Ζαλγκίρις - Μπασκόνια 79-75: Στη «σκυλομαχία» κερδίζουν οι Λιθουανοί (vid)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Η Ζαλγκίρις Κάουνας πήρε μία σημαντική νίκη κόντρα στην Μπασκόνια (79-75) με τον Ρόλαντς Σμιτς να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Πριν την έναρξη του αγώνα η Αμερικανίδα (με λιθουανικές) ρίζες πρωταθλήτρια του ΜΜΑ, Ρόουζ Ναμαγιούνας επισκέφθηκε τα αποδυτήρια της Ζαλγκίρις. Όσα είπε στους παίκτες της ομάδας του Κάουνας, είχαν αποτέλεσμα, με τη Ζαλγκίρις να επικρατεί σε μία απίστευτη «σκυλομαχία» απέναντι στην Μπασκόνια (79-75).

Οι γηπεδούχοι ήταν πιο ψύχραιμοι, είδαν τον Ρόλαντς Σμιτς να σκοράρει 20 πόντους και να κατεβάζει 5 ριμπάουντ (το ένα έκρινε σε μεγάλο ποσοστό το ματς), ενώ ο Ίγκνας Μπραζντέικις πρόσθεσε 15 και ο Εντγκάρας Ουλανόβας 16. Η Μπασκόνια προηγήθηκε με 75-73, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει μέχρι το φινάλε.

Πρώτος σκόρερ για την Μπασκόνια ήταν ο Μάρκους Χάουαρντ (15π.), αλλά αστόχησε στην κρίσιμη επίθεση της ομάδας του.

Το ματς

Η εξέλιξη του αγώνα δεν επέτρεψε σε καμία ομάδα να πάρει σοβαρό προβάδισμα, το οποίο θα αποτελούσε προάγγελο νίκης. Μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου, η Ζαλγκίρις είχε ξεφύγει μόλις με 5 πόντους (54-49 στο 26'), ενώ η Μπασκόνια κατάφερε να φτάσει μέχρι το +4 (32-28 στο 16').

Το αργό τέμπο εμπόδισε τις δύο ομάδες να υποπέσουν σε λάθη, με τον αριθμό 6 να συνοδεύει κάθε μία μετά από 35 λεπτά αγώνα. Και ενώ η Ζαλγκίρις έπαιρνε πόντους από το τρίποντο (8/21), η Μπασκόνια προτιμούσε να πηγαίνει κοντά στο καλάθι (19/31, 61.3%).

Το ένα αναίρεσε το άλλο και με το σκορ 68-68, 5.20 πριν από τέλος, οι δύο ομάδες συνέχισαν χέρι-χέρι. Ο Ουλανόβας έδωσε το προβάδισμα (70-68) και ο Μαρίνκοβιτς με τρίποντο το πήρε πίσω (70-71).

Όταν η Μπασκόνια έπαιρνε το προβάδισμα, η Ζαλγκίρις διέθετε την απάντηση. Αμφότεροι με στοχευμένες επιθέσεις. Ο Κότσαρ έκανε το 75-73 και ο Σμιτς σκόραρε για το «75 όλα».

Η άμυνα του Χέιζ στην προσπάθεια του Σεντερκέσκις, έδωσε το προβάδισμα στη Ζαλγκίρις, μόνο και μόνο για γίνει λάθος στην επίθεσή τους. Μόνο που και η Μπασκόνια πέταξε τη δική της επίθεση, με τον Κότσαρ να κάνει επιθετικό φάουλ και να δίνει δύο εύκολες βολές στον Μπουτκεβίτσιους.

Έβαλε και τις δύο για το 77-75. Στα 23 δεύτερα η Ζαλγκίρις έκανε το πρώτο από τα δύο φάουλ που μπορούσε να δώσει. Στην εξέλιξη ο Μάρκους Χάουαρντ αστόχησε και η Ζαλγκίρς κέρδισε ακόμα ένα φάουλ, ενώ πλησίαζε στον αιφνιδιασμό. Ποιος πήρε το ριμπάουντ; Μα φυσικά ο MVP των Λιθουανών, ο Ρόλαντς Σμιτς.

Η μπάλα πήγε στα χέρια του Ντίμσα για τις βολές: 2/2 και 79-75!

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο σερί 6-0 της Ζαλγκίρις στο φινάλε και ενώ η Μπασκόνια είχε πάρει το προβάδισμα με 75-73.

Ο MVP: Ο Ρόλαντς Σμιτς τελείωσε το ματς με 20 πόντους και 5 ριμπάουντ.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Μπραζντέικις είχε 15 πόντους και ο Ουλανόβας 16 για τη Ζαλγκίρις.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Χομς αγωνίστηκε μόλις για 9:20, έμεινε άποντος, ενώ είχε και το blooper του αγώνα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα λάθη των δύο ομάδων, 7 για τη Ζαλγκίρις, 6 για την Μπασκόνια.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μπασκόνια είχε επικρατήσει με 93-73 στο ματς του 1ου γύρου, διατήρησε το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Και η Ζαλγκίρις ήταν πιο πεισμωμένη για να φτάσει στη νίκη. Η Μπασκόνια είχε την ευκαιρία της, αλλά αντί να κάνει το +4, έδωσε εύκολες βολές στην αντίπαλό της.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-18, 38-42, 61-60, 79-75

Zalgiris Baskonia stats

Zalgiris Baskonia stats

@Photo credits: Zalgiris Kaunas BC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.