Βιλερμπάν: Ο κορονοϊός έβγαλε τον Πάρκερ από το στόχαστρο της κριτικής!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Βιλερμπάν: Ο κορονοϊός έβγαλε τον Πάρκερ από το στόχαστρο της κριτικής!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την αποψινή (21.45) αποδεκατισμένη αντίπαλο του Παναθηναϊκού, που μπήκε στην αφετηρία της σεζόν με υψηλές προσδοκίες και πριν καν συμπληρώσει τρεις εβδομάδες αγωνιστικών υποχρεώσεων, κλυδωνίζεται με τον ιδιοκτήτη της, Τόνι Πάρκερ να έχει στηθεί ήδη στο «απόσπασμα» της κριτικής.

Δεν σας κρύβω ότι βλέποντας την τελευταία πρωταθλήτρια Γαλλίας (πέρυσι το πρωτάθλημα διεκόπη) στο τουρνουά της Βαλένθια και ειδικότερα στο ματς με τον Ολυμπιακό, η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα. Η ομάδα που έφτιαξε ο αδελφός του μεγαλύτερου Γάλλου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, Τι Τζέι Πάρκερ, ξεχείλιζε από μακρινούς σουτέρ αλλά και από παίκτες με αθλητικότητα και μέγεθος, ενώ η ταχύτητα στην επίθεση και η ενέργεια στην άμυνα, ήταν το σημείο αναφοράς της.

Ψάχνοντας να βρω περισσότερα στοιχεία, συνομίλησα με έμπειρους Γάλλους συναδέλφους και πληροφορήθηκα ότι το εφετινό budget της Βιλερμπάν αγγίζει τα 12 εκατομμύρια Ευρώ (πέρυσι ήταν στα 10,4 εκ.) και είναι το μεγαλύτερο που είχε ποτέ σύλλογος στην ιστορία του γαλλικού μπάσκετ!

Η συμφωνία του Τόνι Πάρκερ για πολυεπίπεδη συνεργασία με τον Ζαν Μισέλ Ολάς (πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ολιμπίκ Λιόν) με φόντο την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Palais des Sports της ASVEL, έφερε περισσότερους χορηγούς στην ομάδα κι έτσι ο 36χρονος τεχνικός είχε την ευκαιρία να την ενισχύσει με αρκετούς ποιοτικούς παίκτες (Κόουλ, Γιαμπουσέλε, Φρίμαν, Φολ, Λακόμπ) και να ανεβάσει το επίπεδό της.

Μοιραία, ο πήχης της εφετινής χρονιάς εκτοξεύτηκε και ο ενθουσιασμός των εξαιρετικών εμφανίσεων στα φιλικά ματς, αύξησε τις απαιτήσεις των φιλάθλων, που φυσιολογικά ονειρεύονταν πρωταθλητισμό στη γαλλική λίγκα και είσοδο στην 8άδα της Euroleague.

Το ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων, όμως, δεν ήταν αυτό που περίμενε ο κόσμος. Η απότομη προσγείωση από την Ντιζόν (74-81) στην πρεμιέρα πέρασε στο ντούκου, γιατί ακολούθησε το «διπλό» (85-73) στην έδρα της Σαλόν-Ρενς αλλά και το πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο που παρουσίασε η ομάδα στο εναρκτήριο ευρωπαϊκό ματς και η ήττα (63-65) στο τελευταίο άστοχο σουτ από την Βαλένθια.

Κι ενώ όλοι περίμεναν μία ηχηρή αντίδραση σε Γαλλία και Ευρώπη, ήρθε το εντός έδρας σοκ (102-104) από την Μπουρζ-εν-Μπρες και η ήττα (73-87) με κατεβασμένα τα χέρια στο Μιλάνο από την Αρμάνι για να αρχίσουν τα όργανα στην μπασκετική κοινωνία της του προαστίου της Λιόν.

Καχυποψία για τις αποφάσεις του ιδιοκτήτη της ομάδας

Στο σημείο αυτό, βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην μεταφέρουμε το καχύποπτο κλίμα που επικρατούσε από το περασμένο καλοκαίρι στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας, σχετικά με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του «αφεντικού» της ομάδας.

Τι θέλω να πω μ' αυτό; Ότι κανένας δεν επιδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο λύθηκε η συνεργασία της ομάδας με τον Σέρβο προπονητή, Ζβέζνταν Μίτροβιτς, που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2019 κι έκανε καλή δουλειά στην περυσινή χρονιά ορόσημο για την ASVEL (επέστρεψε στην Euroleague μετά από 15 χρόνια και μεταξύ άλλων νίκησε τους «αιώνιους», την ΤΣΣΚΑ και την Μπασκόνια)!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, είδε την πόρτα της εξόδου και κανείς δεν περίμενε ότι στην θέση του θα προωθούνταν ο αδελφός του, που ήταν ο πρώτος στην ιεραρχία assistant-coach και σαφώς προηγείτο από τον βετεράνο διεθνή play-maker της Ορτέζ και συμπαίκτη του Πάρκερ στην Εθνική Γαλλίας, Φρεντερίκ Φοτού, ο οποίος επίσης προστέθηκε στο staff.

Κριτική στον προπονητή με φόντο τον πρόεδρο!

O "TP" όμως, είχε άλλη άποψη και εν μία νυκτί έχρισε ως διάδοχο του Μίτροβιτς τον κατά δύο χρόνια νεότερό του Τι Τζέι, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε περάσει απ' όλα τα πόστα της ομάδας και είχε θητεύσει για τουλάχιστον μία 8ετία ως βοηθός προπονητή. Κοινώς, δεν πήρε μία αξιοκρατικά άδικη απόφαση!

Δεν ήταν όμως αυτή που ήθελε η φίλαθλη κοινή γνώμη, που είχε σε τεράστια εκτίμηση τον Φοτού, ο οποίος θεωρείται τεράστια προσωπικότητα και ήδη ο Τύπος αλλά και τα οπαδικά forums έχουν αρχίσει να τον «σπρώχνουν» ως υποψήφιο αντικαταστάτη του νυν προπονητή.

Για να φτάσουμε ως εδώ, βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, από τη μία τα αρνητικά αποτελέσματα και από την άλλη ο άναρχος τρόπος παιχνιδιού της Βιλερμπάν δεν έχουν βοηθήσει καθόλου τον αδελφό του Πάρκερ να κερδίσει πόντους! Για την ακρίβεια, τα έχει κάνει... ψιλομαντάρα! Τι του καταμαρτυρά ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός των αμφισβητιών του;

Κατά βάση, ότι η ομάδα δεν έχει ηγέτη μέσα στο παρκέ, ούτε σημείο αναφοράς, με αποτέλεσμα ο κάθε παίκτης να κάνει του κεφαλιού του! Ο Τι Τζέι Πάρκερ έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη της κερκίδας (δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο και με τα αποδυτήρια) και η αμφισβήτησή του είναι τόσο έντονη, που όταν βρέθηκε θετικός στο κορονοϊό, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που - στα social media - σχολίασαν καυστικά το ατυχές συμβάν, χαρακτηρίζοντάς το ως το πρώτο θετικό που του συμβαίνει από την αρχή της χρονιάς!

Όσοι γνωρίζουν τον Τόνι Πάρκερ, πάντως, ξέρουν ότι αν πειστεί για το λάθος της απόφασής του, δεν θα διστάσει να απολύσει ούτε τον κολλητό του! «Ο Τι Τζέι ξέρει τους κανόνες καθώς επίσης και ότι επελέγη για αυτή την θέση, επειδή δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια και πλέον έφτασε η ώρα της ευκαιρίας του. Αν δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, η μοίρα του είναι από τώρα προδιαγεγραμμένη!», σχολίασε σε πρόσφατη συνέντευξη ο διοικητικός ηγέτης του ιστορικού γαλλικού συλλόγου, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς, που θεωρεί αντιεπαγγελματική την απομάκρυνσή του και αξιώνει παχυλή αποζημίωση.

Η απώλεια του Ζαν-Σαρλ και η απογοήτευση από τον Φρίμαν

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι εντοπίζουν το πρόβλημα της ASVEL μέσα στην ρακέτα, στην αδυναμία της διοίκησης να κρατήσει ή να αντικαταστήσει επάξια τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ, ο οποίος μετακόμισε στον Ολυμπιακό. Ο Αμινέ Νουά που προωθήθηκε και πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής, για την ώρα δεν ανταποκρίνεται στο επιθυμητό επίπεδο, ενώ η μεγάλη απογοήτευση έρχεται μέχρι στιγμής από τον Αλερίκ Φρίμαν.

Ειδικότερα στην Euroleague (μ.ο. 4,0π. με 2/10 σουτ), o 26χρονος Αμερικανός guard με την εξαιρετική πορεία πέρυσι στην Μπούρσασπορ (μ.ο. 18,5π. & 4,2ασ.) και την Κίνα (μ.ο. 25,5π. & 4,0ασ.), δεν έχει δείξει τίποτε και αν συνεχίσει έτσι θα βρεθεί σύντομα στην πόρτα της εξόδου!

Το κερασάκι στην τούρτα από τον κορονοϊό!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η χθεσινή ανακοίνωση για τα συνολικά 10 θετικά κρούσματα covid-19 στην ομάδα (εκτός του προπονητή), ήρθε να επιβεβαιώσει ότι παραμονές του πρώτου εντός έδρας ευρωπαϊκού αγώνα, ο ιός βρίσκεται στο εσωτερικό της ομάδας, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι εξαιρετικά βαρύ. Μετά από τα όσα κωμικοτραγικά έγιναν στο Σολέ, δε, κανείς δεν βγαίνει στο τηλέφωνο, ούτε απαντάει σε μηνύματα, όλες οι συνεντεύξεις ακυρώθηκαν και είναι προφανές, ότι μετά την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, όλοι έχουν δασκαλευτεί να τηρήσουν σιγή ιχθύος.

Κανείς δεν γνωρίζει την τύχη του αποψινού αγώνα, από την στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς παίκτες έχουν ήδη μπει σε καραντίνα και όλα δείχνουν ότι η Βιλερμπάν θα κατέβει κανονικά στο γήπεδο. Οι διοικούντες της πάντως, γνωρίζουν ήδη την τάση που επικρατεί στο γαλλικό Υπουργείο Υγείας περί απαγόρευσης της διεξαγωγής του, λόγω του ότι η γαλλική ομάδα αποτελεί εστία μόλυνσης. Σ' αυτή την περίπτωση, η τύχη του ματς θα κριθεί από τον ανεξάρτητο δικαστή της Euroleague που δεν αποκλείεται (από την στιγμή που η Βιλερμπάν παρουσιαστεί στο γήπεδο και εκφράσει την επιθυμία να παίξει) να ορίσει άλλη ημερομηνία!

Εκτός κι αν, μέχρι το βράδυ, έχουν προκύψει κι άλλα κρούσματα και το παιχνίδι κατακυρωθεί στον Παναθηναϊκό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!