Παναθηναϊκός: Λόγια σταράτα, λόγια αληθινά

Παναθηναϊκός: Λόγια σταράτα, λόγια αληθινά

Παναθηναϊκός: Λόγια σταράτα, λόγια αληθινά
Ο Γιώργος Κούβαρης σχολιάζει τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Παναθηναϊκού, στέκεται στις «ωμές αλήθειες» που ακούστηκαν και εξηγεί ότι η νότα που ήχησε ήταν αρκετά αισιόδοξη.

Συνήθως, όταν έχεις ευχαριστηθεί ένα παιχνίδι μπάσκετ (ή ποδοσφαίρου ή βόλεϊ κ.ο.κ.) αποχωρείς από το γήπεδο «γεμάτος» έχοντας την όρεξη και τη διάθεση να σχολιάσεις τα όσα είδες.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στη συνέντευξη Τύπου της νεοσύστατης διοίκησης στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου του ΟΑΚΑ, όλοι όσοι την παρακολούθησαν ή στη συνέχεια διάβασαν τα όσα ειπώθηκαν, θεωρώ ότι αποχώρησαν έχοντας τα ίδια συναισθήματα.

Τάκης Τριαντόπουλος, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιώργος Βόβορας και Ιωάννης Παπαπέτρου εξήγησαν με τον καλύτερο και τον πλέον κατατοπιστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί και θα επικρατεί στην ομάδα βάσει των νέων δεδομένων. Τόσο των οικονομικών, όσο -και κυρίως- των ανθρώπων που θα βρίσκονται μπροστά και πίσω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μπαίνει σε μια άλλη εποχή, τελείως διαφορετική από αυτή που είχε συνηθίσει και δίχως να υπάρχει το «βαρύ» πορτοφόλι, αλλά η πεμπτουσία του πράγματος είναι άλλη. Πολύ πιο ακριβή και δυσεύρετη. Οι Αλβέρτης-Διαμαντίδης έχουν ζήσει τις μεγαλύτερες στιγμές της «πράσινης» ιστορίας και γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι για να λειτουργήσει σωστά μια ομάδα δεν χρειάζονται τα πολλά και τα μεγάλα λόγια, αλλά το οικογενειακό και ενωτικό κλίμα.

Να ακούγονται αλήθειες. Να μην υπάρχει το «εγώ» πάνω από το «εμείς». Και στη συνέντευξη Τύπου για το νέο διοικητικό και προπονητικό σχήμα του Παναθηναϊκού, όλα αυτά έγιναν ξεκάθαρα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή. Κανείς δεν είπε ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ούτε και υπήρξε μεμψιμοιρία για τα αχαρτογράφητα νερά που θα κληθεί να βρεθεί ο νέος Παναθηναϊκός.

«Να παλεύει η ομάδα με τιμή και περηφάνια» είπε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. «Μακάρι να δημιουργήσουμε μια όμορφη ομάδα, που θα βγάζει υγεία, θα παλεύει και θα είναι ανταγωνιστική. Ενωμένοι, όλοι μαζί, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Διαμαντίδης. «Θέλουμε να κάνουμε μια αξιοπρεπή και τίμια παναθηναϊκή προσπάθεια που ο κόσμος θα στηρίξει. Θα δει μια ομάδα που θα παλεύει και δεν θα μιλάει πολύ. Θα δουλέψουμε χωρίς πολλά λόγια» υπερθεμάτισε ο Γιώργος Βόβορας.

Κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με την επιτυχία και καμία ομάδα δεν «καπαρώνει» τίτλους πριν ξεκινήσει μια σεζόν. Ναι, ο Παναθηναϊκός είναι «καταδικασμένος» να πρωταγωνιστεί και να διεκδικεί τρόπαια, αλλά στη νέα τάξη πραγμάτων, οι προτεραιότητες της ομάδας είναι τελείως διαφορετικές. Και αν αυτές τις προτεραιότητες τις καταλάβει και απλός κόσμος, χωρίς να γκρινιάξει στην πρώτη ήττα ή σε μια κακή εμφάνιση, τότε κάτι καλό μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Αν μη τι άλλο η νότα που ήχησε από τη συνέντευξη Τύπου ήταν αισιόδοξη. Τουλάχιστον όσον αφορά το κλίμα εντός των τειχών και τις προθέσεις των ανθρώπων που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» αυτό το project. Αν θα πετύχει και στο παρκέ; Αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα φανεί στο μέλλον. Σίγουρα θα έρθουν και οι δύσκολες στιγμές. Σίγουρα θα έρθουν και οι κακές βραδιές. Σίγουρα δεν θα «βγουν» όλοι οι παίκτες. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού θα πρέπει να υπάρχουν τα λόγια που ακούστηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, κατέστη σαφές ότι ο Βόβορας θα έχει την πλήρη ελευθερία για να φτιάξει την ομάδα που θέλει και επιθυμεί. Φυσικά μέσα στα οικονομικά πλαίσια που του έχει ορίσει η νέα διοίκηση και βάσει της «σφικτής» οικονομικής πολιτικής που θα επικρατεί. Το έργο του δεν θα είναι εύκολο. Η λογική λέει ότι θα χαθούν παίκτες γιατί στο τέλος της ημέρας, το χρήμα είναι εκείνο που θα μετρήσει περισσότερο.

Όμως αποτύπωσε τη φιλοσοφία του. Μια φιλοσοφία που βαδίζει στα δεδομένα της EuroLeague και των σκληρών και δυνατών αγώνων που θα έχει μπροστά η ομάδα ψάχνοντας παίκτες με αθλητικότητα, κίνητρο και πνευματική δύναμη. Το αν «θα δέσει το γλυκό» και κατά πόσο θα πάρει αυτά που θέλει από εκείνους, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Γι' αυτό και οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Μπορεί να ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά για να μπορεί ο Παναθηναϊκός να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στις πανάκριβες Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Εφές κ.ο.κ. θα πρέπει το ποσοστό επιτυχίας στους ξένους να φτάνει και να ξεπερνάει το 80%. Άλλωστε θα είναι πολύ δύσκολο, από οικονομικής άποψης, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και προσθαφαιρέσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο Βόβορας ξέρει που βρίσκεται, έχει δουλέψει με τρεις «τοπ προπονητές», δεν φοβήθηκε να πάρει την κατάσταση στα χέρια τη στιγμή που η πατάτα «καίει» περισσότερο από ποτέ άλλοτε και το κυριότερο; Πιστεύει στον εαυτό του. Πολλώ δε μάλλον όταν θα έχει δίπλα του και τα δύο «τοτέμ» του Παναθηναϊκού, οι οποίοι -σε πρώτη φάση- θα εγγυηθούν σταθερότητα, ηρεμία και συσπείρωση.

ΥΓ: Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είχαν ανάγκη εδώ και πολύ καιρό να ακούσουν τέτοιες, σταράτες και αληθινές, κουβέντες.

ΥΓ2: Η επταετία του Νίκου Παππά στον Παναθηναϊκό είχε τα «πάνω» της και τα «κάτω» της. Όμως πάντα θα υπάρχει και ο αστερίσκος των δύο χιαστών.

ΥΓ3: Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ιδανικός άνθρωπος από τον Ιωάννη Παπαπέτρου για αρχηγός της ομάδας. Έχει όλο το «πακέτο» για να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο.

Παναθηναϊκός: Παρουσιάστηκαν Διαμαντίδης - Αλβέρτης - Βόβορας (vid)

Τριαντόπουλος: General Managers Διαμαντίδης και Αλβέρτης

Τέλος ο Νίκος Παππάς από τον Παναθηναϊκό, ποιοι συνεχίζουν

Βόβορας: «Τα τρία πράγματα που θέλω από τον Παναθηναϊκό»

Τριαντόπουλος: «Υπάρχει ενδιαφέρον από funds για τον Παναθηναϊκό»

Παπαπέτρου: «Η χαρά και η ανυπομονησία μεγαλύτερα από το βάρος»

Διαμαντίδης: «Δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε εδώ για να παλέψουμε»

Αλβέρτης: «Ξέρω καλύτερα από τον καθένα για το τι είναι "καταδικασμένος" ο Παναθηναϊκός να κάνει»

Διαμαντίδης για Καλάθη: «Είχε τελειώσει το θέμα του»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...