Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η επίδραση του Φαλ στα 13 ντέρμπι

Φαλ εναντίον Παπαγιάννη
Ο Μουστάφα Φαλ είναι ο άνθρωπος... κλειδί του Ολυμπιακού στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και το Gazzetta ρίχνει αναλυτική ματιά στις επιδόσεις του σε 13 αναμετρήσεις απέναντι στους «πράσινους».

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Παναθηναϊκός περνούσε με τα μεγάλα σουτ του Νέντοβιτς από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μία νίκη που όπως ήταν λογικό πανηγυρίστηκε έντονα από τους φίλους των «πρασίνων», όμως εξελίχθηκε σε... κατάρα, αφού έκτοτε ο Ολυμπιακός μετράει 12-0 εναντίον του αιωνίου αντιπάλου του.

Σε αυτό το διάστημα των 12 επικρατήσεων πολλοί έχουν βάλει τη σφραγίδα τους. Από τον Ντόρσεϊ που δε μένει πια εδώ, στον Κάνααν και από τον ΜακΚίσικ στον Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός γεννάει συνεχώς πρωταγωνιστές στο συναπάντημα με τον Παναθηναϊκό και έχει βρει τον τρόπο του για να βγαίνει αυτός νικητής.

Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, βέβαια, υπάρχει και μία σταθερά που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εκείνη την ήττα του Νοεμβρίου και αποτέλεσε οδηγό. Ο Μουστάφα Φαλ είχε ένα... οργιαστικό βράδυ και μπορεί τότε να μην κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη, όμως έχει μπει πλέον στα βιβλία της ιστορίας ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ξένους στα ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύεται το match-up με τον Παπαγιάννη

Ο Ράντονιτς με τον ερχομό του προσπάθησε να βάλει στο αρχικό rotation τον Γκουντάιτις για να τον σπρώξει. Κάτι που συνέχισε και ο Σερέλης στο πρόσφατο παιχνίδι πρωταθλήματος.

Ο λόγος είναι η κατά κράτος επικράτηση του Φαλ απέναντι στον Παπαγιάννη. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύεται αυτό το δίδυμο στο έπακρο, αφού χτυπάει εκεί διαρκώς. Ο Έλληνας ψηλός δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός στο ποστ και έτσι ο Φαλ με πλάτη παίρνει διαρκώς κατοχές για σκοράρισμα ή πάσα.

Μιας και ο Γάλλος είναι πολύ καλός δημιουργός από εκείνο το σημείο, απαγορεύοντας τις βοήθειες, πολλές φορές ο Παπαγιάννης έμοιαζε μόνος και αβοήθητος. Στα 13 αυτά ντέρμπι ο Φαλ έχει επιτεθεί από το ποστ 48 φορές, δηλαδή αριθμό που αγγίζει το 50% των προσπαθειών του, την ώρα που στη φετινή EuroLeague σε 29 παιχνίδια (πλην Παπανθηναϊκού) που έχει αγωνιστεί, μετράει 56 κατοχές, κάνοντας τη στόχευση ιδιαιτέρως φανερή και κερδοφόρα για τους «ερυθρολεύκους».

Από αυτές τις 48 φορές μάλιστα, οι 29 ήρθαν με αντίπαλο τον Παπαγιάννη και ο Φαλ σκόραρε στις 12.

Τα νούμερα του Φαλ στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Ως εκ τούτου είναι λογικό ο θεόρατος Γάλλος σέντερ να γράφει νούμερα σε αυτό το ζευγάρι. Η ασθένειά του τον άφησε εκτός της αναμέτρησης με τη Βιλερμπάν, αφού ο Ολυμπιακός δεν είχε λόγο να ρισκάρει.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε πως ο Φαλ νιώθει καλύτερα, στις δηλώσεις του μια μέρα πριν τον αγώνα και άπαντες στο Φάληρο ανακουφίστηκαν, καθώς η απουσία του σε μία τέτοια αναμέτρηση προκαλεί ανακατομή των πλάνων και νέο μοίρασμα της τράπουλας.

Μιλάμε άλλωστε για έναν σέντερ με 18.4% USG% (κατοχές που διαχειρίζεται) στις 13 αυτές αναμετρήσεις και ουσιαστικά έναν από τους καλύτερους σκόρερ/δημιουργούς του Ολυμπιακού.

Σε 23:36 που βρίσκεται στο παρκέ απέναντι στον Παναθηναϊκό μετράει 10 πόντους μέσο όρο (1.14 ανά κατοχή), 7.5 ριμπάουντ και άλλες 2.3 ασίστ. Από τις τελικές του πάσες προκύπτουν 5.8 πόντοι ενώ από τις screen assist του προέρχονται άλλοι 6.7 πόντοι. Δηλαδή με αυτόν πρωταγωνιστή ο Ολυμπιακός σκοράρει 22.5 πόντους στο εκάστοτε ντέρμπι!

Όπως είναι προφανές η κατάστασή του, το πόσο καταβεβλημένος είναι αλλά και οι προσαρμογές που θα παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός, θα επηρεάσουν άμεσα την εικόνα και την έκβαση της συνάντησης στο Φάληρο απόψε το βράδυ (21:30 - Live στο Gazzetta), με φόντο τη 13η συνεχόμενη νίκη ή το «σπάσιμο» αυτού του σερί.

@Photo credits: eurokinissi