Ολυμπιακός: Ο Παπανικολάου δεν είναι απλώς αρχηγός, παίζει ως τέτοιος

Ολυμπιακός: Ο Παπανικολάου δεν είναι απλώς αρχηγός, παίζει ως τέτοιος

Δημήτρης Οικονόμου
Ολυμπιακός: Ο Παπανικολάου δεν είναι απλώς αρχηγός, παίζει ως τέτοιος
Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Βαλένθια με MVP τον Κώστα Παπανικολάου και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat καταγράφει τις εντυπωσιακές επιδόσεις του αρχηγού στο σερί των 7 νικών των «ερυθρολεύκων».

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ένα μεγάλο σουτ στη Βαλένθια για να δώσει τη χαριστική βολή, 40'' πριν το φινάλε. Η μπάλα πήγε στα χέρια του πιο «καυτού» σε διάρκεια 40 λεπτών παίκτη του. Ο Παπανικολάου βάζει το τέταρτο τρίποντό του σε έξι προσπάθειες και διαμορφώνει το 78-88, υπογράφοντας την 7η σερί νίκη των «ερυθρολεύκων» στην EuroLeague.

Σφιγμένες γροθιές και... έκρηξη, σκηνικό βγαλμένο μία δεκαετία πίσω, όταν ο 23χρονος τότε Κώστας έκανε την Ευρώπη να υποκλιθεί. Πλέον είναι ο μπαμπάς της ομάδας, όπως λέει και ο Βεζένκοβ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους δύο εμβληματικούς αρχηγούς. Η συνεισφορά του είναι πολυεπίπεδη, αλλά αυτά που κάνει στο παρκέ δεν έχουν προηγούμενο.

Πριν την αναμέτρηση κόντρα στη Βαλένθια τον αναφέραμε μέσα στους τέσσερις «εκτελεστές» του Ολυμπιακού από την περίμετρο. Πλέον σουτάρει με 46.8% από το τρίποντο, προσφέροντας 9.1 πόντους μέσο όρο από το σκοράρισμα και άλλους 4.8 από τις ασίστ του. Το σύνολο 13.8!

Ο Παπ είναι πολύτιμος φέτος και στην επίθεση του Ολυμπιακού όχι μόνο για το μακρινό σουτ, που επανήλθε σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά και γιατί είναι ένας πανέξυπνος παίκτης, που μαζί με τον Βεζένκοβ μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά μακριά από την μπάλα και να δημιουργήσει ρήγματα με τα κοψίματά του.

Ο Παπανικολάου σουτάρει με 55.6% τρίποντο στις επτά σερί νίκες του Ολυμπιακού

Απέναντι στη Βαλένθια βρήκε λύσεις με τον πρώτο τρόπο. Όπως κάνει σε διαδοχικά ματς το τελευταίο διάστημα, ακόμα και αν έχει κληθεί να υπηρετήσει άλλους ρόλους στο rotation, όταν ο Πίτερς παρέμεινε εκτός. Στο σερί των 7 νικών του Ολυμπιακού ο αρχηγός του κάνει αισθητή την παρουσία του επιθετικά με κάθε τρόπο. Σε πέντε από αυτά τα παιχνίδια ήταν διψήφιος, ενώ κόντρα στην Εφές (ένα από τα δύο που έμεινε σε μονοψήφια παραγωγή πόντων) μοίρασε 6 ασίστ.

shot chart
Το shot chart του Παπανικολάου στις επτά σερί νίκες του Ολυμπιακού

Σε αυτό το εύρος, λοιπόν, των επτά παιχνιδιών με αρχή την Μπολόνια, ο Παπ σκοράρει 13.1 πόντους μέσο όρο σουτάροντας με 55.6% τρίποντο και μοιράζει άλλους 6 στους συμπαίκτες του. Πώς να μην είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών του σερί αυτού; Σε χρονιές που δεν είχε σταθεροποιήσει τέτοιους δείκτες επιθετικά, υπήρχε μία πεποίθηση πως όταν αυτός παίζει καλά, ο Ολυμπιακός δε χάνει.

Κάτι που γίνεται πλέον πράξη, αφού η παραγωγή του στην επίθεση έρχεται με θαυμαστή ποικιλία και ένα εντυπωσιακό νούμερο στα catch n' shoot, όπου σκοράρει 1.57 πόντους ανά κατοχή χάρη στο μακρινό του σουτ. Νούμερο που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σουτέρ της Ευρώπης!

Οι πόντοι ανά κατοχές του Παπανικολάου στο σερί 7 νικών του Ολυμπιακού

  • Catch n' shoot - 4.7 πόντοι/3 κατοχές
  • Catch n' drive - 2.9/1.4
  • Transition - 1.1/0.7
  • Κοψίματα - 1/0.6
  • Πίσω από σκριν - 1.3/0.6
  • Iso - 0.4/0.4
  • Hand offs - 0.3/0.3

Ένας σύγχρονος «3 and D» φόργουορντ

Όταν όμως λέει κάποιος το όνομα του Παπανικολάου, αμέσως το μυαλό πηγαίνει στην άμυνα. Γιατί ναι μεν ο Γουόκαπ είναι η πρώτη γραμμή πίεσης, αλλά ο floor general στην πίσω πλευρά του παρκέ για τον Ολυμπιακό είναι ο αρχηγός του.

Ο Παπ θα παίξει άμυνα με αλλαγές, θα κυνηγήσει αντιπάλους γκαρντ, θα αμυνθεί στο ποστ απέναντι στα αντίπαλα φόργουορντ, θα βάλει τα χέρια του στην μπάλα. Τον έχουμε δει να τα υπηρετεί όλα αυτά και να τα κάνει στην εντέλεια, ανεβάζοντας στο κόκκινο τον δείκτη της έντασης για την «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Τι κάνει όμως στο διάστημα των επτά νικών; Να «κλέψει» στην άμυνα δε γίνεται, παρά τα όσα πράττει επιθετικά. Άλλωστε από εκεί αντλεί την ορμή που μετατρέπεται σε ξέσπασμα.

Σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, ο Παπ όπως μαρτυρά το InStat έχει βρεθεί ως primary defender πάνω στην μπάλα 61 φορές. Πόσα καλάθια δέχτηκε; Μόλις 24. Μιλάμε για μία ασύλληπτη επίδοση, με τον Παπ να κρατά όσους αντιπάλους έχει αντιμετωπίσει κοντά στη ρακέτα στο 48%.

shot chart
To shot chart των αντιπάλων του Παπανικολάου στις επτά σερί νίκες του Ολυμπιακού

Ασύλληπτη για πολλούς, όχι για έναν από τους καλύτερους σε αυτόν τον τομέα φόργουορντ της EuroLeague. Πεπραγμένα που έβλεπε κανείς από αυτόν και στο παρελθόν, αλλά χωρίς την προσφορά που έχει φέτος στην επίθεση, δεν αντιλαμβανόταν μεγάλο μέρος της κερκίδας.

Αυτό δε θα μπορούσε όμως να πτοήσει ούτε εκείνον, ούτε φυσικά τον Μπαρτζώκα. Η εκδοχή «Παπανικολάου 2023», ίσως η καλύτερη του εαυτού του, αποτελεί την επιτομή ενός σύγχρονου «3 and D» φόργουορντ που τα κάνει όλα και συμφέρει σε άμυνα και επίθεση, προσφέροντας απεριόριστη ασφάλεια στην ομάδα του, όχι μόνο ως... αρχηγός-μπαμπάς.

@Photo credits: eurokinissi