Παναθηναϊκός: Ο... κακός «εφιάλτης» επιτάσσει γρήγορες αποφάσεις

Παναθηναϊκός: Ο... κακός «εφιάλτης» επιτάσσει γρήγορες αποφάσεις

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο... κακός «εφιάλτης» επιτάσσει γρήγορες αποφάσεις
Μετά και την αυλαία των υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού στην EuroLeague στη Μόσχα, o Γιώργος Κούβαρης γράφει για την αποτυχημένη σεζόν των «πρασίνων» στα ευρωπαϊκά παρκέ και εξηγεί ότι δεν πρέπει να χαθεί... καθόλου χρόνος ενόψει της νέας χρονιάς.

Εδώ που τα λέμε δεν είναι και ό,τι καλύτερο για έναν φίλο του Παναθηναϊκού να βλέπει την ομάδα του να τερματίζει στην 16 θέση της τελικής κατάταξης της EuroLeague στην regular season. Με απλά (αλλά και σκληρά) λόγια, 3η από το τέλος. Μόνο τον Ερυθρό Αστέρα και την τραγική Χίμκι κατάφερε να βάλει από κάτω του. Οι υπόλοιπες 15 κατάφεραν να τον αφήσουν πίσω τους, χωρίς ωστόσο κάποιες από αυτές να ήταν απαραίτητα και καλύτερες.

Ο Παναθηναϊκός αδίκησε πολύ τον εαυτό του. Σε καμία περίπτωση το ρόστερ του δεν ήταν για 16η θέση. Δεν λέω, δικαίως βρέθηκε εκεί που βρέθηκε. Στην τελική, ας... πρόσεχε. Όμως θα μπορούσε να αποφύγει το «υπόγειο» της κατάταξης και να τερμάτιζε πιο ψηλά στην κανονική περίοδο της regular season. Θα μου πείτε θα άλλαζε κάτι αν ήταν 11ος ή 12ος ή 13ος; Όχι. Σίγουρα δεν ήταν για οκτάδα και playoffs. Όμως θα μπορούσε να είχε περισσότερες νίκες στο τελικό «ταμείο». Το «φτωχό» 11-23 ρεκόρ ισοδυναμεί με ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 32,3%, το οποίο δεν είχε κάνει ποτέ την εμφάνισή του στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

Αν μη τι άλλο η φετινή σεζόν εξελίχθηκε σε πραγματικό «εφιάλτη» για τους «πράσινους» οι οποίοι καλούνται να δουν άμεσα την επόμενη ημέρα. Και όταν λέω άμεσα, εννοώ άμεσα. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο από τη στιγμή που τα εθνικά πρωταθλήματα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αν δεν γίνουν από τώρα κινήσεις, οι ρεαλιστικοί στόχοι για το «πράσινο» ρόστερ (αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί όπως και πέρυσι, έχοντας τα επιπλέον έσοδα από τον κόσμο σε περίπτωση που ανοίξουν τα γήπεδα και τις χορηγικές βοήθειες που θα υπάρξουν) θα αρχίσουν να χάνονται και θα φτάσουμε πάλι... «καλό καλοκαίρι».

Οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν το συντομότερο δυνατόν όσον αφορά τον σχεδιασμό και το «στήσιμο» της ομάδας ενόψει της επόμενης χρονιάς. Μπορεί αυτή τη στιγμή να κάθεται στην άκρη του πάγκου ο Όντεντ Κάτας, αλλά το ερώτημα είναι απλό: Θα εξακολουθήσει να κάθεται και μετά το τέλος των εγχώριων διοργανώσεων; Γιατί εάν και εφόσον χαθεί κάποιος εγχώριος τίτλος (είτε είναι αυτό το Κύπελλο, είτε είναι αυτό το πρωτάθλημα, πολλώ δε μάλλον και τα δύο τρόπαια) και σε συνδυασμό με την άμυνα «μπάτε, σκύλοι, αλέστε» που παρουσίασε επί ημερών του ο Παναθηναϊκός στην EuroLeague (σ.σ. φωτεινή εξαίρεση το ματς στο ΣΕΦ) θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη για μένα εάν τον δούμε να συνεχίζει...

Τώρα εάν και εφόσον οι «πράσινοι» επιβεβαιώσουν με εμφατικό τρόπο την (δεδομένη) υπεροπλία τους εντός των συνόρων και φτάσουν στο double πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτοι και μοναδικοί στόχοι της σεζόν είναι το πρωτάθλημα και το κύπελλο) θα έχουν κάνει το... καθήκον τους. Και σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να δοθεί η ευκαιρία στον Κάτας να «στήσει» εκείνος την ομάδα, αν και θα υπάρχει πάντα ο αστερίσκος της εικόνας που παρουσίασε ο (ναι, αδιάφορος) Παναθηναϊκός στην τελευταία στροφή της EuroLeague.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ακόμα και αν δεν κυνηγούσε κάτι, όφειλε να είχε καλύτερη εικόνα στο γήπεδο. Το ματς με την ΤΣΣΚΑ ήταν απλά... στάχτη στα μάτια και τίποτε περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός ήταν η 3η χειρότερη ομάδα σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα και στη Μόσχα είχε 15/32. Και εκτός των άλλων η εικόνα του αγώνα έλεγε ότι όποτε ήθελε η ΤΣΣΚΑ να φτάσει τη διαφορά στο +10 θα... έφτανε τη διαφορά στο +10. Ίσως να ακούγεται λίγο σκληρό αυτό αλλά είναι κάτι που εμμέσως πλην σαφώς είπε και ο Ιτούδης μετά το τέλος και το οποίο αποτύπωνε του λόγου του αληθές: «Είχαμε τον έλεγχο και διατηρούσαμε σταθερά διψήδια διαφορά στο σκορ. Ήταν μια καλή προπόνηση για εμάς ώστε να διαβάζουμε τις διαφορετικές άμυνες που χρησιμοποιούσε ο Παναθηναϊκός» ήταν τα λόγια του Έλληνα προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Άκουσον-άκουσον. Να χρησιμοποιεί η ΤΣΣΚΑ τον Παναθηναϊκό για... προπόνηση προκειμένου να προετοιμαστεί για τα playoffs. Και χωρίς να έχει στο ρόστερ της, τους Τζέιμς, Χάκετ, Μιλουτίνοφ και Μπολομπόι. Ελπίζω αυτά να... κοπούν από τη νέα σεζόν και ο Παναθηναϊκός να είναι η ομάδα που θα... χρησιμοποιεί ομάδες για «προπόνηση» ενόψει της δικής του παρουσίας στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Θα πρέπει του χρόνου τέτοια εποχή να έχει κίνητρο και να μην παρουσιάζεται αδιάφορος και ξενερωμένος. Που στην τελική, είναι και λίγο λογικό να παρουσιάζεται έτσι φέτος και δη την τρέχουσα χρονική στιγμή. Είπαμε. Άλλες είναι οι προτεραιότητες.

Βέβαια για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να φανεί ανταγωνιστικός στην επόμενη EuroLeague έχοντας στον κουμπαρά του (ενδεχομένως και) 2-3 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις όσον αφορά τη νέα σεζόν. Και φυσικά να ξεκινήσει από τις ανανεώσεις των Παπαπέτρου, Μήτογλου, Νέντοβιτς και Χεζόνια. Η τωρινή λογική λέει ότι... κερδίζουν οι τρεις στους τέσσερις αν και η ΚΑΕ θα κάνει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να τους κρατήσει όλους.

Τώρα αν και εφόσον υπάρξει αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς και... ανοίξει η κάνουλα, σίγουρα θα μπορεί να μπει πιο δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι και οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται από... άλλη βάση και διαφορετικό οικονομικό πρίσμα.

Προς το παρόν τουλάχιστον, ούτε ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

ΥΓ: Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στην EuroLeague μετά και το έκτακτο συμβούλιο μετόχων που κάλεσε ο Τζόρντι Μπερτομέου.

ΥΓ2: Τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στον Δημήτρη Πρίφτη που πήγε κόντρα στα προγνωστικά και όχι μόνο οδήγησε την Ούνικς Καζάν στην EuroLeague της νέας σεζόν κερδίζοντας μέσα στη Μπολόνια τη Βίρτους για το 2-1 στα ημιτελικά, αλλά θα διεκδικήσει με πολλές αξιώσεις και το τρόπαιο του EuroCup. Ευχόμαστε τα καλύτερα!

ΥΓ3: Ο Τζέριαν Γκραντ είναι παίκτης που μπορεί να σταθεί άνετα και με επιτυχία στην EuroLeague.

To 5o My Story είναι στον «αέρα» με τον Νίκη Ζήση να εξιστορεί μια ιστορία 6 ετών με τον Αντερσον Βαρεχάο, μετά την αγκωνιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μισοφαγωμένος, αλλά αρτιμελής

Ιτούδης: «Μας έβαλε δύσκολα ο Παναθηναϊκός, έχουμε κίνητρο για τα playoffs»

Κάτας: «Θέλαμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί στο φινάλε»

Μακ: «Ως ομάδα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα» (vid)

ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 93-86: Αξιοπρεπής στο φινάλε (vid)

Η τελική βαθμολογία της Euroleague: Ο Ολυμπιακός 12ος, ο Παναθηναϊκός 16ος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός: Τα «πράσινα» τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο (vid)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός: Διαγωνισμός καρφωμάτων (vid)

Κρυφή συνάντηση στην Αθήνα Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και πέντε ακόμη ομάδων, δυσαρέσκεια κατά του Μπερτομέου!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...