Σέλτικς - Νάγκετς: Τι τους έλειπε για να έπαιζαν τελικούς ΝΒΑ! (pics)

Νίκος Καρφής
Σέλτικς - Νάγκετς: Τι τους έλειπε για να έπαιζαν τελικούς ΝΒΑ! (pics)

bet365

Σέλτικς και Νάγκετς έφτασαν κοντά στους τελικούς του NΒΑ και το gazzetta.gr στέκεται στα στοιχεία που δεν είχαν και δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Λέικερς και Χιτ κοντράρονται στους τελικούς του ΝΒΑ, με την παρέα του ΛεΜπρόν και του Ντέιβις να βρίσκεται στο 2-0 απέναντι στο λαβωμένο από τραυματισμούς, Μαϊάμι.

Οι 2 τους για να φτάσουν στο να διεκδικούν πρωτάθλημα έπρεπε να πετάξουν εκτός συνέχειας τους Νάγκετς (με 4-1 οι Λέικερς) και τους Σέλτικς (με 4-2 οι Χιτ).

Το gazzetta.gr γράφει για τα στοιχεία που λείπουν από τους Σέλτικς και τους Νάγκετς για να παίξουν σε τελικούς ΝΒΑ και να διεκδικήσουν το πολοπόθητο δαχτυλίδι

Σέλτικς

Ένας ψηλός καλύτερος από Τάις-Καντέρ

Κακά τα ψέματα όλοι το φώναζαν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι Κέλτες έδειχναν μια ικανότατη ομάδα με υψηλές βλέψεις, ωστόσο η κουβέντα κάπου χαλούσε όταν πηγαίναμε στη θέση του σέντερ. Μπορεί ο τίμιος Τάις να προσπάθησε αρκετά να βοηθήσει την ομάδα του στα playoffs, ωστόσο οι 7.8 πόντοι και τα 8 ριμπάουντ δεν ήταν αρκετά για να υποτάξουνν τους Χιτ.

Ο Αντεμπάγιο έκανε ότι ήθελε μέσα στη ρακέτα και ήταν το κλειδί του Μαϊάμι για την πρόκριση σε τελικούς. Ο Μπαμ πήρε παραμάζωμα Τάις και Καντέρ, με τη Βοστώνη να βλέπει για ακόμα μια φορά την έλλειψη ποιοτικής λύσης στο «5».

Ο Ενές Καντέρ ερχόταν από τον πάγκο, πάλεψε για να δώσει λύσεις, αλλά ούτε εκείνος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Τούρκος έχει σημαντικό θέμα στην αντιμετώπιση του pick n roll στην άμυνα και οι Χιτ το εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο

Περίμεναν καλύτερο Κέμπα

Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν απέναντι στους Χιτ. Ο δεύτερος είχε 23.2 πόντους και 7.2 ριμπάουντ, ενώ ο πρώτος με΄τρησε 26.5 πόντους και 9.8 ριμπάουντ. Μια εξαιρετική συγκομιδή. Εξαιρετικός ήταν σε άμυνα και επίθεση και ο σκύλος Μάρκους Σμαρτ.

Τη διαφορά έκανε ή καλύτερα δεν έκανε ο τρίτος πόλος της επίθεσης των Κελτών. Ο Κέμπα Ουόκερ ήρθε στη Βοστώνη για να κάνει τη διαφορά ωστόσο δεν τα κατάφερε. Ωστόσο δεν ήταν ο εαυτός του στη φούσκα. Έμεινε στους 19.7 πόντους, ενώ σούταρε με 42% εντός πεδιάς. Στα 4α δωδεκάλεπτα ήταν πολύ άστοχος, με το Μαϊαμι να παίρνει αρκετά οριακά ματς. Επίσης η συνεισφορά του ήταν μετριότατη και στον τομέα της δημιουργίας, εκεί όπου είχε 4.7 ασίστ ανά ματς κόντρα στην ομάδα του Σποέλστρα.

Η έλλειψη βάθους στον πάγκο

Το Μαϊάμι είχε πάντα 6-7 παίκτες (Μπάτλερ, Αντεμπάγιο, Ντράγκιτς, Χίρο, Ρόμπινσον, Κράουντερ και Ιγκουοντάλα) να βοηθούν στον επιθετικό τομέα σε κάθε ματς, ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο Ναν με τον Σμιθ και τον Ολίνικ που έβαλαν το λιθαράκι τους, προσφέροντας ποιοτικά λεπτά στον Σποέλστρα. Ο Πατ Ράιλι έφτιαξε μια υπέροχη ομάδα.

Από την άλλη ο πάγκος των Σέλτικς δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με εκείνον των Χιτ. Γκραντ και Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Οτζελέγιε, Καντέρ και Ουαναμέικερ δεν μπόρεσαν να σταθούν απέναντι στο Μαϊάμι, με τον Στίβενς να μην μπορεί να πάρει τις λύσεις που ήθελε από τον πάγκο του. Ο Σποέλστρα είχε μια ομάδα με περισσότερο βάθος και αυτό ήταν καθοριστικός παράγοντας στη μάχη των τελικών Ανατολής.

Νάγκετς

Μάρεϊ και Γιόκιτς δεν είχαν την απαιτούμενη βοήθεια

Οι Τζαμάλ Μάρεϊ και Νίκολα Γιόκιτς ήταν συγκλονιστικοί στα playoffs, ενώ κατέθεσαν την ψυχή τους και κόντρα στους Λέικερς, όμως δεν μπόρεσαν να υποτάξουν την παρέα του ΛεΜπρόν και του Ντέιβις. Ο Καναδός γκαρντ είχε 25 πόντους και 7.4 ασίστ, ενώ ο Σέρβος μέτρησε 22 ανά ματς.

Αυτά δεν ήταν αρκετά για το βήμα παραπάνω.

Ο Γκραντ και ο Πόρτερ πάλεψαν να τους βοηθήσουν και σε μερικά ματς τα κατάφεραν, ωστόσο πέρα από αυτούς κανείς άλλος δεν έκανε το limit up για να γίνει έκπληξη και να αποκλείσουν τους Λέικερς. Ο Μίλσαπ είχε μόλις 7 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ απογοητευτικός στον επιθετικό τομέα ήταν ο Γκάρι Χάρις με 4.2 πόντους μέσο όρο στη σειρά.

Δεν υπήρχε άνθρωπος να αντικαταστήσει τον Γιόκιτς

Ο Γιόκιτς είναι ένας παίκτης-ορχήστρα για τους Νάγκετς. Κάνει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα (υστερεί στην άμυνα, σε ταχύτητα και φυσικά στην αθλητικότητα). Όμως κάνει όλα τα άλλα εξαιρετικά. Σκοράρει από κοντά με παιχνίδι στο post. Μπορεί να απειλήσει από μέση απόσταση, αλλά και το τρίποντο. Ξέρει να διαβάζει έξοχα το παιχνίδι, όντας με διαφορά ο κορυφαίος ψηλός πασέρ στη λίγκα. Κατεβάζει ριμπάουντ. Γενικά ξέρει πολλά καλά μπάσκετ, αφού το μπασκετικό του I.Q σπάνια το συναντάς σε παίκτες της λίγκας.

Στη σειρά με τους Λέικερς υπήρχαν ματς που χρεώθηκε νωρίς με φάουλ και ο Μαλόουν αναγκάστηκε να τον τραβήξει στον πάγκο για να τον έχει για τα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Όμως ο χρόνος που έλειπε ο Σέρβος από το παρκέ, ήταν εφιάλτης για το Ντένβερ, αφού οι Λέικερς έκαναν ότι ήθελαν και έχτιζαν διαφορές ασφαλείας. Ο Πλάμλι δεν είναι με τίποτα πάικτης επιπέδου πρωταθλητισμού, ενώ είναι περιορισμένος επιθετικά. Ο Μίλσαπ δεν είναι ο παλιός παίκτης που θαυμάσαμε σε Χοκς και Τζαζ, ενώ ο Μπολ Μπολ χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Μόνο ο Γκραντ που έπαιξε και στο «3» φυσικά, στάθηκε με όλη του την ψυχή και βοήθησε τον Νίκολα Γιόκιτς.

Λείπει ένας έμπειρος παίκτης στην περιφέρεια

Οι Λέικερς έχουν τους εκπληκτικούς ΛεΜπρόν και Ντέιβις, ενώ εξαιρετικούς τελικούς Δύσης έκανε και ο πολύπειρος Ραζόν Ρόντο. Μάρεϊ και Γιόκιτς κουβάλησαν στους Νάγκετς μέχρι τα West Finals, ωστόσο δεν γινόταν να κάνουν και το βήμα παραπάνω.

Έλειπε ακόμα ένας έμπειρος παίκτης με καριέρα στα playoffs που θα τους έδινε βοήθειες και θα τους έπαιρνε λίγο το βαρύ φορτίο από τους ώμους τους. Αυτός ο παίκτης όμως δεν υπήρχε. Αν είχαν κάποιον τέτοιο παίκτη, τότε ίσως μπορούσαν να την παλέψουν πιο πολύ τη σειρά. Μην ξεχνάμε πως αναγκάστηκαν να αγωνιστούν και χωρίς τον σημαντικό για τη λειτουργεία τους, Ουίλ Μπάρτον. Όχι μόνο δεν είχαν τέτοιο περιφερειακό οι Νάγκετς, αλλά δεν διέθεταν ένα αμυντικό εργαλείο για να τον ρίξουν στο μαρκάρισμα του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Στη free agency που έρχεται το Ντένβερ έχει τη δυνατότητα να ανέβει επίπεδο με τις κινήσεις του. Μπορεί να βρει τον παίκτη που θα αποτελέσει τον τρίτο πόλο και έχει έφεση στο σκοράρισμα. Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και ο Φρεντ ΦανΦλίτ είναι 2 τέτοιες επιλογές. Ικανοί σκόρερ, με τον πρώτο να έχει εμπειρία από postseason και να αναζητά το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Για τους Νάγκετς ακούγεται και το όνομα του Τζρου Χόλιντεϊ (σαν ανταλλαγή), ο ο οποίος με μια πρώτη σκέψη θα κούμπωνε ιδανικά στην αρχική πεντάδα παρέα με τον Τζαμάλ Μάρεϊ. Μην ξεχνάμε πως ο γκαρντ των Πέλικανς θεωρείται ένας από τους κορυφαίους περιφερειακούς αμυντικούς στη λίγκα. Από την άλλη ο Τζαμάλ είναι εκ των πιο ταλαντούχων επιθετικά γκαρντ στο ΝΒΑ.

 

NBA Τελευταία Νέα