ΤΣΣΚΑ vs Φενέρ: Μετά από πέντε ανταμώματα σε Final Four, ένας από τους δύο δεν θα πάει Κολωνία

ΤΣΣΚΑ vs Φενέρ: Μετά από πέντε ανταμώματα σε Final Four, ένας από τους δύο δεν θα πάει Κολωνία
ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε ήταν η πιο συνεπείς ομάδες στην Euroleague με πέντε διαδοχικές συμμετοχές στα Final Four της διοργάνωσης, φέτος όμως μία από τις δύο δεν θα είναι παρούσα στο μεγάλο ραντεβού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Για μια πενταετία, η δική τους συμμετοχή στο Final Four της Euroleague ήταν τόσο απαραίτητη όσο το αλάτι στο φαγητό. Λόγω δυναμικής, προσωπικοτήτων που εμπιστεύτηκαν για να δημιουργήσουν αλλά και να υπηρετήσουν αγωνιστικά project αλλά και του μπασκετικού ταλέντου των πρωταγωνιστών. Στο ίδιο διάστημα, ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε έδιναν ραντεβού στην ίδια πόλη αλλά αντάμωσαν στο παρκέ μόλις δύο φορές. Η πρώτη ήταν στο πλαίσιο του (άλλοτε) τελικού της παρηγοριάς (2015) – όπως θεωρούταν παλιότερα η αναμέτρηση των ηττημένων των ημιτελικών αγώνων – αλλά στη δεύτερη το διακύβευμα ήταν ισχυρό, η κορυφή της Ευρώπης.

Το 2016, στην πρώτη φορά που ο Δημήτρης Ιτούδης κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο απέναντι στον δάσκαλό του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην πρώτη απόπειρα του τελευταίου να κατακτήσει την Euroleague και με τη Φενέρμπαχτσε με συμμετοχή στον τελικό. Εκείνη τη χρονιά δεν το κατάφερε, επί τούτου φρόντισε και ο Βίκτορ Κριάπα, επειδή όμως η υπομονή χαρακτηρίζει τους συνετούς ανθρώπους, ο «Ζοτς» την είχε και το πέτυχε την επόμενη.

Εκ τότε άλλαξαν πολλά. Αυτό μαρτυρούν τα ρόστερ των δύο ομάδων. Η ΤΣΣΚΑ δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτε (από πλευράς παικτών) την ομάδα του 2016 καθώς παρέμειναν οι Δημήτρης Ιτούδης, Νικίτα Κουρμπάνοφ. Μάλιστα, ένας από τους (τότε) τους δικούς της πρωταγωνιστές πλέον είναι το… βαρύ πυροβολικό της Φενέρμπαχτσε, ο Νάντο ΝτεΚολό. Κοινά πρόσωπα για την τουρκική ομάδα είναι οι Γιαν Βέσελι, Μπόμπι Ντίξον και Μελίχ Μαχμούτογλου.

Για να πάμε στο σήμερα, προφανώς ένας από τους δύο δεν θα βρεθεί στο μεγάλο ραντεβού της Κολωνίας και στο φετινό Final Four. Τα δεδομένα διεξαγωγής (τουλάχιστον) των δύο πρώτων αγώνων της σειράς προφανέστατα δημιούργησαν ισχυρό φαβορί κι αυτό είναι η ΤΣΣΚΑ. Αυτά προέκυψαν μέσα από την έντονη διασπορά του COVID 19 στο εσωτερικό της Φενέρμπαχτσε και είναι ο λόγος του μη ταξιδιού στη Μόσχα τόσο του προπονητή της, Ιγκόρ Κοκόσκοφ, όσο και πέντε αθλητών. Και οι παίκτες που θα απουσιάσουν είναι από τους πλέον σημαντικούς για την τουρκική ομάδα. Δηλαδή, ο φετινός MVP της Γιαν Βέσελι, ο Τζάρελ Έντι των 9/11 τρίποντων στους δύο αγώνες της κανονικής διάρκειας απέναντι στην ΤΣΣΚΑ καθώς επίσης και οι Εντγκάρας Ουλάνοβας, Μπόμπι Ντίξον. Κανείς μάλιστα δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το αν ο πάγκος της Φενέρμπαχτσε θα αδειάσει ακόμη περισσότερο καθώς υπάρχουν και οι αμφίβολοι όπως για παράδειγμα ο Ντισόν Πιέρ.

Τα παραπάνω στοιχεία προφανώς καταδεικνύουν ότι αυτά τα παιχνίδια για τα Playoffs δεν παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τα δύο που προηγήθηκαν για την κανονική διάρκεια της διοργάνωσης. Στο πρώτο, ο Ουίλ Κλάιμπερν έκανε τη διαφορά στη νίκη της ΤΣΣΚΑ στην Κωνσταντινούπολη, στο δεύτερο η Φενέρμπαχτσε είχε την ακρίβεια «ψυχρού εκτελεστή» κι έκανε εμφατικό πέρασμα από τη Μόσχα.

Βγάζοντας από την εξίσωση τις συγκρούσεις τους στα Final Four και τις πέντε διαδοχικές παρουσίες του σ’ αυτά, σε αγώνες Playoffs θα συναντηθούν ξανά έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια. Τότε, η ΤΣΣΚΑ δεν είχε αντιμετωπίσει την παραμικρή δυσκολία και προκρίθηκαν στην τελική φάση της διοργάνωσης με 2-0 νίκες.

Δεδομένων των απουσιών της, η Φενέρμπαχτσε μάλλον θα κυνηγήσει ένα θαύμα και ταυτόχρονα θα ελπίζει σε ακόμη μεγαλύτερη προσφορά από τον Νάντο ΝτεΚολό ο οποίος φέτος εμφανίζεται «καυτός» απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Αυτό μαρτυρούν οι 21.5 πόντοι που έχει κατά μέσο όρο, κυρίως όμως η απίστευτη επίδοσή του στα σουτ εντός παιδιάς (14/17). Κρίνοντας από τις πέντε νίκες στα τελευταία ισάριθμα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας, η ΤΣΣΚΑ μάλλον άφησε πίσω της την... εποχή Τζέιμς. Μάλιστα, με ιδιαίτερη χαρά είδε ο Δημήτρης Ιτούδης τους νεοφερμένους Ίφε Λούντμπεργκ, Έρικ Μάικλ να ανταποκρίνονται και στις ευθύνες τους στον επιθετικό τομέα. Ο πρώτος είχε 19.5 πόντους κατά μέσο όρο στα τελευταία δύο παιχνίδια και ο δεύτερος μάλλον ξεπέρασε τις συνήθειές τους με τους 17.5 πόντους.