Παναθηναϊκός: Το «πολυεργαλείο» Σαντ-Ρος και ο ρόλος του Μήτογλου

Παναθηναϊκός: Το «πολυεργαλείο» Σαντ-Ρος και ο ρόλος του Μήτογλου

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Το «πολυεργαλείο» Σαντ-Ρος και ο ρόλος του Μήτογλου
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τα πρώτα στοιχεία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από το προπονητικό φιλικό με την ΑΕΚ και τις σκέψεις του Γιώργου Βόβορα ενόψει της νέας σεζόν.

Να ξεκινήσουμε από ένα βασικό δεδομένο. Φυσικά και ΔΕΝ μπορεί να βγει ΚΑΝΕΝΑ απολύτως συμπέρασμα από ένα φιλικό παιχνίδι, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ήταν το πρώτο ματς του Παναθηναϊκού ύστερα από έξι μήνες (παρά κάτι μέρες) απραξίας, με ένα ολοκαίνουργιο ρόστερ ενώ ήταν και παιχνίδι προπονητικού χαρακτήρα.

Φυσικά προσθέστε στην εξίσωση τις τέσσερις απουσίες που είχε το «τριφύλλι» (Παπαγιάννης, Όγκουστ, Μποχωρίδης, Καλαϊτζάκης) όπως επίσης και τους δύο παίκτες που δεν θα βρίσκονται στην ομάδα τη νέα σεζόν (Μπουρούσης, Δίπλαρος) και εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ήταν ένα ματς για «ξεμούδιασμα» και για πολλές δοκιμές, χωρίς πίεση και μεγάλο χρόνο συμμετοχής για καθένα παίκτη ξεχωριστά.

Παρόλα αυτά μπορούμε να σταθούμε σε μερικά πράγματα που άρχισαν να αχνοφαίνονται όσον αφορά μερικές σκέψεις που έχει στο μυαλό του ο Γιώργος Βόβορας για την αξιοποίηση κάποιων παικτών και τον ρόλο που -ενδεχομένως θέλει να- έχουν μέσα στην ομάδα. Φυσικά κρατήστε και το γεγονός ότι ο Πιερ Τζάκσον είχε κάνει μόνο δύο προπονήσεις με την ομάδα ύστερα από την άφιξή του στην Αθήνα και ουσιαστικά δεν γνώριζε καλά-καλά τα ονόματα των συμπαικτών του.

Ξεκινάμε από αυτό που λέγαμε και ξαναλέγαμε από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ή αν προτιμάτε από τη στιγμή που αποκτήθηκε ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Ο Κουβανός υπολογίζεται ως δεύτερος πλέι μέικερ της ομάδας. Το ανέφερε και ο Βόβορας στην «πρώτη» του Παναθηναϊκού πριν από μερικές ημέρες εξηγώντας ότι «μπορεί να αλλάξει την ταυτότητα του point guard» και το έκανε και πράξη από το πρώτο φιλικό. Ήταν εκείνος που ξεκίνησε στο φιλικό ως βασικός point guard, έχοντας δίπλα του, τους Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Ουάιτ και Μήτογλου.

Ο Σαντ-Ρος θα είναι ο παίκτης για... όλες τις δουλειές και το υπερπολύτιμο «πολυεργαλείο» που θα κρατάει στα χέρια του ο τεχνικός του Παναθηναϊκού. Στην επίθεση, ναι μεν είναι εκείνος που θα «κατεβάζει» τη μπάλα, ναι μεν είναι εκείνος που θα «ψάχνει» την δημιουργία, αλλά παράλληλα αν έχει δίπλα του τον Νέντοβιτς (όπως στο φιλικό για παράδειγμα) ενδεχομένως να αλλάζει θέση, με τον Σέρβο να γίνεται «άσος» από «δυάρι» σε κάποιες επιθέσεις.

Στην άμυνα δεν... τίθεται καν θέμα. Ο Κουβανός θα αναλαμβάνει πάντα την πιο... δύσκολη αποστολή (ειδικά στις δύο θέσεις των γκαρντ, αν και μπορεί να παίξει άμυνα μέχρι και στο αντίπαλο «τεσσάρι») ενώ χάρη στην αθλητικότητά του, το ύψος του και τα γρήγορα πόδια του θα μπορεί να ανταποκρίνεται άψογα στις «αλλαγές» που -δεδομένα- θα παίζει ο Παναθηναϊκός στην άμυνά του. Άλλωστε είναι ο παίκτης που μπορεί να ταιριάξει σε ΟΛΑ τα σχήματα και να χρησιμοποιηθεί από τον Βόβορα σε οποιαδήποτε θέση και ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ματς.

Μπορεί να ακουστεί... υπερβολικό, αλλά αυτή τη στιγμή ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος αποτελεί πραγματικό «χρυσάφι» στα «πράσινα» χέρια! Και πέρυσι το είχα αναφέρει σε κάποια κείμενα. Ήταν ο παίκτης που έλειπε από το περσινό ρόστερ και δη στην άμυνα. Η φετινή φιλοσοφία της ομάδας θα ξεκινάει από την άμυνα και γι' αυτόν και μόνο τον λόγο, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο κομβικός παίκτης θα είναι ο 29χρονος γκαρντ/φόργουορντ (αν όχι ο πιο κομβικός) στον τρόπο λειτουργίας της.

Είπαμε. Το φιλικό με την ΑΕΚ ήταν μόνο για «ξεμούδιασμα» από τις προπονήσεις και την αγωνιστική απραξία έξι μηνών και γι' αυτόν τον λόγο κανείς παίκτης που πάτησε στο παρκέ δεν έμενε περισσότερο από 5-6 λεπτά συνεχόμενα στο ματς. Οπότε είναι οξύμωρο να μιλήσει κάποιος για συγκεκριμένα πράγματα. Παρόλα αυτά ο Βόβορας δοκίμασε στην περιφέρεια το δίδυμο των Τζάκσον-Φόστερ στην ίδια πεντάδα, με τον πρώην παίκτη της Χάποελ Χολόν να αφήνει ελπιδοφόρα μηνύματα. Θέλει να παίρνει πρωτοβουλίες και δεν διστάζει να ζητήσει μπάλα.

Ο Τζάκσον από την άλλη ίσως να χρειαστεί περισσότερο χρόνο προπονήσεων και προσαρμογής. Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει πάντα στο μυαλό του το σκοράρισμα και τη δημιουργία για τον εαυτό του, κάτι που έδειξε και στο μικρό χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε και στο φιλικό με την ΑΕΚ. Όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς και υπάρχει ένα «γεμάτος» μήνας προετοιμασίας και φιλικών αγώνων για να μπουν όλα σε μια σειρά και να καταλάβει κάθε παίκτης τον ρόλο του στην ομάδα.

Ο Παπαπέτρου αναμένεται να είναι η «σταθερή αξία» του Παναθηναϊκού έχοντας προσθέσει περισσότερα στοιχεία στο ρεπορτόριό του, ενώ ο Ντίνος Μήτογλου φαίνεται πιο... έτοιμος από ποτέ! Ξαναλέω. Όχι, δεν βγήκε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα από το φιλικό με την ΑΕΚ. Απλούστατα έχει δουλέψει πολύ, έχει δυναμώσει περισσότερο και μπορεί να ανταποκριθεί εξίσου καλά, τόσο ως «τεσσάρι» όσο και ως «πεντάρι». Άλλωστε έχω αναφέρει ξανά ότι ο 23χρονος φόργουορντ υπολογίζεται από τον Βόβορα και ως... σέντερ. Όχι μόνο ως πάουερ φόργουορντ.

Εκείνος είναι που θα συμπληρώνει την τριάδα των «ψηλών» με Παπαγιάννη και Όγκουστ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως «πεντάρι» όταν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Άλλωστε (και ελλείψει των δύο «καθαρών» σέντερ) στο φιλικό με την ΑΕΚ, ο Μήτογλου αγωνίστηκε μόνο ως «πεντάρι» και μάλιστα τα πήγε περίφημα όντας ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού. Θα μου πείτε έχει κάποια σημασία; Όχι. Όμως δείχνει ότι μπορεί να λύσει τα χέρια του 43χρονου προπονητή όταν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ουσιαστικά ο Βόβορας θέλει να έχει στο παρκέ σχήματα όπου ο ένας θα μπορεί να συμπληρώνει τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πάνω σε αυτό δουλεύει και θα συνεχίσει να δουλεύει κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Να κάνει το σωστό «πάντρεμα» προσώπων ώστε να έχει και το ιδανικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής οι «σταθερές» της ομάδας φαίνονται να είναι οι Σαντ-Ρος, Νέντοβιτς και Παπαπέτρου οι οποίοι -ενδεχομένως- να περνούν περισσότερη ώρα μαζί στο παρκέ.

Μετά και την άφιξη του Ζακ Όγκουστ, ο οποίος είναι «ταμάμ» για τον τρόπο με τον οποίο θέλει ο Γιώργος Βόβορας να παίξει ο Παναθηναϊκός, θα έχει -πλέον- όλους τους παίκτες στην διάθεσή του ώστε να εντείνει τον ρυθμό των προπονήσεων και να βάλει τα στοιχεία που σκέφτεται και έχει στο μυαλό του.

Υπενθυμίζουμε ότι ακολουθούν τα δύο φιλικά με Ηρακλή και ΠΑΟΚ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο Νέο Κλειστό Ιωαννίνων όπου θα μπορέσει να δει περισσότερα πράγματα, ενώ το μεγάλο τεστ είναι το τουρνουά στο Κάουνας (12-13/9) με τη συμμετοχή των Ζάλγκιρις, Άλμπα και Αρμάνι Μιλάνο.

Από εκείνο το σημείο και μετά θα αρχίσει να υπάρχει μια πιο... ξεκάθαρη εικόνα του νέου Παναθηναϊκού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...