Ολυμπιακός: Από τον Κλέιζα στον Βεζένκοβ, η εκδίκηση των φόργουορντ

Ολυμπιακός: Από τον Κλέιζα στον Βεζένκοβ, η εκδίκηση των φόργουορντ

Ο Σάσα Βεζένκοβ κατέκτησε το Alphonso Ford Trophy
Ο Σάσα Βεζένκοβ έγινε ο πρώτος φόργουορντ μετά από 13 χρόνια που κατακτά το Alphonso Ford Trophy, διαδεχόμενος έναν άλλον «ερυθρόλευκο», τον Λίνας Κλέιζα.

Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, Μπο Μακάλεμπ, Μπόμπι Μπράουν, Κιθ Λάνγκφορντ (δύο φορές) Τέιλορ Ρότσεστι, Νάντο Ντε Κολό, Αλεξέι Σβεντ (δύο φορές), Μάικ Τζέιμς και Βασίλιε Μίτσιτς. Αυτά είναι τα ονόματα που χωρίζουν 13 χρόνια ιστορίας στην EuroLeague. Στη μία άκρη της γραμμής βρίσκεται ο Λίνας Κλέιζα, όταν με 17.1 πόντους ανά αγώνα φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού κατέκτησε το Alphonso Ford Trophy και στην άλλη άκρη με 17.2 αντίστοιχα ο Σάσα Βεζένκοβ.

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού είναι ο διάδοχος του Κλέιζα στη λίστα. Ο πρώτος μετά τη σεζόν 2009-10 που δεν είναι γκαρντ αλλά καταφέρνει να βγει πρώτος σκόρερ και ο δεύτερος μετά τη μετονομασία του βραβείου που φοράει τα «ερυθρόλευκα».

Και αυτή είναι μία από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του Βεζένκοβ. Ενός παίκτη που λόγω θέσης δεν έχει την μπάλα, επομένως τις αποφάσεις στα χέρια του. Και λόγω λειτουργίας της ίδιας της ομάδας δεν έχει τον όγκο των προσπαθειών που συναντά κανείς στους προηγούμενους κατόχους του βραβείου.

Ο πρώτος σκόρερ της EuroLeague και βασικό φαβορί για την κατάκτηση του MVP χώρεσε τους 17.2 πόντους του σε 6.9 δίποντα και 5.2 τρίποντα ανά παιχνίδι. Στη συσκευασία των 12 οικονομικών προσπαθειών, με 65.4% από το δίποντο και 38.5% τρίποντο, ο 28χρονος μπόρεσε να γίνει το κέντρο μιας επίθεσης χωρίς η μπάλα να βρίσκεται στα χέρια του.

Να γίνει ο πρώτος σκόρερ μίας ολόκληρης διοργάνωσης εκμεταλλευόμενος την πίστη στο πλάνο της ομάδας και την εξαιρετική ικανότητά του να κινείται μακριά από την μπάλα, να υποδέχεται και να ολοκληρώνει φάσεις με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο Κλέιζα είχε το παρατσούκλι «Πιστο-Λίνας», ένεκα της τρομακτικής του επαφής με το καλάθι, όμως η εκτέλεση του Βεζένκοβ μοιάζει να συντελείται με τέτοια ταχύτητα. Από τη στιγμή που η μπάλα βρεθεί στα χέρια του μέχρι να φύγει και να καταλήξει στο διχτάκι, περνούν σκάρτα δευτερόλεπτα, σα να ξεκολλάει η σφαίρα από την κάννη.

Η περσινή του εμπειρία ήταν η πρώτη σε Final Four. Για κακή του τύχη ήταν και ο πρωταγωνιστής στον χορό του Μίτσιτς. Ο Σέρβος εκτέλεσε πάνω από τα δικά του χέρια για να δώσει τη χαριστική βολή στον Ολυμπιακό. Ο Βεζένκοβ τον διαδέχτηκε στη θέση του τοπ σκόρερ της διοργάνωσης και με διαφορετικό mindset θέλει να αλλάξει την ιστορία που γράφτηκε πέρσι στο Βελιγράδι.

Αυτήν τη φορά η αύρα δεν αναβλύζει πρωτάρη, αλλά πρώτου σκόρερ. Φέτος ο Βεζένκοβ είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Ως τέτοιος καλείται και θέλει να συστηθεί στο Κάουνας, εκεί όπου έχει ήδη βάλει ένα σουτ που σημάδεψε τη χρονιά, μερικούς μήνες πριν.