Μαρκ Γκασόλ: Η σχέση με την Μπαρτσελόνα και τα σενάρια επιστροφής (pics & vid)

Μαρκ Γκασόλ: Η σχέση με την Μπαρτσελόνα και τα σενάρια επιστροφής (pics & vid)

Gazzetta team
Μαρκ Γκασόλ: Η σχέση με την Μπαρτσελόνα και τα σενάρια επιστροφής (pics & vid)
Ο Μαρκ Γκασόλ πέτυχε όχι επειδή ήταν προορισμένος από τη μοίρα του για να πετύχει αλλά επειδή ακριβώς ήταν αποφασισμένος γι' αυτό και το gazzetta.gr γράφει για τη σχέση του με την Μπαρτσελόνα και τα σενάρια επιστροφής.

Οι μέρες και τα χρόνια φεύγουν βιαστικά και αθόρυβα, ο Μαρκ Γκασόλ τρέχει από προπόνηση σε παιχνίδι από το 2003 όταν προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα ενώ η είδηση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Καταλανούς σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ευρώπη έπειτα από 12 χρόνια πετυχημένης καριέρας στο ΝΒΑ έπεσε σαν «βόμβα». Το όνομα του Γκασόλ που πέρσι κατέκτησε το δαχτυλίδι με το Τορόντο και φέτος η απόδοση του κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, συνδέθηκε με την Μπαρτσελόνα που έχει κενό στη γραμμή ψηλών έπειτα από την αποχώρηση του μέχρι πρότινος αρχηγού της, Άντε Τόμιτς για την Μπανταλόνα. Ο Μαρκ έπαιξε στους «μπλαουγκράνα» την περίοδο 2003-06 ωστόσο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ των δυο πλευρών, ξεκαθαρίζοντας πως το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να μην υπάρχει βιασύνη.

Ο 35χρονος σέντερ έφυγε από την Μπαρτσελόνα στα 21 του χρόνια, αρχικώς για την Τζιρόνα όπου έπαιξε στο πλευρό του Ντάριλ Μίντλετον. Μάλιστα ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και νυν βοηθός του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα στη συνέντευξη του στο gazzetta.gr όταν θυμήθηκε τη συνύπαρξή τους. Ο Αμερικανός φόρεσε τη φανέλα της σε πέντε διαφορετικές περιόδους: 1991-92, 1996-98, 1999-00, 2006-11 και 2011-12! Ανέφερε, λοιπόν πως: «Στην Τζιρόνα… πήγα και ήλθα πέντε φορές ενώ έχω να λέω ότι κατέκτησα κι έναν ευρωπαϊκό τίτλο με τον Μαρκ Γκασόλ (σ.σ. FIBA EuroCup, το 2007)! O Μαρκ είναι ένας υπέροχος τύπος. Δουλέψαμε μαζί και τον έκανα ανταγωνιστικό. Ήταν ένα παιδί που δεν γούσταρε την προπόνηση. Εγώ, πάλι, τρελαίνομαι όταν βλέπω κάποιον να τεμπελιάζει. Παλεύαμε συνέχεια στις προπονήσεις, παίζαμε ξύλο και πολλές φορές κλώτσαγε την μπάλα από τα νεύρα του! Δεν άντεχε! Στη Τζιρόνα έχτισε την αυτοπεποίθησή του, βγήκε MVP στην Ισπανία και ακολούθησε το ΝΒΑ».

Ο Μαρκ Γκασόλ πέτυχε όχι επειδή ήταν προορισμένος από τη μοίρα του για να πετύχει, αλλά επειδή ακριβώς ήταν αποφασισμένος για αυτό. Ένα παιδί υπέρβαρο και αγύμναστο, κάτι ωστόσο που άλλαξε όσο περνούσαν τα χρόνια. Πλέον αποτελεί παράδειγμα πίστης και σκληρής δουλειάς, το καλύτερο επιχείρημα εκείνων που τον επικαλούνται για να απαντήσουν σε όσους ισχυρίζονται ότι έκανε καριέρα χάρη στον αδελφό του. Ο ίδιος, μάλιστα εξήγησε μετά από το τέλος του ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 με την Αυστραλία: «Όλα αξίζουν! Όχι μόνο επειδή είμαστε στον τελικό, αλλά επειδή είναι ευθύνη να μεταδώσουμε αυτή τη δέσμευση και την πίστη μας στην εθνική ομάδα και τις αξίες μας και να τα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά. Και αυτό δεν είναι ταλέντο, αλλά δέσμευση! Νιώθουμε πολύ τυχεροί, από την ηλικία των 11-12 δεχθήκαμε την κλήση μας στην εθνική και ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι. Μού αρέσει που είμαι εδώ».

Μαζί με τον Πάου είναι τα μοναδικά αδέλφια που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα της κορυφαίας λίγκας του κόσμου! Έχουν πετύχει κι άλλα πράγματα... παρέα:

- Το 2015, ο Πάου και ο Μαρκ έγραψαν ιστορία στη Νέα Υόρκη ως τα πρώτα αδέλφια που ξεκίνησαν βασικοί σε All Star Game και μάλιστα, πήδηξαν στο τζάμπολ.
- Ως συμπαίκτες στη «ρόχα» κατέκτησαν δυο ασημένια μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008 & 2012), ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006) και δυο χρυσά (2009 & 2011), ένα ασημένιο (2007) και ένα χάλκινο (2017) σε EuroBasket.
- Το 2013 ίδρυσαν το «Ίδρυμα Γκασόλ» με στόχο την προώθηση του αθλητισμού και της υγιεινής διατροφής στα σχολεία του Λος Άντζελες και της Βαρκελώνης.

Από πολύ μικροί, περνούσαν ώρες και ώρες παίζοντας το άθλημα που αγαπούν, κυνηγώντας τα όνειρά τους κι απολαμβάνοντας ό,τι έχουν πετύχει. Ο Πάου, που παρεμπιπτόντως έχει κάνει 6 ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα κόντρα στον ΠΑΟΚ, δεν κατάφερε να φορέσει την αγαπημένη του μπλαουγκράνα φανέλα. Ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου ξέκοψε οποιαδήποτε πιθανότητα, εξηγώντας πως οι Καταλανοί δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά τον κορυφαίο Ισπανό NBAer όλων των εποχών.

Μένει να αποδειχθεί αν ο Μαρκ θα καταφέρει να φορέσει για δεύτερη φορά στην τεράστια καριέρα του τη φανέλα της Μπάρτσα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ