Ερνανγκόμεθ, Παναθηναϊκός: Ο Χουάντσο (θα) είναι πρωταγωνιστής. Στο παρκέ!

Ερνανγκόμεθ, Παναθηναϊκός: Ο Χουάντσο (θα) είναι πρωταγωνιστής. Στο παρκέ!

Ερνανγκόμεθ, Παναθηναϊκός: Ο Χουάντσο (θα) είναι πρωταγωνιστής. Στο παρκέ!
Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ αποτελεί ένα ακόμη μεταγραφικό «μπαμ» του Παναθηναϊκού το φετινό καλοκαίρι και ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τον Ισπανό φόργουορντ που έρχεται στους «πράσινους» για να κάνει την διαφορά.

Ήταν δεδομένο ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα πήγαινε για μια ακόμα «μεγάλη ψαριά». Άλλωστε φάνηκε τις τελευταίες ημέρες. Από την πρόταση στην Μπαρτσελόνα για την απόκτηση του Γιαν Βέσελι, από την επαφή που έγινε με τον Νίκολα Μίροτιτς, όπως επίσης και από τη συμφωνία με τον Τόκο Σενγκέλια ασχέτως εάν η Βίρτους έβαλε απαγορευτικό στον Γεωργιανό. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ήθελε να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και το κατάφερε με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Αν και τα τελευταία ρεπορτάζ από την πλευρά του παίκτη έλεγαν ότι ο Ερνανγκόμεθ δύσκολα θα επέστρεφε στην Ευρώπη αναζητώντας (και) τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στο ΝΒΑ, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Για την ακρίβεια ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που έφερε τα πάνω-κάτω, καθώς οι ιθύνοντες της ομάδας παρακολουθούσαν την υπόθεση, κινήθηκαν με άκρα μυστικότητα και έφτασαν σε ένα ακόμα μεγάλο «μπαμ» το φετινό καλοκαίρι.

Τα στοιχεία που ταιριάζουν ιδανικά στον Αταμάν

Αν μη τι άλλο οι «πράσινοι» έκαναν δικό τους έναν παίκτη από το υψηλότερο ράφι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και από τη στιγμή που ήταν ανέφικτη η περίπτωση του Μίροτιτς, ο οποίος δεν ήθελε να αγωνιστεί στην Ελλάδα, το «τριφύλλι» δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή για τη θέση του πάουερ φόργουορντ. Ένας παίκτης που ταιριάζει ΑΠΟΛΥΤΑ σε αυτά που θέλει ο Αταμάν καθώς διαθέτει όλα το αγωνιστικό «πακέτο».

Καλό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, spacing, αθλητικότητα για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καλός αμυντικός που υποστηρίζει τις αλλαγές χάρη στα γρήγορα πόδια και την εκρηκτικότητά του ενώ είναι πολύ καλός ριμπάουντερ. Το ιδανικό «fit» σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει ο Τούρκος προπονητής τη νέα σεζόν στον Παναθηναϊκό και μάλιστα σε ιδανική ηλικία. Και φαίνεται πώς έχει κίνητρο για διάκριση.

Γιατί; Δεν θα μπορούσε να πάρει ένα minimum συμβόλαιο στο ΝΒΑ και απλά να βρίσκεται σε μια ομάδα; Μπορούσε. Όμως δεν το ήθελε. Δεν τον γέμιζε. Ήθελε να πάει κάπου για να είναι πρωταγωνιστής. Και θα είναι στον Παναθηναϊκό. Το μόνο βέβαιο. Και εδώ θέλω να υπογραμμίσω κάτι ακόμα. Η επιτυχία της απόκτησης του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έχει τεράστια σημασία και για έναν επιπλέον λόγο. Γνωρίζετε πολλούς Ισπανούς σε ΑΥΤΗΝ την ηλικία, να είναι διεθνείς και βασικοί με την εθνική ομάδα της χώρας τους, να έχουν περάσει επτά χρόνια στο ΝΒΑ και αντί να επιλέξουν το σίγουρο και ασφαλές περιβάλλον της πατρίδας τους να μετακομίζουν σε άλλη χώρα; Προσωπικά δυσκολεύομαι να βρω παραδείγματα.

Σημαίνει πολλά για τον Παναθηναϊκό ότι δεν επέλεξε την Ισπανία

Ακόμα και ο αδερφός του Γουίλι, αν και είχε δεχθεί κρούση από τον Παναθηναϊκό, επέλεξε την Μπαρτσελόνα. Γούστο του και καπέλο του. Ο Χουάντσο δεν το έκανε. Αν και θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ισπανία και να έχει το κεφαλάκι του ήσυχο. Επέλεξε τον Παναθηναϊκό. Ναι τον Παναθηναϊκό που τα τρία τελευταία χρόνια βολόδερνε στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Όμως το «legacy» της ομάδας είναι μεγάλο. Και αποτελεί μεγάλο δέλεαρ όταν μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στα υψηλότερα στρώματα της Euroleague, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και «γεμάτο» πορτοφόλι.

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ δεν είναι μόνο κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά είναι και κίνηση ποιότητας. Ένας παίκτης με ηγετικά στοιχεία, χωρίς να χρειάζεται να πετυχαίνει κάθε βράδυ 15-20 πόντους. Αν και μπορεί να το κάνει, έτσι. Και θα το κάνει όταν και εφόσον χρειαστεί ή όταν δει ότι βρίσκεται στη μέρα του όπως για παράδειγμα στον τελικό του προηγούμενου Eurobasket. Ο Ισπανός μπορεί να κάνει την διαφορά και να αποτελέσει την καλύτερη δυνατή λύση για τη θέση «τέσσερα» που «πονούσε» τα τελευταία χρόνια (και μετά τη φυγή του... καλού Σίνγκλετον) ο Παναθηναϊκός.

Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να «πατήσει» και στο «τρία» εάν και εφόσον χρειαστεί. Άλλωστε, και αν εξαιρέσουμε τους Μπαλτσερόφσκι, Αντετοκούνμπο, Γκάι, οι «πράσινοι» έχουν ένα ρόστερ από διπλοθεσίτες. Και αυτό είναι κάτι που θα λύνει τα χέρια του Εργκίν Αταμάν όσον αφορά τα πλάνα του και τα σχήματα που θα θέλει να συνδυάσει. Ο Χουάντσο θα είναι ένα ποιοτικό «εργαλείο» στα χέρια του Τούρκου προπονητή κάνοντας πολλές και διαφορετικές δουλειές μέσα στο παρκέ. Χάρη στο καλό του σουτ μπορεί να βρεθεί και σε πολύ ψηλά σχήματα «ανεβαίνοντας» στο «τρία» και να βρίσκεται στο παρκέ είτε μαζί με Μήτογλου και έναν εκ των Λεσόρ-Μπαλτσερόφσκι.

Χαμηλά η μπάλα, χρειάζεται χρόνος και δουλειά

Βέβαια όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Μέσα στις τέσσερις γραμμές θα φανούν τα πάντα. Πάντως με την απόκτηση του 28χρονου φόργουορντ και σε συνδυασμό με όλες τις κινήσεις που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός μέχρι σήμερα, η Ευρώπη αρχίσει να βάζει τους «πράσινους» στην κουβέντα για το Final Four και να τους θεωρεί και από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Προσωπική άποψη: Λάθος. Μεγάλο «φάουλ» αν αρχίσουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού να ονειρεύονται από τώρα το Βερολίνο και να ψάχνουν εισιτήρια για το επόμενο Final Four. Χαμηλά η μπάλα. Ναι. Συμφωνώ ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ότι είναι λογικό να υπάρχει ενθουσιασμός, αισιοδοξία και ανυπομονησία. Όμως «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα» και ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί χρόνο, πολλή δουλειά και αρκετή υπομονή για να «δέσουν» 11-12 νέοι παίκτες.

Όσο για τον Ισπανό; Δεν έρχεται στο ΟΑΚΑ για να τον φωνάζουν «Μπο Κρουζ» αλλά Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Μην ανησυχείτε. Και πάλι θα είναι πρωταγωνιστής. Αλλά στο παρκέ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...