Κάνααν στο Gazzetta: «Μου δίνει κίνητρο για τη νέα σεζόν ο χαμένος τελικός από τη Ρεάλ»

Κάνααν στο Gazzetta: «Μου δίνει κίνητρο για τη νέα σεζόν ο χαμένος τελικός από τη Ρεάλ»

Δημήτρης Οικονόμου
Αιζάια Κάνααν
Ο Αϊζάια Κάνααν κάνει τη δική του... εξομολόγηση στο Gazzetta για την εμπιστοσύνη που νιώθει στη δεύτερη σεζόν του στον Ολυμπιακό, αλλά και το κίνητρο που του δίνει ο χαμένος τελικός της EuroLeague με τη Ρεάλ.

Ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια στη λειτουργία μιας ομάδας είναι ο συγχρονισμός. Ο ερχομός νέων παικτών το καλοκαίρι, το μοντάρισμα, η κοινή πλεύση. Για να βγουν όλα τα στοιχεία που ο καθένας φέρνει στο παρκέ χρειάζεται χρόνος. Σε άλλους μπορεί να μη συμβεί ποτέ. Ο Αϊζάια Κάνααν στην πρώτη του σεζόν με τον Ολυμπιακό δεν υπήρξε εξαίρεση.

Η προσαρμογή του δε θα μπορούσε να είναι άμεση, όμως το αποτέλεσμα τελικά δικαίωσε την επιλογή. Η παρουσία του άλλωστε στον τελικό της EuroLeague, φτάνοντας μία ανάσα από το τρόπαιο, τα μαρτυρά όλα. Ο ίδιος άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως δεν ξεκίνησε τη σεζόν με τον ίδιο τρόπο που την έκλεσε.

Η πίστη όμως στις δυνατότητές του τον έφερε «αγκαλιά» με την αγάπη του κόσμου. Πράγμα που ακόμα και για ξένους παίκτες… σύμβολα του Ολυμπιακού δεν ήρθε από την πρώτη σεζόν. «Οι φίλοι μας θέλουν να παίζουμε και να κερδίζουμε τον Παναθηναϊκό σίγουρα, αλλά και να παλεύουμε κάθε ματς. Να τα δίνουμε όλα στο παρκέ, το πάθος μας και νομίζω αυτός είναι και ο τρόπος που κέρδισα την αγάπη τους» αναφέρει ο ίδιος στο Gazzetta. Με αυτήν την ηρεμία που τον διακρίνει στο παρκέ.

Δε θα μπορούσε άλλωστε να λειτουργεί διαφορετικά όταν χρειάζεται να πάρει όλα αυτά τα σουτ για να… επιβιώσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αν οι δεύτερες σκέψεις και οι αμφιβολίες κυριαρχούσαν στο μυαλό του, τότε μάλλον ο 32χρονος δε θα μπορούσε να λανσάρει τον πανηγυρισμό με τις παγωμένες φλέβες.

«Ειλικρινά νιώθω ότι όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιος είμαι, τι φέρνω στην ομάδα, ποιος είμαι στην ομάδα. Σιγά σιγά ένα άτομο άρχισε να πιστεύει, μετά το επόμενο και το επόμενο. Στο τέλος ήμουν πολύ χαρούμενος που έδειξαν τις ικανότητές μου και έπαιξα στο υψηλότερο επίπεδο τη σωστή στιγμή. Υπήρχαν μερικές μέτριες στιγμές στη χρονιά, αλλά το να φτάνουμε στους τελικούς και να παίζουμε καλά εκεί, να δείχνω τι μπορώ να κάνω είναι σημαντικό. Θέλω να είμαι σταθερός τη φετινή σεζόν».

Η εμπιστοσύνη της δεύτερης σεζόν στον Ολυμπιακό

Αν αναζητήσουμε μερικές από τις λέξεις κλειδιά τις οποίες χρειάζεται ένας σουτές, τότε η «εμπιστοσύνη» θα βρεθεί πολύ ψηλά στη λίστα. Δεν είναι τυχαίο πως και ο ίδιος ο Κάνααν την ανέφερε με σιγουριά στον λόγο του. Η δεύτερη σεζόν του θα τον βρει πολύ πιο έτοιμο από την πρώτη και το περσινό του ντεμαράζ μοιάζει με… βενζίνη στο ντεπόζιτο της αυτοπεποίθησης. «Αυτό που νιώθω είναι περισσότερη εμπιστοσύνη. Από τους προπονητές, τους συμπαίκτες μου, τον οργανισμό, νιώθω ότι με εμπιστεύονται παραπάνω και μου επιτρέπουν να είμαι ακόμα περισσότερο αυτό που είμαι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν έρχεται η στιγμή του παιχνιδιού. Αν έχεις την απόλυτη εμπιστοσύνη σου επιτρέπεται να παίξεις πιο ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεσαι τόσο».

Η δεύτερη λέξη κλειδί μάλλον είναι η ελευθερία. Λέξη στην οποία πιστεύει και ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στον τρόπο που λειτουργεί και κοουτσάρει τις ομάδες του στο παρκέ. Επιθετικά η ελευθερία του Ολυμπιακού έφερε την αναγνώριση όσον αφορά το μπάσκετ που έπαιξε. Και αν τα κομμάτια δεν είναι όλα ίδια, μιας και οι Βεζένκοβ, Σλούκας κατοικούν πλέον αλλού, ο στόχος δεν αλλάζει σύμφωνα με τον Αμερικανό. «Αυτό το υψηλού επιπέδου μπάσκετ θέλουμε να παίξουμε και φέτος. Θα χρειαστεί όμως λίγος χρόνος να συγχρονιστούμε. Έχουμε κάποιους νέους παίκτες. Θυμάμαι όταν πρωτοήρθα στην ομάδα, μου πήρε χρόνο να προσαρμοστώ. Αλλά χρειάζεται υπομονή, να έρχεσαι κάθε μέρα και να δουλεύεις και όλα θα πάνε καλά».

Το κίνητρο του Κάνααν μετά τον χαμένο τελικό από τη Ρεάλ

Ο απολογισμός του τελικού για τον Κάνααν έγραψε 21 πόντους με 5/6 τρίποντα, 2 ασίστ, 2 ριμπάουντ σε 22 λεπτά. Όμως δεν έφερε το τρόπαιο στους «ερυθρολεύκους», με τη Ρεάλ να φεύγει νικήτρια χάρη στο σουτ του Γιουλ, 3’’ πριν το φινάλε. Όταν ο Κάνααν ήρθε στον Ολυμπιακό, δήλωσε στο Gazzetta πως ο στόχος του ήταν η κατάκτηση της EuroLeague.

Έκανε τα πάντα για να αγγίξει το τρόπαιο, αλλά αυτό γλίστρησε από τα χέρια της ομάδας για μία άμυνα ή για μία επίθεση αν κάποιο από τα προηγούμενα σουτ έβρισκαν στόχο. Ο ορίζοντας που θέτει ο Κάνααν δεν αλλάζει. «Πάντοτε αυτός είναι ο στόχος, η κατάκτηση της EuroLeague, τόσο προσωπικά όσο και στην ομάδα. Ήμασταν πέρσι στον τελικό αλλά δεν πήραμε αυτό για το οποίο παίξαμε απέναντι στη Ρεάλ. Η ήττα μας αυτή μου έδωσε περισσότερο κίνητρο στις προπονήσεις μου το καλοκαίρι και μου δίνει κίνητρο για την επόμενη σεζόν. Θα είναι μια πρόκληση, αρκετές ομάδες έγιναν καλύτερες φέτος, βελτιώθηκαν. Έχουμε έναν στόχο, δε θα είναι εύκολο αλλά με την ομάδα και τους προπονητές πάντοτε παλεύουμε για τις πιθανότητές μας».

Με το συμπέρασμα τελικά να παραμένει το ίδιο. Ο Κάνααν αδιαφορεί για ό,τι συμβαίνει γύρω του, κλείνει τα αυτιά και προχωρά στον δικό του τρόπο να παίξει το παιχνίδι. Ο τρόπος του τον έκανε αγαπητό στον κόσμο του Ολυμπιακού και του έδωσε την εμπιστοσύνη που αποζητούσε στα μάτια των συμπαικτών του και του σταφ. Ακριβώς το ίδιο σκοπεύει να πράξει και φέτος!

«Συνεχίζω να κάνω ό,τι ακριβώς έκανα και προφανώς θέλω να ανεβάσω το επίπεδό μου, να είμαι πολύ καλύτερος. Να βγαίνω στο παρκέ και να βοηθήσω την ομάδα μου να φτάσει σε τελικούς. Αυτός είναι πάντοτε ο στόχος μας και για αυτό δουλεύουμε. Εγώ προσωπικά θα συνεχίσω να παλεύω, δε θα διστάσω απέναντι σε κανέναν αντίπαλο. Όλοι γνωρίζουν τι φέρνω στο παρκέ για την ομάδα και θα συνεχίσω να προσπαθώ για το καλύτερο».

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.