Ξεκάθαρο φαβορί η Εφές, «μάχη» ανάμεσα σε Αρμάνι και Μπάγερν!

Ξεκάθαρο φαβορί η Εφές, «μάχη» ανάμεσα σε Αρμάνι και Μπάγερν!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας αναλύει τις δύο πρώτες προημιτελικές σειρές που απόψε ανοίγουν την αυλαία στην μάχη των playoffs στην Euroleague. Γιατί η «βασίλισσα» ελπίζει σε θαύμα και ποιες είναι μικρές διαφορές που χωρίζουν τους Μιλανέζους από τους Βαυαρούς.

Να λοιπόν, που φτάσαμε σ' αυτή την δύσκολη ώρα του να πρέπει να αναλύσουμε κατ' αρχήν τα ζευγάρια των προημιτελικών και να απολαύσουμε εν συνεχεία την μαγεία της αγωνιστικής δράσης των playoffs, χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον! Για πρώτη φορά από την σεζόν 2000-2001, οπότε και «τρέχει» η Euroleague στη σύγχρονη της έκδοση.

Υπάρχει, βέβαια ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης Δημήτρης Ιτούδης, που ηγείται της προσπάθειας της ΤΣΣΚΑ να φτάσει για 9η χρονιά στα τελευταία δέκα χρόνια σε Final 4 (πέρυσι δεν διεξήχθη λόγω πανδημίας), αλλά με το ζευγάρι της «ρωσικής αρκούδας» και την Φενέρμπαχτσέ, θα ασχοληθούμε αύριο.

Επομένως, πάμε να πιάσουμε τις, χρονικά, δύο πρώτες προημιτελικές σειρές της διοργάνωσης, που αρχίζουν απόψε σε Κωνσταντινούπολη (20.00) και Μιλάνο αντίστοιχα (21.45) αντίστοιχα.

Εφές Αναντόλου - Ρεάλ Μαδρίτης (1-1 φέτος)

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση φέρνει αντιμέτωπες δύο ομάδες που χαρακτηρίζονται από μία αντιστρόφως ανάλογη πορεία στην εφετινή σεζόν. Οι Τούρκοι, που πριν την έναρξη της σεζόν θεωρούνταν ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ήταν κατώτεροι των περιστάσεων στον 1ο γύρο (ρεκόρ 8-9) και χρειάστηκαν την ολική επαναφορά και το εκπληκτικό μπάσκετ που έπαιξαν στο 2ο μισό της κανονικής περιόδου (ρεκόρ 14-3) για να εξασφαλίσουν την είσοδο στην 4άδα και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Οι Μαδριλένοι αντίθετα, έκαναν έναν εντυπωσιακό 1ο γύρο (12-5), αλλά η απώλεια του Φακούντο Καμπάτσο και οι πολλοί τραυματισμοί (Γιουλ, Ράντολφ, Φερνάντεθ, Τέιλορ, Κοζέρ και Κάρολ), την επηρέασαν αρνητικά στην συνέχεια, με αποτέλεσμα να σφραγίσουν το εισιτήριό τους μόλις την τελευταία αγωνιστική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «βασίλισσα» νίκησε (80-75) μέσα στο "Sinan Erdem" στις 29 Δεκεμβρίου την Εφές στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, ενώ η ομάδα του Αταμάν την «διέλυσε» στο "Wizink Center" με 108-83 πριν από 20 μέρες (30/03), έχοντας 14/26 τρίποντα και πετυχαίνοντας συνολικά 67 πόντους στο 2ο μέρος.

Τι λέει η προϊστορία: Αν και η παράδοση δεν παίζει μπάσκετ, η Ρεάλ μετράει 23 νίκες και 9 ήττες από την τουρκική αντίπαλό της, την οποία απέκλεισε στα playoffs του 2015, πριν κατακτήσει το τρόπαιο στο Final 4 της Μαδρίτης. Μάλιστα, από το Game 4 εκείνης της σειράς και μετά, η ομάδα του Λάσο έτρεξε 7 συνεχόμενες νίκες επί της Εφές, που έκανε να την ξανακερδίσει 4,5 ολόκληρα χρόνια!

Που υπερτερεί η Εφές: Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες! Είναι 1η στην ομαδική αξιολόγηση, έχει την 2η καλύτερη επίθεση (μ.ο. 84,03π.), είναι 4η στα δίποντα (56,9%), δέχεται λιγότερους πόντους (μ.ο. 76,8π. έναντι 77,05π.), ενώ έχει μακράν της δεύτερης την καλύτερη επιθετική λειτουργία, χάρη στην ασυναγώνιστη περιφέρειά της. Ο Μίτσιτς, ο Λάρκιν, ο Σίμον και ο Μπομπουά συνθέτουν μία τετράδα που «σκοτώνει», σκοράροντας κατά μ.ο. 52 πόντους με 41% στα τρίποντα! Επειδή αντίπαλες άμυνες, συνήθως προσαρμόζονται στους κοντούς, διόλου ευκαταφρόνητη είναι η συμμετοχή της 5άδας των ψηλών (Ντάνστον, Σανλι, Μοερμάν, Σίνγκλετον και Πλάις) στο παιχνίδι της και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας.

Που υπερτερεί η Ρεάλ: Πέραν της εμπειρίας των πολλών παραστάσεων από τέτοιους αγώνες που έχουν οι περισσότεροι παίκτες της («διαβάζεται» και ανάποδα ως έλλειψη φρεσκάδας), αν υπάρχουν δύο ακόμη τομείς στους οποίους, έχει προβάδισμα αυτοί έχουν να κάνουν με τα ριμπάουντ (5η) και την άμυνα κοντά στο καλάθι (1η στα κοψίματα), χάρη στο «σκιάχτρο» που ονομάζεται Ταβάρες (μ.ο. 11,5π., 8,0ρ. & 1,7κοψ. με 65,9% διπ.) και δεσπόζει μέσα στο «ζωγραφιστό».

Η μάχη των πάγκων: Ως μακροβιότερος εν ενεργεία προπονητής σε πάγκο της Euroleague, ο Πάμπλο Λάσο παίρνει μεγάλο credit, γιατί έως τώρα έχει καταφέρει να διαχειριστεί τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα του με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Ωστόσο, η αποστολή του κόντρα στην πιο ποιοτική ομάδα της εφετινής διοργάνωσης είναι πολύ δύσκολη και ειδικότερα απέναντι στον Εργκίν Αταμάν, που έχει δημιουργήσει αυτό το αυτοματοποιημένο στυλ μπάσκετ που παίζει η Εφές και το οποίο στηρίζεται σε ένα σύνολο που βγάζει φοβερή «χημεία» στο παρκέ. Ο Βάσκος θα πρέπει να πάει τα παιχνίδια σε αργό τέμπο και να κατεβάσει την επίθεση των Τούρκων, εγχείρημα που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο απέναντι σε μία ομάδα που δύσκολα βγαίνει εκτός ρυθμού, δημιουργεί πολλά ελεύθερα σουτ κι έχει εκπληκτική κυκλοφορία της μπάλας.

Πρόβλεψη: Μετά και την πρόσφατη αποχώρηση του Ντεκ, θα εκπλαγώ αν η Ρεάλ καταφέρει να πάει τη σειρά στα 5 ματς και δεν θα μου προξενήσει την παραμικρή έκπληξη, αν η Εφές «σκουπίσει» την «βασίλισσα». Πιθανότερο αποτέλεσμα το 3-1 υπέρ της τουρκικής ομάδας.

Αρμάνι Μιλάνου - Μπάγερν Μονάχου (2-0 φέτος)

Δεν πρόκειται απλά για την πιο αμφίρροπη σειρά των εφετινών playoffs, κάτι που άλλωστε είναι σύνηθες, όταν ο 4ος αντιμετωπίζει τον 5ο στην βαθμολογία, αλλά για μία μάχη που ισοδυναμεί με την αναμέτρηση των διαφορετικών στυλ μπάσκετ. Αυτό της επιθετικής ευχέρειας, που χαρακτηρίζει την Αρμάνι λόγω των πολλών χαρισματικών σκόρερ που διαθέτει κι αυτό που βασίζεται στα αθλητικά προσόντα των παικτών (ταχύτητα, έκρηξη, ενέργεια) και το οποίο έχει μεγαλύτερη επίδραση στην άμυνα και είναι το μυστικό της Μπάγερν.

Η συμμετοχή στα playoffs σηματοδοτεί τεράστια επιτυχία και για τις δύο ομάδες, που όμως ξεκίνησαν την σεζόν με διαφορετικούς στόχους. Η ιταλική ομάδα έθεσε εξ' αρχής ως βασική της επιδίωξη την πρόκριση στο Final 4 για πρώτη φορά μετά το 1992 και επιστρέφοντας στα playoffs μετά από 7 χρόνια, βρίσκεται - λόγω πλεονεκτήματος έδρας - σε ελαφριά θέση ισχύος. Η δε ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι μπήκε στην αφετηρία της σεζόν με κρυφό στόχο να δώσει μάχη για τα playoffs, αλλά στην πορεία αποδείχτηκε η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης κι έχασε στις λεπτομέρειες την είσοδό της στην 4άδα.

Οι δυο εφετινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων, πάντως, βρήκαν τους Μιλανέζους νικητές και περισσότερο με τον τρόπο που βολεύει τους Βαυαρούς και λιγότερο με το στυλ μπάσκετ που αντιπροσωπεύει τον Έτορε Μεσίνα. Η πρώτη ήταν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης στο Μόναχο σε ένα ματς που πήγε στους 70 πόντους στην κανονική διάρκεια και τελικά κρίθηκε στην παράταση (81-79), ενώ η δεύτερη βρήκε την Αρμάνι να υποχρεώνει την Μπάγερν στην πιο βαριά εφετινή της ήττα (75-51) και κατέγραψε το χαμηλότερο παθητικό της ιταλικής ομάδας στην Euroleague.

Τι λέει η προϊστορία: Οι δύο ομάδες έχουν συνολικά συναντηθεί οκτώ φορές με τους ιταλούς να έχουν μικρό προβάδισμα (5-3) και να μετρούν τρεις συνεχόμενες νίκες.

Που υπερτερεί η Αρμάνι: Κατ' αρχήν στην επίθεση. Έχει την 4η παραγωγικότητα στην διοργάνωση (14η η Μπάγερν) και την 2η καλύτερη επίδοση στα τρίποντα (41,6%), είναι 5η στις βολές (81,2%), ενώ υποπίπτει και στα λιγότερα λάθη (μ.ο. 10,9)! Το γεγονός ότι δεν έχει καλή δημιουργία (15η στις ασίστ με μ.ο. 16,3) δεν την επηρεάζει ιδιαίτερα γιατί διαθέτει πολλούς παίκτες με δημιουργική ευχέρεια για τον εαυτό τους και αυτό φαίνεται από το ότι τουλάχιστον οκτώ σκοράρουν από μ.ο. 6,5 πόντους και πάνω. Ο Πάντερ με τον Σιλντς, τον Ντιλέϊνι, τον Ροντρίγκεζ και τον επανακάμψαντα Μίτσοφ, συνθέτουν μία περιφερειακή πεντάδα που μπορεί να σκοράρει ανά πάσα στιγμή με υψηλό ρυθμό, ενώ το ότι η Αρμάνι βρίσκεται πολύ πίσω στα ριμπάουντ (14η με μ.ο. 31,03) εξηγείται και από το γεγονός ότι σουτάρει με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Συνδετικός κρίκος της περιφέρειας με την frontline είναι πολύ χρήσιμος ΛεΝτέι (μ.ο. 10,3π. & 4,5ρ. με 49,2% τριπ.), ενώ η επικινδυνότητα της Αρμάνι αποδεικνύεται και από το ότι παίκτες σαν τον Χάινς και τον Ντατόμε βρίσκονται αρκετά πιο πίσω στην ιεραρχία. Γενικά είναι μία ομάδα που μοιάζει στο στυλ παιχνιδιού της Εφές, έχει πηγαίο επιθετικό ταλέντο και αρέσκεται στα πολλά μακρινά σουτ και την προσωπική δημιουργία. Στα δύσκολα έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει και άμυνα, έχοντας κρατήσει πέντε φορές φέτος, τους αντιπάλους της κάτω από τους 70 πόντους.

Που υπερτερεί η Μπάγερν: Σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες που καθορίζονται από την ενέργεια και τα αθλητικά προσόντα των παικτών της. Τελείωσε την κανονική περίοδο με την 4η καλύτερη άμυνα (μ.ο. 77,2π.) και ήταν 2η στα κλεψίματα (μ.ο. 8,1). Έχει άγνοια κινδύνου και στηρίζεται σε παίκτες (Μπάλντουιν, Ρέινολντς, Λούτσιτς) που μπορεί να στερούνται εμπειριών, είναι όμως σκληροτράχηλοι και διψασμένοι για να κυνηγήσουν τα όριά τους. Καλύτερη απόδειξη από το εντυπωσιακό ποσοστό νικών της τάξεως του 78,9% (15 νίκες σε 19 ματς) σε παιχνίδια που κρίθηκαν από τους 6 πόντους και κάτω, ίσως να μην υπάρχει! Επίσης είναι η ομάδα που έχει κάνει τις περισσότερες ανατροπές στην εφετινή σεζόν και φυσικά δεν έχει καμία πίεση να φτάσει στο Final 4... Έστω κι αν αυτό θα γίνει στην Κολωνία, επομένως θα είναι γηπεδούχος αν τα καταφέρει...

Η μάχη των πάγκων: Ο κορυφαίος Ιταλός προπονητής των όλων των εποχών, με 5ετη θητεία και στο ΝΒΑ, κόντρα στον πλέον ανερχόμενο συμπατριώτη του της νέας γενιάς, ο οποίος είναι από μικρός φανατικός οπαδός της ομάδας που καλείται να αποκλείσει. Από πλευράς μπασκετικής ποιότητας, ο πολύ πιο έμπειρος και λάτρης της άμυνας, Έτορε Μεσίνα, διαθέτει αδιαμφισβήτητα καλύτερο υλικό από τον συνάδελφό του στην Μπάγερν. Ο Αντρέα Τρινκιέρι, από την πλευρά του, έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ομάδα του από τον "Έκτορα" και τα χαρακτηριστικά των παικτών του αλλά και η μαχητική νοοτροπία της ομάδας του, θεωρώ ότι εξανεμίζουν τα πλεονεκτήματα των Μιλανέζων. Πιστεύω ότι θα δούμε μία πολύ ισορροπημένη μάχη στους πάγκους, η οποία θα έχει και μεγάλη ποσότητα «ίντριγκας» καθώς και οι δύο προπονητές δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις και στο παιχνίδι του Μιλάνου, ο Μεσίνα δεν δίστασε να προγκήξει τον Τρινκιέρι για την αργοπορία του στην συνέντευξη Τύπου.

Πρόβλεψη: Θεωρώ ότι είναι το πιο ισορροπημένο ζευγάρι και η πρόκριση θα κριθεί στις λεπτομέρειες και από το στυλ μπάσκετ που θα επικρατήσει. Η έδρα εκτιμώ ότι θα παίξει πολύ μικρό ρόλο, θα δούμε πολύ ανταγωνιστικά παιχνίδια και μία σειρά που πιθανότατα θα κριθεί στα πέντε ματς. Πραγματικά, δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ποια ομάδα θα επικρατήσει, αλλά αν η σειρά τελικά φτάσει σε 5ο ματς, τότε σ' αυτή την συνθήκη δίνω σοβαρές πιθανότητες και στην Μπάγερν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To gazzetta.gr απονέμει τα βραβεία της σεζόν στη Euroleague

Euroleague Playoffs: Ο Κώστας Τσαρτσαρής αναλύει τα ζευγάρια και κάνει προβλέψεις

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!