Κλάιμπερν: Κάποιοι πέφτουν και διαλύονται, άλλοι σηκώνονται και δεν κοιτούν πίσω (pics & vid)

Αντωνία Σπανού
Κλάιμπερν: Κάποιοι πέφτουν και διαλύονται, άλλοι σηκώνονται και δεν κοιτούν πίσω (pics & vid)
Ο Ουίλ Κλάιμπερν είναι ένας γεννημένος μαχητής, που έχει την ευλογία να έχει μπόλικο ταλέντο και προσπερνώντας τις δυσκολίες να δείχνει τα υλικά που είναι φτιαγμένος.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν σπατάλησε χρόνο και δυνάμεις κόντρα στην Φενέρμπαχτσε και κατάφερε να βρεθεί σε ένα ακόμα Final 4. Με την τρίτη συνεχόμενη νίκη της, με 68-85, επί των Τούρκων έγινε η πρώτη ομάδα χρονικά που εξασφαλίζει το πολυπόθητο εισιτήριο και μάλιστα το έκανε έχοντας ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες.

Η ΤΣΣΚΑ πέρασε την κρίση της, έχασε πρώτα τον βασικό της σέντερ, με τον Μιλουτίνοφ να τίθεται νοκ άουτ μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ πολλά ήταν τα προβλήματα και με τον Μάικ Τζέιμς, που τελικά αποχώρησε για το ΝΒΑ, όντας ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του, μέχρι τότε. Η ομάδα του Ιτούδη γρήγορα ανασυντάχθηκε, βρήκε τα πατήματα της και δεν άφησε την Φενέρ να την φέρει σε δύσκολη θέση. Ο άνθρωπος που ήταν ο καθοριστικός στην τρίτη και καλύτερη νίκη, ήταν ο Ουίλ Κλάιμπερν.

Ο Αμερικανός έκανε ρεκόρ πόντων με τους 34 που σκόραρε (είχε 27 κόντρα στη Βαλένθια τη σεζόν 2017-18) και συγκέντρωσε 38 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (είχε 34 κόντρα στην Ζαλγκίρις τη σεζόν 2017-18), αλλά για να φτάσουμε μέχρι αυτό το σημείο έχει χρειαστεί να περάσει και τελικά να ξεπεράσει πάρα πολλές δυσκολίες.

Στα 31 λεπτά που έμεινε στο παρκέ σημείωσε 34 πόντους, έχοντας 4/5 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 11/14 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα, 1 λάθος και 38 βαθμούς στο PIR.

Ο Κλάιμπερν γεννήθηκε στις 17 Μαϊού του 1990 και έδειξε απίστευτη υπομονή στον τρόπο που κυνήγησε τα όνειρα του. Η πορεία του δεν διαφέρει ιδιαίτερα από των πιο πολλών Αμερικανών, που ψάχνουν το όνειρο τους μακριά από την πατρίδα τους. Μετά το κολέγιο και το όνειρο του ΝΒΑ, που δεν ευδοκίμησε το 2013, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή πορεία και μαζί ένα σερί υπερβάσεων που δεν είναι κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα, ειδικά σε παίκτες που πιστεύουν ότι μόνο στο ΝΒΑ θα είναι πετυχημένοι.

Η μια χρονιά ακολουθούσε την άλλη και μαζί και ερχόταν η εμπειρία και το… έδαφος για καλύτερα και πιο δυνατό άλματα. Από την Ουλμ και το γερμανικό πρωτάθλημα, ο Κλάιμπερν βρέθηκε στο Ισραήλ και την Χάποελ Χολόν. Εκεί δεν χρειάστηκε πολύ για να δείξει ότι το επίπεδο του είναι για...παραπάνω και μόλις σε μια σεζόν και με μέσο όρο 20.9 πόντους αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της λίγκας και φυσικά απέδειξε ότι χρειάζονταν μόλις μια ευκαιρία για να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, αλλά και στο παιχνίδι του.

Αυτή η ευκαιρία άκουγε στο όνομα Νταρουσάφακα. Οι Τούρκοι ρίχνοντας πακτωλό χρημάτων έκαναν δικό τους τον Αμερικανό φόργουορντ και του έδωσαν την ευκαιρία να συστηθεί με τον καλύτερο τρόπο στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό. Την σεζόν 2016/17 ο Κλάιμπερν φόρεσε τα… πράσινα και έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα. Ακόμα μια υπέρβαση. Ο Μπλατ τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε την ευκαιρία και εκείνος φρόντισε να τον βγάλει ασπροπρόσωπο.

Η ΤΣΣΚΑ αποφάσισε να επενδύσει στον Κλάιμπερν και να του δώσει την δυνατότητα για πρώτη φορά στην καριέρα του να κάνει πρωταθλητισμό το 2018 και σίγουρα δεν το έχει μετανιώσει ούτε λεπτό. Δεν χρειάστηκε χρόνο μεταξύ των κορυφαίων. Αμέσως έδειξε τι μπορεί να κάνει και αν δεν έρχονταν η μεγάλη ατυχία και ο σοβαρός τραυματισμούς του ίσως να είχε εκτοξευτεί.

Ήταν 26 Οκτωβρίου του 2019 όταν ο Κλάιμπερν τραυματίστηκε στο δεξί γόνατο, αφού το πόδι του κόλλησε στο παρκέ κόντρα στην Άλμπα και αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να χάσει όλη τη σεζόν, με την απώλεια για τους Ρώσους να είναι τεράστια. Ήταν ο MVP του Final 4 την περασμένη σεζόν, κατακτώντας τον τίτλο και έπρεπε η ομάδα του να μάθει να παίζει χωρίς εκείνον. Η περσινή σεζόν τελείωσε άδοξα για όλους, αλλά και φετινή είχε πολύ μεγάλα προβλήματα και ατυχίες, για τον παίκτη.

Στις 24 Δεκεμβρίου, έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός φόργουορντ, ο οποίος τραυματίστηκε στον αστράγαλο του αριστερού του ποδιού στο ματς με την Βιλερμπάν θα έχανε για ακόμα μια σεζόν αρκετά ματς. Τελικά έχασε 9 αγωνιστικές, αλλά επέστρεψε και πάλι δυνατός. Η απώλεια του Μάικ Τζέιμς, τον απελευθέρωσε, ανέλαβε τις ευθύνες που έμειναν κενές και πλέον ηγείται εκείνος της ρωσικής ομάδας.

Κόντρα στην Φενέρμπαχτσε έκανε δύο εκπληκτικά παιχνίδια και ένα μέτριο. Στο πρώτο ματς (92-76) είχε 20 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, μαζεύοντας 25 βαθμούς στην αξιολόγηση. Στο Game 2 (78-67) είχε 9 πόντους, με 3/8 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ μαζεύοντας 5 βαθμούς στην αξιολόγηση. Αυτό το μέτριο παιχνίδι, ήρθε να σβηστεί από ένα εξαιρετικό. Στο Game 3, έκανε παιχνίδι καριέρας. Τρομαχτικοί αριθμοί, σε κρίσιμο σημείο, δείχνοντας ότι είναι φτιαγμένος για να πρωταγωνιστεί μεταξύ των κορυφαίων.

Ο Κλάιμπερν θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει την ομάδα του σε αυτό το Final 4 και ίσως ήρθε η ώρα και εκείνος προσωπικά να βρεθεί στην θέση που του αξίζει.

Διαβάστε ακόμα:

Ζενίτ-Μπαρτσελόνα 70-78: «Απάντησε» στο break και «βλέπει» Κολωνία! (vid)

Δεν θα κάναμε ούτε σεφτέ...