Ολυμπιακός: Do the (W)right thing

Ολυμπιακός: Do the (W)right thing
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες παρακολούθησε το ντέρμπι με πρωινό και καλή παρέα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ωστόσο εξηγεί τους λόγους που ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού.

Θα κάνω έναν κάπως διαφορετικό πρόλογο. Εδώ και λίγες μέρες βρίσκομαι στο Σακραμέντο οπότε δεν έζησα το ντέρμπι από κοντά, αλλά από την τηλεόραση. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για την ατμόσφαιρα λοιπόν. Εζησα την εμπειρία να παρακολουθήσω ένα ματς με εκλεκτή παρέα (Σακραμέντο βρίσκομαι, το πιάσατε το υπονοούμενο). Θα μου επιτρέψετε όμως να κρατήσω για τον εαυτό μου τις λεπτομέρειες.

Σίγουρα πάντως ήταν περίεργο να βλέπεις ένα ντέρμπι στις 10:45 το πρωί από μία διαφορετική θέση από τη συνηθισμένη.

Πάμε και στα του ντέρμπι. Το αν ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος του Παναθηναϊκού ή το αντίθετο είναι κάτι το υποκειμενικό. Το αν όμως ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερο και πιο σύγχρονο μπάσκετ από αυτό των «πράσινων» είναι κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και χθες.

Οι δύο ομάδες προσπάθησαν να παίξουν βασισμένες στις φιλοσοφίες των προπονητών τους. Ο Μπαρτζώκας είναι coach που του αρέσει η κυκλοφορία της μπάλας και θέλει πολλές και γρήγορες πάσες. Ο Αταμάν προτιμά κάπως το «hero ball», να δίνει την μπάλα σε έναν γκαρντ του και αυτός να έχει την ελευθερία κινήσεων και να αποφασίσει για την εξέλιξη της κατοχής.

Σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι όπως το χθεσινό, η πρώτη ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει τις απαραίτητες λύσεις σε σχέση με τη δεύτερη. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δύο καλά πεντάλεπτα στο ματς και ο Παναθηναϊκός πήρε πράγματα μόνο από δύο εξάρσεις του Ναν.

Γουόκαπ

Η άμυνα του Ολυμπιακού έφερε τα λάθη του Παναθηναϊκού

Ένας από τους βασικούς λόγους της νίκης των «ερυθρόλευκων» ήταν η άμυνα πάνω στη μπάλα. Τα γκαρντ του Ολυμπιακού που είχαν σημαντικό χρόνο στο παρκέ με εξαίρεση τον Κάνααν, πίεσαν πάρα πολύ τους περιφερειακούς του Παναθηναϊκού και ειδικά τον Ναν. Ο Αμερικανός μπορεί να βρήκε μικρά διαστήματα ευστοχίας από τα 6.75 και να ήταν ο βασικός υπεύθυνος για την επιστροφή της ομάδας του από το 47-36 στον πόντο, όμως υπέπεσε σε 7 λάθη και σε κάποιες κακές επιλογές.

Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν αυτή που υποχρέωσε τους αντιπάλους σε 18 λάθη όταν οι ίδιοι ολοκλήρωσαν με μόλις 7. Για να καταλάβετε τη διαφορά σε ένα ντέρμπι που κρίθηκε στους 70 πόντους, οι παίκτες του Μπαρτζώκα βρήκαν 24 πόντους από λάθη αντιπάλων και αυτοί του Αταμάν μόλις 2.

Φαλ

Οι αλλαγές στην άμυνα έκοψαν τη δημιουργία του Σλούκα

Γενικά δεν μπορούν να υπάρχουν πολλά παράπονα για την άμυνα με εξαίρεση κάποιες φάσεις «1on1» του Ναν. Ενας βασικός στόχος της «ερυθρόλευκης» αμυντικής λειτουργίας ήταν να αφαιρέσει τη δημιουργία από τον Κώστα Σλούκα. Ο Ελληνας γκαρντ είναι κορυφαίος πασέρ και δεν ήθελαν να πληγωθούν από αυτές. Με απλά λόγια ο Μπαρτζώκας προτιμούσε να «φάει» 10 πόντους από τον Σλούκα παρά να τελειώσει με 6-7 ασίστ.

Για αυτό και επέλεξε άμυνα με αλλαγές ειδικά στο χρόνο παρουσίας του Σλούκα στο παρκέ. Με αυτόν τον τρόπο του πήρε τη δημιουργία και του έδωσε την εκτέλεση. Για να στεφθεί με επιτυχία όμως έπρεπε και ο γκαρντ που μάρκαρε αρχικά, αλλά και ο ψηλός που τον έπαιρνε μετά την αλλαγή να μένουν απόλυτα συγκεντρωμένοι και να αποφασίζουν σωστά πότε θα κάνουν λίγο πίσω και πότε θα του βγουν πιο επιθετικά.

Βέβαια σε αυτό έβαλε και το χεράκι του κι ο Παναθηναϊκός συνολικά αφού δεν πήρε βοήθειες ο Σλούκας. Δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση μακριά από τη μπάλα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να βρει τις πάσες που θα ήθελε όταν έβρισκε μπροστά του παίκτη με ερυθρόλευκη φανέλα.

Μία άλλη σαφέστατη αλλαγή από ημίχρονο σε ημίχρονο που περιλαμβάνει και την καλή άμυνα, ήταν η αποδοτικότητα στον τομέα των ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός βρήκε στο πρώτο ημίχρονο 7 επιθετικά ριμπάουντ δημιουργώντας πρόβλημα στους γηπεδούχους και στο δεύτερο μόλις 2. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έβαλαν περισσότερη ενέργεια στο ριμπάουντ, έκαναν καλύτερα block out και φυσικά πήγαιναν όλοι στη διεκδίκηση της μπάλας και όχι οι μισοί.

Μπαρτζώκας

Διαφορά Μπαρτζώκα με Αταμάν

Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και μέσα από την εξέλιξή του οι προπονητές επιλέγουν να διαχειριστούν το ρόστερ τους. Ο Μπαρτζώκας σε αυτόν τον τομέα πήρε άριστα κάνοντας εκπληκτικό κοουτσάρισμα και δίνοντας χρόνο ξεκούρασης σε βασικούς παίκτες. Με τον Γουόκαπ να μη μπορεί να περπατήσει, με τον Γουίλιαμς Γκος να μην έχει ρυθμό και να μένει μακριά από τον καλό του εαυτό, με τον Κάνααν άστοχο, δοκίμασε διάφορα σχήματα. Επαιξε και με τρεις ψηλούς και φυσικά εμπιστεύτηκε πάρα πολύ τον Ράιτ στον οποίο θα αναφερθώ παρακάτω.

Κανείς παίκτης του Ολυμπιακού δεν έπαιξε περισσότερα από 27 λεπτά. Σε αντίθεση με τον Αταμάν που είχε τέσσερις παίκτες με 33+ λεπτά στο παρκέ του ΣΕΦ. Ο Μήτογλου, ο Ναν, ο Γκραντ και ο Λεσόρ με τον Γάλλο να μένει συνεχόμενα στο παρκέ χωρίς ξεκούραση.

Νομίζω πως ήταν λογικό όσο έκλεινε το παιχνίδι η μία ομάδα να βγάζει μία κάπως μεγαλύτερη φρεσκάδα και η άλλη να έχει επηρεαστεί από την κούραση.

Ράιτ

Υπάρχει διαφορά στο «5»

Οι ομάδες φέτος έχουν παίξει έξι φορές μεταξύ τους με τον Ολυμπιακό να προηγείται 4-2 έχοντας καπαρώσει και δύο τίτλους. Θα παίξουν κι άλλες φορές. Μέχρι τώρα οι Πειραιώτες κυριαρχούν στη θέση «5». Ετσι κι αλλιώς ο Μπαρτζώκας είχε ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών (Φαλ-Μιλουτίνοφ), όμως μία άτυχη στιγμή, ένα στραβοπάτημα του «Νικολάκη» τον ανάγκασε να προσθέσει και τον Ράιτ.

Στα του Παναθηναϊκού δεν θέλω να παρέμβω γιατί δεν ξέρω τι μπορεί να γίνεται στην καθημερινότητα της ομάδας και στις προπονήσεις. Όμως ο Λεσόρ είναι απελπιστικά μόνος και βγάζει κούραση. Ζωή να έχει το παιδί και να μη βγάλει ούτε παρανυχίδα, αλλά αν φτερνιστεί μία μέρα νομίζω όλοι στον Παναθηναϊκό θα «παγώσουν». Ο Αταμάν ξεκάθαρα δεν εμπιστεύεται τον Μπαλτσερόφσκι και υπάρχει κι ο τραυματισμός του Αντετοκούνμπο, χωρίς ωστόσο να πιστεύω πως θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ο Ελληνας σέντερ.

Το «διπλό» πρωταθλήματος στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός το είχε κάνει είτε με ψηλό σχήμα (Χουάντσο, Μήτογλου, Λεσόρ) είτε με τον Ισπανό στο «4» και τον «Μήτο» στο «5». Τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτή η λύση γιατί ο Ερνανγκόμεθ δε βοηθάει και φαίνεται πως κι ο Αταμάν δεν τον εμπιστεύεται κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο παίκτης.

Ο Μωυσής άλλαξε τον ρυθμό του ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε καθόλου καλό μπάσκετ στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι παίκτες έκαναν λάθη και φαίνονταν κάπως… κουμπωμένοι. Αυτά μέχρι να μπει στο παρκέ ο Μόουζες Ράιτ. Ο Αμερικανός πολύ νωρίς έκανε αισθητή την παρουσία του με κλέψιμο στο κέντρο και κάρφωμα και ακολούθησε το πάρτι με 19 πόντους σε 15:33. O «Μωυσής» άναψε την σπίθα και ήταν αυτός που… ξεκλείδωσε τους συμπαίκτες του. Με την αθλητικότητά του, με την ενέργεια που έβγαζε και με την ένταση γενικά που αγωνιζόταν άλλαξε τον ρυθμό.

Ο Ράιτ δεν είναι Λεσόρ, αλλά σίγουρα τον έκανε να αισθανθεί άβολα τον Γάλλο. Για ρούκι 45 ημερών τα πηγαίνει περίφημα και ασκεί τεράστια επιρροή τις περισσότερες φορές στα ματς των «ερυθρόλευκων». Το θέμα είναι να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα αυτά και να αποκτήσει αγωνιστική συνέπεια. Το επόμενο ματς με την Εφές στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ένα καλό τεστ για αυτόν διότι θα προέρχεται από τρομερή προσωπική εμφάνιση και μεγάλο buzz γύρω από το όνομά του.

Αγγελόπουλοι

ΥΓ: Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έπεισαν τον Μουσταφά Φαλ να αρνηθεί μία μυθική οικονομικά πρόταση της Μονακό και να παραμείνει κάτοικος Πειραιά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον έπεισε για τον ρόλο του και το impact του στην ομάδα και να παραμείνει ο «πύργος» στα χέρια του «σκακιστή». Ο οργανισμός του Ολυμπιακού έδειξε σεβασμό, αντανακλαστικά και αντάμειψε έναν ακόμη παίκτη που έχει δώσει και την ψυχή του προλαβαίνοντας την... αγορά.

ΥΓ 2: Ο Γουόκαπ έπαιξε με ένα πόδι. Εκανε πολλά πράγματα στο παρκέ πέραν του σκορ, αλλά τίποτα από αυτά δε με απασχολεί από τη στιγμή που ξεστόμισε το «σε αυτή την ατμόσφαιρα παίζεις και με σπασμένα κόκαλα».

ΥΓ 3: Το πρόγραμμα έχει πλέον… Εφές έξω, Βιλερμπάν μέσα, Παρτιζάν και Ερυθρό στο Βελιγράδι και επίλογο με Φενέρ στο ΣΕΦ. Με 3 νίκες σίγουρα δεν θα παίξει στα play in ο Ολυμπιακός. Μπορεί να του αρκούν και δύο. Με 4 νίκες (αρκεί η μία να είναι με Φενέρ) θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα play offs.

ΥΓ 4: Ρε Τζος Νέμπο που να ‘ξερες…

ΥΓ 5: Μάριε μεγάλο τρίποντο ο Μπραζντέικις.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.