Ο Χίγκινς που δεν έγινε…Μωυσής!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο Χίγκινς που δεν έγινε…Μωυσής!
O Κόρι Χίγκινς έγινε δυο φορές μέσα σε 48 ώρες ο Μεσσίας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Βασίλης Σκουντής θυμάται τις λιγοστές μέρες του πατέρα του στον Ολυμπιακό, που τον έφερε πριν από 26 χρόνια ως υποκατάστατο του Μόουζες Μαλόουν!

Μια ελληνική παροιμία λέει πως μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, αλλά στην περίπτωση του Κόρι Χίγκινς (αποδεικνύεται ότι) υπάρχει και άλλη μια εκδοχή σε αυτή την υπόθεση…

Όποιος νονός σε φτύσει, τέτοιο βαφτιστήρι θα γίνεις!

Τον Αμερικανό γκαρντ της ΤΣΣΚΑ φαίνεται πως ο νονός του δεν τον έφτυσε απλώς όπως ορίζει η (ορθόδοξη) εθιμοτυπία του μυστηρίου, αλλά του κόλλησε κιόλας τα δικά του χούγια και τον έβαλε από μωρό στη διαδικασία του να γίνει κι ελόγου του ένας clutch player!

Ποιος (όχι τρελός παπάς, αλλά) σεληνιασμένος νονός τον βάφτισε και μάλιστα όταν βρισκόταν στα ντουζένια του;

Κάποιος που τον έλεγαν Μάικλ Τζόρνταν και δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία, αλλά για τον ίδιο τον… ακατονόμαστο: τον εξάκις πρωταθλητή του ΝΒΑ που τον… άλειψε με λάδι όταν ετοιμαζόταν να κατακτήσει τον πρώτο από τους έξι τίτλους του στο ΝΒΑ.

Εκτός από το φτύσιμο του Air βεβαίως, ο Χίγκινς o οποίος λύτρωσε τους Μοσχοβίτες στο ματς με την Εφές και μετά από 48 ώρες τους οδήγησε στη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε κουβαλάει και τα γονίδια του πατέρα του, Ροντ, που έπαιξε για 13 σεζόν σε επτά ομάδες του ΝΒΑ (με μέσο όρο 9.0 πόντους και 3.6 ριμπάουντ) και πέρασε για ένα φεγγάρι από τα μέρη μας φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού…

Μια φανέλα που δεν ήταν στα μέτρα του, διότι προοριζόταν για κάποιον άλλον, που ήταν πιο ευμεγέθης, πιο θηριώδης και πολύ πιο διάσημος, αλλά δεν αξιώθηκε να περάσει τον Ατλαντικό και άφησε τον Γιάννη Ιωαννίδη να ξεροσταλιάζει περιμένοντας τον…

Τον συχωρεμένο τον Μόουζες Μαλόουν εννοώ, ο οποίος δέκα χρόνια νωρίτερα είχε γίνει όνομα και πράμα ο Μωυσής που καρτέραγαν ο Τζούλιους Ερβινγκ, ο Μορίς Τσικς, ο Αντριου Τόνι, ο Μπόμπι Τζόουνς και ο (μετέπειτα παίκτης της ΑΕΚ) Κλιντ Ρίτσαρντσον για να κάνουν πράξη το μυριόστομο σύνθημα με το οποίο τους κατευόδωσαν οι Σέλτικς (Beat LA, Beat LA) και να οδηγήσουν τους Σίξερς στο θρόνο!

Η ιστορία με το φλερτ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Μαλόουν (που έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτεμβρίου του 2015) ήταν ακροθιγώς γνωστή, αλλά την επιβεβαιώνει και τη διηγείται με όλες τις λεπτομέρειες ο Γιάννης Ιωαννίδης στην υπό έκδοση αυτοβιογραφία του…

Το καλοκαίρι του 1992, μετά την παρθενική σεζόν του Ξανθού στον Πειραιά και με την είσοδο του δεύτερου ξένου, ο Ολυμπιακός που είχε ήδη στο ρόστερ του τον Ζάρκο Πάσπαλι, ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις και του Αρβιντας Σαμπονις και του Τομ Γκουλιότα (που ήρθε μάλιστα στην Ελλάδα και έκανε κρουαζιέρα), αλλά και του Μόουζες Μαλόουν, ο οποίος επρόκειτο να αποδεσμευθεί από τους Μπακς.

Οι Πειραιώτες θαμπώθηκαν από το όνομα και τις περγαμηνές του, αλλά διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους αφενός επειδή είχε ένα πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και αφετέρου με τον φόβο ότι θα τους παρατήσει σύξυλους μέσα στη σεζόν για να επιστρέψει στο ΝΒΑ.

Κράτησαν πάντως ανοικτή την υπόθεση και μέχρι νεωτέρας από το μέτωπο του Μαλόουν, έφεραν ως παρτενέρ του Ζάρκο τον Ροντ Χίγκινς, με την προοπτική να τον αντικαταστήσουν προτού αρχίσουν οι αγώνες της κανονικής περιόδου του Κυπέλου Πρωταθλητριών.

Εντέλει ούτε ο Μαλόουν (που από τους Μπακς ξαναγύρισε στους Σίξερς) ήρθε, ούτε ο Χίγκινς μακροήμερευσε. Ο γεννημένος το 1960 στο Μονρό της Λουϊζιάνα και απόφοιτος του Φρέσνο Στέιτ είχε ένα πρόβλημα στον καρπό και συν τοις άλλοις δεν κατάφερε να εγκλιματιστεί, ωστόσο βοήθησε τα μέγιστα στην πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους.

Την 1η Οκτωβρίου του 1992 στη Hala Tivoli, στον πρώτο προκριματικό αγώνα με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, ο Χίγκινς πέτυχε double-double με 20 πόντους (1/7δ., 2/3τρ., 12/12β) και 11 ριμπάουντ, και μαζί με τον Πάσπαλι (39π.) και τον debutant Μίλαν Τόμιτς (20π), για τον οποίο εκείνο το βράδυ ο Ιωαννίδης είπε ότι «είμαι τσόγλανος και μου θυμίζει τον εαυτό μου» έβαλε το δικό του μεγάλο λιθάρι στη νίκη με 88-85.

Μια εβδομάδα αργότερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Ολυμπιακός- Ολίμπια 88-81) οργίασε πάλι ο Πάσπαλι με 36 πόντους, ενώ ο λεγάμενος είχε τέσσερις πόντους (2/5δ., 0/3τρ.) και πέντε ριμπάουντ.

Ο κύβος είχε ριφθεί. Ο Χίγκινς έφυγε μετά από λίγες μέρες, αφήνοντας τη θέση του στον Γουόλτερ Μπέρι ο οποίος μπορεί να μην κατάλαβε ποτέ το σύστημα, να νόμιζε ότι και ο Απόλλων Πατρών έπαιζε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, να έβαζε πετρέλαιο στη βενζινοκίνητη Mercedes και να μην άφηνε κανέναν να ακουμπήσει το… τσαντάκι του, αλλά βοήθησε τα μέγιστα τον Ολυμπιακό να φτάσει στα play offs και να αποκλεισθεί (από το Final 4 του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για εκείνη τη… ρημάδα τη γραμμή που πάτησε ο Ζάρκο στο Beaublanc της Λιμόζ.

Ο μπαμπάς Χίγκινς που ήταν ένας ήσυχος, αθόρυβος και μαζεμένος τύπος δεν φτούρησε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο, εκτός από τα δυο ματς με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα, έπαιξε σε επτά του ελληνικού πρωταθλήματος

με μέσο όρο 14.5 πόντους (26/50δ., 6/28τρ., 32/41β.), 8.7 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε 31.7 λεπτά συμμετοχής.

Στην καλύτερη βραδιά του με τους Ερυθρόλευκους ο Χίγκινς σκόραρε 34 πόντους στο Παπαστράτειο, κόντρα στον Πειραϊκο και μάλιστα γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο, αλλά εις μάτην…

Προτού εμφανιστεί στην Ελλάδα ο Ροντ Χίγκινς είχε παίξει στους Σικάγο Μπουλς, στους Σιάτλ Σουπερσόνικς, στους Σαν Αντόνιο Σπερς, στους Νιου Τζέρσι Νετς, στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και στους Σακραμέντο Κινγκς, ενώ αποχωρώντας από την Ελλάδα συνέχισε την καριέρα του στους Κλίβελντ Καβαλίερς και την έκλεισε στο Οκλαντ.

Ο Χίγκινς κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ στα χρονικά του ΝΒΑ, καθώς πρόλαβε και κατάφερε να περάσει από τέσσερις ομάδες μέσα στην ίδια σεζόν (1985-86), στην οποία αγωνίσθηκε διαδοχικά στους Σόνικς, στους Σπερς, στους Νετς και στους Μπουλς, χώρια ένα πέρασμα από το CBA με τους Τάμπα Μπέι Θρίλερς!

Ο Χίγκινς ήταν μέλος των Γουόριορς από το 1986 έως το 1992, όταν οι νυν πρωταθλητές του ΝΒΑ λάνσαραν το περιβόητο Run TMC (ή άλλως πως Nelliball, ελέω του προπονητή τους Ντον Νέλσον), με πρωταγωνιστές τον Τιμ Χαρνταγουέι, τον Μιτς Ρίτσμοντ και τον Κρις Μάλιν, από τα αρχικά των ονομάτων των οποίων κωδικοποιήθηκε κιόλας αυτή η πατέντα του run and gun, που αποτελεί μια ad hoc παραλλαγμένη εκδοχή του συγκροτήματος χιπ χοπ Run-DMC.

Στους Γουόριορς ο ο Χίγκινς έπαιζε τριάρι επί ημερών Τζορτζ Καρλ, αλλά όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Νέλσον τον μετέθεσε στο «4» δίνοντας του μάλιστα το ελεύθερο να σουτάρει από αυτή τη θέση όποτε ήθελε.

Μετά το τέλος της καριέρας του ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού διετέλεσε ασίσταντ κόουτς και εν συνεχεία τζένεραλ μάνατζερ στους Γουόριορ, τζένεραλ μάνατζερ και πρόεδρος των Σάρλοτ Μπόμπκατς/Χόρνετς (με παίκτη τη σεζόν 2011-12 τον γιο του, Κόρι και αφεντικό τον Τζόρνταν) και σκάουτερ των Ατλάντα Χοκς, αλλά δεν κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με αγωνιστικές επιτυχίες.

Παρεμπιπτόντως ο Κόρι απασχόλησε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2017, αλλά τότε οι Μοσχοβίτες ανανέωσαν το συμβόλαιο του για άλλες δυο σεζόν και χάθηκε η ευκαιρία να παίξουν πατέρας και γιος στην ίδια ομάδα με απόσταση 24 ετών. Το κατάφεραν αυτό (μεταξύ των ξένων παικτών) ο συχωρεμένος ο Μπόμπαν και ο ελληνοποιημένος Βλαδίμηρος στον Πανιώνιο και σε διαφορετικές ομάδες ο Κεν και ο Κέλσι Μπάρλοου, ο Στιβ και ο Στιβ τζούνιορ Μπαρτ, ο Ιλία και ο Βάσκο Εφθίμοφ, ο Γκρεγκ και ο Κάιλ Γουίλτζερ…

Από πού κι ως πού ο Τζόρνταν βάφτισε τον γιο του Χίγκινς; Η πιο λογικοφανής εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες στην παρθενική σεζόν του «Air» στους Μπουλς (1984-85) και για ένα φεγγάρι το 1986 και όντως αυτή υπήρξε η αφορμή της στενής φιλίας και της συντεκνιάς τους!

Tο καλοκαίρι του 1984 οι Μπουλς προετοιμάζoνταν για τη νέα σεζόν και στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικής κατάστασης συναντήθηκαν στο γυμναστήριο, παρέα και με τον Ορλάντο Γούλριτζ. Ο Τζόρνταν δεν είχε μαζί του αυτοκίνητο, γύρισε παρέα με τον Χίγκινς στο ξενοδοχείο και τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τον εξυπηρετήσει για τις διαδρομές και την επόμενη ημέρα. Ο Χίγκινς του απάντησε θετικά και όπως έχει πει σε μια συνέντευξη του-χρησιμοποιώντας την ατάκα από την ταινία «Casablanca»- αυτή ήταν η αρχή μιας υπέροχης φιλίας!

«Πηγαινοερχόμασταν παρέα από το γυμναστήριο στο ξενοδοχείο και γίναμε κολλητοί. Μετά από λίγες μέρες o Tζόρνταν αγόρασε διαμέρισμα στο συγκρότημα στο οποίο έμενε και ο Χίγκινς και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Συμπαίκτες, γείτονες, κολλητοί φίλοι, κουμπάροι, συνεργάτες (για επτά χρόνια) στους Μπόμπκατς και πάει λέγοντας…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3