Φενέρμπαχτσε - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 77-78: Ο Κλάιμπερν έκρινε τη «ματσάρα» (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φενέρμπαχτσε - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 77-78: Ο Κλάιμπερν έκρινε τη «ματσάρα» (vid)
Ο Ουίλ Κλάιμπερν έδωσε το φιλί της ζωής στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και με 26 πόντους την οδήγησε στη νίκη (77-78) επί της Φενέρμπαχτσε στην Κωσταντινούπολη, σε παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση.

Ο Αμερικανός έκανε τρομερό παιχνίδι για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη καθώς αυτός την κράτησε ζωντανή στην κανονική διάρκεια (69-69) του αγώνα με εύστοχο τρίποντο, ο ίδιος της έδωσε και τη νίκη στην παράταση. Με 26 πόντους πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην Euroleague υποχρεώνοντας τη Φενέρμπαχτσε στην πρώτη φετινή ήττα της.

Η εικόνα του πρώτου δεκαλέπτου απείχε πολύ από το αναγνωρισμένο επίπεδο ποιότητας των δύο ομάδων. Αμφότερες σκόραραν με το σταγονόμετρο αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η Φενέρμπαχτσε δεν είχε σωστό χτίσιμο επιθέσεων, επιδόθηκε σε αρκετά βεβιασμένα σουτ, σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ έβγαλε ελεύθερα σουτ αλλά ήταν απελπιστικά άστοχη. Έτσι οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ και στο τέλος της περιόδου η ΤΣΣΚΑ είχε προβάδισμα ενός καλαθιού (10-12).

Η Φενέρμπαχτσε είχε τον έλεγχο στο δεύτερο δεκάλεπτο, βρήκε λύσεις στην επίθεση από τους ΝτεΚολό, Μπράουν και Έντι και προηγήθηκε με 27-21 (17’). Η αντίδραση της ΤΣΣΚΑ ήρθε από απόσταση 6.75μ. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έφτασε να έχει έως και 3/14 προσπάθειες, αλλά «έβαλε» και τα τρία τρίποντα που επιχείρησε στα τελευταία τρία λεπτά και με επιμέρους σκορ 3-11 προηγήθηκε με 31-32 στο τέλος του ημιχρόνου με πρωταγωνιστή τον Ουίλ Κλάιμπερν.

Ο Αμερικανός συνέχισε στον ίδιο ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο καθώς μαζί με τον Μάικ Τζέιμς ήταν οι βασικοί εκφραστές της ΤΣΣΚΑ στην επίθεση. Η Φενέρμπαχτσε αντιπαρέταξε την πολυφωνία της στην επίθεση, έτσι δεν επίτρεψε στους φιλοξενούμενους να ξεφύγουν στο σκορ (40-42) και μάλιστα στο τέλος της 3ης περιόδου είχε το προβάδισμα με 51-49 με buzzerbeater Νάντο ΝτεΚολό

Οι οκτώ συνεχόμενοι πόντοι του Γάλλου γκαρντ διατήρησαν μια εύθραυστη διαφορά για την τουρκική ομάδα (57-52, 34’), αλλά η ΤΣΣΚΑ δεν έδωσε δικαίωμα διεύρυνσης αυτής. Οι πρωτοβουλίες του Μάικ Τζέιμς και κυρίως τα τρίποντα του Κουρμπάνοφ κράτησαν όρθια τη ρωσική ομάδα του (62-62, 36:30). Ο… χορός των τριπόντων συνεχίστηκε και η Φενέρμπαχτσε (με πρωταγωνιστή τον Έντι) μπήκε με +1 (65-64) στα τελευταία δύο λεπτά.

Η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με 65-66 (39’) και παράλληλα η Φενέρμπαχτσε είδε την αποβολή του ΝτεΚολό με δύο τεχνικές ποινές. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε την ευκαιρία να «τελειώσει» το παιχνίδι, δεν το έκανε και βρέθηκε σε μειονεκτική θέση (67-66) 36’’ πριν το τέλος. Ένα εντυπωσιακό κόψιμο του Πιέρ (στον Μάικ Τζέιμς) στην κρίσιμη επίθεση της ΤΣΣΚΑ σε συνδυασμό με 2/2 βολές από τον Μπράουν έδωσαν αέρα +3 (69-66) στη Φενέρ 21’’ για το τέλος. Ο Ουίλ Κλάιμπερν εκμεταλλεύτηκε την κακή άμυνα του Πιέρ, ευστόχησε σε τρίποντο (69-69), ο Μπράουν δεν αξιοποίησε την επίθεση των 16 δευτερολέπτων και το παιχνίδι πήγε στην παράταση.

Στην προσπάθεια της ΤΣΣΚΑ να χτίσει θεμέλια νίκης, η Φενέρμπαχτσε έδειξε αντοχή και ανθεκτικότητα (75-75, 56’’ πριν το τέλος) αλλά και προηγήθηκε με 77-75 (με δύο βολές του Μπράουν). Ο Κλάιμπερν έβαλε και πάλι την ΤΣΣΚΑ σε θέση οδηγού (77-78), αφήνοντας την τελευταία επίθεση των 11 δευτερολέπτων στους γηπεδούχους. Η επιλογή του Λορέντσο Μπράουν ήταν καλή, η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και η ΤΣΣΚΑ έφυγε νικήτρια από την Κωνσταντινούπολη.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί το αποφάσισε ο Ουίλ Κλάιμπερν. Ο Αμερικανός απέδειξε την κλάση του με το τρίποντο που κράτησε ζωντανή την ΤΣΣΚΑ στην κανονική διάρκεια αλλά και το έμμεσο τρίποντο που σημείωσε στο τέλος της παράτασης το οποίο χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ουίλ Κλάιμπερν έκανε τρομερό παιχνίδι, πήρε και τελείωσε όλες τις κρίσιμες επιθέσεις και η νίκη της ΤΣΣΚΑ μπορεί να χαρακτηριστεί «προσωπική» νίκη του. Ο Μάικ Τζέιμς δεν έβαλε τα σουτ αλλά λειτούργησε προς όφελος των συμπαικτών του

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νικίτα Κουρμπάνοφ με τα δύο τρίποντα που έβαλε στα τελευταία πέντε λεπτά της κανονικής διάρκειας όταν η ΤΣΣΚΑ έχανε το έδαφος κάτω από τα πόδια της.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Τζόναθαν Χάμιλτον ήταν «άφαντος», η δε ΤΣΣΚΑ δεν πήρε τίποτε από τον Χίλιαρντ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Πριν σκοράρει ο Κλάιμπερν έξω από τα 6.75 και στείλει το παιχνίδι στην παράταση, ο Πιέρ έκανε δύο λάθη στην άμυνά του, κυρίως το γεγονός ότι δεν έδωσε φάουλ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η ΤΣΣΚΑ δεν αξιοποίησε τις δεύτερες ευκαιρίες που είχε από επιθετικά ριμπάουντ, η δε Φενέρ έχασε και τις δύο κρίσιμες επιθέσεις που έδιναν νίκη.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η φοβερή τάπα του Νταϊσόν Πιέρ στον Μάικ Τζέιμς στην τελευταία περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 10-12, 31-32, 51-49, 69-69 (κ.α.), 77-78 (παρ.)