Η μεγάλη βραδιά του Ζέλικο και το αναμενόμενο τέλος του Μπουντενχόλτζερ

Η μεγάλη βραδιά του Ζέλικο και το αναμενόμενο τέλος του Μπουντενχόλτζερ
Ο Αντώνης Καλκαβούρας υποκλίνεται στον προπονητική μαεστρία του Ομπράντοβιτς, ο οποίος έχει μία ακόμη ευκαιρία να πετύχει κάτι που στην αρχή της σεζόν φαινόταν εκτός πραγματικότητας και εισπράττει ότι οι Μπακς πάνε σε καλοκαίρι σαρωτικών αλλαγών.

Όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές ανεξάρτητου δικαστή της Euroleague για τα επεισόδια που στιγμάτισαν το Game 2 του ζευγαριού Ρεάλ-Παρτίζαν και οριστικοποιήθηκε η επιστροφή του Ταβάρες μεταφοράς της σειράς στο Βελιγράδι, ήμουν σίγουρος (και το έγραψα) ότι η πρόκριση θα κρινόταν σε πέμπτο παιχνίδι στην Μαδρίτη.

Δεν θελω να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά η απουσία των Πάντερ και Λεσόρ στο Game 3 θα «κατέβαζε» αισθητά το παιχνίδι της σερβικής ομάδας, ενώ το δίδυμο του 31χρονου «δεινόσαυρου» από το Πράσινο Ακρωτήριο με τον Γκάμπριελ Ντεκ στο Game 4, θα έδινε ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην ομάδα του Τσους Ματέο.

Όπως όλοι είδαμε, η «βασίλισσα» μπορεί να ισοφάρισε σε 2-2 και να ανέκτησε το πλεονέκτημα της έδρας, ωστόσο και τα δύο παιχνίδια που έγιναν στην κατάμεστη “Stark Arena” κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και χωρίς να δούμε την αναμενόμενη κυριαρχία των φιλοξενουμένων, οι οποίοι, κακά τα ψέματα, επλήγησαν λιγότερο από τις ποινικές επιπτώσεις της κλωτσοπατινάδας στο “Wizink Center”.

Για να το κάνουμε πιο λιανά, παρ' ότι η Παρτίζαν έχασε ουσιαστικά 31,5 πόντους και 8,5 ριμπάουντ από το δίδυμο Πάντερ-Λεσόρ στο Game 3 και 26 πόντους με 55% στα τρίποντα στο Game 4 (από την απουσία του τιμωρημένου Πάντερ και του τραυματία Αβράμοβιτς) διεκδίκησε τη νίκη και στα δύο ματς κι έπεσε ηρωικά στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Το γεγονός, δε, ότι σκόραρε κατά μέσο όρο 79 πόντους και δέχτηκε μόλις 83,5, δείχνει τον χαρακτήρα που έβγαλε και το πόσο πολύ δυσκόλεψε την αποστολή των Μαδριλένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του “Ζοτς” έχασε για πρώτη φορά (στα 8 τελευταία ματς) σκοράροντας μίνιμουμ 80 πόντους.

Στην αντίπερα όχθη, μπορεί να επικρατεί ικανοποίηση για την επιστροφή της σειράς στην ισπανική πρωτεύουσα, αλλά ταυτόχρονα και υπάρχει και έκδηλος προβληματισμός. Όχι μόνο γιατί από μπασκετική σκοπιά, η Παρτίζαν έχει κερδίσει τις εντυπώσεις (αν δεν είχε γίνει η σύρραξη στο δεύτερο ματς, τώρα θα είχε σφραγίσει το εισιτήριό της για το Final 4), αλλά και λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Ντεκ (μ.ο. 12,3π., 5,4ρ. & 1,9ασ. με 63,4% διπ. στα 3 ματς που έπαιξε), που όχι μόνο δεν θα παίξει στο Game 5 και θα τεθεί νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά θα μείνει αρκετό καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα γίνει στο πολυαναμενόμενο τελευταίο παιχνίδι της σειράς που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη (10/05, 22.00) στην έδρα της Ρεάλ. Κατά την ταπεινή μου άποψη, για να έχουν τύχη, οι γηπεδούχοι (θα παραταχθούν χωρίς Γιαμπουσέλε και Ντεκ) θα πρέπει να κρατήσουν τους Σέρβους κάτω από τους 80 πόντους και ο ασφαλέστερος τρόπος θα είναι πιέσουν ασφυκτικά στο κατέβασμα και την κυκλοφορία της μπάλας, από την στιγμή που ο μοναδικός καθαρός point-guard που θα έχει ο Ομπράντοβιτς, είναι άπειρος και rookie φέτος στην Euroleague, Γιαμ Μαντάρ.

Αν η Παρτίζαν βρει ρυθμό στην επίθεση και σουτάρει καλά από μακριά (στο Βελιγράδι είχε 33,9%, ενώ στην Μαδρίτη 46,3% στα τρίποντα), τότε η «βασίλισσα» θα χρειαστεί πολύ μεγάλο ματς για να ρίξει την σερβική ομάδα στο καναβάτσο. Και μέχρι τώρα δεν έχει δείξει ότι είναι σε θέση να πιάσει σπουδαία απόδοση.

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι η 10η Μαϊου μπορεί να αποδειχθεί μία ακόμη ιστορική (μαδριλένικη) βραδιά για το προπονητικό μεγαλείο του 64χρονου Σέρβου πολυνίκη προπονητή, του οποίου η ομάδα μπορεί να υστερεί σε ποσότητα «όπλων» και budget και να παίζει μακριά από την έδρα του, ο ίδιος όμως, έχει μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στον ομόλογό του στην Ρεάλ. Μένει να δούμε τι απ' όλα τελικά θα επικρατήσει.

Οι λόγοι που οι Μπακς «τελείωσαν» τον coach Bud!

Μπορεί να πέρασαν εννέα μέρες από το άδοξο τέλος της σεζόν των «ελαφιών», που από φαβορί για τον τίτλο (όχι μόνο λόγω του καλύτερου ρεκόρ στο ΝΒΑ), μέσα σε λίγες μέρες μετατράπηκαν στην αρνητική έκπληξη της εφετινής σεζόν, η αναμενόμενη απομάκρυνση Μάικ Μπουντενχόλτζερ (το είχαμε προβλέψει στις 27/04) είναι πλέον γεγονός.


Έστω κι στην επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού, η απόφαση χαρακτηρίστηκε πολύ δύσκολη, η πρόσφατη αλλαγή ιδιοκτησίας αλλά και τα σχεδόν 13 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπει το συμβόλαιό του μέχρι το 2025, δείχνουν ότι μετά το «στραπάτσο» από τους Χιτ, ο 53χρονος κοκκινομάλλης τεχνικός δεν είχε καμία τύχη να παραμείνει στο πόστο του.

Τα λάθη που πλήρωσε είναι πρώτον, η αδυναμία του να «ξυπνήσει» την ομάδα μετά τον τραυματισμό του Γιάννη και να την βάλει να παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρουσίασε στα παιχνίδια που έλλειψε ο Αντετοκούνμπο (ρεκόρ 12-9).

Δεύτερον, η ατολμία του να αναθέσει στον “Greek Freak” το μαρκάρισμα του «εξωγήινου» στα εφετινά playoffs, Τζίμι Μπάτλερ, με τον Έλληνα superstar να τον εκθέτει με την σχετική απάντηση που έδωσε στους δημοσιογράφους.

Και τρίτον, η ερασιτεχνική αντιμετώπιση της πανομοιότυπης αντεπίθεσης που «εξαπέλυσε» το Μαϊάμι στο Game 4 και το Game 5. Τι έκανε ο πρώην τεχνικός των Μπακς; Επέτρεψε στους Χιτ να επιστρέψουν από διαφορές 14 και 16 πόντων, χωρίς να σταματήσει την ορμή τους με time-out, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει το παραμικρό ίχνος παρέμβασης στην αρνητική τροπή που είχαν πάρει τα δύο παιχνίδια.

Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν, ο coach Bud αποτελεί και επίσημα παρελθόν από το Μιλγουόκι μετά από 5 χρόνια και παρ' ότι ήταν ο προπονητής που τους οδήγησε στον πρώτο τίτλο μετά από 50 χρόνια. Μοιάζει πλέον ξεκάθαρο, ότι η κατεύθυνση του οργανισμού αλλάζει και πέραν της επιλογής του νέου προπονητή, το front office των «ελαφιών» καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με τους Μίντλετον (έχει player option) και Λόπεζ (το συμβόλαιό του τελείωσε), με την διάθεσή του Χόλιντεϊ για μπάσκετ (πρόσφατα δήλωσε ότι τέλος της καριέρας του είναι κοντά), αλλά κυρίως να διαχειριστεί τα «θέλω» του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τον μέλλον...

Υγ.1: Χάρηκα πολύ για το step up του Ιωάννη Παπαπέτρου (18π. & 4ρ. με 3/5 τριπ.), ο οποίος έχει δυσκολευτεί αρκετά με τον ρόλο που έχει όλη την σεζόν στην Παρτίζαν, αλλά τελευταία δείχνει ολοένα και πιο συχνά ότι αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο με μεγάλη εμπειρία και η ενδεχόμενη πρόκριση στο 3ο Final 4 της καριέρας του, θα είναι καλο νέο για το ελληνικό μπάσκετ.

Υγ.2: Το Game 4 της σειράς Μακάμπι-Μονακό, κατέδειξε πόσο αδίκησε τον εαυτό της η ομάδα του Όντεντ Κάτας. Δεν ξέρω τι προσαρμογές θα κάνει ο Σάσα Ομπράντοβιτς στο Game 5, ωστόσο αυτό το +35 είναι μία διαφορά που δεν βλέπουμε συχνά στα playoffs τα τελευταία χρόνια και δίνει ένα σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα στους Ισραηλινούς, που μετρούν 7 νίκες σε 9 ματς, όταν δέχονται κάτω από 70 πόντους και 18 σε 24 ματς, που σκοράρουν πάνω από 80.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!