Final Four 2023, Ολυμπιακός: Τα «ερυθρόλευκα» ρεκόρ της regular season

Final Four 2023, Ολυμπιακός: Τα «ερυθρόλευκα» ρεκόρ της regular season

Τα «ερυθρόλευκα» ρεκόρ στη σεζόν
Ο Ολυμπιακός στον δρόμο για το Final Four του Κάουνας κατάφερε ουκ ολίγες φορές να ξεπεράσει τον εαυτό του και να πετύχει αμέτρητα ατομικά αλλά και ομαδικά ρεκόρ στη σεζόν!

Κατά κοινή ομολογία ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ σε όλο το διάστημα της σεζόν. Δε θα μπορούσε άλλωστε να φτάσει ως την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και μετέπειτα στο Final Four, χωρίς να πετύχει εντυπωσιακά νούμερα. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν σε όλη αυτήν την παραμυθένια διαδρομή που τους έφερε σε δεύτερο διαδοχικό Final Four, να σπάσουν αρκετά από τα ατομικά τους ρεκόρ, αλλά και αυτά της ομάδας.

Βραδιές όπως αυτήν με την Μπάγερν ή τη Βίρτους θα γραφτούν στην ιστορία, αφού καταγράφηκαν νούμερα που δύσκολα θα σπάσουν. Οι Πειραιώτες τερμάτισαν πρώτοι στην κανονική περίοδο, πετυχαίνοντας 24 νίκες. Αυτή η συγκομιδή ήταν και η μεγαλύτερη που κατάφεραν να πετύχουν στην ιστορία της EuroLeague

Μάλιστα έγιναν και η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε την κορυφή της κανονικής περιόδου με το νέο format. Πέραν αυτού, τα 10 «διπλά» του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο αποτέλεσαν αριθμό ρεκόρ στα εκτός έδρας πεπραγμένα του συλλόγου μέσα σε μία σεζόν. Η 11η εκτός έδρας νίκη ήρθε στα play-offs με την εκτέλεση του Σλούκα στο Game 3 και αποδείχθηκε η πιο σημαντική από όλες.

Εκτός όλων αυτών, βέβαια, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και σε μερικές στατιστικές κατηγορίες, όπως οι ασίστ. Οι 20.9 ανά αγώνα τον έφεραν στην πρώτη θέση, όπως αντίστοιχα συνέβη και με τα κλεψίματα με τον αριθμό 7.5 να υπερβαίνει οποιονδήποτε άλλον.

Η αναμέτρηση απέναντι στη Βίρτους αποδείχθηκε ιστορική, καθώς το τελικό 117-71 της 9ης Δεκεμβρίου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της ομάδας στην EuroLeague. Και βέβαια μία τέτοια επίδοση επιθετικά δεν μπορεί να μη συνοδευτεί με ένα ακόμα ρεκόρ. Ο Ολυμπιακός, η καλύτερη ομάδα στη δημιουργία που είδε φέτος η διοργάνωση, μοίρασε 33 τελικές πάσες απέναντι στη Βίρτους, με τον Γουόκαπ να ξεπερνά κατά μία τον Σλούκα και να δίνει 8 έναντι 7. Χαρακτηριστικό πως σε εκείνη την αναμέτρηση και οι 12 παίκτες που πάτησαν παρκέ για τον Ολυμπιακό, χάρισαν από μία τουλάχιστον ασίστ στους συμπαίκτες τους.

Στις 9 Μαρτίου σημειώθηκε και ένα ακόμα ρεκόρ για τους «ερυθρολεύκους», αυτήν τη φορά από την περίμετρο. Ο Ολυμπιακός σούταρε 30 τρίποντα κόντρα στην Μπάγερν και κατάφερε να ευστοχήσει σε 19 από αυτά, κάτι που βέβαια είναι η καλύτερη επίδοση της ομάδας στην EuroLeague, μετά τα 18 που είχαν σημειωθεί την περσινή σεζόν στο Μιλάνο. Λαρεντζάκης και Βεζένκοβ πέτυχαν από τέσσερα, για να ακολουθήσουν οι Γουόκαπ, ΜακΚίσικ με τρία και οι Σλούκας, Πίτερς με άλλα δύο.

Τα ατομικά ρεκόρ του Ολυμπιακού

Βεζένκοβ

Σε μία τέτοια χρονιά για τον Ολυμπιακό, το σημαντικότερο ήταν η ομαδική λειτουργία, όπως επιτάσσει η φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα. Παρόλα αυτά η κυριαρχία των Πειραιωτών πιστοποιήθηκε και από ορισμένα ατομικά ρεκόρ των παικτών του. Όπως για παράδειγμα αυτά του Σάσα Βεζένκοβ, του βασικού υποψηφίου για το βραβείο του MVP της σεζόν.

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού μέτρησε 17.2 πόντους ανά αγώνα και έμεινε καρφωμένος στην πρώτη θέση των σκόρερ, κάτι που για φόργουορντ είχε να συμβεί από την εποχή του Λίνας Κλέιζα. Τα πεπραγμένα του Βεζένκοβ δε σταματούν εκεί, αφού πέραν από την παραγωγικότητα, βοήθησε σε κάθε τομέα την ομάδα του, γεμίζοντας κάθε τομέα της στατιστικής του.


Απέναντι στη Ζάλγκιρις στις 14 Οκτωβρίου, ο Βεζένκοβ πραγματοποίησε τα καλύτερά του νούμερα στη διοργάνωση, όσον αφορά τα ριμπάουντ. Περνώντας… πάνω από τους Λιθουανούς συνέλεξε 14 τον αριθμό, τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Αντίστοιχα, το ίδιο έκανε και με τις ασίστ. Αυτήν τη φορά, όμως, ο αντίπαλος ερχόταν από την Ισπανία. Τον Νοέμβριο του 2022 στο ΣΕΦ με αντίπαλο τη Βαλένθια, ο Σάσα έδωσε 7 τελικές πάσες στους συμπαίκτες του, τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Σλούκας

Και οι υψηλές πτήσεις δε σταματούν εκεί, αφού και οι υπόλοιπες μονάδες του Ολυμπιακού μέτρησαν νέα career high. Όπως ο Κώστας Σλούκας που πραγματοποίησε μια σπουδαία σειρά με τη Φενέρμπαχτσε, όμως με 11 ασίστ κόντρα στην Άλμπα τον Νοέμβριο, κατέγραψε το καλύτερο νούμερο της καριέρας του.

Γουόκαπ

Ρεκόρ συνέχεια και αυτήν τη φορά είναι ο Τόμας Γουόκαπ. Οι Πειραιώτες υποδέχτηκαν τον Παναθηναϊκό τον περασμένο Μάρτιο στο αιώνιο ντέρμπι με τον ευρωπαϊκό μανδύα και ο πολιτογραφημένος Έλληνας γκαρντ σημείωσε 13 τελικές πάσες, βοηθώντας τα μέγιστα στην επικράτηση.

Παπανικολάου

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Παπανικολάου κρατούσε το καλύτερο για το τέλος, με το double-double στο παιχνίδι πρόκρισης, το Game 5 του ΣΕΦ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν που τρέχει κατέγραψε δύο κορυφαίες προσωπικές στιγμές. Η πρώτη ήταν αυτή των πόντων, απέναντι στη Βαλένθια στο «διπλό» του Ολυμπιακού επί ισπανικού εδάφους.

Ο «Παπ» σημείωσε 22 πόντους κόντρα στην ομάδα του Άλεξ Μουμπρού και έτσι έφτασε στην καλύτερη επίδοσή του από πλευράς σκοραρίσματος για την EuroLeague. Πέραν από τους πόντους, ο Παπανικολάου μέτρησε και ρεκόρ δημιουργίας. Το «θύμα» του ήταν η Έφες, που κατέφτασε στο ΣΕΦ στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού σημάδευε με ευκολία τους συμπαίκτες του, μοιράζοντας 6 ασίστ!

Λαρεντζάκης

Δύο ακόμα παίκτες των Πειραιωτών ξεπέρασαν τα όρια τα οποία είχαν θέσει έως τώρα. Ο πρώτος ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που ταξίδεψε… καυτός στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε αλλά ο Λαρεντζάκης πέτυχε 21 πόντους, τους περισσότερους από κάθε άλλη φορά στην EuroLeague με 3/3 δίποντα και 5/9 τρίποντα. Τα σουτ τριών πόντων άλλωστε είναι επίσης η καλύτερη του μέτρηση από την περίμετρο, ισοφαρίζοντας τα πέντε που είχε πετύχει με την Αρμάνι πέρσι στο Μιλάνο, όταν και σταμάτησε στους 18 πόντους.

Φαλ

Ένας ακόμα από τους σταθερούς πυλώνες της φετινής πορείας του Ολυμπιακού, είναι και ο Μουστάφα Φαλ. Ο «πύργος» της ρακέτας του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι πολύτιμος τόσο για τα αμυντικά, όσο και για τα επιθετικά καθήκοντά του στην ομάδα. Η ικανότητά του στη δημιουργία είναι γνωστή από την πρώτη του χρονιά στο Φάληρο.

Ωστόσο στη Zalgirio Arena, τον τόπο του Final Four έβλεπε τους συμπαίκτες του με περίσσεια ευκολία και τους σημάδευε με τις πάσες του. Ο τελικός απολογισμός του Γάλλου ήταν 7 ασίστ, περισσότερες από κάθε άλλη φορά που πάτησε τα ευρωπαϊκά παρκέ.

Μπαρτζώκας

Για το τέλος αφήσαμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Τον αρχιτέκτονα του φετινού Ολυμπιακού, που μέσα σε αυτήν την ξέφρενη «ερυθρόλευκη» διαδρομή γεμάτη στιγμές αξέχαστες, πέτυχε και αυτός ένα δικό του ρεκόρ. Ο Μπαρτζώκας αναδείχθηκε για δεύτερη χρονιά κορυφαίος προπονητής στη διοργάνωση, για να γίνει μάλιστα ο πρώτος προπονητής που το καταφέρνει αυτό σε back to back χρονιές και ο δεύτερος που φτάνει τα τρία τέτοια βραβεία, μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Μπαρτζώκας είδε όλα όσα ονειρεύτηκε να γίνονται πράξη στα παρκέ της EuroLeague επί μία ολόκληρη σεζόν και θέλει στο Κάουνας να βάλει την τελική πινελιά στο έργο του.

@Photo credits: Χρήστος Ζωΐδης