Πώς παίζει η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τον Καμπάτσο

Γιάννης Σταυρουλάκης
Πώς παίζει η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τον Καμπάτσο
Η Ρεάλ έρχεται στην Ελλάδα για τις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό (15/12) και τον Ολυμπιακό (18/12) και το gazzetta.gr γράφει για τη ζωή στη Μαδρίτη δίχως τον Αργεντινό γκαρντ.

Τα τελευταία χρόνια η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μετρήσει ουκ ολίγες σημαντικές αποχωρήσεις παικτών της για το ΝΒΑΝίκολα Μίροτιτς, Ουίλι Ερνανγκόμεθ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Λούκα Ντόντσιτς και εσχάτως Φακούντο Καμπάτσο ήταν εκείνοι που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη ενώ οι Μαδριλένοι έβαλαν στα ταμεία τους $13 εκατομμύρια από τα NBA outs. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Πάμπλο Λάσο είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα αποχώρησης του Ντόντσιτς, πριν ο Σλοβένος αποχωρήσει για τους Μάβερικς και η απάντησή του είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας του.

«Παίκτες έρχονται και φεύγουν… Αν μείνει, θα είμαστε χαρούμενοι. Αν φύγει, η ζωή συνεχίζεται. Είμαστε η Ρεάλ και πρέπει να βρούμε τρόπο για να καλύψουμε το κενό του. Τι έπρεπε να κάνουμε, δηλαδή, όταν τραυματίστηκε ο Γιουλ; Να μην παίξουμε στη Euroleague; Τα προηγούμενα χρόνια έφυγε ο Μίροτιτς, ο Ερνανγκόμεθ και ο Ροντρίγκεθ, όμως είμαστε ακόμα εδώ και είμαστε υπερήφανοι. Όσοι έρχονται εδώ γνωρίζουν ότι θα παίξουν στην καλύτερη λίγκα της Ευρώπης, ότι θα βγάλουν χρήματα και ότι θα διεκδικήσουν τίτλους, όμως η Ρεάλ είναι πάνω από ονόματα» είχε αναφέρει ο Βάσκος κόουτς που πλέον δεν υπολογίζει στον Καμπάτσο και το gazzetta.gr γράφει για τη ζωή στη Μαδρίτη δίχως τον Αργεντινό γκαρντ.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΟΥΛ

Ο Σέρχιο Γιουλ απολαμβάνει τις προκλήσεις ενώ η αποχώρηση του Καμπάτσο για το ΝΒΑ υποχρέωσε τον Ισπανό γκαρντ να βγει ξανά μπροστά. Αφού, λοιπόν έπαιξε ως σούτινγκ γκανρτ, ο Ισπανός γκαρντ συνεχίζει ως πλέι μέικερ. Στη θέση, δηλαδή που κυριάρχησε στην Ευρώπη πριν τραυματιστεί στον πρόσθιο χιαστό στο δεξί γόνατο. Στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια της Ρεάλ μέτρησε 13 πόντους, 3.5 ασίστ και μόνο 1 λάθος, συγκεντρώνοντας 14 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Επίσης, έχει πετύχει 9/17 τρίποντα, ορισμένα εξ αυτών κρίσιμα όπως κόντρα στη Βιλερμπάν ενώ ήταν καθοριστικός στη νίκη επί της Μπασκόνια.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΖΕΡ

Ο Φαμπιάν Κοζέρ ήταν ο παίκτης που… επωφελήθηκε περισσότερο από την αποχώρηση του Καμπάτσο, σε συνδυασμό με την μέχρι πρότινος απουσία του Τζέισι Κάρολ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Ισπανία, υπάρχουν στιγμές μέσα στη σεζόν που ο Γάλλος γκαρντ περνάει απαρατήρητος όμως όταν επανεμφανίζεται, αποδεικνύει την ποιότητά του και την ικανότητά του στο σκοράρισμα και τη δημιουργία παιχνιδιού. Οι 21 πόντοι που σημείωσε κόντρα στην Μπασκόνια σκοράροντας μόνο στο δεύτερο ημίχρονο επιβεβαιώνουν του λόγου του αληθές. Έπειτα από λίγες εβδομάδες απουσίας λόγω Covid-19, o Κοζέρ επέστρεψε αποτελώντας μια σημαντική λύση στην περιφέρεια των Μαδριλένων.

ΤΑΒΑΡΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά δίδυμα στην Ευρώπη ακολουθεί πλέον διαφορετικούς δρόμους. Ο Έντι Ταβάρες πορεύεται πλέον δίχως τον Φακούντο Καμπάτσο και τις ασίστ του. Έστω και χωρίς τον Φάκου, ο θηριώδης σέντερ παραμένει καθοριστικός, όχι μόνο στο αμυντικό κομμάτι αλλά επίσης και στην επίθεση, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Λάσο προετοίμαζε ήδη από τις αρχές της σεζόν τη μετάβαση στην εποχή μετά τον Αργεντινό. Στους τελευταίους τρεις αγώνες στην EuroLeague έχει μετρήσει 8 πόντους - 10 ριμπάουντ - 4 μπλοκ - 25 PIR με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 19 πόντους - 6 ριμπάουντ - 4 μπλοκ - 29 PIR με τη Βιλερμπάν όπου αναδείχτηκε MVP και 11 πόντους - 13 ριμπάουντ - 26 PIR με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Στη χθεσινή νίκη επί της Μάλαγα είχε 18 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Ο ΛΑΠΡΟΒΙΤΟΛΑ ΜΕΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως ο Καμπάτσο θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ, άλλαξαν τα δεδομένα παραμονής για τον Νικολάς Λαπροβίτολα, ο οποίος φερόταν να είχε έλθει σε προφορική συμφωνία με τον Παναθηναϊκό ωστόσο έμεινε στη Ρεάλ. Στη δεύτερη χρονιά του στη Μαδρίτη εξακολουθεί να μην θυμίζει τον παίκτη που αναδείχτηκε MVP στην ισπανική λίγκα με τη φανέλα της Μπανταλόνα όμως εν τη απουσία του συμπατριώτη του, δείχνει καλύτερος στο παρκέ. Κόντρα στην Μπούργος ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της Ρεάλ με 13 πόντους. Πλέον παίρνει περισσότερο χρόνο από τον Πάμπλο Λάσο που του δείχνει την εμπιστοσύνη του, έχοντας +17 λεπτά σε όλους τους αγώνες μετά την αποχώρηση του Καμπάτσο για τους Νάγκετς.

ΑΜΥΝΑ

Ο Πάμπλο Λάσο ήταν ξεκάθαρος μιλώντας για τον Φακούντο Καμπάτσο πριν από τον πρώτο αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης δίχως τον Αργεντινό γκαρντ: Ο Φάκου είναι αναντικατάστατος και πλέον το βάρος για να καλυφθεί το κενό του πέφτει σε όλη την ομάδα. Αυτό, ακριβώς ήταν το πλάνο του Βάσκου προπονητή και μέχρι στιγμής εκτελείται με ακρίβεια! Στις 6 Δεκεμβρίου η Ρεάλ δέχτηκε μόλις 60 πόντους από την Μπούργος για την ισπανική λίγκα. Πρόκειται για την καλύτερη φετινή αμυντική επίδοση της «Βασίλισσας». Κόντρα στη Βιλερμπάν δέχτηκε μόλις 14 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο, μετατρέποντας το εις βάρος της 61-70 στο τελικό 91-84.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Ήταν δεδομένο πως μετά από την αποχώρηση του Καμπάτσο, η Ρεάλ θα έχανε σε πολλούς τομείς: άμυνα, σκορ, δημιουργία… Το μόνο δεδομένο είναι ότι δεν έχασε την ανταγωνιστικότητά της: Ανέτρεψε το σκορ κόντρα στη Βιλερμπάν, ανέβασε στροφές στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Μπασκόνια ενώ πήγε να πανηγυρίσει τη νίκη στη Μόσχα όμως ο Μάικ Τζέιμς της πήρε την… μπουκιά από το στόμα.