Ολυμπιακός: Ο σαρωτικός μήνας του ΜακΚίσικ στην EuroLeague

Ολυμπιακός: Ο σαρωτικός μήνας του ΜακΚίσικ στην EuroLeague

Δημήτρης Οικονόμου
Ολυμπιακός: Ο σαρωτικός μήνας του ΜακΚίσικ στην EuroLeague
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσει την Άλμπα (21:00) και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat, ρίχνει αναλυτική ματιά στον εκπληκτικό μήνα που διανύει ο Σακίλ ΜακΚϊσικ.

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιανουαρίου. Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στο Μονακό όπου και θα ηττηθεί με 64-60 από την παρέα του Μάικ Τζέιμς. Δύο μέρες αργότερα θα επικρατήσει στην Μπολόνια της Βίρτους χωρίς τον Σλούκα και με τον Βεζένκοβ να παίζει κλινήρης.

Έκτοτε οι «ερυθρόλευκοι» τρέχουν σερί πέντε νικών στη διοργάνωση που τους έχει φέρει φυσικά και στην πρώτη θέση. Βασικός παράγοντας όλων αυτών είναι ο κύριος Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο 32χρονος μπορεί να νιώθει πλέον περισσότερο Έλληνας από ό,τι Αμερικανός, μιας και έχει κρίνει τόσα εγχώρια ντέρμπι, όμως παραμένει πολύ σημαντικός στο rotation του Ολυμπιακού, ειδικότερα όσο πλησιάζουμε προς τα playoffs.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το είχαμε εξηγήσει και μετά το παιχνίδι με τη Βίρτους, όταν και σκόραρε 21 πόντους με 4 ασίστ. Ο Σακ είναι unguardable για την EuroLeague αν πάρει το πρώτο βήμα. Η έκρηξη και η αθλητικότητά του απαγορεύει στον αντίπαλο να τον μαρκάρει τόσο σε ένας εναντίον ενός, όσο και σε καταστάσεις close out.

Η απουσία του Σλούκα του έφερε την μπάλα στα χέρια

Με τον Σλούκα να λείπει στα 3.5 (δεν έπαιξε στο δεύτερο μέρος με την Μακάμπι) από αυτά τα 5 παιχνίδια, ο Μπαρτζώκας έπρεπε να βρει λύση, αφού ο καλύτερος δημιουργός του ήταν εκτός. Το μπάσκετ του spacing, της γρήγορης κυκλοφορίας της μπάλας και της ελάχιστης ντρίπλας δεν εγκαταλείφθηκε, απλώς οι κατοχές των pick n' roll του Σλούκα έπρεπε να μοιραστούν.

Ο ΜακΚίσικ ήταν η λύση. Από παίκτης της αδύνατης πλευράς και των κοψιμάτων πήρε μπάλα και ευθύνες στα χέρια του. Κάτι που είναι φανερό και με τη βοήθεια του InStat. Ο Αμερικανός έτρεξε 17 pick n' roll ως χειριστής και 11 iso στα τελευταία πέντε παιχνίδια, έχοντας 1.06 και 1.18 πόντους ανά κατοχή αντίστοιχα.

shot chart
Το shot chart του ΜακΚίσικ στην EuroLeague

Πόσα είχε στα πρώτα 18 παιχνίδια της EuroLeague; Μόλις 14 pick n' roll και 7 iso, το σύνολο 21 με την ευθύνη στα χέρια του. Αντιλαμβάνεται κανείς τη διαφορά. Ο ΜακΚίσικ είναι ένα... υπερόπλο μόλις πάρει την μπάλα αλλά είναι άξια αναφοράς η νοοτροπία του, καθώς περίμενε την ευκαιρία θυσιάζοντας μερικά από τα καλά στοιχεία του στον βωμό της ομάδας.

Στις πρώτες 18 αγωνιστικές ο «Shaqattack» σούταρε 28 φορές σε catch n' shoot καταστάσεις. Στοιχείο που όταν ήρθε στον Πειραιά δεν είχε σε μεγάλο βαθμό, αλλά βελτίωσε για να μπορεί να είναι χρήσιμος στο μπάσκετ που υπηρετεί ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Τα νούμερά του ΜακΚίσικ εκτοξεύτηκαν

Φυσικά αυτή η αγωνιστική άνοδος του ΜακΚίσικ είναι αποτυπωμένη σε κάθε βήμα που παίρνει στο ΣΕΦ, έτοιμος να επιτεθεί με φόρα στο αντίπαλο καλάθι. Άπαντες ξέρουν τι θα συμβεί, κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει. Το USG% του (το ποσοστό των κατοχών που διαχειρίζεται) φανερώνει τη διαφορά. Από το 20.3% των 18 αγωνιστικών αυτό το νούμερο έγινε 26.1% στα πέντε τελευταία. Η διαφορά είναι τεράστια ακόμα και αν μιλάμε για μικρό volume.

Οι 2.7 πόντοι που προσέφερε στην ομάδα του από ασίστ έγιναν 5.8 και οι 5.9 που σκόραρε μετατράπηκαν σε 12.8, αύξηση μεγαλύτερη του διπλασιασμού.

Με απλά μαθηματικά ο Σακίλ στις πέντε σερί νίκες του Ολυμπιακού έχει συμμετοχή σε 18.6 πόντους της ομάδας του. Για να αντιληφθεί κάποιος την τάξη μεγέθους, ο Βεζένκοβ στην EuroLeague μετράει 21.6 (18+3.6), ενώ ο Σλούκας που έχει... τερματίσει τα κοντέρ έχει 27.9 (11.7+16.2) αντίστοιχα.

Ο Ολυμπιακός πετάει, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, καθώς άπαντες τον θεωρούν ένα από τα βασικά φαβορί για την πρόκριση στο Final-4. Ωστόσο έχει και... πονοκεφάλους, ευχάριστους μεν αλλά πονοκεφάλους, όπως το πάντρεμα των επιδόσεων του ΜακΚίσικ όταν ο Σλούκας επιστρέψει στη δράση, κάτι που όμως δεδομένα δε θα συμβεί στο Βερολίνο απέναντι στην Άλμπα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αμερικανός γνωρίζει να προσαρμόζεται, ξέρει πότε να κάνει πίσω ή να βγει μπροστά και είναι πάντοτε πολύτιμος με ομάδες που ταιριάζουν στο αγωνιστικό του προφίλ.

Και πέραν από Έλληνας, πρέπει να νιώθει περισσότερο παίκτης... Μπαρτζώκα από οποιονδήποτε!

@Photo credits: eurokinissi