Ξενάγηση στο κορυφαίο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης (vids)

Ξενάγηση στο κορυφαίο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης (vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ξενάγηση στο κορυφαίο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης (vids)
Το gazzetta.gr σας… βάζει στη L'Alqueria del Basket. Το Σπίτι του Μπάσκετ στη Βαλένθια που αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης συνολικού κόστους 22 εκατομμυρίων ευρώ και οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος λειτουργίας του εντυπωσιάζουν!

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια πως η Βαλένθια έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στη Liga Endesa το 2017 κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, εντούτοις οι εγκαταστάσεις της L'Alqueria del Basket αποτελούν το magnum opus του Χουάν Ροτζ. Το έργο ζωής του 71χρονου ιδιοκτήτη της ομάδας, ο οποίος δημιούργησε ένα ξεχωριστό μπασκετικό... σύμπαν ακριβώς δίπλα στο «La Fonteta», την έδρα της Βαλένθια συνολικής έκτασης 15.000 τετραγωνικών μέτρων μέσα σε μόλις 16 μήνες! Και επειδή, ακριβώς οι ιδέες παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει, ο Ροτζ είναι ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας supermarket στην Ισπανία, της Mercadona που πλέον αριθμεί περισσότερα από 1.600 καταστήματα, τα 10 εξ αυτών στην Πορτογαλία και απασχολεί 85.000 υπαλλήλους, φιγουράροντας στο νούμερο 468 του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο! Επί ημερών του, η Βαλένθια έχει κατακτήσει επίσης ένα Copa del Rey (1998), ένα ισπανικό Supercopa (2017) και τέσσερα EuroCup (2003, '10, '14, '19) όμως η μεγάλη στιγμή ήλθε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, στα εγκαίνια του κορυφαίου αθλητικού κέντρου της Ευρώπης! Η L'Alqueria κόστισε συνολικά 22 εκατομμύρια ευρώ και άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχθεί την πρώτη ομάδα και τα τμήματα υποδομής της Βαλένθια, φιλοξενώντας πλέον 52 ομάδες μικρών ηλικιών και περισσότερα από 550 παιδιά, αγόρια και κορίτσια που μαθαίνουν το άθλημα στο Σπίτι του Μπάσκετ. Μια μπασκετική κοιτίδα που όμοιά της δεν υπάρχει στη Γηραιά Ήπειρο και το gazzetta.gr σας βάζει στις εγκαταστάσεις της L'Alqueria del Basket με τη βοήθεια τεσσάρων ανθρώπων που «τρέχουν» το σπουδαίο project.

Alberto Chilet (Communications Manager Βαλένθια - L'Alqueria)
Mercedes Añón (Business Development Manager της Βαλένθια)
Juanjo Rojo (Chief of Administration της L'Alqueria)
María Ángeles Vidal (Συντονίστρια της L'Alqueria del Basket)

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, o Χουάν Ροτζ αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο: «Μακάρι οι νέες γενιές να βλέπουν στο άθλημα που αγαπάμε έναν τρόπο ανάπτυξης και ενίσχυσης των αξιών της ομαδικής δουλειάς και της ατομικής προσπάθειας». Η L'Alqueria, λοιπόν δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελεί πρότυπο στην Ευρώπη όσον αφορά το μπάσκετ, φιλοξενώντας εθνικά και διεθνή τουρνουά υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, βάζοντας παράλληλα στην εξίσωση το ταλέντο και την κουλτούρα του κλαμπ. Στις εγκαταστάσεις της δύναται να φιλοξενήσει 690 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, προπονητών, φυσιοθεραπευτών και μελών της διοίκησης, ενσωματώνοντας παράλληλα την παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στους υπεύθυνους των Ακαδημιών.

- 13 γήπεδα μπάσκετ: 9 στον εσωτερικό χώρο και 4 στον εξωτερικό.
- Βασική σάλα χωρητικότητας 250 θεατών.
- Πίνακας led σε όλα τα εσωτερικά γήπεδα, πλήρως εξοπλισμένα.
- 3 αποδυτήρια για κάθε ένα από τα 9 εσωτερικά γήπεδα για τους γηπεδούχους, τους φιλοξενούμενους και τους διαιτητές.
- Αποδυτήρια για τα εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ.
- 7 κρεβάτια φυσικοθεραπείας και αίθουσα αποκατάστασης.
- Γυμναστήριο 250 τετραγωνικών μέτρων, πλήρως εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δυο μπασκέτες.
- 4 meeting rooms, πλήρως εξοπλισμένα.
- Δυνατότητα διεξαγωγής 13 αγώνων ταυτόχρονα.
- Χώρος εστίασης.
- Δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Συνολικό κόστος: 22 εκατομμύρια ευρώ
Ετήσιο κόστος συντήρησης: 1 εκατομμύριο ευρώ – Κάθε χρόνο τροποποιείται ανάλογα με τον αριθμό των τουρνουά και τις δραστηριότητες των ομάδων.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Εν τέλει, η L'Alqueria del Basket είναι η εξαίρεση στον κανόνα ή το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι άλλες ομάδες;

Μ.Α.V.: «Δεν νομίζω ότι θα συμβιβαστούμε με την άποψη πως είμαστε απλώς η εξαίρεση. Εξάλλου, οι μεγάλες ομάδες έχουν μια υποχρέωση απέναντι στο ίδιο το άθλημα! Μια υποχρέωση που ξεπερνά τα αποτελέσματα, τα φύλλα της στατιστικής και τους αριθμούς. Τα σπουδαία κλαμπ οφείλουν να εξελιχθούν σε δυναμικά στοιχεία του αθλήματος, εν προκειμένω του μπάσκετ! Δεν πρέπει να λειτουργούν απλώς και μόνο με στόχο το αποτέλεσμα στο γήπεδο. Τουναντίον, πρέπει να αφήσουν κάτι πίσω τους. Μια "κληρονομιά"… Σε ό,τι αφορά την L'Alqueria, είναι ένα τεράστιο project που αφορά όλο τον κόσμο του μπάσκετ και όχι αποκλειστικά τη Βαλένθια».
A.C.: «Η απάντηση είναι εύκολη… Είναι το παράδειγμα, αυτό ακριβώς που θέλουμε και επιδιώξαμε εξ αρχής. Η L'Alqueria λειτουργεί ως οδηγός για το μπάσκετ. Πρόκειται για μια σειρά από εγκαταστάσεις που παρέχουν τα πάντα και προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στις ομάδες και τους αθλητές που προπονούνται εδώ, παρέχοντας συγχρόνως τη δυνατότητα διεξαγωγής τουρνουά ή οποιασδήποτε εκδήλωσης σχετικής με το μπάσκετ. Πιστεύω πως μελλοντικά, όλο και περισσότερες ομάδες θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο».
M.A.: «Πάνω από όλα το βλέπω σαν μια ευκαιρία εκτόξευσης του μπάσκετ! Μια σπουδαία ευκαιρία προκειμένου το άθλημα να δημιουργήσει περισσότερους φιλάθλους που θα ενθουσιάζονται κάθε φορά που έρχονται για προπόνηση βλέποντας τη δουλειά που γίνεται εδώ. Που θα σκέφτονται σαν φίλαθλοι και θα μεγαλώσουν με αξίες που θα τους ακολουθούν στο υπόλοιπο της ζωής τους.
J.R.: «Είμαστε το παράδειγμα, όχι μόνο αναφορικά στις εγκαταστάσεις που όπως γνωρίζετε, είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Ουσιαστικά μιλάμε για το σπίτι του μπάσκετ! Ένας τεράστιος χώρος που… μυρίζεις μπάσκετ από την ώρα που θα μπεις ως τη στιγμή που θα αποχωρήσεις, βλέποντας εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια να προπονούνται μαζί μας! Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες, διεξάγονται επίσης σεμινάρια προπονητών και διαλέξεις ενώ λαμβάνει χώρα το πρόγραμμα L'Alqueria Lab που συνδυάζει το κομμάτι της έρευνας, της εκπαίδευσης και της προπόνησης. Ένα σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό στην πόλη και στην ευρύτερη κοινότητα της Βαλένθια».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ «ΦΟΥΣΚΑΣ»

Έπειτα από πολύμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το ισπανικό μπάσκετ έκανε restart τον περασμένο Ιούνιο στη Βαλένθια με τη συμμετοχή 12 ομάδων για την ανάδειξη του πρωταθλητή στη Liga Endesa, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις και τα γήπεδα της L'Alqueria για τις προπονήσεις και την προετοιμασία τους. Η διεξαγωγή της τελικής φάσης σε συνθήκες «φούσκας», η φιλοξενία των ομάδων, η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ήταν ένα ζήτημα…

Μ.Α.V.: «Ουσιαστικά ήταν η κύρια πρόκληση! Δίχως την παραμικρή αμφιβολία. Έπρεπε να ξεπεράσουμε μια σειρά από δυσκολίες σε ό,τι αφορά το κομμάτι της οργάνωσης, να προσαρμόσουμε τις εγκαταστάσεις στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις. Κάθε γήπεδο και κάθε γωνιά των εγκαταστάσεων λειτουργούσε σαν ιατρικός τομέας! Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που έπρεπε να φέρουν εις πέρας η ομάδα εργασίας της L'Alqueria και φυσικά τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων. Σε αυτή τη διαδικασία δούλεψαν συνολικά 250 άτομα, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, οι γιατροί και η ασφάλεια. Γινόταν απολύμανση έπειτα από κάθε χρήση! Στις διακοπές των αγώνων γινόταν απολύμανση ακόμα και στα ταμπλό! Πρακτικά, δεν τα αγγίζει κανείς όμως η μπάλα έρχεται σε επαφή με το χέρι και στη συνέχεια θα χτυπήσει στο ταμπλό όπου μπορεί να... αφήσει κάτι. Οι αποστάσεις μεταξύ των αναμετρήσεων ήταν πραγματικά μικρές, επομένως όλα έπρεπε να δουλεύουν σαν ρολόι»!
A.C.: «Ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για όλους. Οι αγώνες της τελικής φάσης έγιναν μεν στο Fonteta όμως η L'Alqueria ήταν το κλειδί για τη διοργάνωση του τουρνουά, από τη στιγμή που εξελίχθηκε σε μια υγειονομική "φούσκα" όπου βρέθηκαν γιατροί όλων των ειδικοτήτων για να παρακολουθούν τα μέλη των αποστολών. Το τουρνουά δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί δίχως τη L'Alqueria και τα μηδενικά κρούσματα επιβεβαιώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος».
J.R.: «Ουδείς μπορούσε να διανοηθεί το πώς θα εξελισσόταν. Είχαμε να κάνουμε με πρωτόγνωρες καταστάσεις από όλες τις απόψεις, βάζοντας στην εξίσωση τον αθλητισμό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εν τέλει, κερδίσαμε το στοίχημα! Άπαντες ανταποκρίθηκαν στον καλύτερο βαθμό και η επιτυχία της L'Alqueria μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα σε μελλοντικές "φούσκες", αν αυτό χρειαστεί. Εξάλλου, φιλοξενήσαμε την εθνική ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του Ευρωμπάσκετ μαζί με τις αποστολές της Ρουμανίας, της Πολωνίας και του Ισραήλ σε πανομοιότυπες συνθήκες. Οι ομάδες και οι παίκτες είχαν τα πάντα στη διάθεσή τους από ιατρικής άποψης. Οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, παθολόγο… Παράλληλα μπορούσαν να προπονηθούν και να δουλέψουν απερίσπαστες σε ένα περιβάλλον που τους παρείχε ασφάλεια».

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Μ.Α.V.: «Η πόλη της Βαλένθια έλαβε ένα μεγάλο δώρο με την κατασκευή της L'Alqueria! Είναι δώρο που αφορά δυο παραμέτρους. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός πως μέχρι εκείνη τη στιγμή, όλες οι ανάγκες των ακαδημιών της Βαλένθια καλύπτοντας σε τρία δημοτικά γήπεδα. Πλέον, περισσότερα από 550 παιδιά δουλεύουν και προπονούνται στον ίδιο χώρο υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τον οικονομικό αντίκτυπο και τα έσοδα που έρχονται στην πόλη και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη L'Alqueria, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Δεχόμαστε επισκέψεις από σχολεία, απλούς φίλους του μπάσκετ ή ακόμα και φοιτητές Ιταλούς, Γάλλους και Πορτογάλους που έρχονται για να δουν και να γνωρίσουν το project. Η οικονομική επίδραση είναι πολύ σημαντική και θέλουμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, οι μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας προπονήθηκαν εδώ τον Αύγουστο αφού ήταν πρακτικά αδύνατον να το κάνουν σε οποιαδήποτε άλλο μέρος στη χώρα. Θα έλεγα, λοιπόν πως είναι ένα δώρο στον κόσμο του μπάσκετ».
J.R.: «Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό για τους αθλητές και της αθλήτριες να έχουν ένα μέρος σαν τη L'Alqueria για να προπονηθούν. Στο τέλος της ημέρας, δεν αφορά μόνο τη Βαλένθια και τις Ακαδημίες της αλλά και λοιπές ομάδες, σχολεία και οργανισμούς που μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Είναι ένα σημείο αναφοράς σε μια πόλη όπως η Βαλένθια που ζει για το μπάσκετ. Κάθε σαββατοκύριακο οι φίλαθλοι και οι γονείς με τα παιδιά τους μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι στα εξωτερικά γήπεδα. Είμαστε μια αθλητική πόλη που αγαπά τα σπορ και έχει αγκαλιάσει το μπάσκετ σε όλες τις εκφάνσεις του».
Μ.Α.: «Είναι ουσιαστικά ένα πλεονέκτημα προκειμένου η Βαλένθια να μπει πιο δυναμικά στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού. Είναι αλήθεια ότι η πόλη έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο σε αυτό το κομμάτι τα τελευταία χρόνια και οφείλεται εν πολλοίς στα events που διοργανώνεται στη L'Alqueria σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, με το νέο γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει ως έδρα η Βαλένθια και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχει κόσμος που ταξιδεύει για τα σπορ και έρχεται στις εγκαταστάσεις μας για να ζήσει την εμπειρία. Ήταν ένας στόχος εξ αρχής. Να αναπτύξουμε, δηλαδή δραστηριότητες για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού».

ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εκτός από τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας της Βαλένθια και των τμημάτων υποδομής της, οι εγκαταστάσεις της L'Alqueria del Basket φιλοξενούν επίσης παράλληλες δραστηριότητες.

Μ.A.: «Όλα κινούνται γύρω από το μπάσκετ και έχουν να κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων τοπικού ενδιαφέροντος που αφορά επισκέψεις από σχολεία, κολέγια και ακαδημίες, το "Tu Cole en L'Alqueria" με στόχο να φέρουμε τους μαθητές της πόλης μας πιο κοντά στο μπάσκετ. Διεξάγονται επίσης διαλέξεις και σεμινάρια προπονητών ενώ το "L'Alqueria Lab" είναι ένα καινοτόμο εργαλείο για την ενίσχυση της απόδοσης των αθλητών και αθλητριών μας».
A.C.: «Διεξάγονται, επίσης σημαντικά τουρνουά που ωφελούν τον αθλητικό τουρισμό της Βαλένθια, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Η L'Alqueria Lab διοργάνωσε, επί παραδείγματι το τουρνουά Next Generation της EuroLeague και το Minicopa της Liga Endesa (το τουρνουά των μικρών που διεξάγεται κάθε χρόνο στο περιθώριο του Copa del Rey). Είναι μια σειρά δραστηριοτήτων που δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας και μεγάλες ευκαιρίες».

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Στην είσοδο της κεντρικής σάλας της L'Alqueria del Basket δεσπόζει ο «Τοίχος των Ονείρων». Ένας τοίχος που περιλαμβάνει όλα τα ονόματα των αθλητών και αθλητριών της Βαλένθια που ξεκίνησαν από τις υποδομές της, συμπλήρωσαν τουλάχιστον μια διετία στις ακαδημίες και έφτασαν στο σημείο να παίξουν στην πρώτη ομάδα! Το πρώτο όνομα που μπήκε ήταν αυτό του Jose Manuel Marí (1989-90) και το τελευταίο εκείνο του Millan Jimenez (2002, 1μ.98) ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στις 17 Νοεμβρίου! «Ο Τοίχος των Ονείρων είναι η αντανάκλαση της Ακαδημία μας. Παιδιά που μεγάλωσαν σε αυτό το κλαμπ, που γαλουχήθηκαν με τις αξίες μας και έκαναν το άλμα στην πρώτη ομάδα. Είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο κεντρικό γήπεδο κι έτσι τα αγόρια και τα κορίτσια των υποδομών μας συνεχίζουν να ονειρεύονται πως μια μέρα θα δουν το όνομά τους σε αυτή τη λίστα» εξηγεί ο Alberto Chilet. «Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να προπονούνται στον ίδιο χώρο με τον Ντούμπλιεβιτς, τον Πρέπελιτς και τους άλλους παίκτες της Βαλένθια. Το βλέπουν πλέον ως κάτι φυσιολογικό να περνούν από την πόρτα του γηπέδου, να τους χαιρετούν, να μιλάνε μαζί τους και να τους νιώθουν σαν συμπαίκτες τους. Να βιώνουν, δηλαδή την κατάσταση σαν οικογένεια» παραδέχεται από την πλευρά του ο Juanjo Rojo.

Εν κατακλείδι, η L'Alqueria del Basket ήταν εκείνη η Μεγάλη Ιδέα που επιβεβαιώνει ότι ο ρεαλισμός χρειάζεται ενίοτε και κάποιες δόσεις τρέλας και ρομαντισμού…