Ολυμπιακός: Οι επτά λόγοι πίσω από το απόλυτο 7/7 στην EuroLeague

Ολυμπιακός: Οι επτά λόγοι πίσω από το απόλυτο 7/7 στην EuroLeague

Ολυμπιακός: Οι επτά λόγοι πίσω από το απόλυτο 7/7 στην EuroLeague
Ο Ολυμπιακός τρέχει ένα σερί επτά νικών στην EuroLeague και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat ρίχνει αναλυτική ματιά στα νούμερα που τον έφεραν σε αυτήν τη θέση.

Ο όρος ήττα για τον Ολυμπιακό αγνοείται εδώ και επτά αγωνιστικές στην EuroLeague. Η κατάκτηση του Κυπέλλου έδωσε ακόμα έναν λόγο για πανηγυρισμούς στο ενδιάμεσο αλλά η κούρσα της πρωτιάς που δίνουν οι «ερυθρόλευκοι» καλά κρατεί.

Μετά και τη νίκη στη Βαλένθια, ο Ολυμπιακός έκανε το μεγαλύτερο σερί του στην EuroLeague με το ισχύον format και ψάχνει κάθε εβδομάδα τον τρόπο για το επεκτείνει. Απέναντί του αυτήν τη φορά θα σταθεί η Αρμάνι (3/3 - 21:30, Live στο Gazzetta) που απέτυχε πλήρως όσον αφορά τους δικούς της στόχους.

Πώς όμως θα πετύχεις επτά συνεχόμενες νίκες σε μία λίγκα που τίποτα δε θεωρείται δεδομένο; Δεν αρκεί να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αλλά και ανώτερος από τους αντιπάλους σου, επιβεβαιώνοντάς το κάθε φορά. Κάτι που φυσικά αποτυπώνεται και στα νούμερα για τον Ολυμπιακό που έχει αρκετά επιχειρήματα για να υποστηρίξει το σερί του.

Εντυπωσιακός Ολυμπιακός σε επίθεση και άμυνα

Το κυριότερο νούμερο που αξίζει να κοιτάξει κανείς φυσικά είναι οι επιδόσεις της ομάδας του Μπαρτζώκα σε άμυνα και επίθεση. Αποδεικνύεται και στις διαφορές με τις οποίες τελικά επικρατεί ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια του και τον τρόπο που τα «καθαρίζει» από νωρίς, με εξαίρεση το τελευταίο κόντρα στη Βαλένθια που χρειάστηκε να επιστρέψει δύο φορές από το -15.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 108.2 στο ORTG σε αυτό το διάστημα και μόλις 90.9 DRTG. Αυτά είναι τα νούμερά του σε επίθεση και άμυνα ανά 100 κατοχές, δύο τομείς στους οποίους βρίσκεται μέσα στο Top-2 όλη τη διάρκεια της σεζόν, έχοντας την καλύτερη επίθεση.

Κάτι που φυσικά τους φέρνει και στην κορυφή του NRTG (της διαφοράς δηλαδή μεταξύ άμυνας και επίθεσης ανά 100 κατοχές) με +17.3 για να έρθει αυτό το 7/7.

Έλεγχος στις κατοχές

Μιας και αναφερθήκαμε στις κατοχές, οι απουσίες κάποιες φορές περιόρισαν τις λύσεις. Ωστόσο το πέντε εναντίον πέντε ήταν πάντοτε εκεί, αφού οι αυτοματισμοί που έχουν αναπτύξει οι Πειραιώτες βγαίνουν στο παρκέ ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται σε αυτό.

Ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να παίξει 5 (και μισό με την Μακάμπι) παιχνίδια χωρίς τον Σλούκα αλλά άφησε λίγο το πόδι από το γκάζι για να μη χαθεί ο έλεγχος. Έπαιξε στις 80.1 κατοχές μέσο όρο, αριθμό που θα ήταν πολύ μικρότερος αν δε χρειαζόταν να πάει την αναμέτρηση με τη Βαλένθια στις 90, κάτι φυσιολογικό αφού έψαχνε δις τη μεγάλη ανατροπή.

Οι κατοχές στα τελευταία επτά παιχνίδια

  • *Βαλένθια 86-90
  • *Άλμπα 81-77
  • Εφες 81-77
  • *Φενέρ 77-77
  • Μακάμπι 82-83
  • Ρεάλ 82-84
  • *Βίρτους 80-76

*Εκτός έδρας

Δεν είναι πάντοτε φανερό αλλά πρέπει να τονίζεται πως δεν είναι καθόλου εύκολο να παίξει μια ομάδα τόσο κυριαρχικό μπάσκετ αγωνιζόμενη στις 77 κατοχές στην έδρα της Φενέρ και να ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό για ένα ημίχρονο τη Βαλένθια, επίσης στην έδρα της, στις 90! Μία ομάδα που μπορεί να σε «σκοτώσει» σε οποιαδήποτε συνθήκη και μοιάζει με... Λερναία Ύδρα.

Ψηλά οι ασίστ χωρίς τον Σλούκα

Επτά παιχνίδια, επτά νίκες, με τον Σλούκα μόλις σε 2,5 από αυτά, με Ρεάλ, Βαλένθια καθώς αποχώρησε πριν το ημίχρονο αυτού με τη Μακάμπι. Ο 33χρονος γκαρντ δεν είναι μόνο ο καλύτερος δημιουργός της EuroLeague με 6.7 ασίστ ανά παιχνίδι, αλλά και ο άνθρωπος από τον οποίο περνούν όλες οι ευθύνες.

Αυτός αποφασίζει στα κρίσιμα, στα δικά του χέρια στήνεται το εκάστοτε play του Ολυμπιακού. Και όμως η απουσία του όχι μόνο δεν κόστισε στην εικόνα της ομάδας, αλλά δεν αποτυπώθηκε καν στα νούμερα. Ο Ολυμπιακός βρήκε άλλες πηγές δημιουργίας, όπως για παράδειγμα τον ΜακΚίσικ που αναβαθμίστηκε δίπλα στη σταθερά του Γουόκαπ και κατάφερε να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τους μέσους όρους του, καλύπτοντας το κενό.

Οι «ερυθρόλευκοι» μοίρασαν 22.4 ασίστ σε αυτά τα επτά παιχνίδια, για μόλις 13.6 λάθη. Ήτοι 1.65 ασίστ ανά λάθος, νούμερο εξαιρετικό, πολλώ δε μάλλον όταν λείπει ο νούμερο ένα δημιουργός της λίγκας

Ασίστ/Λάθη - 1.65

  • Βαλένθια 25/20
  • Άλμπα 26/15
  • Εφές 24/12
  • Φενέρ 21/14
  • Μακάμπι 27/13
  • Ρεάλ 15/12
  • Βίρτους 19/9

Σύνολο 22.4/13.6

Σουτάρει με εντυπωσιακά ποσοστά

Για τον τρόπο που ο Ολυμπιακός κυκλοφορεί την μπάλα και παράγει το καλύτερο δυνατό σουτ έχουμε μιλήσει. Άλλωστε τέσσερις παίκτες έχουν υπερβεί το 40% από το τρίποντο στη σεζόν και συνεχίζουν σε αυτούς τους ρυθμούς με εντυπωσιακά ποσοστά σε catch n' shoot καταστάσεις.

Για να είναι μία ομάδα τόσο κυριαρχική στο παρκέ στο σετ παιχνίδι, τότε πρέπει να σουτάρει με πολύ καλά ποσοστά. Με αποκορύφωμα το παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης κόντρα στη Φενέρ, οι παίκτες του Μπαρτζώκα σουτάρουν με 39.5% από την περίμετρο σε αυτήν τη νικηφόρο επτάδα, παρότι με αντίπαλο τη Ρεάλ στο ΣΕΦ δε... βρήκαν ποτέ το χέρι τους.

shot chart
Το shot chart του Ολυμπιακού στα επτά τελευταία παιχνίδια

Το True Shooting % (ποσοστό αποδοτικότητας στην εκτέλεση που μετράει δίποντα, τρίποντα και βολές, με τα δύο πρώτα να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα) των Πειραιωτών βρίσκεται σε αυτό το διάστημα στο 67.2%. Τεράστιο ποσοστό για τους «ερυθρολεύκους» που πρακτικά σημαίνει ότι σκοράρουν λίγο παραπάνω από δύο φορές ανά τρεις προσπάθειες. Το αντίστοιχο των αντιπάλων τους είναι κολλημένο στο 52.9%. Επιθετική «μηχανή» και αμυντική «μέγγενη».

Το ποσοστό του Ολυμπιακού στο τρίποντο ανά αγώνα

  • *Βαλένθια 46.4%
  • *Άλμπα 40%
  • Εφές 33.3%
  • *Φενέρ 58.6%
  • Μακάμπι 40.7%
  • Ρεάλ 23.1%
  • *Βίρτους 33.3%

*Εκτός έδρας

Ανανεώνει επιθέσεις με ευκολία

Τι μπορούσε να κάνει μια ομάδα ακόμα πιο dominant μετά από τέτοια ευστοχία; Να είναι κυρίαρχη ακόμα και στα rebound. Η παρουσία του Φαλ με το supporting cast των Μπλακ, Μπολομπόι αλλά και ο Βεζένκοβ που ακολουθεί κάθε φάση, μετατρέπει τον Ολυμπιακό σε μία από τις καλύτερες ομάδες στο επιθετικό ριμπάουντ.

Στους επτά τελευταίους του αγώνες ο Ολυμπιακός έχει ποσοστό 34.7% στα επιθετικά ριμπάουντ. Ανανεώνει δηλαδή περισσότερες από μία στις τρεις επιθέσεις. Το ποσοστό αυτό θυμίζουμε μετράει πόσα επιθετικά ριμπάουντ κέρδισε μία ομάδα σε σχέση με αυτά που διεκδίκησε, έχοντας μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα αναμετρήσεις με την πανύψηλη γραμμή ψηλών της Ρεάλ ή την αθλητική Μακάμπι.

Το συμπέρασμα; Οι Πειραιώτες σκοράρουν σε ρυθμό 2/3 εκτελέσεων και ανανεώνουν κάτι περισσότερο από το 1/3 αυτών που αστοχούν...

Τους «πνίγει» από το πρώτο δεκάλεπτο

Ένα εκ των χαρακτηριστικών της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι και ο τρόπος που μπαίνει στα παιχνίδια. Η τριάδα των Γουόκαπ, Παπανικολάου και Φαλ είναι αυτή που εγγυάται αμυντική ασφάλεια. Ο Αμερικανός λειτουργεί ως floor general και στην επίθεση, ο Παπ με τον Κάνααν προσθέτουν το μακρινό σουτ, η μπάλα ακουμπάει στον ποστ του Φαλ και φυσικά η ύπαρξη του Βεζένκοβ δίνει έναν έξτρα πόλο με τις κινήσεις του στη weak side.

Μία πεντάδα που πέραν αυτών μπορεί να βάλει χέρια παντού στην άμυνα και να ελέγξει τον ρυθμό. Η κατά κράτος επικράτηση του Ντούμπλιεβιτς επί του Φαλ είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Οι «ερυθρόλευκοι»... πνίγουν από νωρίς τους αντιπάλους τους.

Μόνο η Βαλένθια και η Μακάμπι κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα, με αυτό των Ισραηλινών να είναι ισχνό στο πρώτο δεκάλεπτο και προφανώς αμφότερες έχασαν. Στις υπόλοιπες των περιπτώσεων ο Ολυμπιακός... έπνιξε τους αντιπάλους του, με την αρχική του πεντάδα να παρουσιάζει φυσικά και υψηλούς δείκτες σχετικά στο +/-, με +28 σε συνολικά 80 λεπτά

Τα πρώτα δεκάλεπτα

  • *Βαλένθια 25-15
  • *Άλμπα 13-28
  • Εφές 22-15
  • *Φενέρ 10-24
  • Μακάμπι 24-25
  • Ρεάλ 19-15
  • *Βίρτους 22-22

*Εκτός έδρας

Ο MVP Βεζένκοβ

Ο πολυτιμότερος παίκτης του Φεβρουαρίου δε θα μπορούσε να ήταν άλλος. Ο Σάσα Βεζένκοβ μπήκε τελευταία στιγμή στη 12άδα της αναμέτρησης με τη Βίρτους και πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις, διατηρώντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή.

shot chart
Το shot chart του Βεζένκοβ στα τελευταία επτά παιχνίδια της EuroLeague

Έχουμε αναλύσει διεξοδικά την προσφορά όλων, όπως για παράδειγμα τις εμφανίσεις του Παπανικολάου που θυμίζουν 2013, αλλά αυτά που κάνει ο Βεζένκοβ (και) σε αυτήν την επτάδα αναμετρήσεων, δεν έχουν προηγούμενο.

Οι εμφανίσεις του Βεζένκοβ σε πόντους/ριμπάουντ/ασίστ

  • Βίρτους 22/10/1
  • Ρεάλ 15/5/1
  • Μακάμπι 23/9/0
  • Φενέρμπαχτσε 12/12/2
  • Εφές 23/3/3
  • Άλμπα 28/13/1
  • Βαλένθια 20/7/1

Ο φόργουορντ των Πειραιωτών διατηρεί τα πάρα πολύ υψηλά νούμερα παραγωγικότητας, μετρώντας 1+ πόντο ανά κατοχή στις περισσότερες κατηγορίες σκοραρίσματος σε αυτό το διάστημα. Σκοράρει με κάθε τρόπο, αφού σουτάρει ιδανικά μόλις πιάσει την μπάλα με 1.09 (3.4/3.1) πόντους ανά κατοχή, είναι από τους καλύτερους off-ball παίκτες της διοργάνωσης με 1.35 (3.9/2.9) αντίστοιχα, ενώ βάζει και την μπάλα στο παρκέ, σκοράροντας 1.73 (2.7/1.6) στα close out για να βοηθήσει έτσι τα μέγιστα τον Ολυμπιακό και να τον βάλει να... φιγουράρει στην πρώτη θέση της EuroLeague μετά από 26 στροφές.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.