Μπραζντέικις στο Gazzetta: «Αντιπαλότητες σαν αυτή με τον Παναθηναϊκό, είναι η τροφή μου!»

O Ιγκνας Μπραζντέικις με τη νέα φανέλα του Ολυμπιακού
O 24χρονος νεοαποκτηθείς άσος του Ολυμπιακού αποκαλύπτει στο Gazzetta πότε μπήκε στο μυαλό του η μετακίνηση στον Πειραιά και τι του είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας για τον ρόλο του κι εξηγεί γιατί πάντα ήταν λίγο πιο προκλητικός από όσο πρέπει.

Αν και το όνομα της νέας του ομάδας, του ήταν οικείο πριν καν περάσει τον Ατλαντικό για να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που του «σφήνωσε» το ενδεχόμενο να φορέσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα, προέκυψε από τις εκδηλώσεις των οπαδών του Ολυμπιακού, πριν από 4 μήνες στους δρόμους του Κάουνας.

Η απόβαση 8.000 φιλάθλων στην χώρα της Βαλτικής για την στήριξη της αγαπημένου τους συλλόγου αλλά και η εντυπωσιακή περυσινή πορεία των Πειραιωτών στην Euroleague (1οι στην κανονική περίοδο και 2οι στην τελική κατάταξη), τον έβαλαν στο... τριπάκι να ονειρευτεί το ένα σενάριο, που τελικά έμελλε να γίνει προαγματικότητα στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σεζόν.

Ο λόγος για τον Ίγκνας Μπραζντέικις, ο οποίος αποτέλεσε την έκπληξη της τελευταίας στιγμής για τον παίκτη που έψαχνε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και που στην καλύτερη ηλικία και φάση της ευρωπαϊκής καριέρας του, αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερο βάθος στην περιφέρεια των δευτεραθλητών Ευρώπης.

Όταν τον συναντήσαμε στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», ο δυναμικός αριστερόχειρ Καναδολιθουανός πρώην forward της Ζάλγκιρις, δεν είχε συμπληρώσει ούτε 24 ώρες στο δυναμικό της νέας του ομάδας.

Αξιοποιώντας τις κοινές μας εμπειρίες στην πρωτεύουσα των Φιλιππινών για το Mundobasket (όπου και έκανε πολύ καλό τουρνουά με μ.ο. 11,0π., 3,5ρ. & 2,5ασ. με 52% τριπ.) αλλά και μία διαδικτυακή συνέντευξη πέρυσι τέτοια, σπάσαμε τον πάγο και εν συνεχεία μπήκαμε στην ροή των ερωτήσεων.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη σου επαφή με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, προέκυψε μόλις πέρυσι που αγωνίστηκες στην Εθνική Λιθουανίας και στην Ζάλγκιρις, να υποθέσουμε ότι η πρώτη σου επαφή με τον οργανισμό του Ολυμπιακού, ήταν μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και τον αντιμετώπισες στο πλαίσιο της Euroleague;

«Για το ότι ο Ολυμπιακός ήταν μία από τις πιο ιστορικές ευρωπαϊκές ομάδες, είχα ακούσει εδώ αρκετά χρόνια και σίγουρα πολύ πριν έρθω στην Ευρώπη για να παίξω μπάσκετ. Δεν ήξερα πολλές λεπτομέρειες, αλλά γνώριζα ότι είχε ένα σπουδαίο status.»

Κάτι που αποδείχτηκε με την περυσινή του πορεία και την πρόκρισή του στο Final 4 του Κάουνας, όπου έγινε «ερυθρόλευκη» μετάβαση. Είναι αλήθεια ότι είχες εντυπωσιαστεί από τις εικόνες που αντίκρισες τον περασμένο Μάιο στην Λιθουανία;

«Παραπάνω από αλήθεια! Για 3-4 μέρες, όλη η πόλη κινούνταν στον ρυθμό που είχαν δώσει οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και θυμάμαι ότι αρκετοί απ όσους με αναγνώριζαν, με παρότρυναν να έρθω να παίξω στην Ελλάδα και να φορέσω την φανέλα της ομάδας. Ήταν πολύ όμορφο συναίσθημα, αλλά έγινε ακόμη πιο ελκυστικό πριν από λίγο διάστημα, όταν οι άνθρωποι της διοίκησης ήρθαν σε επαφή με την εταιρεία που με εκπροσωπεί. Μου δόθηκε μία ευκαιρία που δεν μπορούσα να απορρίψω και πλέον είμαι ενθουσιασμένος με την επιλογή που έκανα!»

Μίλησες καθόλου με τον coach Μπαρτζώκα για τον ρόλο που θα έχεις στην ομάδα και τις θέσεις που θα καλύψεις στο rotation;

«Μιλήσαμε λίγο αλλά χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες! Μου είπε να μην ανησυχώ γι' αυτό και να συγκεντρωθώ στην προσαρμογή μου και στο δέσιμο με τα υπόλοιπα παιδιά στα αποδυτήρια. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν με τον καιρό, καθώς θα μπω σιγά-σιγά στον αγωνιστικό ρυθμό και θα αρχίσω να παίρνω τις ευκαιρίες μου. Προσωπικά, νιώθω πολύ καλά και έτοιμος να συνεισφέρω ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.»

Τι γνώμη έχεις για τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, που είναι ιδιαίτερος και σίγουρα διαφέρει πολύ από το μπάσκετ, όπως αυτό παίζεται στην Αμερική; Πολλή δημιουργία, γρήγορη και καλή κυκλοφορία, μεγάλη έμφαση στην άμυνα...

«Λατρεύω αυτό το στυλ που στηρίζεται εν πολλοίς στο πολύ καλό διάβασμα, την επίθεση στα close-out, την δημιουργία από μέσα προς τα έξω. Νομίζω ότι αυτή η φιλοσοφία μου ταιριάζει και θα με βοηθήσει να δείξω τον καλύτερό μου εαυτό.»

Ήρθες στην Ευρώπη από μία τελείως διαφορετική μπασκετική κουλτούρα στην Αμερική. Θεωρείς ότι η περυσινή σεζόν σε βοήθησε να ανεβάσεις σταδιακά στροφές, γι' αυτό και είδαμε τα νούμερά σου να βελτιώνονται από τον Ιανουάριο και μετά, με αποκορύφωμα το εξαιρετικό τουρνουά που έκανες στο Mundobasket;

«Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκα λίγο χρόνο για να προσαρμοστώ σε έναν τελείως διαφορετικό μπασκετικό κόσμο, για να βρω τα πατήματά μου και να γίνω πιο αποτελεσματικός! Πράγματι από τα μέσα της σεζόν και μετά άρχισα ναι αισθάνομαι πιο άνετα με τον εαυτό μου σαν μπασκετμπολίστας σε σχέση με το σύστημα και τις προσδοκίες της Ζάλγκιρις. Το παιχνίδι μου σιγά-σιγά άρχισε να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Αισθάνθηκα πολύ πιο απελευθερωμένος στις Φιλιππίνες και αυτό βγήκε στο παρκέ, αλλά είμαι έτοιμος να μάθω περισσότερα πράγματα στο νέο μου περιβάλλον και να κάνω ακόμη περισσότερα ανοδικά βήματα.»

Γιατί σε ακολουθεί η φήμη ενός από τους μισητούς παίκτες των τελευταίων ετών στο κολεγιακό πρωτάθλημα;

«(Γελάει!!)... Κατ' αρχάς να σου πω ότι ισχύει αυτή η φήμη και θα σου εξηγήσω πως εξαπλώθηκε... Όταν πήγα στο Μίσιγκαν και ξεκίνησα να παίζω στο NCAA, ήμουν πολύ εξιταρισμένος και η αλήθεια είναι ότι έψαχνα όλες εκείνες τις στιγμές που θα έφτιαχαν το όνομά μου και θα βοηθούσαν την ομάδα μου να νικήσει, οπότε ίσως ήμουν πιο προκλητικός απ' όσο θα έπρεπε. Αλλά δεν μετανιώνω γι' αυτό, γιατί μου αρέσει αυτό το στυλ και μου δίνει έξτρα κίνητρο. Σίγουρα, έχω ωριμάσει αρκετά από τότε και έχω αφήσει κάποια απ' αυτά τα στοιχεία πίσω μου, απλά τώρα ίσως έχω άλλους τρόπους να εκφράζω αυτή την πλευρά του χαρακτήρα μου!»

Δεν έχεις συμπληρώσει ούτε 24 ώρες στην ομάδα (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε την πρώτη μέρα άφιξής του στην Αθήνα)... Έχεις αρχίσει να εισπράττεις τα vibes της αντιπαλότητας με τον Παναθηναϊκό;

«Αν έχω λέει; Το ρωτάς; Μεγάλη ιστορία αυτή η κόντρα, φίλε! Όλοι γι' αυτό μου μιλούν και για έναν παίκτη με τόσο ανταγωνιστικό χαρακτήρα σαν τον δικό μου, αυτές οι αντιπαλότητες είναι η τροφή μου! Είμαι ενθουσιασμένος που πλέον αποτελώ μέρος της...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.