Ούνικς Καζάν: Από τον Γκριρ και τον Ντόμερκαντ, στο δημιούργημα του Πρίφτη

Ούνικς Καζάν: Από τον Γκριρ και τον Ντόμερκαντ, στο δημιούργημα του Πρίφτη
Η Ούνικς Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη επιστρέφει στην EuroLeague ακριβώς 10 χρόνια έπειτα από την παρθενική συμμετοχή της στη διοργάνωση και το gazzetta.gr κάνει rewind στην πρώτη παρουσία των Ρώσων στον θεσμό, όταν μάλιστα επικράτησαν του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.

Η Βίρτους μέτρησε 18 συνεχόμενες νίκες στο EuroCup πριν από την ημιτελική σειρά με την Ούνικς Καζάν, έκανε αρχικώς το 1-0 στη σειρά με την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη και βρέθηκε μια νίκη μακριά από την πρόκριση στους τελικούς και, κατ’ επέκταση τη συμμετοχή στην επόμενη EuroLeague. Παρ’ όλα αυτά, η Ούνικς έφερε τη σειρά στα ίσα στη Ρωσία και το βράδυ της Τετάρτης 14 Απριλίου σόκαρε τους Ιταλούς, επικρατώντας με 100-107 και πανηγυρίζοντας την επιστροφή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ακριβώς 10 χρόνια μετά από την παρθενική συμμετοχή της, έχοντας αγωνιστεί στο μεσοδιάστημα τις σεζόν 2014-15 και 2016-17.

Η Ούνικς είχε εξελιχτεί σε παραδοσιακή δύναμη στο EuroCup τα προηγούμενα χρόνια, μετρώντας οκτώ συμμετοχές στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της EuroLeague Basketball. Το 2011 κατέκτησε τον τίτλο και εξασφάλισε την πρόκριση στην EuroLeague της επόμενης περιόδου για πρώτη φορά στην ιστορία της, φτάνοντας μάλιστα ως τα προημιτελικά της σεζόν 2011-'12 απέναντι στην Μπαρτσελόνα! Οι Ρώσοι του Ευγκένι Πασούτιν έκαναν εντυπωσιακό ντεμπούτο στην πρώτη τους παρουσία στην EuroLeague και απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν στο πιο υψηλό επίπεδο.

Ο Χένρι Ντόμερκαντ οδήγησε την Ούνικς στην τρίτη θέση της κατάταξης στη regular season με ρεκόρ 7-3, με σημαντικές νίκες απέναντι στις σαφώς πιο έμπειρες Σιένα, Ολίμπια Λιουμπλιάνα και Πρόκομ. Ακολούθησε ιδανικό ξεκίνημα στο TOP-16 με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια κόντρα σε Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Παναθηναϊκό και Αρμάνι Μιλάνο για τους Ρώσους που κλείδωσαν την πρόκριση στα playoffs με ρεκόρ 3-3! Εκεί περίμενε η Μπαρτσελόνα που καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη σειρά με την Ούνικς Καζάν, κάνοντας το 3-0 και εξασφαλίζοντας την πρόκριση στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης.

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού με 83-89 στο ΟΑΚΑ στις 25 Ιανουαρίου 2012 ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην Euroleague εκείνης της σεζόν. Μάλιστα οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δέχτηκαν τους περισσότερους πόντους σε αγώνα που ολοκληρώνεται σε 40’ έπειτα από τις 24 Ιανουαρίου 2007 και το 80-93 από την Παρτίζαν! Ο Ντόμερκαντ πέτυχε 21 πόντους ενώ ο Τέρελ Λίντεϊ πρόσθεσε 16 πόντους για την Ούνικς που με εκείνη τη νίκη έκανε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στα playoffs. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός προδόθηκε από την άμυνά του και παρά την αντεπίθεση διαρκείας στο τέλος, δεν κατάφερε να κερδίσει τους εξαιρετικούς Ρώσους του Πασούτιν. Στον Παναθηναϊκό αγωνιζόταν τότε ο Κώστας Καϊμακόγλου, ο οποίος παίζει στην Ούνικς από το 2012!

Το ρόστερ: Τέρελ Λίντεϊ, Νμίτρι Γκολόβιν, Ιγκόρ Ζαμάνσκι, Πετρ Σαμοϊλένκο, Μπόστιαν Νάχμπαρ, Ζακχάρ Πασούτιν, Βλάντιμιρ Βερεμένκο, Λιν Γκριρ, Αλεκσέι Ζαβρασένκο, Πετρ Γκουμπάνοφ, Κέλι ΜακΚάρτι, Νέιτ Τζαγουάι, Χένρι Ντόμερκαντ, Μάικ Ουίλκινσον.

Προπονητής: Ευγκένι Πασούτιν.

Οι επιδόσεις ανά φάση

Regular Season: 7-3, TOP-16: 3-3, Playoffs: 0-3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Πρίφτης: Το δικό του… my way