Τσάβι Πασκουάλ: Η Μπαρτσελόνα κινδυνεύει από ένα δικό της παιδί

Τσάβι Πασκουάλ: Η Μπαρτσελόνα κινδυνεύει από ένα δικό της παιδί

Τσάβι Πασκουάλ: Η Μπαρτσελόνα κινδυνεύει από ένα δικό της παιδί
Στη χρονιά της διαφαινόμενης επιστροφής της Μπαρτσελόνα στον θρόνο της Euroleague ένα δικό της παιδί, ο Τσάβι Πασκουάλ, έχει βαλθεί να της χαλάσει τα σχέδια και η Euroleague Greece εστιάζει σ’ αυτή τη σχέση η οποία εμπεριέχει ένα συναίσθημα δεκαετιών.

Η περίπτωσή τους μάλλον αναδεικνύει τη μοναδικότητα της γιορτής των ερωτευμένων καθώς ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου αναβαθμίστηκε αυτή η σχέση με μπόλικη αγάπη αλλά και μια μικρή αμφιβολία. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Φλεβάρη του 2008, ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν στην αίθουσα του βίντεο, ξαφνικά ενημερώθηκε για μια σημαντική συνάντηση με άμεσο ενδιαφέρον για τον ίδιο και λίγο μετά, από παιδαρέλι έγινε ο πρώτος προπονητής της Μπαρτσελόνα. Η όλη ιστορία έμοιαζε με παραμύθι ή τουλάχιστον, έτσι πλασαρίστηκε στον Τύπο με την αλήθεια να διαφωνεί. Η τελευταία αποκαλύφθηκε λίγους μήνες αργότερα, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο τότε τζένεραλ μάνατζερ των «Μπλαουγκράνα», Ζόραν Σάβιτς καθώς αποκάλυψε το πραγματικό σχέδιό του. Αυτό εμπεριείχε το όνομα του Έτορε Μεσίνα και τον στόχο προσέγγισης του Ιταλού τεχνικού, την επιμονή του για την απομάκρυνση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς από την τεχνική ηγεσία και στην όλη ιστορία ο Πασκουάλ δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια προσωρινή λύση.

Ωστόσο, ο Σάβιτς δεν ανήκει στη συνομοταξία των… Μετά Χριστόν προφητών διότι εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον τότε «νεαρό», εστιάζοντας στις μπασκετικές ιδέες του, την σχολαστικότητα αλλά και τον χαρακτήρα του, τονίζοντας ότι ουδέποτε είχε πει κάτι κακό για τον επί δυόμισι ετών προϊστάμενό του, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι είχε την πρόθεση να πάρει μαζί του τον Πασκουάλ στο ταξίδι του για τη Βίρτους Μπολόνια. Τελικώς οι δυο τους ανέπτυξαν μια ιδιαίτερα σχέση η οποία οδήγησε στο να αναλάβει τα καθήκοντά του εκπροσώπου του! Έτσι είναι η ζωή, λατρεύει να κάνει κύκλους.

Βέβαια, το ζητούμενο στο συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι η σχέση του Σάβιτς με τον Πασκουάλ, αλλά του τελευταίου με την Μπαρτσελόνα. Ο καθένας τη βλέπει από τη δική του οπτική γωνία. Στην Ισπανία εστιάζουν στο τέκνο της «Μπάρτσα» που προσπαθεί να της χαλάσει μία από τις καλύτερες χρονιές στην ευρωπαϊκή ιστορία της. Στην Ελλάδα, η περίσταση αντιμετωπίζεται διαφορετικά και από τη σκοπιά του… «γιατί έφυγε ο Πασκουάλ από τον Παναθηναϊκό;» και «πόσο λάθος ήταν» και στην Αγία Πετρούπολη βλέπουν στο πρόσωπό του έναν άγγελο που θα τους οδηγήσει στον μπασκετικό παράδεισο.

Όπως και να το δει ο καθένας, στον Καταλανό τεχνικό ήδη αποδόθηκαν τιμές ήρωα γι’ αυτά που έχει πετύχει. Μάλιστα, όλα θα μπορούσαν να είχαν πάρει δρόμο χωρίς επιστροφή, καθώς η Ζενίτ δικαιούταν το 0-2 ως προίκα από τους αγώνες στη Βαρκελώνη κι ας διαθέτει «το καλύτερο αυτοκίνητο και τον καλύτερο οδηγό», όπως είπε ο ίδιος για την αγαπημένη ομάδα του αλλά και τον Σάρας Γιασικεβίτσιους. Αυτό που συμβαίνει τώρα, μάλλον ήταν της μοίρας γραφτό και ως ένα βαθμό αναμενόμενο. Ή μάλλον προβλεπόμενο από την ημέρα που χώρισαν οι δρόμοι τους. Όπως και αναπόφευκτο καθώς η σύγκρουση δύο κορυφαίων στο είδος τους είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Στη Ρώμη μ’ ένα… φθαρμένο αυτοκίνητο

Η περίπτωση Μπαρτσελόνα-Πασκουάλ είναι μοναδική στα χρονικά γιατί σπανίως εμπιστεύεται μια ομάδα αυτού του βεληνεκούς έναν νεαρό και άπειρο προπονητή, όπως ήταν το 2008, εκτός κι αν έχει υπάρξει εμβληματική φυσιογνωμία στο παρκέ όπου εκεί το πράγμα αλλάζει. Ο Πασκουάλ δεν είχε δα ιδιαίτερο background καθώς πριν τον έναν χρόνο του στη δεύτερη ομάδα της Μπάρτσα (2004-05) αλλά και τα 2.5 χρόνια στο τεχνικό επιτελείο του Ιβάνοβιτς, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από εκκολαπτόμενος προπονητής ο οποίος προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του. Κι όταν εισχώρησε στον μεγάλο καταλανικό οργανισμό, εκπληρώθηκε ένα όνειρο ζωής καθώς δεν είναι λίγο πράγμα να δουλεύεις στην ομάδα που αγαπάς. Ο Πασκουάλ την λάτρεψε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, σε σημείο (στο Final Four της Ρώμης το 1997) να μπει στο φθαρμένο αυτοκίνητό του με προορισμό την ιταλική πρωτεύουσα και με την ελπίδα να δει την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ευρώπης. Τότε, ο Ολυμπιακός του στέρησε το όνειρό. Του έμεινε το ταξίδι και τα (περίπου) 1800 χιλιόμετρα που έκανε… πηγαινέλα.

Την ίδια εποχή, ο Πασκουάλ ήταν απλά ένα παιδί από την Γκάβα, ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Βαρκελώνης. Έκανε το αγροτικό του σε ερασιτεχνικές ομάδες της Καταλονίας μέχρι που του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι ο προϊστάμενός του, Αγκουστίν Κουέστα. Ιστορικά, είναι ο πρώτος που διέκρινε την προπονητική ικανότητά του καθώς εμμέσως πλην σαφώς εκτίμησε ότι χαραμίζονταν στα χαμηλά στρώματα και χρόνια μετά δήλωσε ότι… «του είπα ότι είχε τα πάντα για να εξελιχθεί σε μεγάλος προπονητής». Λίγο μετά άρχισε η συνεργασία με την Μπαρτσελόνα, την οποία δεν θα μπορούσε να φανταστεί δίχως την ύπαρξη της παραμικρής ένδειξης. Ακόμη κι όταν το 2004 μπήκε στον οργανισμό, αναλαμβάνοντας τη δεύτερη ομάδα, ήταν αδύνατο να την υποψιαστεί. Όπως και την προαγωγή του σε πρώτο προπονητή, ακόμη περισσότερο όμως την υποστήριξη που ένιωσε το 2008 καθώς στο τέλος εκείνης της χρονιάς όπου η ισπανική ομάδα δεν πήρε απολύτως τίποτε. Αντί διαζυγίου, ο τότε 36χρονος προπονητής πήρε συμβόλαιο ζωής.

Πήρε τα πάντα κι έφυγε

Στην οκταετή παρουσία του στην τεχνική ηγεσία της Μπάρτσα, ο Τσάβι Πασκουάλ πήρε τα πάντα. Το 2010 έγινε ο δεύτερος Ισπανός που οδήγησε ισπανική ομάδα στην κορυφή της Euroleague (σ. σ. πρώτος ήταν ο Λόλο Σάινθ με τη Ρεάλ το 1980), το κοντέρ έγραψε 12 τίτλους συνολικά σε μία από τις πλέον πετυχημένες περιόδους στην ιστορία του συλλόγου. Βέβαια, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και αυτή η σχέση τερματίστηκε τον Ιούνιο του 2016 μετά δακρύων και σχεδίων. Δακρύων γιατί τον ίδιο τον πήραν τα ζουμιά παρόντων έναν σωρό δημοσιογράφων αλλά και μπόλικων ισχυρών ανδρών του οργανισμού. Σχεδίων διότι σημειώθηκε ότι ο λόγος του διαζυγίου δεν ήταν η αποτυχημένη σεζόν που είχε προηγηθεί αλλά η απόφαση για αλλαγή αγωνιστικού μοντέλου. Δηλαδή, η εστίαση σε παιχνίδι μισού γηπέδου δεν άρεσε στους… παροικούντες της Βαρκελώνης οι οποίοι ήθελαν κάτι περισσότερο θεαματικό με την προσδοκία ότι θα ήταν και αποδοτικό. Το σχέδιο, προφανέστατα, απέτυχε γιατί η Μπαρτσελόνα δεν έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα από το 2014, τελευταία φορά (2015) που πήρε το Κύπελλο ο Τσάβι Πασκουάλ στεκόταν στην άκρη του πάγκου και γενικώς δεν έχει δικαιωθεί γι’ αυτή την απόφασή της. Ίσως συμβεί αυτό φέτος, στη μεγαλύτερη επένδυση που έκανε στη σύγχρονη ιστορία της και με τον Γιασικεβίτσιους στον πάγκο.

Μια πρόσκληση που δεν ήρθε ποτέ

Μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι γνωρίζουν το πραγματικό επίπεδο των τωρινών σχέσεών τους. Στον δημόσιο λόγο του, ο Πασκουάλ εξέφρασε πολλές φορές τη ευγνωμοσύνη του για όσα του πρόσφερε η Μπαρτσελόνα, τη δυνατότητα να εξελιχθεί σ’ έναν από τους κορυφαίους προπονητές της Euroleague. Περιστατικό που σήκωσε μπόλικη συζήτηση ήταν αυτό που έλαβε χώρα τον Νοέμβρη του 2019 στην τιμητική εκδήλωση για τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και την απόσυρση της φανέλας του. Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι οι Καταλανοί δεν είχαν προσκαλέσει τον Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος βρέθηκε τελικώς στο «Παλαού Μπλαουγκράνα» έπειτα από πρόσκληση που του έδωσε η οικογένεια Ναβάρο, λόγω της εξαιρετικής σχέσης που διατηρεί με τον πρώην αθλητή του. Κάποιες φωνές ακούστηκαν επίσης έπειτα από τα έντονα παράπονα που εξέφρασε μετά την ήττα της Ζενίτ στον δεύτερη αγώνα με την Μπαρτσελόνα, την περασμένη εβδομάδα. Το τελευταίο εντάσσεται στο πλαίσιο της λογικής καθώς ανεξάρτητα από τη βαθιά σχέση που καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε προϊόντος του χρόνου, ο Πασκουάλ είναι επαγγελματίας και υπηρετεί τα συμφέροντα της ομάδας του. Ασχέτως του ότι στο μυαλό των πολλών, θα είναι πάντα ένα παιδί της Μπαρτσελόνα.

Διαβάστε επίσης:

Η φυγή του Πασκουάλ: το μέγα λάθος του Παναθηναϊκού

Ολυμπιακός: Πρώην «ερυθρόλευκοι» στα φετινά playoffs (vids)

Μάικ Τζέιμς: Το email με το οποίο τον... έδιωξε ο Μεσίνα από την Αρμάνι!