Χασάν Μάρτιν: Ένας σιωπηλός «εργάτης» που μισούσε το μπάσκετ! (pics & vids)

Χασάν Μάρτιν: Ένας σιωπηλός «εργάτης» που μισούσε το μπάσκετ! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Χασάν Μάρτιν: Ένας σιωπηλός «εργάτης» που μισούσε το μπάσκετ! (pics & vids)
Ο Χασάν Μάρτιν είναι το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και η Euroleague Greece καταγράφει την πορεία ενός σιωπηλού μαχητή, που μισούσε το μπάσκετ.

Η έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε ως πλεονέκτημα την σταθερότητα που προκύπτει και το μεταγραφικό πλάνο του Ολυμπιακού σχεδιάζεται γρήγορα και άπαντες εύχονται... αποτελεσματικά.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αποφάσισε να μετακομίσει στην Μόσχα για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ και οι Πειραιώτες αποφάσισαν να πάνε σε διαφορετικού στιλ front line.

Ο Χασάν Μάρτιν είναι η πρώτη μεταγραφή που έκανε ο Ολυμπιακός (μεσούσης της σεζόν) και η κίνηση αυτή δείχνει επιστροφή σε μια συνταγή που έχει δώσει τεράστιες επιτυχίες στην ελληνική ομάδα. Ο «Μίλου» έλαμψε στα «ερυθρόλευκα», εκτόξευσε το κασέ του και έκανε τον Ολυμπιακό για χρόνια να έχει στην ρακέτα του έναν από τους καλύτερους ψηλούς της διοργάνωσης, αλλά πλέον όλοι προσαρμόζονται στα νέο δεδομένα που φαντάζουν... παλιά.

Ο Μάρτιν είναι παίκτης που θυμίζει πιο πολύ το προηγούμενο αθλητικό μοντέλο του Ολυμπιακού, ο Έλληνας τεχνικός έκανε την επιλογή του και μένει να δούμε αν θα έχει την επιτυχία που είχαν οι υπόλοιποι που πέρασαν από αυτή την θέση.

Ο Αμερικανός δεν έχει σπουδαία εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο, αλλά οι περγαμηνές του είναι καλές, με συγκεκριμένα στοιχεία που πάντα έπιανα στους Πειραιώτες.

Η Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω σε σταθμούς της καριέρας του και σας παρουσιάζει τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΨΗΛΟΣ ΤΟΥ RHODE ISLAND META TON ΛΑΜΑΡ ΟΝΤΟΜ

Ο Χασάν Μάρτιν γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1995 και έχει ακόμα 6 αδέλφια, έχοντας μεγαλώσει σε μεγάλη οικογένεια και όντας ο τρίτος από 7 αγόρια. Η μητέρα του ήταν πολύ αυστηρή και μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα στο Staten Island, όπως και ο Κρις Νταν.

Πρώτα αγάπησε το football και μετά το μπάσκετ, ενώ έχει παραδεχτεί ότι... μισούσε το μπάσκετ. Έπαιζε σε τουρνουά και έλεγε στον μπαμπά του ότι απλά δεν θέλει να παίζει εκεί, αλλά μεγαλώνοντας άλλαξε και μάλλον πολύ καλά έκανε. Από την στιγμή που τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του έπαιξαν στο κολέγιο, άλλαξε και ο Χασάν. Λατρεύει τον Πολ Τζορτζ και υποστηρίζει τους Κλίπερς και τους Σπερς από το ΝΒΑ.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδρομή του δεν έχει την κλασσική πεπατημένη και δεν γεννήθηκε με μια μπάλα μπάσκετ στα χέρια, οπότε έπρεπε να αλλάξει και την προσπάθεια που έβαζε, ενώ να διαχειριστεί και το κορμί του που συνεχώς άλλαζε.

Στο κολέγιο του Rhode Island έκανε τα πρώτα του βήματα και πρόλαβε να εντυπωσιάσει, αφού η επιτυχία με εκείνον στο ρόστερ ήρθε μετά το 1999 και όταν ο ΛαΜαρ Όντομ έπαιξε στο URI.

Πολλοί πίστευαν ότι θα έχει την ευκαιρία του στο ΝΒΑ και οι απαιτήσεις από εκείνον ήταν μεγάλες, αλλά η διαδρομή του ήταν διαφορετική. Το 2015 που όλοι πλέον πίστεψαν σε εκείνον, είχε πίσω του μόλις 4 σεζόν οργανωμένου μπάσκετ, αλλά επειδή κατάφερε και έγινε τόσο καλός τόσο γρήγορα, τράβηξε και την προσοχή.

«Είναι ταπεινός και έχει πολύ... ήσυχη αυτοπεποίθηση. Συνεχίζει χωρίς το εγώ του μπροστά. Ξέρει ότι είναι καλός, αλλά δεν το πετάει στα πρόσωπα των ανθρώπων. Βγαίνει μπροστά χωρίς να φωνάζει».

Ο Μάρτιν κατάφερε και έλαμψε με τις αμυντικές του ικανότητες και τις μπάλες που... έκοβε. Από τότε ξεχωρίζει, σε κείμενο του cbssports, η ικανότητα του να τα βάζει με πιο ψηλούς αντιπάλους, ενώ ότι είναι αριστερόχειρας τον βοηθάει παραπάνω. Έχει τεράστια χέρια και σε αυτό θυμίζει τον Καουάι Λέοναρντ. Είναι από τους λίγους παίκτες του κολεγιακού μπάσκετ που μπορούσε να μαρκάρει όλες τις θέσεις, ενώ και πάνω από το στεφάνι είναι εξαιρετικός.

«Ο Χάσι έχει τρομερές ικανότητες στο να μαρκάρει στην περίμετρο και αυτό μπορεί να τον στείλει στο ΝΒΑ. Είναι μεγάλο πράγμα. Άργησε να μπει στο παιχνίδι. Παίζει σοβαρό μπάσκετ μόλις 4 ή 5 χρόνια», τόνισε ο συμπαίκτης του και καλύτερος του φίλος, ενώ λόγια γι' αυτόν μας δίνουν μια ιδέα για τον χαρακτήρα του.

«Στο γήπεδο δεν είναι ντροπαλός, αλλά ήσυχος. Αλλά είναι καλός ήσυχος. Μπορείς να δεις ότι είναι ένα τέρας. Όταν μιλάει όλοι ακούνε».

Και κάπου εδώ τα λόγια του Μάρτιν δείχνουν ότι έχει κάτι που μπορεί να είναι το... μυστικό για την πορεία του στον Ολυμπιακό.

«Τρέφομαι από την άμυνα. Από εκεί παίρνω ενέργεια. Όλη μου η ένταση βγαίνει από την άμυνα μου. Πάντα το είχα μέσα μου. Και στο football πάντα ήμουν ο σκληρός και αυτό το κουβάλησα και στο μπάσκετ».

Ο πατέρας του ο Καρίμ είπε για τον γιο του: «Ανεξάρτητα από πιο άθλημα παίζει, κάθε προπονητής είπε ότι δουλεύει σκληρά. Δεν επηρεάζεται».

Στο κολέγιο έλαμψε παρά τις δυσκολίες και τους τραυματισμούς και από εκεί ξεκίνησε την νέα του πορεία.

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Το ότι δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ έκανε τον Μάρτιν να σκεφτεί τις επιλογές του και η πρώτη του επιλογή ήταν η Ιαπωνία. Μπορεί να μην είχε ταξιδέψει ποτέ έξω από την Αμερική, αλλά πήρε την απόφαση με θάρρος και επιμονή στην πρόκληση. Το καλοκαίρι πήρε μέρος στο summer league του Ορλάντο και επειδή δεν ήθελε να παίξει στην G League πήρε την απόφαση της Ιαπωνίας.

«Είπα γιατί να μην πάω να δω και την κουλτούρα. Θα έπαιζα αμέσως. Μίλησα με τον προπονητή. Κάθισα με την οικογένεια μου και αποφασίσαμε για την πρώτη μου σεζόν. Πήρα το ρίσκο και πήγα».

Εκεί βρέθηκε στην Οκινάουα, μόνος και με τεράστιες δυσκολίες μπροστά του. «Δεν ήξερα τι συμβαίνει, κυριολεκτικά ήμουν στην άλλη πλευρά του κόσμου. Δεν ήξερα κανέναν, η γλώσσα ήταν καινούργια και διαφορετική. Έμαθα λίγο πως να μετράω, το 'γεια' και το 'ευχαριστώ'».

Στην αρχή ήταν όλα δύσκολα για εκείνον. Η κουλτούρα, το φαγητό, το να μένει μόνος του και οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι μέχρι που συνήθισε και πέρασε καλά.

«Με ωρίμασε και ως παίκτη και ως άνδρα η εμπειρία. Το να είμαι μόνος και να βρίσκω λύσεις».

Αυτή ήταν και η εμπειρία που τον έμαθε να είναι έτοιμος για την επόμενη ευκαιρία. Ο Μάρτιν επέλεξε ξανά να πάρει μέρος σε summer league, έχει όνειρο το ΝΒΑ, αλλά δεν μένει σε αυτό. Είναι έτοιμος να κάνει όποιο βήμα χρειαστεί για να φτάσει μέχρι την επιτυχία. Η σεζόν στην Ιαπωνία τον άλλαξε, τον έκανε πιο έξυπνο και πιο υπομονετικό.

Επέλεξε να κάνει το πρώτο του ταξίδι για την Ευρώπη και την Γερμανία, όπου είχε σε 18 παιχνίδια 13.8 πόντους, 6.3 ριμπάουντ με την Medi Bayreuth, πριν λάμψει με την Μπουντούτσνοστ.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Το περσινό καλοκαίρι ήταν σημαντικό για τον Μάρτινς, αφού υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπουντούτσνοστ. Στο Μαυροβούνιο είδε για πρώτη φορά από κοντά το επίπεδο της Ευρώπης, ενώ αγωνίστηκε και στο Eurocup, όντας καλός και με μπόλικη ενέργεια.

Στο Eurocup είχε σε 9 παιχνίδια που αγωνίστηκε και σε 26:43'' 13.6 πόντους, 8 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 19.39 στο σύστημα αξιολόγησης. Καθόλου άσχημα για έναν παίκτη που τώρα γνωρίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και έχει στοιχεία που μπορούν να τον πάνε ακόμα πιο ψηλά.

Στην ΑΒΑ League αγωνίστηκε για 20 παιχνίδια και σε αυτά είχε 10.5 πόντους και 5.6 ριμπάουντ, δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία κυρίως στην άμυνα, που είναι και το δυνατό του χαρτί, χωρίς όμως να είναι κακός στην επίθεση.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον είχε ξεχωρίσει από τον Ιανουάριο, έγιναν προσπάθειες για να βρεθεί στον Ολυμπιακό, αλλά αυτό σε πρώτο χρόνο δεν προχώρησε, αφού η ομάδα αρνήθηκε να τον δώσει, για να προχωρήσει τώρα.

Ο Έλληνας τεχνικός τον ζήτησε και τον έχει, ο παίκτης έχει εκπληκτικό κίνητρό, προσόντα και χαρακτήρα για να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει. Οι εμπειρίες του είναι... περίεργες, αλλά ψάχνει μια ευκαιρία, έχει δείξει ότι είναι μαχητής και άπαντες εύχονται να έχει την κατάληξη που είχαν οι περισσότεροι ψηλοί που βρέθηκαν σε αυτή την θέση.