Έλις και Μάρτιν: Η νέα front line του Ολυμπιακού έχει παρόμοια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Έλις και Μάρτιν: Η νέα front line του Ολυμπιακού έχει παρόμοια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αντωνία Σπανού
Έλις και Μάρτιν: Η νέα front line του Ολυμπιακού έχει παρόμοια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Οκτάβιους Έλις και Χασάν Μάρτιν αποτελούν την νέα front line του Ολυμπιακού και με μια πρώτη ματιά έχουν αρκετά παρόμοια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία του και με τον Κώστα Παπανικολάου να κάνει το ταξίδι για το Μέτσοβο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει την ομάδα του, δίχως απώλειες. Αυτές οι πρώτες ημέρες δεν είναι οι κατάλληλες για συμπεράσματα, αλλά οι προπονήσεις άρχισαν και όλοι θέλουν να κατανοήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα «θέλω» του Έλληνα προπονητή και το σύνολο να αρχίσει να δένει.

Μπορεί στην μεταγραφική περίοδο τα «φώτα» να έπεσαν στην γραμμή των γκαρντ, αφού ο Κώστας Σλούκας είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού σε ολόκληρη την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, αλλά σήμερα η Euroleague Greece καταγράφει τα δεδομένα για την front line του Ολυμπιακού. Ο γνώριμος μας από το ελληνικό πρωτάθλημα και φυσικά από τα παιχνίδια που πρόλαβε να δώσει πέρυσι, Οκτάβιους Έλις και ο νεοφερμένος Χάσαν Μάρτιν αποτελούν τους δύο σέντερ των «ερυθρόλευκων» στην μετά Μιλουτίνοφ εποχή.

Ο Σέρβος ψηλός, μέσα στα τελευταία 5 χρόνια εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης και το εξαργύρωσε αυτό με μια μεταγραφή στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Ολυμπιακός είχε... καλομάθει τις τελευταίες σεζόν, έχοντας ήσυχο το κεφάλι του με την παρουσία του Μίλου κάτω από την ρακέτα, κάτι που πρέπει να αλλάξει φέτος, αφού άλλοι παίκτες θα βρίσκονται εκεί και σίγουρα υπάρχει ανυπομονησία για τους νεοφερμένους.

ΟΚΤΑΒΙΟΥΣ ΕΛΙΣ

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Οκτάβιους Έλις άφησε τον Προμηθέα Πάτρας και αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για την καριέρα του, σε μια εποχή που ο Ολυμπιακός περνούσε αρκετά δύσκολα αγωνιστικά. Ο Έλις εμπιστεύτηκε τον Γιώργο Μπαρτζώκα και το πλάνο του, μάζεψε τα πράγματα και έφτασε στον Πειραιά με μόνο έναν στόχο. Να παλέψει. Άλλωστε αυτό έχει μάθει σε όλη την ζωή του και αυτό κάνει και στο παρκέ. Είναι σκληρός, η ζωή τον έχει δοκιμάσει από μικρό, αλλά αυτό του έχει κάνει καλό και στο μπάσκετ, στο οποίο δεν φοβάται να τα δώσει όλα.

Ο Ολυμπιακός τον πήρε, ενώ πολλές ομάδες τον είχαν ξεχωρίσει και του έδωσε την ευκαιρία που ήθελε. Ο Αμερικανός παίκτης πρόλαβε να αγωνιστεί σε 8 ματς με την φανέλα των «ερυθρόλευκων», πριν η πανδημία δοκιμάσει για τα καλά την ανθρωπότητα και κατάφερε σε όλα να είναι θετικός. Στο ντεμπούτο του ήταν εξαιρετικός, αφού κόντρα στην Μπασκόνια σε 19:16'' που αγωνίστηκε είχε 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο, μαζεύοντας και 20 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ακολούθησαν δύο μέτριες εμφανίσεις και μετά ανέβηκε ξανά με διψήφιες αξιολογήσεις. Συνολικά έχει σε 21:27'' 8.1 πόντους, 5.9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 12.6 βαθμούς στο PIR.

Καθόλου άσχημα για έναν παίκτη που συστήθηκε στην κορυφαία σκηνή και αυτός ήταν ο λόγος που ο Ολυμπιακός του έδειξε εμπιστοσύνη και θα στηριχθεί πάνω του και την νέα σεζόν. Ο Έλις αναμένεται να είναι ο βασικός σέντερ του Γιώργου Μπαρτζώκα, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και την πίστη του προπονητή του και ξέρει ότι αν δουλέψει σκληρά, θα έχει μια μοναδική ευκαιρία. Η πορεία των σέντερ του Ολυμπιακού μιλά από μόνη της και όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει κρυφή συνταγή.

Αν δουλέψει και ανταποκριθεί στην τεράστια ευκαιρία που έχει μόνο θετικό θα είναι για τον ίδιο και φυσικά για την ομάδα του. Ο Έλις έχει στοιχεία που για χρόνια τώρα έλειπαν από την ομάδα του Πειραιά. Το πιο βασικό είναι η αθλητικότητα. Είναι ένας ένας παίκτης που δεν μοιάζει με τον Μιλουτίνοφ, είναι σίγουρα πιο αθλητικός και αν καταφέρει να ανταποκριθεί στον ρόλο του, μόνο κερδισμένος θα βγει. Μπορεί να εκτελέσει το πλάνο του προπονητή του με επιτυχία, ενώ ο Ολυμπιακός θα παρουσιάσει ένα στιλ παιχνιδιού, που για πολλά χρόνια συζητιέται αρκετά, αλλά δεν το είχαμε δει στο παρκέ. Και κάπου εδώ, πρέπει να «κουμπώσει» με τον Χασάν Μάρτιν. Τον έτερο Αμερικανό, που έχει πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά και παρόμοια έλλειψη εμπειρίας.

ΧΑΣΑΝ ΜΑΡΤΙΝ

Ο Χασάν Μάρτιν ήταν ο πρώτος παίκτης που έκλεισε ο Ολυμπιακός για φέτος, δείχνοντας ότι τον ξεχώρισε από νωρίς ο Έλληνας τεχνικός. Ο Αμερικανός θυμίζει ακόμα περισσότερο το μοντέλο... Κάιλ Χάινς, που πρώτος καθιέρωσε ο Ολυμπιακός και θέλει να... επαναφέρει με επιτυχία. Οι εμπειρίες του δεν είναι σπουδαίες, αλλά είναι ένας παίκτης με τρομερό κίνητρο. Ιαπωνία, Γερμανία και Μαυροβούνιο είναι οι δύο περιοχές που φιλοξένησαν τον ταλέντο του, δείχνοντας μερικά πολύ καλά στοιχεία.

Ο Μάρτιν είναι αθλητικός, εξαιρετικός στην άμυνα, από την οποία... τρέφεται και τα προσόντα του ξεχωρίζουν. Στο Eurocup, πήρε μια πρώτη γεύση από Ευρώπη και είχε σε 9 παιχνίδια που αγωνίστηκε και σε 26:43'' 13.6 πόντους, 8 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 19.39 στο σύστημα αξιολόγησης. Η πρώτη του επαφή δεν ήταν κακή, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και για τους δύο Αμερικανούς.

ΚΙΝΗΤΡΟ, ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΙΑ

Η front line του Ολυμπιακού μοιάζει να έχει τα ίδια θετικά στοιχεία και τα ίδια αρνητικά. Είναι σαφές και ξεχωρίζει ότι οι δύο παίκτες έχουν τεράστιο κίνητρο. Και οι δύο έχουν περάσει δύσκολα στην ζωή τους, έχουν ξεκινήσει από τα χαμηλά και με πολλή δουλειά έφτασαν μέχρι το κορυφαίο επίπεδο και δεν πρόκειται έτσι εύκολα να τα παρατήσουν. Ο Ολυμπιακός τους δίνει την ευκαιρία να λάμψουν στην μεγάλη σκηνή. Η Euroleague είναι το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, με διαφορά από το επόμενο και οι επιτυχίες σε αυτήν έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω στους πρωταγωνιστές και ειδικά σε μια ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός, που αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες και ιστορικές της διοργάνωσης. Από την άλλη πλευρά ισχύει και το ακριβώς αντίθετο. Μια κακή βραδιά έχει... βάρος. Οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν πρωταθλητισμό, οι φετινές τους μεταγραφές έδειξαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στο επίπεδο που έχουν συνηθίσει και οι κακές βραδιές θα θέλουν ειδική διαχείριση, ειδικά από παίκτες δίχως εμπειρία.

Το επίπεδο είναι υψηλό, οι αντίπαλοι είναι κορυφαίοι και κάθε βράδυ που τα φώτα θα ανάβουν, άπαντες οφείλουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και αυτό έχει φανεί περίτρανα σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Παίκτες χωρίς εμπειρία, που λάμπουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, όταν τα πράγματα ζορίζουν, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Το ίδιο ισχύει και με τους δύο Αμερικανούς. Είναι ερωτηματικό η διαχείριση του βάρους που πέφτει πάνω τους και το κατά πόσο θα κατά πόσο θα καταφέρουν να κρατήσουν σε μια ισορροπία τα συναισθήματα τους σε καλές και κακές βραδιές.

Η εμπιστοσύνη που τους δείχνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένα θετικό που ισχύει και για τους δύο, αφού είναι επιλογές του και το ξέρουν καλά. Αυτό βέβαια τους... φορτώνει και με την ευθύνη, ότι τα περιθώρια αποτυχίας δεν είναι μεγάλα, αφού η πίστη, φέρνει και απαιτήσεις. Ο ενθουσιασμός και η διάθεση που πρόκειται να έχουν και οι δύο για αυτή την μεγάλη πρόκληση, είναι ακόμα ένα θετικό στοιχείο που προστίθεται σε αυτά που καταγράφηκαν παραπάνω, αλλά και αυτό το κομμάτι θέλει διαχείριση, αφού η Euroleague είναι ένας «Μαραθώνιος» και αυτό είναι κάτι που οι παίκτες με εμπειρία το ξέρουν πολύ καλά. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό, υπάρχουν πλέον αρκετοί παίκτες που ξέρουν πολύ καλά και την διοργάνωση και την ομάδα, ώστε να οδηγήσουν και τους νεοφερμένους στην σωστή διαδρομή, αποφεύγοντας τα... δράματα.

Πάντως οι δύο τους φαίνεται πως έχουν μοναδική σχέση μεταξύ τους, κάτι που προστίθεται στην λίστα με τα θετικά τους. Ο Οκτάβιους Έλις την πρώτη ημέρα είχε ποστάρει μια φωτογραφία με τους δυο τους, ενώ ο Μάρτιν την αναδημοσίευσε με λεζάντα, «ο αδελφός μου». Μια καλή σχέση μεταξύ τους μπορεί να τους βοηθήσει να πάνε μαζί στο υψηλότερο επίπεδο και φυσικά να βοηθήσουν και την ομάδα τους.

Το καλό κλίμα πάντα βοηθάει τις ομάδες και στον Ολυμπιακό το ξέρουν καλά. Οι δύο Αμερικάνοι, που πιθανότατα θα μοιραστούν την θέση του σέντερ την φετινή σεζόν, ξέρουν καλά ότι έχουν μπροστά τους μια τεράστια πρόκληση και μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν από την συνεργασία τους. Όλα τα δεδομένα είναι, για την ώρα, στην θεωρία και πολλά περισσότερα θα αποκαλυφθούν, με τα πρώτα δείγματα γραφής.

Διαβάστε ακόμα: