Οκτάβιους Έλις: Η τραγωδία τον σκλήρυνε, το μπάσκετ έγινε καταφύγιο... (vids)

Αντωνία Σπανού
Οκτάβιους Έλις: Η τραγωδία τον σκλήρυνε, το μπάσκετ έγινε καταφύγιο... (vids)
Ο Οκτάβιους Έλις είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και το βήμα αυτό είναι η συνέχεια μιας διαδρομής καθόλου εύκολης, αλλά πετυχημένης.

O Οκτάβιους Έλις μαζεύει τα πράγματα του και ετοιμάζεται να μετακομίσει από την Πάτρα στην πρωτεύουσα, αφού ο Ολυμπιακός του δίνει την ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Ο παίκτης έμαθε, για τα καλά την ελληνική πραγματικότητα, έδειξε τι είναι ικανός να κάνει σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου όπως είναι ο Προμηθέας Πάτρας και πλέον έχει την ευκαιρία να μαζέψει εμπειρίες την φετινή σεζόν, να δώσει λύσεις στην γραμμή των ψηλών των «ερυθρόλευκων» και να πείσει ότι αξίζει μια θέση στο ρόστερ της ομάδας που οραματίζεται ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Η χρονιά δείχνει μη αναστρέψιμη για τον Ολυμπιακό και οι κινήσεις γίνονται για να βελτιωθεί η ομάδα και να μπουν οι βάσεις για την επόμενη σεζόν, που θα ξεκινήσει από άλλη αφετηρία. Ο Έλις είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό, έχει συστηθεί για το τι είναι ικανός να κάνει και μένει να συστηθεί με τον καλύτερο τρόπο στην «μεγάλη» σκηνή.

Η ιστορία της ζωής του σε προσωπικό επίπεδο έχει πολύ σκληρές στιγμές, που άλλους ίσως να τους είχαν λυγίσει, αλλά εκείνος άντεξε, δούλεψε με τις αδυναμίες της ψυχής του και είναι εδώ με εισιτήριο τα ταλέντο να λάμψει στα «ερυθρόλευκα».

Η Euroleague Greece γυρνά τον χρόνο πίσω στα κολεγιακά του χρόνια και καταγράφει την σκληρή ιστορία του που αποκαλύφθηκε, μετά από μια αγκωνιά που έκανε τον γύρο του πλανήτη.

  • Η ΑΓΚΩΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ

Αν κάποιος γυρίσει τον χρόνο πίσω και ψάξει την ιστορία του Έλις θα βρει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και μια ιστορία που συγκλονίζει. Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1993 στο Μέμφις, αλλά όχι δεν είχε καμία σχέση η ζωή του με... ονειρεμένη.

Έκανε τα πρώτα μπασκετικά του βήματα στο Λύκειο της πόλης του και βρέθηκε το 2011 στο Σινσινάτι για φοιτήσει στο κολέγιο και φυσικά να παίξει μπάσκετ εκεί. Στην πρώτη του χρονιά έμπλεξε σε έναν καυγά σε ένα κλαμπ και δεν μπόρεσε να συνεχίσει, αφού τον έδιωξαν. Όταν βρέθηκε στο Trinity Valley του Τέξας για να παίξει μπάσκετ και να βρει τον εαυτό του. Έτσι κι έγινε. Εκεί ήταν εξαιρετικός, έκανε καταπληκτικές σεζόν και βοήθησε την ομάδα του να βρεθεί σε NJCAA στην πρώτη της εμφάνιση μετά το 1999.

Μετά από δύο χρόνια εκεί και ποιοτικό μπάσκετ επέστρεψε στο Σινσινάτι για τις δύο τελευταίες του σεζόν. Εκεί πολλά έγιναν με την μοίρα να του παίζει περίεργα παιχνίδια. Όλοι ήξεραν ένα παιδί που είχε προβλήματα με τον θυμό του, που συχνά επισκίαζε το ταλέντο του, αλλά κανείς δεν ήξερε την υπόλοιπη εικόνα.

Η γιαγιά του στάθηκε στο πλευρό του εγγονού της στην επιστροφή του στο κολέγιο και τον στήριξε σε όλα όσα ακούγονταν.

Ήταν το 2003 όταν ο Έλις ήταν 10 ετών και ήταν στο σπίτι με τις δύο αδελφές του, όταν ο πατριός του και το μοναδικό πρότυπο πατέρα που είχε πυροβόλησε και σκότωσε την μητέρα τους, μέσα στο σπίτι τους και εκείνος όντας παιδάκι τον κυνήγησε με πέτρες. Η τραγωδία αυτή είχε αλλάξει τα πάντα. Η γιαγιά των παιδιών πήρε την ανατροφή τους και τα μεγάλωσε όσο καλύτερα μπορούσε.

Ο παίκτης είχε ανοίξει την καρδιά του στο gazzetta.gr πριν από μερικούς μήνες και είχε φέρει στην μνήμη του αυτές τις στιγμές...

«Το συναίσθημα της απώλειας δεν φεύγει ποτέ. Προσπαθείς απλά να το ξεχάσεις, αλλά δεν μπορείς. Ξέρω, όμως, ότι είμαι πια στο σωστό δρόμο κι εκείνη είναι χαρούμενη για μένα». Το ταλέντο του Οκτάβιους ήταν πάντα εκείνο που ξεχώριζε, όπως και η ανησυχία που είχε πάντα μέσα του.

Ο προπονητής του τότε είχε πει για εκείνον, «είναι ώριμος. Έχει περάσει τόσα σε μικρή ηλικία. Η εμπειρία μου με τα παιδιά με έχει μάθει ότι δεν μπορείς εύκολα να καταλάβεις. Μερικές φορές θέλει χρόνο για κάποιον να συνειδητοποιήσει κάτι και να το ξεπεράσει».

«Μα, καλά, τι έχει πάθει πια αυτός;», «Τι συμπεριφορά είναι αυτή; Πότε θα ηρεμήσει;», «Σε κάθε αγώνα τα ίδια θα κάνει;», «Γιατί φέρεται βίαια;»

Και συνέχισε: «Οι άνθρωποι που ήταν έξω από όλο αυτό, κι όχι κοντά μου, δεν ήξεραν τι είχα περάσει μικρός. Ήμουν, όμως, πάντα ο τύπος παίκτη που θέλει να νικάει και να κάνει τα πάντα γι' αυτό. Ακόμα κι αν χρειαζόταν να κάνω ένα σκληρό φάουλ ή κάτι... βρώμικο. Δεν τα κάνω, βέβαια, αυτά πια. Ανήκουν όλα στο παρελθόν».

Μέσα στις αναφορές για τα παραπάνω έρχονται και εκείνες που μιλούν για το ταλέντο του μέσα στο παρκέ, που πάντα συνόδευε τα όσα λέγονταν για εκείνον.

Η πορεία του στο κολέγιο σίγουρα δεν ήταν... ήρεμη, αλλά κατέληξε σε επιτυχημένες μπασκετικές σεζόν. Έχει μπλεχτεί σε έναν μεγάλο καυγά και τιμωρήθηκε γι' αυτό το 2011, ενώ στην επιστροφή του και συγκεκριμένα το 2015 «πέταξε» τον αγκώνα του σε έναν αντίπαλο με αποτέλεσμα να αποχωρήσει με δάκρυα στα μάτια από το γήπεδο και αποβληθεί.

Η πορεία του με το Σινσινάτι τις δύο τελευταίες του σεζόν ήταν καλή μπασκετικά και βοήθησε εξαιρετικά να φτάσει η ομάδα του στο NCAA, όπου η μοίρα τον έφερε και πάλι πρωταγωνιστή, αφού η ομάδα του αποκλείστηκε από το Saint Joseph, όταν του ακύρωσαν κάρφωμα στο τελευταίο δευτερόλεπτο, με την φάση να είναι και αυτή χαρακτηριστική. Ο νεαρός Έλις χρειάστηκε να παλέψει με τους δαίμονες του και να αφήσει στην άκρη όσα τον... θύμωναν. Το έκανε με μεγάλη επιτυχία, αφού το επαγγελματικό του μέλλον έχει μόνο βήματα προς τα πάνω και πετυχημένες σεζόν, που δείχνουν ότι έχει όρεξη και να δουλέψει και να εξελιχθεί.

  • Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο Οκτάβιους Έλις έθεσε συμμετοχή στο ντραφτ του 2016 για το ΝΒΑ, αλλά δεν βρήκε μια θέση εκεί και ξεκίνησε τον δρόμο του για την Ευρώπη. Πρώτος προορισμός και πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο ήρθε στο Μαυρόβουνιο, αφού υπέγραψε με την Μόρναρ Μπαρ και αγωνίστηκε στην Αδριατική λίγκα. Εκεί έπαιξε για 25 παιχνίδια την πρώτη σεζόν με 10.1 πόντους και 5.52 ριμπάουντ.

Την επόμενη σεζόν έπαιξε 8 παιχνίδια με 12.8 πόντους και 7.25 ριμπάουντ πριν βρεθεί στις Φιλιππίνες, όπου όμως δεν έπαιξε ποτέ αγώνα, ενώ στις 24 Ιουλίου του 2017 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ενισέι για το ρωσικό πρωτάθλημα. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Προμηθέας Πάτρας τον έντυσε στα χρώματα του και του έφερε νέα πνοή στην καριέρα του. Στον Προμηθέας Πάτρας συστήθηκε στην Ευρώπη και κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του.

Σε 34 ματς που έχει αγωνιστεί φέτος μετρά 9.7 πόντους με 6 ριμπάουντ και σχεδόν μια ασίστ ανά αγώνα, με τον τελευταίο αγώνα κόντρα στην Βενέτσια, να είναι και ο καλύτερος του με 21 πόντους, 9 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ μάζεψε και 29 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Πολλές ομάδες έριξαν το βλέμμα τους πάνω του, αλλά ο Ολυμπιακός κινήθηκε γρήγορα και κατάφερε να τον κάνει δικό του. Ο Έλις έχει κάνει βήματα μπροστά και θέλει να κάνει ακόμα ένα που θα τον βάλει μεταξύ των κορυφαίων. Το ταξίδι του δεν ήταν εύκολο, αλλά έχει μάθει να δουλεύει και το υψηλότερο επίπεδο που θα βρεθεί τώρα θα τον κάνει και τον ίδιο να τοποθετήσει το ταλέντο στο υψηλότερο ράφι.

«Ναι, αποφάσισα να ζήσω! Και πιστεύω πως κι η μαμά μου με προσέχει από εκεί ψηλά κι είναι επίσης περήφανη για μένα. Βγάζω λεφτά, κάνοντας αυτό που αγαπώ, κι είμαι καλά».