Νικ Καλάθης: Θυσίασε τον ηγετικό του ρόλο για να πάει στο Final 4!

Νικ Καλάθης: Θυσίασε τον ηγετικό του ρόλο για να πάει στο Final 4!

Νικ Καλάθης: Θυσίασε τον ηγετικό του ρόλο για να πάει στο Final 4!
Ο Νικ Καλάθης επιστρέφει στο Final 4, μετά το 2011 και φαίνεται πως ο ρόλος του ρολίστα, του ταιριάζει πιο πολύ.

Η Μπαρτσελόνα είναι στο Final 4 της Κολονίας, έστω και όχι τόσο εύκολα, όσο νόμιζαν οι περισσότεροι. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε αρκετές αλλαγές φέτος, με μοναδικό στόχο την κορυφή. Μια από αυτές τις αλλαγές, ήταν η επιλογή της να επενδύσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, για να ντύσει τον Νικ Καλάθη στα μπλαουγκράνα. Ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα και να μετακομίσει στην Βαρκελώνη.

Μεγάλη κουβέντα έγινε γι' αυτή την κίνηση της Μπαρτσελόνα, αφού ο ομογενής γκαρντ, έχει δηλώσει και ο ίδιος πως δεν είχε την καλύτερη σχέση με τον Γιασικεβίτσιους, έχοντας κοινή πορεία στην ελληνική ομάδα. Πάντως και οι δύο βρέθηκαν σε μια νέα ομάδα γι' αυτούς και η συνεργασία τους, είχε ενδιαφέρον, ενώ στο τέλος αποδείχτηκε αρμονική.

Η Μπαρτσελόνα τελικά, είχε μια... περίεργη σεζόν, όπως περίεργη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η απόδοση του Νικ Καλάθη. Η ισπανική ομάδα ξεκίνησε πολύ δυνατά στην διοργάνωση και ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια στην πρώτη θέση, όντας αρκετά σταθερή. Είχε ρεκόρ 24-10 και εύκολα πήρε το πλεονέκτημα έδρας. Στα playoffs αντιμετώπισε την Ζενίτ, αλλά εκεί τα πράγματα δυσκόλεψαν. Η σειρά πήγε στο 2-2 και χρειάστηκε ένα καλό 5ο ματς, για να πάρει την πρόκριση στο Final 4.

Αν εστιάσουμε στον Καλάθη πάντως, θα δούμε ότι σίγουρα η σεζόν του δεν μοιάζει με εκείνες που τον είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τις πρώτες του σεζόν στην διοργάνωση, όπου ήταν και μικρότερος, έκανε μια από τις χειρότερες σεζόν του σε θέμα παραγωγικότητας. Είναι πολύ πιο χαμηλά από τις σεζόν του με τους «πράσινους», ειδικά από τότε που επέστρεψε από το ΝΒΑ.

Φέτος είχε 7,5 πόντους, με 45,6% στο δίποντο, 32,1% στο τρίποντο, το πολύ χαμηλό 50% στις βολές, 3,4 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 10,5 βαθμούς στην αξιολόγηση. Δεν ήταν κακός, αλλά ήταν πολύ χαμηλότερα από τις σεζόν του με τον Παναθηναϊκό, όπου ήταν ο απόλυτος ηγέτης. Τις τρεις τελευταίες σεζόν με τους «πράσινους» είχε πάνω από 12 πόντους κατά μέσο όρο και μέσα στις κορυφαίες αξιολογήσεις της Euroleague. Από εκείνον περνούσε όλο το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας, έπαιζε αρκετό χρόνο και ένιωθε την εμπιστοσύνη και αυτό έβγαινε και στους αριθμούς του.

Ως ηγέτης όμως δεν κατάφερε να πάει σε κάποιο Final 4 και το έχει καταφέρει έχοντας άλλον ρόλο. Φέτος στην κανονική διάρκεια έπαιζε σχεδόν 25 λεπτά που είναι τα λιγότερα εδώ και πολλά χρόνιa και συγκεκριμένα από την πρώτη του σεζόν στην διοργάνωση. Ως «ρολίστας» είχε πάρει μέρος και στο Final 4 του 2011, όπου κέρδισε και την κούπα με τον Παναθηναϊκό. Ήταν εξαιρετικός στον ημιτελικό με την Σιένα, έχοντας 17 πόντους και ήταν μέτριος στον τελικό κόντρα στην Μακάμπι, με 4 πόντους και 6 ασίστ. Από τότε ο ρόλος του ήταν διαφορετικός. Και το 2012, πάλι με τον Παναθηναϊκό, που πήγε στο Final 4, πάλι είχε παίκτες γύρω του, που μπορούσαν να τραβήξουν την πίεση και εκείνος να κάνει το παιχνίδι του.

Μέτριο ήταν το δεύτερο και τελευταίο Final 4 που βρέθηκε ο Καλάθης, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Είχε 3 πόντους στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και 9 πόντους και 2 ασίστ στον μικρό τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια και ο Καλάθης έγινε κάτι παραπάνω από απαραίτητος στον Παναθηναϊκό. Ο χρόνος του ανέβηκε ή και ξεπέρασε τα 30 λεπτά κατά μέσο όρο, έπαιζε ανελλιπώς και με όλο το παιχνίδι να περνά από τα χέρια του.

Μπορεί να πήγε το προσωπικό του παιχνίδι σε άλλο επίπεδο, αλλά σε άλλο Final 4 δεν κατάφερε να πάει και αυτό ήταν που του στοίχισε. Γι' αυτό άλλαξε περιβάλλον και πήγε σε μια ομάδα όπως η ισπανική. Πλέον, στην Μπαρτσελόνα δεν έχει σίγουρα τον ρόλο που είχε μέχρι τώρα. Παίζει λιγότερο, έχει την μπάλα λιγότερο στα χέρια του, αλλά είναι και πάλι εδώ. Βλέπει τους στόχους του να γίνονται πραγματικότητα και φαίνεται πως χρειαζόταν να θυσιάσει από τον προσωπικό του χρόνο, για να καταφέρει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε ακόμα:

Ιτούδης: Στην ΤΣΣΚΑ έως το 2023! (pic)

Σταυρόπουλος: «Περίμενα τον Μάνο στην Κολωνία για να... πλακωθούμε στην κλήρωση!» (vids)