Κι όμως είναι ακόμα εδώ...

Κι όμως είναι ακόμα εδώ...

Gazzetta team

Έστησε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή, άφησε όλους τους συμπαίκτες να φύγουν διακριτικά από ακτίνα ενός μέτρου, μέχρι και ο μετρ των εκτελέσεων Νίκα Νινούα έμεινε με την όρεξη, πήρε φόρα και έστειλε την μπάλα συστημένη στη γωνιά του Επασί, που δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να δει την στρογγυλή θεά να αναπαύεται στα δίχτυα του.

Η επιστροφή του μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα, μετά από ένα ταραγμένο και περιπετειώδες καλοκαίρι, όμως ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είναι και πάλι εδώ! Δικαιώνοντας όλους όσοι επέμεναν για την επιστροφή του.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

«Είναι ένας από εμάς», επιμένουν να λένε οι παροικούντες στην Τούμπα και δεν πέφτουν έξω, άλλωστε το κριτήριο του κόσμου είναι σχεδόν πάντα αλάνθαστο.

Ο «δικός τους» Αντρέ ήταν αυτός που τους έστειλε στα ουράνια με το γκολ-φάουλ στον τελικό του ΟΑΚΑ το 2018, με την κλωτσιά στη διαφημιστική πινακίδα, με τους πανηγυρισμούς πάνω στο δοκάρι, με την αγανάκτηση που έβγαλε τους επόμενους μήνες για τον τρόπο που χάθηκε εκείνο το πρωτάθλημα.

Ο «δικός τους» Αντρέ ήταν αυτός που πήρε την ομάδα απ’ το χέρι και την οδήγησε σε μια τρελή κούρσα προς το αήττητο πρωτάθλημα και το νταμπλ την επόμενη σεζόν. Χαρίζοντας σ’ όλους μοναδικές στιγμές, όπως εκείνη στο Αγρίνιο με το γκολ-ποίημα στο ματς με τον Παναιτωλικό.

Ο Αντρέ είναι ένα παιδί το οποίο περιπλανήθηκε αρκετά, σαν τον Οδυσσέα μέχρι βρει και πάλι το δρόμο για την ποδοσφαιρική Ιθάκη του, να επιμένει για το «back to home» το καλοκαίρι του 2017 και να επιστρέψει στην Τούμπα και στον ΠΑΟΚ, με τη σφοδρή επιθυμία να πάρει το αίμα του πίσω, να πάρει τίτλους με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει με την πολύ καλή ομάδα της τριετίας 2008-2011.
image

Η σχέση του με τον Πάμπλο Γκαρσία

Αν σας ρωτήσουν, «ποιος είναι ο ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία», να του δείξετε αυτή τη φωτογραφία. Δευτερόλεπτα μετά την επίτευξη του γκολ στο χτεσινό ματς με τη Λαμία, ο Πορτογάλος έτρεξε και χάθηκε στην αγκαλιά του πρώην συμπαίκτη και νυν προπονητή του! Δίπλα του ο Μίρο (σ.σ. Σνάουτσνερ) χαμογελούσε γνωρίζοντας από την συνύπαρξη και των τριών στα αποδυτήρια της Τούμπας τη σημασία και την αξία αυτής της κίνησης.

Ο «κάπτεν» του «Δικεφάλου» έτσι ένιωσε, έτσι έπραξε! Βλέπετε, ανάμεσα στους δύο άνδρες, πέραν από την όποια σχέση έχουν χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει αλληλοεκτίμηση και σεβασμός.

Ο Γκαρσία ξέρει πολύ καλά πως πρέπει να διαχειριστεί τον Αντρέ. Λίγο πολύ βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση, ξέρει πως είναι να σε θεωρούν ως ένα «σκοτωμένο άλογο», αλλά εσύ να έχεις μέσα σου ακόμη αναμμένη τη φλόγα για να μπεις στο γήπεδο, να παίξεις, να ματώσεις, να κερδίσεις ή να χάσεις.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+

«Χρειαζόμαστε χρόνο για να καταλάβουμε τι θέλει. Βελτιωνόμαστε όμως παιχνίδι με το παιχνίδι. Έχει αλλάξει το σύστημα της ομάδας», επανέλαβε ο Βιεϊρίνια που είναι υπέρμαχος και θιασώτης του 4-3-3.

Γι’ αυτό και όταν η κουβέντα πηγαίνει στο πως έστηνε την ομάδα ο Αμπέλ Φερέιρα και πως την στήνει, πλέον, ο Πάμπλο Γκαρσία, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ δεν κρύβει την προτίμησή του στο σύστημα που επιλέγει ο νυν προπονητής του «Δικεφάλου», έστω κι αν όπως έχει πει «όλες οι μεταγραφές που κάναμε ήταν για το σύστημα που χρησιμοποιούσε ο κ. Φερέιρα…». Κι ένα δίκιο το έχει…

«Ήταν μαχητής. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό», λέει ο Αντρέ περιγράφοντας τον ποδοσφαιριστή Γκαρσία. «Θέλει να δίνουμε το 100% και εμείς θα το κάνουμε αυτό», προσθέτει μεταφέροντας προς τα έξω τη νοοτροπία που βάζει μέρα με τη μέρα στο μυαλό όλων των ποδοσφαιριστών.

image

Ο ρόλος του Αντρέ στον ΠΑΟΚ του Γκαρσία

«Τι να πω εγώ για τον Βιεϊρίνια; Παίξαμε μαζί, θέλει να παίξει, δούλεψε πολύ σκληρά και για αυτό τον έβαλα. Δούλεψε σκληρά και του άξιζε να παίξει βασικός. Είναι ο αρχηγός της ομάδας», σχολίασε ο Ουρουγουανός τεχνικός του «Δικεφάλου» πριν από μια εβδομάδα όταν μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος χρησιμοποίησε τον Αντρέ στο αρχικό σχήμα του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός έχει κατά νου να βάλει δίχως βιασύνη τον πρώην συμπαίκτη του και πάλι στο κλίμα. Πριν από τον αγώνα της προηγούμενης αγωνιστικής είχαν μιλήσει και ήξεραν και οι δύο που πόσο θα αγωνιζόταν, το ίδιο έγινε και στον αγώνα με τη Λαμία, όπου ο Βιεϊρίνια ξεκίνησε από τον πάγκο, αν και δεν κουβαλούσε την κούραση του αγώνα με την PSV μιας και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των ομίλων.

H επιστροφή του Αντρέ στην ομάδα συνέπεσε με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Πάμπλο.

Στις 22 Οκτωβρίου ο «κάπτεν» ήταν ξανά πίσω, μια εβδομάδα αργότερα ο «Τσε» έπαιρνε προαγωγή από την πρωταθλήτρια και αήττητη Κ19 για την πρώτη ομάδα.

Για όσους δεν το θυμούνται, οι δύο Λατίνοι είχαν έρθει μαζί στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι (του 2008) των πολλών αλλαγών και των νέων προσώπων στην ομάδα του Ζαγοράκη. Εξελίχθηκαν σε πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του Φερνάντο Σάντος και συμπλήρωσαν 3,5 χρόνια στα αποδυτήρια της Τούμπας.

image

«Κύριε Σάντος, κύριε Κονσεϊσάο, κύριε Γκαρσία...»

Και τι αποδυτήρια. Κανονικό θηριοτροφείο! Θυμάμαι σαν τώρα όταν μου περιέγραφε ο Αντρέ τις πρώτες μέρες του στον ΠΑΟΚ.

«Ήταν δύσκολα! Δεν είναι όπως τώρα, τότε λέγαμε “κύριε Σάντος, κύριε Κονσεϊσάο, κύριε Γκαρσία”, υπήρχε ένας διαφορετικός σεβασμός, αυτός που έπρεπε και επέβαλαν η εποχή και τα πρόσωπα. Το είχα βιώσει και στα αποδυτήρια της Πόρτο, με τον Μουρίνιο, τον Ντέκο τον Μανίς, τον Ζόρζε Κόστα. Δεν τολμούσες να μιλήσεις. Το κεφάλι κάτω και μόνο όταν σε ρωτούσαν κάτι το σήκωνες για να απαντήσεις…».

Η προσωπικότητα του Ουρουγουανού, σε συνδυασμό με την παρουσία ηγετικών φυσιογνωμιών, όπως αυτές του Κονσεϊσάο, του Κοντρέρας, του Λίνο, του Ίβιτς και άλλων ποδοσφαιριστών, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να «μεγαλώσει» πολύ γρήγορα το «παιδί από την Πόρτο».

Οι δύο πρώην συμπαίκτες συνεργάστηκαν σε σχεδόν 100 παιχνίδια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, υπάρχουν μάλιστα αρκετές στιγμές, την περίοδο 2008-2012, που η δημιουργία (του Γκαρσία) κατέληξε (από τον Βιεϊρίνια) σε γκολ. Ειδικά, αυτό με την εκτέλεση κόρνερ από τον Ουρουγουανό και της κεφαλιάς στο πρώτο δοκάρι από τον Πορτογάλο είχε γίνει το «σήμα κατατεθέν» τους.

Ο Πάμπλο γνωρίζει πόσο κομβική μπορεί να αποδειχθεί η παρουσία του Βιεϊρίνια, έστω κι αν δεν τον έχει στα ματς των ομίλων του Europa League, ξέρει τα καλά και τα στραβά του, γι’ αυτό και έχει καταλήξει στην απόφαση να τον χρησιμοποιεί μόνον ως ακραίο επιθετικό. Εκεί, δηλαδή, που τον γνώρισε ως συμπαίκτη στον ΠΑΟΚ. Το να επιστρέψει στα μετόπισθεν, όπου αγωνίστηκε σε 51 παιχνίδια επί Λουτσέσκου, μοιάζει ένα μακρινό έως και απίθανό να επαναληφθεί σενάριο.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συμβίωση μαζί του. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ένας πρώην συμπαίκτης να είναι προπονητής μου.. Για εμένα είναι σημαντικό να βοηθάω την ομάδα να κερδίζει τα παιχνίδια. Εκείνος θα αποφασίσει που θα με χρησιμοποιήσει», εξήγησε ο αρχηγός του «Δικεφάλου».

image

Ο Αντρέ των ρεκόρ

Ήταν 19 Ιουλίου όταν ο Αντρέ Βιεϊρίνια έπαιρνε για τελευταία φορά κάποια αγωνιστικά λεπτά στην άνευ ουσίας και σημασίας αναμέτρηση με τον Άρη στο φινάλε των playoffs του περσινού πρωταθλήματος.

Έκτοτε, έμεινε εκτός ομάδας, όμως μετά από τέσσερις μήνες, φωνάζει ξανά «παρών» και κάνει τον Πάμπλο Γκαρσία να χαμογελά. Μπορεί να βαδίζει στα 35 του χρόνια πια, ωστόσο ο Πορτογάλος δείχνει διάθεση ποδοσφαιριστή που μόλις ξεκινάει την καριέρα του! Θα έχει τους λόγους του…

Όλα όσα ακολούθησαν από εκείνο το βράδυ του Ιουλίου μέχρι και την υπογραφή της ανανέωσης του συμβολαίου του, προφανώς, έχουν πεισμώσει τον Βιεϊρίνια, που θέλει να αποδείξει πράγματα μέσα στο γήπεδο.

Και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ. Όσοι είναι δίπλα του βλέπουν έναν ποδοσφαιριστή αποφασισμένο και διατεθειμένο να κάνει τα πάντα για να προλάβει το χρόνο και να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Παράλληλα, συνεχίζει να γράφει ιστορία με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και το «20» στην πλάτη.

Σκοράροντας με απευθείας εκτέλεση φάουλ την Κυριακή (29/11) στη Λαμία έφτασε τα 43 γκολ σε 220 συμμετοχές, όσες έχει και ο Λίνο μαζί με τον οποίο είναι στην 3η θέση της λίστας των ξένων ποδοσφαιριστών (πρώτος είναι ο Νέτο Γκουερίνο με 285 συμμετοχές και δεύτερος ο Μλάντεν Φούρτουλα με 277 συμμετοχές) που έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ.

Με τα 43 γκολ είναι στην 3η θέση της σχετικής λίστας των ξένων σκόρερ του «Δικεφάλου», πίσω από τον Γκουερίνο (80 γκολ) και Πρίγιοβιτς (55 γκολ).

Στη bwin κάνεις παιχνίδι με χιλιάδες ειδικά στοιχήματα, ενισχυμένες αποδόσεις και αξεπέραστο live. |21+