Ολυμπιακός: Φτιαγμένος για τα δύσκολα

Ολυμπιακός: Φτιαγμένος για τα δύσκολα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες καταγράφει τους λόγους που ο Ολυμπιακός νίκησε στη Βαλένθια και τονίζει ορισμένες διαφορές που ξεχωρίζουν την καλή από την πολύ καλή ομάδα

Μία σημαντική διαφορά της καλής ομάδας από την πολύ καλή ομάδα είναι η συνέπεια και ο τρόπος που αντιδράει στις δύσκολες περιόδους. Εχω αναφέρει πολλές φορές πως η διαχείριση των συναισθημάτων στην καταιγιστική από πλευράς ρυθμού, Euroleague αποτελεί προαπαιτούμενο αν θες να πετύχεις.

Ο Ολυμπιακός ανήκει στις πολύ καλές ομάδες γιατί έδειξε συνέπεια, δεν πανικοβλήθηκε και κατάφερε να διαχειριστεί τις δυσκολίες του. Όταν ενημερωθήκαμε για τον ταυτόχρονο τραυματισμό Φαλ και Μιλουτίνοφ πόσοι πίστευαν πως θα ακολουθούσε 3/3 νίκες; Ελάχιστοι. Ας είναι. Στην ομάδα το πίστευαν, το πέτυχαν και αυτό μετράει. Επίσης ένα δείγμα πολύ καλής ομάδας είναι το πόσο γρήγορα οι βασικές πτυχές του αγωνιστικού της προφίλ έγιναν «κτήμα» στον Μόουζες Ράιτ. Ενας άγουρος Αμερικανός μέσα σε 15 μέρες κατάφερε μέσα από τις καθημερινές διαδικασίες της ομάδας να μπει στο... κλίμα και να βοηθήσει. Ο Ράιτ έφερε πράγματα που δεν υπήρχαν στους Πειραιώτες όπως η αθλητικότητα στη θέση «5», τα καλά τελειώματα κάτω από το καλάθι, το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και την άμυνα «β' ζώνης», δηλαδή το μπλοκ ενώ έρχεται από την αδύνατη πλευρά (weak side).

Ο καλύτερος παίκτης του κόσμου να ήταν αν ο Μπαρτζώκας δεν είχε δημιουργήσει τις στέρεες βάσεις τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα βοηθούσε το παραμικρό.

Ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαίο «διπλό» στη Βαλένθια. Ο Μπαρτζώκας στα αποδυτήρια του Μονάχου μετά τη νίκη επί της Μπάγερν ανέφερε στους παίκτες του πως ήταν το «turning point της σεζόν». Χθες άραγε πως να χαρακτήρισε το θετικό αποτέλεσμα στην Ισπανία; Και μαζί με τη νίκη πήρε και τη διαφορά αν και πιστεύω πως δεν θα υπάρξει σενάριο ισοβαθμίας με τη συγκεκριμένη ομάδα. Ο Ολυμπιακός ξεκάθαρα έχει βρει ρυθμό, παίζει με αυτοπεποίθηση και αισθάνεται πολύ πιο ήρεμος από πλευράς κατάταξης.

Είπαμε όμως... διαχείριση συναισθημάτων. Δεν χρειάζονται τρέλες για πλεονεκτήματα κλπ. όπως δεν χρειαζόντουσαν τρέλες για «εκτός δεκάδας» πριν κάποιες μέρες. Η Euroleague κινείται γρήγορα και 2-3 αποτελέσματα αλλάζουν τα πάντα. Μπορεί ομάδες που να θεωρούσαν το πλεονέκτημα δεδομένο να αγχωθούν για να μη μπλέξουν με την πρωτόγνωρη διαδικασία του play in και μπορεί άλλες που ήταν ξεγραμμένες να «τρέξουν» ιδανικά στην τελική ευθεία και να πάρουν πλεονέκτημα. Υπομονή να υπάρχει.

Μπαρτζώκας

Η αρετή της υπομονής

Η Βαλένθια είναι η ομάδα που δέχεται τα λιγότερα δίποντα από τις 18 της Euroleague. Η άμυνα «pack the paint» είναι το φόρτε της. Όταν δηλαδή βρεθεί παίκτης με την μπάλα μέσα στη ρακέτα πέφτουν πολλοί πάνω του, απλώνουν τα χέρια τους και του κλείνουν το οπτικό πεδίο προς το καλάθι. Ταυτόχρονα πολλές φορές υποχρεώνεται να βάλει τη μπάλα στην κοιλιά του για να την προστατέψει και να αποφύγει το λάθος κάτι που δυσκολεύει την πάσα προς τα έξω.

Ο Ολυμπιακός πώς απάντησε; Με υπομονή και καλή κυκλοφορία της μπάλας περιμετρικά. Ακόμη και στα plays στα οποία Φαλ ή Ράιτ έπρεπε να βγουν στην κορυφή για να πάρουν την πρώτη πάσα, ο αντίπαλος τους πίεζε ασφυκτικά. Οι «ερυθρόλευκοι» όποτε έδειξαν υπομονή και έκαναν περισσότερες από τέσσερις πάσες, έβρισκαν ιδανική επιλογή και ελεύθερο σουτ. Αυτό φυσικά είναι κάτι που ισχύει σε όλα τα παιχνίδια, ωστόσο αποκτά κάπως μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της επιθετικής άμυνας της Βαλένθια.

Όποτε βιάζονταν τα έκαναν μαντάρα. Ευτυχώς το τελευταίο σενάριο το είδαμε λίγες φορές.

Η επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού γενικά περιελάμβανε υπομονή, πολλές πάσες, λιγότερες ντρίμπλες και γρήγορες (και σωστές) αποφάσεις. Τα πήγαν περίφημα όλοι οι περιφερειακοί σε αυτούς τους τομείς.

Γουόκαπ

Ο Γουόκαπ «κατάπιε» τον Τζόουνς

Μπορεί να μην είναι κάτι το καινούριο, αλλά δεν πρέπει να το υποτιμούμε κιόλας. Σε τι αναφέρομαι; Στην αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού φυσικά. Η Βαλένθια παίζει καλή άμυνα, οι Πειραιώτες παίζουν καλύτερη άμυνα. Σε μία αναμέτρηση γεμάτη επαφές και physicality, δεν υπήρχε παίκτης που να υστέρησε. Από την άλλη όμως υπήρχε παίκτης που να ξεχώρισε και δεν ήταν άλλος από τον Τόμας Γουόκαπ.

Ο Αμερικανός φαίνεται πως άφησε το δύσκολο διάστημα πίσω του κάτι που καταλαβαίνει κανείς εύκολα από τις αποφάσεις του στην μπροστινή πλευρά του παρκέ. Ας τις αφήσουμε αυτές όμως και ας πιάσουμε την άμυνά του πάνω στον Κρις Τζόουνς. Ο γκαρντ της Βαλένθια έχει σχεδόν πλήρες επιθετικό παιχνίδι. Διαθέτει ντράιβ, διαθέτει σουτ τριών πόντων, διαθέτει σουτ μέσης απόστασης. Μετά από ντρίμπλα, μετά από σκριν με τη μπάλα μακριά.

Ο Γουόκαπ τον ανέλαβε και τον απενεργοποίησε. Τον έβγαλε εντελώς εκτός ρυθμού και σε 23:38 τον άφησε στους 2 πόντους με 1/8 σουτ. Ουσιαστικά «πλήγωσαν» μόνο οι 6 ασίστ του, αλλά έκανε και 3 λάθη. Ο Τζόουνς είναι ο παίκτης κλειδί της Βαλένθια και ο Γουόκαπ τον εξουδετέρωσε πλήρως.

ΜακΚίσικ

Ο κομβικός ρόλος του ΜακΚίσικ

Ο Αμερικανός φόργουορντ (χθες) έπαιξε τον περισσότερο χρόνο στη φετινή Euroleague. Εμεινε στο παρκέ 24:33 και βοήθησε πάρα πολύ σε κρίσιμα διαστήματα του παιχνιδιού. Προφανώς και ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον εμπιστεύτηκε γιατί καταλαβαίνει πως πλέον βρίσκεται σε αρκετά καλή σωματική κατάσταση και μπορεί να βγάλει τα αθλητικά του χαρακτηριστικά στο παρκέ.

Η παρουσία του «Σακ» ξεκουράζει κατά κάποιον τρόπο την ομάδα γιατί είναι ο παίκτης που κατεβάζει την μπάλα όταν ο αντίπαλος πιέζει. Η Βαλένθια χθες άσκησε μεγάλη πίεση, αλλά ο ΜακΚίσικ επειδή διαθέτει και έναν ικανοποιητικό χειρισμό ο οποίος έχει επιθετικό προσανατολισμό, την έσπαγε. «Επιθετικός προσανατολισμός» σημαίνει πως βγάζει επιθετικότητα και οι ντρίμπλες του είναι προς το καλάθι με σκοπό να απειλήσει και όχι απλά να προστατέψει τη μπάλα και να να κυλήσει ο χρόνος.

ΥΓ Πάλι λάθος επαναφορά μετά από τάιμ άουτ, αλλά ας είναι...

ΥΓ 2: Διακοπή στην Euroleague για 20 μέρες και μέχρι τότε Κύπελλο Ελλάδας. Ο τρίτος σε αξία θεσμός. Ο Ολυμπιακός θα πάει στην Κρήτη με καλό ρυθμό, με ψυχολογία, αλλά με ταπεινότητα. Το ευχάριστο είναι πως θα προσθέσει δύο ποιοτικές προπονήσεις μέχρι τότε. Και το ακόμη πιο σημαντικό, θα έχει ποιοτικές προπονήσεις μέχρι την επανέναρξη της Euroleague διότι οι διεθνείς στα «παράθυρα» θα είναι λιγότεροι σε σχέση με το Mundobasket. Από τους ξένους μόνο ο Πετρούσεφ θα κληθεί λογικά.

ΥΓ 3: Το μπάσκετ αλλάζει, όμως και πάλι το να δώσεις 20 ασίστ σε αγώνα υψηλού επιπέδου μοιάζει αδιανόητο. Μπράβο στον ΜακΙντάιρ που δεν θα τον θυμόμαστε πλέον μόνο για τα buzzer beater σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.