Παναθηναϊκός: Η απάντηση του Μπερτομέου στον Γιαννακόπουλο!

Παναθηναϊκός: Η απάντηση του Μπερτομέου στον Γιαννακόπουλο!
O πρόεδρος της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, σχολιάζει στο gazzetta.gr όλα τα «καυτά» ερωτήματα που προέκυψαν μετά την συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και το αίτημα των «πρασίνων» να αποχωρήσουν από την διοργάνωση. «Προετοιμάζουμε τη νέα σεζόν με τον Παναθηναϊκό!», υπογραμμίζει ο Καταλανός δικηγόρος.

Η έξαρση του κορονοϊού και η εξέλιξή του σε πανδημία επέφερε καταστροφικές κυρώσεις σε όλο τον πλανήτη και όπως ήταν φυσικό, η μπάλα πήρε για τα καλά τον αθλητισμό γενικότερα, αλλά και το μπάσκετ (ως το κατεξοχήν άθλημα των σωματικών επαφών) ειδικότερα. Αρχικά, η Euroleague αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά την εφετινή διοργάνωση και εν συνεχεία να ρίξει πρόωρους τίτλους τέλους, παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση.

Από τις 25 Μαϊου, οπότε και ανακοινώθηκε το οριστικό τέλος μίας σεζόν που εξελισσόταν με τεράστιο ενδιαφέρον, ο Τζόρντι Μπερτομέου και οι συνεργάτες του εργάζονται πυρετωδώς για να «κλείσουν» τις εκκρεμότητες της χρονιάς που ολοκληρώθηκε και να οργανώσουν όσο καλύτερα γίνεται την επόμενη που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου.

Όλα δείχνουν ότι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης θα διεξαχθεί και του χρόνου με την ίδια σύνθεση που είχε και φέτος, παρ' ότι η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό και το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε σε βάρος της Euroleague, συνοδεύτηκαν με το αίτημα των «πρασίνων» για διακοπή του συμβολαίου τους με την ECA.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δέκα υπόλοιπες ομάδες με συμβόλαιο, αναφορικά με την επιθυμία του «τριφυλλιού» αλλά και από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Euroleague Greece, o Τζόρντι Μπερτομέου. Όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, ο 61χρονος Ισπανός δικηγόρος σχολιάζει όλα όσα είπε ο πρώην ηγέτης του μπασκετικού Παναθηναϊκού, υπογραμμίζει ότι η προετοιμασία της νέας σεζόν γίνεται με τους πρωταθλητές Ελλάδας να αποτελούν μέλος της διοργάνωσης, ενώ ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο «εξάστερος» επιμείνει στο αίτημα αποχώρησης.

Έχουν περάσει δυόμιση εβδομάδες από την τελευταία επικοινωνία σας με εκπροσώπους των media από ολόκληρη την Ευρώπη και η εύλογη ερώτηση που τίθεται είναι, αν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος ή νεότερη ενημέρωση σχετικά με το ύψος της μείωσης στα έσοδα της σεζόν που τελείωσε, αλλά και για τα χρήματα που θα πάρουν οι ομάδες την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους, που θέλουν να καθορίσουν το ύψος του προϋπολογισμού, με τον οποίο θα πορευτούν...

«Εργαζόμαστε για το κλείσιμο της σεζόν. Από τη στιγμή που αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τη σεζόν, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους συνεργάτες της λίγκας, κάτι που συμβαίνει και με τις ομάδες. Πριν τις 25 Μαΐου, όταν και ανακοινώσαμε την οριστική διακοπή, όλα βασίζονταν σε προβλέψεις και εκτιμήσεις, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς μοιάζει η πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Euroleague έχει περισσότερους από 70 εμπορικούς συνεργάτες, εάν μετρήσετε μόνο τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους χορηγούς, οπότε απαιτείται λίγος χρόνος για την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών και την επίτευξη των τελικών συμφωνιών. Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχτώ ότι σε γενικές γραμμές, έχουμε πολύ καλή ανταπόκριση από τους εταίρους μας γενικά, με συζητήσεις που είχαν πάντα μια μακροπρόθεσμη σκοπιά σε αντίθεση με την βραχυπρόθεσμη οπτική που συνήθως χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Επομένως, πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε ικανοποιητικές συμφωνίες με όλους. Οι τελικοί αριθμοί για την σεζόν 2019-20 σύντομα θα συμπληρωθούν και θα παρουσιαστούν, όπως κάθε χρόνο, στους μετόχους για επίσημη έγκριση, μαζί με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό για το 2020-21. Για την επόμενη σεζόν είναι πολύ περίπλοκο να κάνουμε προβλέψεις και να τοποθετηθούμε με ασφάλεια γύρω από το τι αντίκτυπο – θετικό ή αρνητικό – θα έχει η εξέλιξη της κατάστασης. Παρ' όλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε και πολύ σύντομα να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Είναι σημαντικό τόσο το πρωτάθλημα όσο και οι ομάδες να πάρουν τα διδάγματα από αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να επωφεληθούν από αυτούς για να επιταχύνουν την αλλαγή και να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό σενάριο, μειώνοντας στο ελάχιστο την αβεβαιότητα στο ελάχιστο.»

Έχετε αποφασίσει για το πότε θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της νέας σεζόν;

«Στο τέλος Ιουνίου»

Η αποχώρηση του Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό

Ας περάσουμε σε κάποια ζητήματα που προέκυψαν πρόσφατα και δεν είναι καινούργια για εσάς, αλλά έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Πρώτα απ 'όλα, πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει από την διοίκηση της ομάδας, να ορίσει αντικαταστάτη τον Μάνο Παπαδόπουλο και να πουλήσει τον Παναθηναϊκό για 25 εκατομμύρια;

«Πρέπει να σεβαστούμε τις απόψεις του Δημήτρη. Ό,τι αποφασίζει, θα πρέπει να γίνει σεβαστό, καθώς είναι ο ιδιοκτήτης του συλλόγου και η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει δώσει πολλά στον σύλλογο και στο μπάσκετ γενικότερα. Αυτό αξίζει όλο τον σεβασμό μου αλλά και ολόκληρης της μπασκετικής κοινότητας. Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά τον Μάνο και είμαι σίγουρος ότι θα διαχειριστεί τον σύλλογο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δημήτρης καταφέρθηκε δημοσίως κατά της Euroleague. Προτού φτάσουμε στην καρδιά αυτών που είπε και ζητήσουμε τη γνώμη σας για όλα όσα παραπονέθηκε ο πρώην ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το ζήτημα της συμμετοχής του στην διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Είναι αλήθεια ότι έχει ήδη εγγραφεί και ότι η σχετική ημερομηνία έχει λήξει στο τέλος του προηγούμενου μήνα;

«Ο Παναθηναϊκός, όπως και οι υπόλοιπες δέκα ομάδες με συμβόλαιο, εγγράφονται αυτόματα για την επόμενη σεζόν, καθώς έχουν μόνιμη άδεια. Κάθε καλοκαίρι πρέπει απλώς να ενημερώνουν για τις αλλαγές που σχετίζονται με τη νέα σεζόν. Δεδομένης της παγκόσμιας κατάστασης, πρέπει να καταλάβουμε ότι ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στο τραπέζι και πολλές ομάδες δεν έχουν ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους. Αλλά για να απαντήσω ξεκάθαρα στην ερώτησή σας, ο Παναθηναϊκός έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στην επόμενη Euroleague και θα είναι μαζί μας και τα επόμενα χρόνια, τηρώντας το συμβόλαιο που έχει υπογράψει μαζί με τις υπόλοιπες 10 ομάδες.»

Μέχρι τώρα έχετε υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους, ότι το μέλλον του Παναθηναϊκού βρίσκεται στην Euroleague και μάλιστα έχετε στηρίξει την άποψή σας στην παράδοση, την ιστορία και τα τρόπαια των «πρασίνων». Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό σας, όταν διαβάσατε το γράμμα της ελληνικής ομάδας και το αίτημά της να αποχωρήσει από την διοργάνωση; Πως θα χαρακτηρίζατε την συγκεκριμένη απόφαση; Εκτιμάτε ότι έχει να κάνει με την έλλειψη ενός ισχυρού χρηματοδότη μετά την αποστασιοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου;

«Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι. Τα οικονομικά στοιχεία και όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους διαγωνισμούς για τη μέτρηση της ανάπτυξης, της προσέλευσης των φιλάθλων, του τηλεοπτικού κοινού ή της ψηφιακής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Δημήτρη. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω απ' όλα τα παραπάνω, ωστόσο ποτέ δεν θα μπω στην διαδικασία να τις σχολιάσω. Όσον αφορά την επιστολή, ο Παναθηναϊκός και η διοίκησή του, γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν αν θέλουν να φύγουν από την Euroleague. Οι απαιτήσεις είναι πεντακάθαρες και είναι οι ίδιες για κάθε σύλλογο.»

Οι προϋποθέσεις αποχώρησης από την Euroleague και οι επιπτώσεις της στο τηλεοπτικό συμβόλαιο

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε μια ομάδα με δέκα χρόνια συμβόλαιο με την ECA, όπως ο Παναθηναϊκός, να αποχωρήσει από την Ευρωλίγκα; Υπάρχει χρηματική ποινή; Έχει εκφράσει ποτέ η ελληνική ομάδα την επιθυμία να φύγει; Μπορεί η ελληνική ομάδα να φύγει χωρίς να πληρώσει 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως ορίζεται στη ρήτρα;

«Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να αποκαλύψω το περιεχόμενο των ιδιωτικών συμφωνιών με άλλα μέρη, λόγω ζητημάτων εμπιστευτικότητας. Σε ένα τέτοιο project, όπως η Euroleague που έχει μεγάλη διάρκεια και αφορά ένα group ιδιοκτητών, υπάρχει πάντα ένα σύνολο δικαιωμάτων που αποκτούν όλα τα μέλη, αλλά και μία σειρά από υποχρεώσεις. Σε μια συλλογική ιδιοκτησία όπως η δική μας, αυτές οι υποχρεώσεις αφορούν την ομάδα ιδιοκτητών. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι ότι χτίζουμε κάτι μεγάλο που έχει πολλές και ποικίλες επιπτώσεις και οι επενδυτές μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υπόλοιπος όμιλος έχει την ίδια δέσμευση με αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε αυτόν τον τύπο συμβάσεων, υπάρχουν πάντα ρήτρες οι οποίες προβλέπουν αποζημιώσεις, στην περίπτωση που ένα από τα μέλη του θέλει να τερματίσει τη δέσμευσή του. Έτσι έχουμε αποφασίσει να λειτουργούμε. Εάν κάποια από τις ομάδες θέλει να παραβιάσει τη δέσμευσή της, τότε προφανώς όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες θα απαιτήσουν από τον κάτοχο να εκπληρώσει πλήρως αυτές τις δεσμεύσεις.»

Μπορούν οι δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους συναινετικά;

«Η συναίνεση είναι πάντα εφικτή, εφόσον τηρούνται οι συμφωνίες και αναλαμβάνονται οι ευθύνες!»

Αν υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός αποφασίσει να φύγει και με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που θα ήθελαν να τον αντικαταστήσουν, ποια είναι η σχετική διαδικασία που θα ακολουθηθεί; Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια;

««Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ομάδες με τη φιλοδοξία να παίξουν στην EuroLeague. Ωστόσο, στην παρούσα χρονική στιγμή αυτή η υπόθεση εργασίας δεν αποτελεί ένα πιθανό σενάριο που μελετάμε.
Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος που ανήκει στην EuroLeague και βρίσκεται μαζί μας. Για την παράδοσή του, για την ιστορία του, για τη δυναμική των φιλάθλων του.»

Σε μία τέτοια υποθετική περίπτωση, τι θα συνέβαινε με τα τηλεοπτικά έσοδα του συμβολαίου με τη NOVA; Για παράδειγμα, αν ο Ολυμπιακός έμενε μόνος του από την Ελλάδα, θα εισέπραττε όλο το μερίδιο που μοιραζόταν μέχρι και φέτος στις δύο ομάδες;

«Αν και σας είπα ότι δεν επεξεργαζόμαστε την επόμενη σεζόν χωρίς τον Παναθηναϊκό, είναι προφανές ότι τα έσοδα κατανέμονται μεταξύ των ομάδων σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν εγκριθεί από τους συλλόγους. Αυτά τα κριτήρια καθορίζουν τον τρόπο κατανομής των εσόδων ανά χώρα, ανάλογα με τον αριθμό των συλλόγων ανά κράτος. Επομένως, σε χώρες με μόλις ένα club, δεν γίνεται να ισχύσει ο ίδιος τρόπος σε σχέση με άλλες, που για παράδειγμα έχουν τέσσερις ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να μοιραστούν τα χρήματα.»

Τι απαντάει στα όσα είπε ο Γιαννακόπουλος

Στο σημείο αυτό θα σας ζητήσω να απαντήσετε σε όλα όσα είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για την Euroleague. Πρώτα απ 'όλα μίλησε για οικονομική αδιαφάνεια και για ένα “μαύρο κουτί” εσόδων, ανέφερε ότι κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται τα χρήματα από τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα και υπογράμμισε ότι οι ομάδες μαθαίνουν πόσα χρήματα θα πάρουν, μόλις 15 ημέρες πριν από την έναρξη της κάθε χρονιάς. Η θέση σας ποια είναι;

«Αυτό δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία με 11 μετόχους πλειοψηφίας. Έχουμε την υποχρέωση από το νόμο να είμαστε διαφανείς σε όλες τις δραστηριότητές μας. Όλα τα νούμερα δημοσιοποιούνται στο τέλος κάθε σεζόν στους ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίοι έχουν πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς μας, όποτε το επιθυμούν. Εφαρμόζουμε μια κουλτούρα πλήρους διαφάνειας μεταξύ των μετόχων, όχι μόνο επειδή είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά επειδή πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, είναι ο μόνος τρόπος για τη σωστή διαχείριση μιας τέτοιας επιχείρησης. Η διαφάνεια του συστήματος δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανένα σύλλογο.»

Ο κ. Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε αυθαίρετη και άδικη την απόφασή σας να πληρωθούν οι παίκτες το 80% των μισθών τους, όταν οι ομάδες θα χάσουν περισσότερο από το 20% των εσόδων τους λόγω της πανδημίας...

«Η συμφωνία για τους παίκτες αποτελεί προϊόν μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν μερικές εβδομάδες. Προφανώς και ενημερώναμε συνεχώς τους συλλόγους για την πρόοδό τους πριν λάβουμε επιπλέον μέτρα. Ενώ, είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του με την συμφωνία, όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι συμφώνησαν στην τελική πρόταση. Ως λίγκα, όμως, διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό μιας συλλογικής ομάδας και αυτό κάναμε. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να είναι ευγνώμονες στους παίκτες, που από την αρχή κατάλαβαν και αναγνώρισαν ότι, ως επιχειρηματικοί εταίροι, έπρεπε να κάνουν μια προσπάθεια για να απορροφήσουν μέρος του αντίκτυπου. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, συνιστά μια δίκαιη συμφωνία για τους συλλόγους και τους παίκτες. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε ότι οι παίκτες θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για άλλα διαρθρωτικά προβλήματα.»

Ο πρώην ιδιοκτήτης του μπασκετικού Παναθηναϊκού, είπε επίσης ότι η Euroleague αντιμετωπίζει την ελληνική ομάδα με τον χειρότερο τρόπο. Με κάκιστες διαιτησίες, καταστροφικές κυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα...

«Προφανώς, η βασική υποχρέωση της λίγκας είναι να αντιμετωπίζει κάθε ομάδα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα κριτήρια και η αξιολόγηση διαιτησίας είναι ευρέως γνωστά σε όλους τους συλλόγους και οφείλω να τονίσω ότι οι διαιτητές μας είναι παγκόσμιας κλάσης. Ωστόσο, πάνω απ' όλα είναι άνθρωποι, διαπράττουν λάθη και είναι φυσικό ότι κάθε φίλαθλος, συνήθως, δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε εκείνα που επηρεάζουν την ομάδα του. Σχετικά με τις ποινές, και πάλι ο πειθαρχικός κώδικας είναι σαφής και γνωστός, ενώ κάθε καλοκαίρι εγκρίνεται από όλες τις ομάδες. Υπάρχουν επίσης ανεξάρτητοι δικαστές και μηχανισμοί προσφυγής για να διορθώσουν τυχόν πιθανές παρερμηνείες αυτών των κανονισμών κατά την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, αυτοί οι μηχανισμοί διαιτησίας σπάνια ασκούνται από τους συλλόγους, γεγονός που δείχνει ότι οι κανονισμοί λειτουργούν καλά. Έχουμε έναν πολύ συμπαγή πειθαρχικό κώδικα, ο οποίος έχει ως στόχο μόνο να προστατεύσει τη συλλογική ιδιοκτησία των συλλόγων.»

Τέλος, ο κ. Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε την Euroleague ως μία διοργάνωση-”έκτρωμα” και δήλωσε ευθέως ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να φύγει και να συμμετάσχει στο BCL. Το σχόλιό σας, ποιο είναι;

«Και πάλι, δεν έχω τίποτα να σχολιάσω για τη γνώμη του Δημήτρη. Οι συνομιλίες μου με τους ιδιοκτήτες, του κ. Γιαννακόπουλου συμπεριλαμβανομένου, είναι ιδιωτικές. Προσυπογράφω 100% την κοινή δήλωση των 10 αδειοδοτημένων συλλόγων της διοργάνωσης, όπου επισημαίνουν με σαφήνεια την αξία της Turkish Airlines EuroLeague, την ανάπτυξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει αναγνωριστεί ομόφωνα και το τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό της στο μέλλον. Η γνώμη μου, ωστόσο, όπως την έχω εκφράσει με σαφήνεια πολλές φορές, είναι ότι το σπίτι του Παναθηναϊκού είναι η Euroleague. Η αξία αυτού του συλλόγου αποτελείται κυρίως από την κληρονομιά του, το εμπορικό σήμα του, τους οπαδούς του και από το γεγονός ότι ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η διοίκηση ενός συλλόγου όπως ο Παναθηναϊκός έχει την ευθύνη να προσπαθήσει να τον διατηρήσει στο υψηλότερο επίπεδο.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.