βρέθηκε στο Ζέμουν, το σπίτι των ακαδημιών της Παρτίζαν στο Βελιγράδι, ξεχώρισε από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, στα 17 του, ήδη, είχε κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα. Αγωνίστηκε στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Ντέγιαν Στάνκοβιτς εναντίον της Ιαπωνίας και σε ηλικία 17 ετών και 92 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης της εθνικής ομάδας της Σερβίας.

Έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα την σεζόν 2014-15 ο Άντρια είδε την σχέση του με τους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου να φτάνει στα άκρα. Το συμβόλαιο του ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο του 2016, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες έμεινε εκτός ομάδας (έπαιζε στη θυγατρική Τελεόπτικ) καθώς δεν συμφωνούσε στην ανανέωση της συνεργασίας.

Με το χρυσό μετάλλιο από το Παγκόσμιο Κύπελλο U20 στην τροπαιοθήκη του, το παρατσούκλι «ο Σέρβος Μέσι» να τον συνοδεύει και την ελευθέρας στο χέρι ο Ζίβκοβιτς και ο πατέρας του, Γιόβιτσα, που εκτελεί χρέη μάνατζερ του, μπορούσαν να ζητήσουν ότι πιο τρελό ήθελαν από τις ενδιαφερόμενες ομάδες.

Η Μπενφίκα είδε έναν παίκτη με τρομερά προσόντα και μεγάλη μεταπωλητική αξία. Ήταν ένα από τα πολλά πρότζεκτ των Λουζιτανών που είναι εξπέρ στο «πάρε δώσε», αν κρίνουμε από το 1,17 δις ευρώ που έχουν βάλει στα ταμεία την τελευταία 20ετίας. Έστρωσαν «κόκκινο χαλί» όταν έφεραν τον 20χρονο, τότε, Σέρβο στο Ντα Λουζ, υπογράφοντας μαζί του πενταετές συμβόλαιο με απολαβές, κρατηθείτε, που ξεκινούσαν από τα 2.500.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και έφταναν κλιμακωτά στα 5.000.000 ευρώ! Οι «Αετοί» πίστευαν ότι θα τον μοσχοπουλούσαν γι’ αυτό και είπαν «όχι» στα 35 εκατ. ευρώ που έδινε η Έβερτον το καλοκαίρι του 2018 για να τον αποκτήσει.

Ο Ζίβκοβιτς τελικά έμεινε άλλα δύο χρόνια στη Λισαβόνα μόνο που αγωνιστικά η καριέρα του είχε αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα. Όμως, συνέχιζε να πληρώνεται αδρά, παρά την προσπάθεια της Μπενφίκα να τον δώσει σε κάποια άλλη ομάδα (έτσι προέκυψε το περσινό φλερτ με τον Ολυμπιακό) για να ξεφορτωθεί το συμβόλαιο και τον παχυλό μισθό.

«ISTE BOJE, ISTA VERA»

«Γνωρίζω το πόσο σημαντική είναι για την ομάδα η πρόκριση, αγαπάω αυτή την ομάδα, γιατί έπαιζα στην Παρτίζαν και έχω συναισθήματα και για τον ΠΑΟΚ». Τα λόγια του Άντρια Ζίβκοβιτς, στη μικτή ζώνη της Τούμπας το βράδυ της Τρίτης, επιβεβαιώνουν τη σχέση αγάπης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ο 24χρονος Σέρβος έρχεται για να προσθέσει το όνομά του στη λίστα των «grobari» που έχουν φορέσει την «ασπρόμαυρη» φανέλα με το «δικέφαλο αετό».

Βλέπετε, υπάρχουν εννιά ποδοσφαιριστές (Φούρτουλα, Τζούρτζεβιτς, Κρισμάρεβιτς, Γκάβρανσιτς, Βλ. Ίβιτς, Ιλιεφ, Βούκιτς, Ζ. Ζίβκοβιτς, Ά. Ζίβκοβιτς) και δύο προπονητές (Βούκοτις, Στανόγεβιτς) που έχουν περάσει από ΠΑΟΚ και Παρτίζαν, σε μια μακρόχρονη σχέση η οποία ξεκίνησε ποδοσφαιρικά στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και εξελίχθηκε στις αρχές του ’90 όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων αδερφοποιήθηκαν κάτω από το μότο: «Ίδια χρώματα, ίδια θρησκεία»!

Ο Άντρια Ζίβκοβιτς ξέρει πολύ καλά και σε ποια ομάδα ήρθε, έπιασαν τόπο τα… ιδιαίτερα από τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς, ο οποίος φρόντισε να τον μυήσει στην «ασπρόμαυρη» οικογένεια του ΠΑΟΚ. «Εχουμε κοινό παρελθόν και όταν μιλήσαμε δεν δυσκολεύτηκα να πάρω την απόφαση και να έρθω», είπε στην πρώτη του συνέντευξη ο 24χρονος. Οι δύο τους υπήρξαν συμπαίκτες και στην Παρτίζαν, αναδείχθηκαν μέσω των ακαδημιών της.

Ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς υπερασπίστηκε την εστία της σε 53 αγώνες κάνοντας ντεμπούτο τον Δεκέμβριο του 2007. Έξι χρόνια αργότερα εμφανίστηκε ο Άντρια Ζίβκοβιτς, που έγινε αμέσως βασικός και παράλληλα ο νεότερος παίκτης που έπαιξε και σκόραρε με την Παρτίζαν και ο νεότερος αρχηγός της ιστορίας της!

Όμως, οι Πορτογάλοι είναι αυτοί που το «φυσάνε και δεν κρυώνει». Και τον χρυσοπλήρωσαν στα τέσσερα χρόνια της παραμονής στο «Λουζ», με σχεδόν 12.000.000 ευρώ (μαζί με την αποζημίωση) για 88 συμμετοχές (4 γκολ) κι αυτές όχι γεμάτες 90λεπτα, και είδαν να τους «εκτελεί» στο δρόμο προς τα πολλά εκατομμύρια του Champions League.

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. E o Futebol, e la vida…

 

Τελευταία Νέα