Ολυμπιακός: Η τετράδα «εκτελεστών» που σουτάρει τρίποντο με πάνω από 40%

Ολυμπιακός: Η τετράδα «εκτελεστών» που σουτάρει τρίποντο με πάνω από 40%

Δημήτρης Οικονόμου
Ολυμπιακός: Η τετράδα «εκτελεστών» που σουτάρει τρίποντο με πάνω από 40%
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην Ισπανία εκεί όπου για να αντιμετωπίσει τη Βαλένθια (21:30) και να διευρύνει το σερί του στην EuroLeague θα χρειαστεί τα σουτ από τους τέσσερις... εκτελεστές του.

Κάθε εβδομάδα που περνάει οι προπονητές της EuroLeague πλέκουν διαρκώς το εγκώμιο του Ολυμπιακού, στις καθιερωμένες τους δηλώσεις πριν και μετά τα παιχνίδια. Και πώς να μην τον κάνουν άλλωστε, αφού οι «ερυθρόλευκοι» συνδυάζουν την ποιότητα του μπάσκετ με την αποτελεσματικότητα και τρέχουν σερί 6 νικών που τους φέρνει στην 1η θέση της EuroLeague.

Τελευταίος σε αυτόν τον χορό των επαίνων ήρθε ο Άλεξ Μουμπρού, λίγο πριν η Βαλένθια υποδεχθεί τον Ολυμπιακό (21:30, Live στο Gazzetta) στην 25η αγωνιστική της διοργάνωσης.

«Κυκλοφορούν την μπάλα πολύ γρήγορα» ανέφερε ο Ισπανός κόουτς, κάτι που άλλωστε είναι χαρακτηριστικό των επιθέσεων της ομάδας του Μπαρτζώκα. Ο Ολυμπιακός έχει τελειοποιήσει την κυκλοφορία της μπάλας και με τους παίκτες που έχουν το court vision να πασάρουν, ακόμα και τους ψηλούς του μετά το short roll, παράγει διαρκώς ελεύθερα σουτ για να γίνει η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 105.13 Offensive Rating, αλλά και η 4η καλύτερη ομάδα από το τρίποντο με 38%.

Ο Μπαρτζώκας πάντα έχτιζε τα ρόστερ του με παίκτες ικανούς να σουτάρουν την μπάλα, αλλά φέτος έχει την τύχη να βλέπει 4+1 εξ αυτών να εκτελούν με ποσοστά ανώτερα του 40% από την περίμετρο. Ο πέμπτος της παρέας είναι ο Τζόελ Μπολομπόι, που δεν μπορεί να μπει στην εξίσωση αφού μετράει 2/4 προσπάθειες, αλλά οι Βεζένκοβ, Πίτερς, Παπανικολάου και Λαρεντζάκης βρίσκονται σε ρυθμό για εκπληκτική σεζόν όσον αφορά τα νούμερα.

Κώστας Παπανικολάου

Κάνει τόσα πράγματα μέσα στο παρκέ που είναι αδύνατο να αναγνωριστούν. Ο Παπανικολάου είναι ο floor general της άμυνας του Ολυμπιακού, βάζει παντού το κορμί του παίζοντας ακόμα και στο «4» όταν χρειάζεται. Όμως είναι άδικο να μη γίνει ειδική μνεία στα όσα μπορούν να καταγραφούν, με βάση τη σπουδαία σεζόν που κάνει επιθετικά.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού παίζει λες και έχουμε 2013 και μετράει 8.5 πόντους ανά αγώνα, 3.1 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ, εκτελώντας από το τρίποντο με 45.1%. Δε χρειάζεται να πει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό το νούμερο για το spacing των Πειραιωτών, αφού όταν ο Παπ σουτάρει καλά το flow της επίθεσης αγγίζει το τέλειο. Στις 53 συνολικά φορές που η μπάλα πήγε στα χέρια του για ένα catch n' shoot, τις 23 κατέληξε στο καλάθι (43.3%).

shot chart
Το shot chart του Παπανικολάου από το τρίποντο στην EuroLeague

Σάσα Βεζένκοβ

Το έτερο μέλος της βασικής πεντάδας του Ολυμπιακού που σουτάρει με επιτυχία μεγαλύτερη του 4/10 είναι ο Σάσα Βεζένκοβ. Άλλωστε για να κάνει σεζόν MVP στη regular season ένας σκόρερ του βεληνεκούς του, δε θα μπορούσε να μη σουτάρει καλά την μπάλα.

Ο Σάσα μετράει 43.6% στο τρίποντο και μπορεί να το κάνει με κάθε τρόπο. Μένοντας στο pick n' pop, στο transition και ούτω καθεξής. Μόνο μετά από ντρίπλα δεν τον έχουμε δει να σουτάρει ακόμα, κάτι που μπορεί να σχεδιάζει κιόλας, ποτέ δεν ξέρεις.

Τα νούμερα πιστοποιούν απλώς αυτό που βλέπει το μάτι, με τον Σάσα να έχει ένα από τα πιο γρήγορα release σε catch n' shoot τρίποντα στην Ευρώπη, όταν είναι στημένος στην περίμετρο. Με 29/68 (42.6%) εκτελεί σε τέτοιες καταστάσεις φέτος στην EuroLeague, κάτι παραπάνω δηλαδή από τις μισές του προσπάθειες (51/117) που μετρά συνολικά.

shot chart
Το shot chart του Βεζένκοβ από το τρίποντο στην EuroLeague

Άλεκ Πίτερς

Δεν είναι εύκολο να κάνει ένας αθλητής αυτό ακριβώς που του ζητάνε, μέσα σε λίγα λεπτά στο παρκέ. Ο Πίτερς έχει να σηκώσει το βάρος του back up του Σάσα Βεζένκοβ, κάτι που εξ ορισμού του στερεί λεπτά αλλά όχι αποτελεσματικότητα.

Ο Αμερικανός είναι πλήρως συνειδητοποιημένος για τον ρόλο του, κάτι που απέδειξε και στον τελικό Κυπέλλου με το Περιστέρι bwin. Στα 14,5 λεπτά που πατάει παρκέ για τα παιχνίδια της EuroLeague, προσφέρει αυτό για το οποίο ήρθε, την άμεση απειλή και το καλό του σουτ.

Με 24/50 τρίποντα και ποσοστό 48% είναι -σε μικρότερο εύρος προσπαθειών- ο καλύτερος σουτέρ του Ολυμπιακού και φυσικά αυτός που δεν μπορείς να αφήσεις ελεύθερο από τις αγαπημένες του γωνίες. Από τα 50 αυτά σουτ, τα 41 είναι σε catch n' shoot καταστάσεις, ευστοχώντας σε 20 από αυτά, ήτοι 48.7%.

shot chart
Το shot chart του Πίτερς από το τρίποντο στην EuroLeague

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

Ο παίκτης που κλείνει το καρέ των εκτελεστών είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο άνθρωπος δηλαδή που υπέγραψε τα μεγάλα «διπλά» σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη στο ξεκίνημα της σεζόν, ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, με τα μακρινά του σουτ. Δε θα μπορούσε να σουτάρει συνεχώς με την αναλογία που έκανε τότε, άστοχες βραδιές ήρθαν, αλλά το ποσοστό του παραμένει οριακά πάνω από το 40, για την ακρίβεια στο 40.2%.

Για τον Λάρι το τρίποντο έχει γίνει δεύτερη φύση του, αφού εμπιστεύεται τα χέρια του και δοκιμάζει πλέον με κάθε τρόπο, είτε μετά από ντρίπλα, είτε στατικά σουτ, στα οποία η ευστοχία του φτάνει ποσοστιαία το 41.2%. Το δεδομένο είναι πως όταν και αυτός σουτάρει καλά, η second unit διατηρεί τον επιθετικό ρυθμό και ο Ολυμπιακός «πνίγει» τους αντιπάλους του.

shot chart
Το shot chart του Λαρεντζάκη από το τρίποντο στην EuroLeague

Τα νούμερα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι. Άλλωστε οι πρωταγωνιστές μπορεί να είναι διαφορετικοί κάθε φορά. ΜακΚίσικ, Κάνααν, Γουόκαπ και φυσικά ο Σλούκας βγαίνουν συχνά-πυκνά μπροστά, δίνοτας στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το βάθος του και να βάζει διαρκώς νέους γρίφους στους αντιπάλους του.

Η ευστοχία όμως προέρχεται και από τα σουτ που παίρνεις. Οι «ερυθρόλευκοι» όσο συνεχίζουν και παράγουν ελεύθερα σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, με την μπάλα να ακουμπάει στη ρακέτα και να βγάζει από την ισορροπία της την άμυνα, τότε θα συνεχίσουν να βλέπουν τα ποσοστά τους να παραμένουν ψηλά και η επίθεσή τους θα φιγουράρει στην κορυφή της EuroLeague.

@Photo credits: INTIME