Χεζόνια: Παίζοντας ως... Super Μάριο στη Ρεάλ

Χεζόνια: Παίζοντας ως... Super Μάριο στη Ρεάλ

Δημήτρης Οικονόμου
Μάριο Χεζόνια
Ο Μάριο Χεζόνια μπήκε με το πόδι στο... γκάζι για τη φετινή σεζόν, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκο, με το Gazzetta να ρίχνει αναλυτική ματιά στους λόγους της κατακόρυφης ανόδου του μέσω της βοήθειας του Hudlinstat.

Η μπασκετική ωρίμανση περνάει από πολλά στάδια. Η ηλικία, ο τρόπος που σκέφτεσαι το άθλημα και σίγουρα το περιβάλλον. Δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας, αλλά αν το τελευταίο αποτελεί εχέγγυο σοβαρότητας, τότε η εξέλιξή είναι αποκλειστικά κομμάτι του κάθε παίκτη. Ο Μάριο Χεζόνια αναμφίβολα αποτελεί έναν σούπερ αθλητή, αλλά υπήρχαν στιγμές που δεν έπιανε το ταβάνι του τα περασμένα χρόνια.

Το φετινό του ξεκίνημα με τη Ρεάλ δείχνει έναν παίκτη έτοιμο να κυριαρχήσει, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Μέσα στο πλάνο των Μαδριλένων ο ίδιος έφτιαξε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού του τα οποία τον κρατούσαν όχι ακριβώς πίσω, αλλά λίγο χαμηλότερα από αυτό που θα έπρεπε να είναι στην Ευρώπη με το πέρασμά του από Παναθηναϊκό και Ούνικς.

Δεν είναι ο Νο1 στη Ρεάλ αλλά παίζει ως σούπερ σταρ

Στο ρόστερ της Ρεάλ δε γίνεται να να καθιερωθείς εύκολα. Καμπάτσο, Ταβάρες και λοιποί σταρ, με τον Χεζόνια να βρίσκεται μέσα σε αυτούς. Μέρος ενός συνόλου με τρομακτικό ταλέντο για δεύτερη σεζόν και όχι ως πρώτος μεταξύ ίσων. Ακόμα και έτσι, ο Χεζόνια παίζει ως σταρ, με την παρουσία του τόσο σημαντική.

Η απουσία του Γιαμπουσέλε του έδωσε αρκετά λεπτά ώστε να αγωνιστεί και στο «4». Αυτός την άρπαξε την ευκαιρία και πλέον παίζει με τέτοια άνεση τη θέση, στην οποία μάλλον ανήκει όσον αφορά την Ευρώπη. Η αθλητικότητα και το μέγεθός του, επιτρέπουν να σταθεί αμυντικά και με το παραπάνω, μιας και είναι πολύ σκληρός, δεν έχει ζήτημα στο ριμπάουντ ενώ επιθετικά απειλεί με πρόσωπο και πλάτη.

Όταν βρίσκεται στο παρκέ η Ρεάλ έχει την ευχέρεια να αλλάζει σε όλα, αφού το μέγεθός της παραμένει τρομακτικό με ή χωρίς τον Ταβάρες στο παρκέ. Δίνοντας παράλληλα και σπουδαίες επιθετικές εμφανίσεις όπως οι συνεχόμενες σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ με 18 και 19 πόντους αντίστοιχα. Συνολικά μετράει 11.6 πόντους με 42.6% από το τρίποντο και 4.1 ριμπάουντ μαζί με 1.1 κλέψιμο, 0.5 ασίστ.

Οι εκπληκτικοί αριθμοί του Χεζόνια στο σκοράρισμα

Ο τρόπος που σουτάρει ο Χεζόνια από απόσταση έχει φέρει πολύ καλές επιδόσεις. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς και από το shot chart που μας δίνει το Hudlinstat, ο Κροάτης φόργουορντ έχει πολύ καλά νούμερα από το τρίποντο. Προφανώς ένας από τους λόγους είναι και το spacing της Ρεάλ, που το κέντρο βάρους μεταφέρεται είτε στον Ταβάρες, είτε στον Καμπάτσο και προκύπτουν αρκετά ελεύθερα σουτ.

shot chart
Το shot chart του Χεζόνια στην EuroLeague

Ο Χεζόνια όμως έχει τη δυνατότητα να πάει σε πιο λογικές επιλογές, κάτι που στο παρελθόν αδυνατούσε να κοντρολάρει. Η άνοδος στο True Shooting % όπου και μετράει 64.4% έχει να κάνει και με τα σουτ που επιλέγει, μένοντας μακριά από τραβηγμένες επιλογές του παρελθόντος.

Με βάση και την κατανομή των προσπαθειών του, είναι εμφανής και τα εκπληκτικά του ποσοστά στο στατικό σουτ. Ο «Σούπερ Μάριο» προσφέρει 1.43 πόντους ανά κατοχή σε τέτοιες καταστάσεις, νούμερο πραγματικά εξαιρετικό, ενώ συνδυάζει και την απειλή με πλάτη. Και δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό όταν αγωνίζεται κάποια λεπτά στο «4», αλλά ως «3» έχει εμφανώς πλεονέκτημα απέναντι στους περισσότερους αντιπάλους του στη λίγκα.

Από τη στιγμή που διόρθωσε το shot selection, κάτι που θα ήταν αδύνατο να μη γίνει για να μπει στο κάδρο του rotation της Ρεάλ, αποτελεί μία… εξελιγμένη μορφή του Ρούντι με μεγαλύτερο μέγεθος που πατάει πιο πολύ προς τα πάνω.

Οι πόντοι ανά κατοχή στις εκτελέσεις του Χεζόνια

  • Catch n’ shoot: 40 πόντοι/28 κατοχές
  • Ποστ: 16 πόντοι/17 κατοχές
  • Transition: 25 πόντοι/14 κατοχές
  • Κοψίματα: 18 πόντοι/12 κατοχές
  • Drive: 7 πόντοι/8 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 3 πόντοι/8 κατοχές
  • Pick n’ roll (χειριστής): 12 πόντοι/6 κατοχές
  • Pick n’ pop: 3 πόντοι/6 κατοχές
  • Iso: 7 πόντοι/5 κατοχές
  • Hand off: 7 πόντοι/3 κατοχές
  • Pick n’ roll (roller): 5 πόντοι/3 κατοχές
@Photo credits: eurokinissi, ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ