EuroLeague: Τα σύγχρονα γήπεδα είναι η νέα τάση (vids)

Βαλένθια
Τα γήπεδα είναι η επόμενη μεγάλη επένδυση στη EuroLeague και το Gazzetta γράφει για την τάση που δημιουργείται μεταξύ των ομάδων της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρώπης να μπαίνουν σε νέες εγκαταστάσεις.

Η τελευταία σημείωση σε ό,τι αφορά την τάση της EuroLeague να αναβαθμίζεται μέσα από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις είναι το νεόδμητο γήπεδο της Βιλερμπάν, η εντυπωσιακή LDLC Arena που άνοιξε τις θύρες της στις 23 Νοεμβρίου, στον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου.

Τα γήπεδα συνιστούν πλέον βασική προτεραιότητα της πολιτικής των κλαμπ που συμμετέχουν στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης αποτελώντας μια πολύ μεγάλη επένδυση και λειτουργώντας ως πηγή εσόδων από την εκμετάλλευσή τους και το ticketing. Η γηπεδική αναβάθμιση ήταν ανέκαθεν κεντρικός στόχος της EuroLeague Basketball και το Gazzetta γράφει για τις νέες αρένες στην Ευρώπη.

Η αρχή, λοιπόν, έγινε με το νέο «σπίτι» της Βιλερμπάν, στα 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λυών και τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν τρία νέα υπερσύγχρονα γήπεδα που θα ανεβάσουν το επίπεδο των ομάδων και της διοργάνωσης.

Η Roig Arena των 282 εκατομμυρίων ευρώ

Ο Χουάν Ροτζ είναι απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά το μπασκετικό οικοδόμημα της Βαλένθια. Από την πρώτη ομάδα και το κορυφαίο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης, τη L'Alqueria del Basket ως το νέο γήπεδο που βρίσκεται στα σκαριά και το συνολικό κόστος του αγγίζει τα 282 εκατομμύρια ευρώ. Ο 74χρονος επιχειρηματίας είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ισπανία, πίσω μόνο από τον Αμάνθιο Ορτέγα, τον ιδρυτή και πρόεδρο της πολυεθνικής εταιρείας «Inditex» και των αλυσίδων καταστημάτων που της ανήκουν (Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull&Bear κλπ). Σύμφωνα, μάλιστα, με το Forbes, η περιουσία του Ροτζ το 2023 ανήλθε στα 3.7 δισεκατομμύρια δολάρια!

Το αφεντικό της Βαλένθια είναι συνιδιοκτήτης, μαζί με τα δυο αδέλφια του, στη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία, τη Mercadona και παράλληλα, έχει δαπανήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ στην ανδρική ομάδα από το 1986. Η νέα αρένα της Βαλένθια χωρητικότητας 15.600 θεατών αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και αποτελεί το έργο ζωής του Ροτζ, ενισχύοντας το legacy της οικογένειάς του στον ισπανικό αθλητισμό, στην πόλη και στο κλαμπ, αποφέροντας προσδοκόμενα ετήσια έσοδα δέκα εκατομμυρίων ευρώ! Όχι μόνο από τους αγώνες μπάσκετ, αλλά από τις πολύπλευρες εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται στο υπερσύγχρονο γήπεδο. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, μολονότι η Βαλένθια δεν έχει εγγυημένη συμμετοχή στη EuroLeague.

Από το καλάθι του Μπέλοφ στο SAP Garden

Το Μόναχο μετράει αντίστροφα για τη μέρα που θα μπορεί να απολαμβάνει τις νέες υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Πάρκο της πόλης. Το SAP Garden θα είναι το κεντρικό γήπεδο χωρητικότητας περίπου 12.000 θεατών και θα φιλοξενεί την ομάδα μπάσκετ της Μπάγερν και την ομάδα χόκεϊ Red Bull Munich. Σε ό,τι αφορά το κόστος κατασκευής, υπολογίζεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ και συμμετέχουν ο Δήμος του Μονάχου, η εταιρεία SAP και τα δυο κλαμπ της πόλης που θα εκμεταλλευτούν την αρένα. Μάλιστα, για να αποφευχθεί μπέρδεμα με τη SAP Arena στο Μάνχαϊμ, διεξήχθη ψηφοφορία για την ονομασία και το SAP Garden συγκέντρωσε το 45.3% των ψήφων.

Οι πρώτες εργασίες στον χώρο ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020 και καθυστέρησαν για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας. Έτσι η Μπάγερν αφήνει το Audi Dome όπου αγωνίζεται από το 2011. Πρόκειται για το γήπεδο που φιλοξένησε έναν από τους πιο ιστορικούς αγώνες όλων των εποχών, τον περίφημο τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 με τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης με το καλάθι του Αλεξάντερ Μπέλοφ και τις διαμαρτυρίες των Αμερικανών. Οι Βαυαροί στηρίζουν το μπασκετικό πρότζεκτ και ο Λαρς Λαμαντέ, επικεφαλής της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του γηπέδου εξήγησε πως το ζητούμενο είναι οι φίλαθλοι να απολαμβάνουν μια μοναδική εμπειρία από την άφιξη ως την αναχώρησή τους ώστε να έλθουν ακόμα πιο κοντά στην ομάδα τους.

Τέλος εποχής για το Palau μετά από μισό αιώνα

Το 1971, οι Καταλανοί αρχιτέκτονες Φραντσέσκ Καβαγιέρ και Τζουζέπ Σοτέρας παρέδωσαν το Palau Blaugrana, ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Ισπανίας εκείνη την εποχή. Έπειτα από 53 χρόνια, η Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγωνίζεται στην ιστορική έδρα της, στο ταβάνι της οποίας έχουν αποσυρθεί πέντε φανέλες μεγάλων παικτών του παρελθόντος, το 4 του Αντρές Χιμένεθ, το 7 του Νάτσο Σολοθάμπαλ, το 11 του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, το 12 του Ρομπέρτο Ντουένιας και το 15 του Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο. Το Palau Blaugrana, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Camp Nou, αποτελεί επίσης την έδρα των ομάδων χάντμπολ, χόκεϊ και φούτσαλ των Καταλανών, συνιστώντας ένα από τα πιο απαρχαιωμένα γήπεδα της Ευρώπης και το σχέδιο της Μπαρτσελόνα περιλαμβάνει την κατεδάφισή του.

Το νέο Palau, χωρητικότητας 15.000 θεατών, θα κατασκευαστεί στον χώρο που υπήρχε το Mini Estadi, η πρώην έδρα της Μπαρτσελόνα Β’, της ομάδας Γυναικών και της αντίστοιχης των Νέων, αποτελώντας μέρος του «Espai Barça», ενός μεγαλεπήβολου πρότζεκτ που διευθύνουν οι «μπλαουγκράνα» εν μέσω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον οργανισμό, φιλοξενώντας παράλληλα τα υπόλοιπα τμήματα του κλαμπ. Το συνολικό κόστος αγγίζει το 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατομμύρια αφορούν την ανακατασκευή του Camp Nou και τα 420 εκατομμύρια το νέο Palau Blaugrana. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2024.

Το όνειρο του Τόνι Πάρκερ

Η EuroLeague και οι φανς του ευρωπαϊκού μπάσκετ έμειναν άναυδοι με την LDLC Arena που άνοιξε για πρώτη φορά τις θύρες της τον περασμένο Νοέμβριο. Η Βιλερμπάν μπήκε στο νέο «σπίτι» της, ένα υπερσύγχρονο, κατάμαυρο εντυπωσιακό γήπεδο χωρητικότητας 12.523 θεατών, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται τον Ιανουάριο του 2022 και έκανε εγκαίνια μετά από περίπου δυο χρόνια. Το κόστος της ανέγερσής του έφτασε τα 141 εκατομμύρια δολάρια, με τη Βιλερμπάν να δίνει εκεί τους αγώνες της στη EuroLeague, αλλά να μένει στο «Αστρομπάλ» που χρησιμοποιεί από το 1995 για τα ματς του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Γαλλίας.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του συλλόγου, Γκαετάν Μίλερ στην ιστοσελίδα της EuroLeague είναι ενδεικτικές: «Μιλούσα με τον Τόνι Πάρκερ και του έλεγα: "Θυμάσαι; Ήμασταν 13 ετών όταν αρχίσαμε να ονειρευόμαστε μία ομάδα και ένα μικρό κλειστό, όχι μία ολόκληρη αρένα". Πλέον, τα καταφέραμε»! Οι δύο παράγοντες είναι παιδικοί φίλοι που όπως επισήμανε ο Μίλερ, «κάναμε ένα όνειρο πραγματικότητα». Η LDLC Arena θα φιλοξενεί επίσης συναυλίες και άλλα events, ενώ βρίσκεται κοντά στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λιόν στην περιοχή Ντεσίν-Σαρπιό.