Ολυμπιακός: Αυτό που ζούμε είναι αλήθεια ή παραίσθηση;

Ολυμπιακός: Αυτό που ζούμε είναι αλήθεια ή παραίσθηση;
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει μία ακόμη νίκη του Ολυμπιακού κι εξηγεί τι άλλαξαν οι «ερυθρόλευκοι» στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Βαλένθια.

Το κατά τα άλλα πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο αρχίζει και χάνει τη δυναμική του σε όσα αφορούν τον Ολυμπιακό. Τα επίθετα και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν την άποψή τους για τους Πειραιώτες είτε λιγοστεύουν δραματικά είτε επαναλαμβάνονται. Όπως επαναλαμβάνονται οι μπασκετικές παραστάσεις της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Αυτή τη φορά το «θύμα» ήταν η Βαλένθια και μάλιστα με τρόπο σαδιστικό αφού βρέθηκε και στο +15. Και; Κανέναν πρόβλημα. Μία ολιγόλεπτη ομιλία του Μπαρτζώκα στα αποδυτήρια στάθηκε ικανή να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των παικτών του και από τη χαλαρότητα του πρώτου ημιχρόνου πέρασαν σε συνθήκη «πολεμικής μηχανής».

Μερικές φορές πραγματικά όταν παρακολουθώ φετινά παιχνίδια αναρωτιέμαι αν είναι η αλήθεια ή παραίσθηση ενθυμούμενος την τραγουδάρα της Ελένης Δήμου. Απολαμβάνω χαμογελαστός σε φάση πως είναι όταν κάποιος δεν ξέρει τι γίνεται και περάσει από δίπλα και πει, «πάει χάζεψε αυτός και γελάει μόνος του». Αυτό είναι! Τον Ολυμπιακό τον χαζεύεις.

Για την προσμονή της επόμενης αναμέτρησης τα έχουμε συζητήσει, αλλά ακόμη κι αυτό πλέον έχει αποκτήσει άλλη διάσταση. Μέχρι τώρα ο κόσμος έφτιαχνε το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας με βάση το που παίζει ο Ολυμπιακός, ποια μέρα και τι ώρα. Τώρα έχουμε πάει τρεις εβδομάδες παρακάτω και ο οπαδός έχει ήδη φτιάξει το πρόγραμμα της εβδομάδας 6-10 Μαρτίου γιατί στις 7 έχει Μπαρτσελόνα και στις 9 Μπάγερν. Κάποτε αποθεώναμε την Ζαλγκίρις που ανακοίνωνε sold out εβδομάδες πριν και τώρα μία ελληνική ομάδα μας υποχρεώνει να το βιώνουμε κι εμείς.

Γουόκαπ

Τεράστια νίκη λόγω Κυπέλλου

Η διαφορά του ρομπότ με τον άνθρωπο είναι το συναίσθημα. Εντάξει δεν είναι η μοναδική, αλλά είναι ίσως η πιο βασική. Η νίκη στη Βαλένθια ήταν πολύ σημαντική και πολύ δύσκολη, μία πνευματική νίκη πέραν από μπασκετική. Η ομάδα προερχόταν από την κατάκτηση του Κυπέλλου έχοντας δώσει τρία ματς σε ισάριθμες μέρες και η αλήθεια είναι πως οι παίκτες δεν διαχειρίστηκαν τα συναισθήματα αυτής της επιτυχίας όπως θα ήθελε ο προπονητής τους. Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε μία χαλαρότητα και μία ευκολία στο λάθος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τον οποίο είχε θίξει ο Μπαρτζώκας ήταν ακριβώς αυτός. Να παρουσιαστούν «τριαλαρί τριαλαρό». Φυσικά μπήκαν κι άλλες δυσκολίες στην εξίσωση με το καλό μπάσκετ της Βαλένθια και την ευστοχία της από τα 6.75 στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός βρήκε τρόπο να τα ξεπεράσει και μέσα σε ένα δεκάλεπτο διέλυσε τον αντίπαλο, κάλυψε διαφορά 30 πόντων και από το -15 βρέθηκε στο +15.

Ο Παπανικολάου κράτησε τους συμπαίκτες του μέχρι να μπουν κι αυτοί στο... χορό

Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» ήταν μακράν ο MVP της αναμέτρησης και σίγουρα είναι και ο MVP του 2023. Ο «Παπ» από την Βίρτους κι έπειτα, σε αυτές τις εφτά διαδοχικές νίκες κάνει απίθανα πράγματα στο παρκέ.

Πάντα ήταν σπουδαίος παίκτης. Πολλοί τον αμφισβητούσαν και όταν απουσίαζε από κάποιο παιχνίδι λόγω τραυματισμού, ανασκουμπώνονταν γιατί καταλάβαιναν τι πρόσφερε στο παρκέ. Στην άμυνα είναι παντού. Σε θέμα ενέργειας είναι παντού. Πλέον και στην επίθεση είναι παντού.

Στη Βαλένθια ήταν αυτός που κουβάλησε όλο τον Ολυμπιακό μέχρι να μπουν κι άλλοι στη δράση, μέχρι να μπουν κι άλλοι στην εξίσωση της αναμέτρησης. Αν δεν ήταν ο Παπανικολάου η διαφορά στο ημίχρονο θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και το ματς δύσκολα θα γύριζε.

Φαλ

Ο Φαλ άλλαξε την εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου

Όλοι γράφουμε και δικαίως για το εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο που έκανε ο Γουόκαπ, ο ΜακΚίσικ, ο Βεζένκοβ, για την άνοδο του Σλούκα. Η απλή εικόνα «χρεώνει» σε αυτούς την ανατροπή. Η «μεγαλύτερη» εικόνα στα δικά μου μάτια δίνει πολλά εύσημα στον Φαλ.

Ο Γάλλος στο πρώτο ημίχρονο ήταν σε... άλλο γήπεδο. Δεν ακολουθούσε τον Ντούμπλιεβιτς στο τρίποντο και είχε πολλές κακές αντιδράσεις στην άμυνα. Στην επίθεση του έφευγε η μπάλα από τα χέρια και η μοναδική του συνεισφορά ήταν δύο ασίστ.

Στο δεύτερο ημίχρονο μεταμορφώθηκε. Οι αποφάσεις του στην αμυντική λειτουργία ήταν η μία καλύτερη από την άλλη. Εβαλε την αμφιβολία στον αντίπαλο που ήθελε να πλησιάσει, «να σουτάρω ή θα με κόψει»; Γενικά έκλεισε όλους τους χώρους πίσω και ήταν συγκλονιστικός στις αμυντικές του αντιδράσεις.

Για να σας εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ. Στο πρώτο ημίχρονο έπαιζε σαν δίμετρος σέντερ και στο δεύτερο ημίχρονο σα να ήταν 2.50! Χρησιμοποίησε το μέγεθός του με τον κατάλληλο τρόπο.

Σλούκας

Ο Σλούκας και η αυτοπεποίθηση των γκαρντ

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι έχοντας κακή επιθετική λειτουργία. Η άμυνα της Βαλένθια ήταν επιθετική και υποχρέωνε τα γκαρντ του Μπαρτζώκα σε λάθη και σε μία κακή κυκλοφορία της μπάλας. Η είσοδος του Σλούκα σουλούπωσε σταδιακά την κατάσταση με τον Ελληνα γκαρντ να τελειώνει το ημίχρονο με 4 ασίστ και να βοηθά στην αλλαγή ρυθμού.

Σε αυτό το επίπεδο αν ένας περιφερειακός σου παίζει καλά, δεν έχεις τύχη να νικήσεις κανέναν αντίπαλο. Οι Πειραιώτες χρειάζονταν οπωσδήποτε να βγει μπροστά ένας ακόμη γκαρντ. Ο Κάνααν ήταν εκνευρισμένος, ο Λαρεντζάκης δεν μπήκε συγκεντρωμένος και οι Γουόκαπ, ΜακΚίσικ ήταν άστοχοι. Αλλο το άστοχος κι άλλο το δεν είμαι συγκεντρωμένος κι έτσι ο Μπαρτζώκας πορεύτηκε με τους δύο Αμερικανούς και δικαιώθηκε.

Το να αντιμετωπίζει η αντίπαλη άμυνα τους Γουόκαπ και ΜακΚίσικ με under είναι λογικό. Μόνο που σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχουν «κουλοί» παίκτες κι έτσι όταν μπήκε το πρώτο, ξεκίνησε «βροχή». Ο Γουόκαπ άποντος στο πρώτο 20άλεπτο, μπήκε στην τρίτη περίοδο και θύμισε Σπανούλη στον τελικό του Λονδίνου με 3/3 τρίποντα αλλάζοντας όλο το ματς. Μόνο που ο ένας ήταν ο κορυφαίος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας και σκόρερ και ο άλλος δεν διαθέτει ούτε το 10% του επιθετικού του ταλέντου.

Γιατί συνέβη αυτό; Μα λόγω της αυτοπεποίθησης που έχει ο Γουόκαπ και όλοι στον Ολυμπιακό βασικά. Όλη η ομάδα παίζει με μία τρομερή ψυχολογία. Γουόκαπ και ΜακΚίσικ βγήκαν μπροστά, ο Σλούκας μοίραζε τα εύκολα καλάθια σαν στραγάλια, ο «Παπ» στον δικό του τρομερό ρυθμό και ο Βεζένκοβ έκανε όσα κάνει εδώ και δύο χρόνια. Γενικά ο Ολυμπιακός έπαιξε στον δικό του ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο και για αυτό επικράτησε.

Η άμυνα στον Τζόουνς

Ο Ολυμπιακός στην επίθεση δεν αλλάζει την τακτική του και δεν έχει λόγο να το κάνει. Παίζει τόσο καλά που υποχρεώνει τον αντίπαλο να προσαρμοστεί σε αυτόν. Στην άμυνα θα αλλάξει. Χθες κόντρα στη Βαλένθια βασικός στόχος ήταν ο περιορισμός του Κρις Τζόουνς κι έτσι επιλέχθηκε η άμυνα με αλλαγές. Οχι σε όλο το ματς, αλλά σε μεγάλο κομμάτι του. Ο Αμερικανός έμεινε στους 5 πόντους με 2/7 σουτ και βοήθησε μόνο στη δημιουργία με 6 ασίστ.

Οι αμυντικές συνεργασίες των Πειραιωτών λειτούργησαν εξαιρετικά και ουσιαστικά μόνο ο Πρέπελιτς βρήκε χώρο δράσης που κι αυτός βέβαια σκόραρε από πολύ μακρινή απόσταση τις περισσότερες φορές.

ΥΓ: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος προπονητής αυτή τη στιγμή όχι μόνο για την κορυφή που βρίσκεται η ομάδα του, όχι μόνο για το εκπληκτικό μπάσκετ που παίζει και την αγωνιστική συνέπεια που δείχνει, αλλά γιατί διαχειρίζεται τους παίκτες του με ιδανικό τρόπο. Τους έχει δώσει να καταλάβουν πως η ομάδα είναι πάνω από όλους και όλοι είναι «ψημένοι» κι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν αισθανόμενοι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ.

ΥΓ 2: Ο στόχος των playoffs έχει επιτευχθεί. Το πλεονέκτημα έδρας έχει πλησιάσει. Ακολουθούν Αρμάνι εκτός, Μπαρτσελόνα εντός και Μπάγερν εντός. Με 2/3 αν μέσα στις νίκες είναι το ματς με τον Γιασικεβίτσιους θα «σφραγιστεί» και το πλεονέκτημα.

ΥΓ 3: Ο κόσμος αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Ο Ολυμπιακός είναι η διέξοδός του για ένα δίωρο. Ο Ολυμπιακός προσφέρει χαμόγελα και σε κάνει να ξεχνιέσαι. Ο Ολυμπιακός σε κάνει να ανυπομονείς και να λαχταράς για το επόμενο δίωρο. Σε καμία περίπτωση ο Ολυμπιακός δε θα δώσει λύση στα προβλήματα σου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα «ζωγραφίσει» ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Εστω και για δύο ώρες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.