Παναθηναϊκός: Ε τι α κανς, α κάειτς α σκας;

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ε τι α κανς, α κάειτς α σκας;
O Γιώργος Κούβαρης γράφει για την ντροπιαστική ήττα του Παναθηναϊκού στην Αγία Πετρούπολη, την κακή νοοτροπία ορισμένων παικτών αλλά και στο γεγονός ότι... μειώνονται τα συγχωροχάρτια στον Όντεντ Κάτας με αυτήν την εικόνα στο παρκέ.

ΚΑΝΕΝΑΝ φίλο του Παναθηναϊκού δεν θα πείραζε μια ήττα στην Αγία Πετρούπολη. KANENAN όμως! Στην τελική, ήταν και λογικό (όσο λογικό μπορεί να φαντάζει για το μέγεθος του συλλόγου) να έρθει. Τόσο για τα όσα (δεν) παρουσίασε η ομάδα στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, όσο φυσικά και για το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κίνητρο που είχε η Ζενίτ σε αυτό το ματς. Έπαιζε ολόκληρη πρόκριση στα playoffs και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πώς να μην «λύσσαγαν» οι παίκτες για τη νίκη;

Αυτό όμως που πείραξε, πόνεσε, προβλημάτισε και εξόργισε ΟΛΟΥΣ του φίλους της ομάδας ήταν η εικόνα του δευτέρου ημίχρονου. Μια εικόνα ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΗΣ ομάδας στο... έλεος της EuroLeague. Πολλές φορές έχω αναφέρει τη νοοτροπία του «άντε να τελειώνουμε» με την οποία (φαίνεται πως) αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι παίκτες τα ευρωπαϊκά παιχνίδια από τη στιγμή που δεν κυνηγούν τίποτα απολύτως στη διοργάνωση, αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υπάρχει αυτή εικόνα στα παιχνίδια.

Ακόμα και αν πρόκειται για φιλικό παιχνίδι, καμία ομάδα και σε καμία κατηγορία δεν θέλει να παρουσιάζει αυτό το χάλι του δευτέρου ημιχρόνου. Και δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, όσο αυτό της νοοτροπίας. Πολλές φορές μπορεί να ξεφύγει ένα ματς από τον έλεγχο σου. Όμως το παλεύεις. Το κυνηγάς. Ψάχνεις τρόπους να φανείς ανταγωνιστικός. Και όχι να βρίσκεσαι στα πρόθυρα να γραφτείς στην... ιστορία με τον πλέον αρνητικό τρόπο. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά οι ίδιοι οι παίκτες να βλέπουν την ομάδα να χάνει με 20 πόντους διαφορά και στον πάγκο να χασκογελούν και να κάνουν χαβαλέ λες και βρίσκονται σε All Star Game. Έλα μωρέ, και τι έγινε; Όλα καλά. Το διασκέδαζαν τα παιδιά. Σκορ και θέαμα.

Απαράδεκτο. Απλά... απαράδεκτο. Και σε αυτό φταίει φυσικά και ο προπονητής, ο οποίος κοίταζε αποσβολωμένος χωρίς να κάνει το παραμικρό. Ούτε μία αντίδραση. Ούτε μια έντονη παρατήρηση. Ούτε μια φωνή που θα ακουγόταν από την Αγία Πετρούπολη στην Αθήνα. Τίποτα απολύτως. Και φυσικά τα «γελάκια» στον πάγκο ήταν η μικρογραφία των όσων συνέβαιναν στο παρκέ από το 22' και μετά.

Εξαιρώ τρεις+έναν παίκτη. Τους Νέντοβιτς και Παπαπέτρου, οι οποίοι έδειξαν φιλότιμο, τον Μήτογλου ο οποίος στα 13 λεπτά που αγωνίστηκε βοήθησε αρκετά (γιατί άραγε να μην παίξει περισσότερο; Ήταν ωραία αυτή η εικόνα διάλυσης;) όπως επίσης και τον Νίκο Δίπλαρο. Τον μοναδικό ΚΑΝΟΝΙΚΟ πλέι μέικερ που έχει ο Παναθηναϊκός φέτος. Σε αυτά τα επτά λεπτά που αγωνίστηκε οι «πράσινοι» επέστρεψαν από το -20 και μείωσαν στους 12. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας κατήφορος που δεν είχε τελειωμό.

Ποτέ ξανά τόσο απαράδεκτη εικόνα

Ο Κάτας είπε ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλά για τρία δεκάλεπτα και ότι γι' αυτό έπρεπε να είχε μεγαλύτερο σεβασμό. Πρώτον: Ένας ματς διαρκεί 40 λεπτά. Ούτε 35, ούτε 30 ούτε 25. Δεύτερον: Έπαιξε... καλούτσικα (και φυσικά καλύτερα σε σχέση με το Κάουνας) για 22 λεπτά και όχι για τρία δεκάλεπτα όπως είπε ο coach. Δηλαδή μέχρι που η διαφορά ήταν στους τέσσερις πόντους (52-48) για την Ζενίτ. Τριτον: Ευθύνεται ΞΑΝΑ που δεν έκοψε τον ρυθμό των αντιπάλων. Συγκεκριμένα ούτε τώρα πήρε τάιμ άουτ (όπως ακριβώς και στο Κάουνας) και περίμενε το τηλεοπτικό τάιμ άουτ όταν το σκορ είχε γίνει 61-48 μετά από 9-0 σερί της ρωσικής ομάδας. Τέταρτον: Για τα «γελάκια» του πάγκου με τη διαφορά στο -20 οκτώ λεπτά πριν από το τέλος και τη νοοτροπία ορισμένων παικτών, έχει ευθύνη και εκείνος που δεν βάζει τα δύο πόδια σ' ένα παπούτσι. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Θα μου πείτε, έγινε τίποτε που έχασε ο Παναθηναϊκός; Όχι. Γιατί όμως να δέχεται 112 πόντους στην άμυνά του, έχοντας παρατήσει ΕΝΤΕΛΩΣ το παιχνίδι; Πραγματικά ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ εικόνα, δεν θυμάμαι στο παρελθόν. Απαράδεκτη σε διάρκεια εδώ και δύο μήνες περίπου. Δεν ξέρω αν ο κορονοϊός ήταν το «χτύπημα» για να οδηγηθεί ο Παναθηναϊκός στα σχοινιά και έκτοτε να δέχεται το ένα «κροσέ» μετά το άλλο. Δεν ξέρω αν με τη νίκη στο ΣΕΦ «τελείωσε» η σεζόν για την ομάδα. Δεν ξέρω αν έφταιξε τόσο πολύ ο τραυματισμός του Νέντοβιτς. Αυτό που ξέρω είναι και αυτό που βλέπω μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Και ο Παναθηναϊκός μοιάζει να είναι εντελώς παρατημένο όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί όπου έχει χαθεί εντελώς η μπάλα στην EuroLeague. Εντός των συνόρων ο Παναθηναϊκός δεν έχει αντίπαλο. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Γιατί αν... αποκτήσει σοβαρή κόντρα σε πρωτάθλημα και κύπελλο, η οποία να ικανή να του στερήσει τους δύο ΒΑΣΙΚΟΥΣ του στόχους από το ξεκίνημα της σεζόν, τότε φαντάζεστε τι έχει να επακολουθήσει. Ξαναλέω. Η σεζόν ΔΕΝ είναι πετυχημένη με αυτή την εικόνα στα ευρωπαϊκά ματς τους δύο τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει στην 3η θέση από το τέλος. Και ούτε θα την χαρακτηρίσω πετυχημένη, ακόμα και αν κατακτήσει το double. Απλά θα έχει κάνει το αυτονόητο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νταλίκα και το κατσαριδάκι

Έτσι «σκότωσε» τους «πράσινους» ο Πάνγκος (vid)

Παπαδόπουλος: «Θα βρει τον δρόμο του ο Παναθηναϊκός, είμαι οπαδός της ομάδας» (vid)

Κάτας: «Δύσκολη η 4η περίοδος, αξίζει περισσότερο σεβασμό αυτό»

Πασκουάλ: «Δεν μας πίστευαν στην αρχή, όμως τα καταφέραμε με την δουλειά μας»

Πάνγκος: «Σημαντική η πρόκριση, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα»

Ζενίτ-Παναθηναϊκός 112-83: Λευκή πετσέτα!

Η βαθμολογία της EuroLeague και τα οριστικά ζευγάρια των playoffs

Ζενίτ - Παναθηναϊκός: Εκτός ισορροπίας buzzer beater o Παπαπέτρου! (vid)

Ζενίτ - Παναθηναϊκός: «Καυτός» Πάνγκος, 4/7 τρίποντα στο 1ο δεκάλεπτο! (vid)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...