Ολυμπιακός: Οι εύκολοι πόντοι από ευχή έγιναν κατάρα

Ολυμπιακός: Οι εύκολοι πόντοι από ευχή έγιναν κατάρα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει τους λόγους για τους οποίους ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο Μονακό και για τη χαμένη ευκαιρία της κορυφής.

Ο Ολυμπιακός έχασε μία σημαντική ευκαιρία να παραμείνει στην κορυφή της κατάταξης και να πάρει ένα ακόμη «διπλό» κόντρα σε ομάδα με τον ίδιο στόχο. Ειλικρινά προσπαθώ να βγάλω ένα συμπέρασμα και δεν τα καταφέρνω. Από τη μία είδα έναν Ολυμπιακό ο οποίος από το 15' κι έπειτα λειτούργησε πολύ άσχημα στην επίθεσή του, ωστόσο δεν γίνεται να παραβλέψω το γεγονός πως παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά του και τα 15 λάθη διεκδίκησε τη νίκη μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα. Και κόντρα σε μία εξαιρετική ομάδα όπως η Μονακό.

Δεν είναι εύκολο με τέτοια στατιστικά να μείνεις μέχρι το τέλος «ζωντανός» απέναντι σε μία τόσο καλή ομάδα. Για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ πως χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία. Στοιχειωδώς εύστοχος να ήταν από τα 6.75 και από τις βολές θα μιλάγαμε διαφορετικά τώρα.

Πολλά αχρείαστα λάθη

Ο Ολυμπιακός στην πρώτη περίοδο είχε μόλις ένα λάθος, 7 στη δεύτερη, 6 στην τρίτη και ένα στην τελευταία (για αυτό και η αντίδραση). Τα περισσότερα από τα 13 λάθη στα ενδιάμεσα δεκάλεπτα ήταν αχρείαστα. Πολλές λόμπες πάσες απέναντι σε μία τόσο αθλητική ομάδα όπως η Μονακό ή πάσες μακρινής απόστασης. Λάθη βιασύνης. Σαν να έψαχναν την πονηρή την πάσα, την ασίστ και όχι την απλή, την εύκολη. Γενικά δεν προστάτεψαν τη μπάλα.

Ο Ολυμπιακός αποδιοργανώθηκε. Σίγουρα ανέβασε το επίπεδο έντασης στην άμυνά της η Μονακό, αλλά περισσότερο έχω την εντύπωση πως τα λάθη προήλθαν από αφέλεια των ιδίων. Σε τέτοια παιχνίδια είναι χίλιες φορές προτιμότερο να αστοχείς σε σουτ παρά να μην εκτελείς καν προσπάθεια δωρίζοντας τη μπάλα στον αντίπαλο.

Μπλακ

Χαμένοι εύκολοι πόντοι

Σε ματς που κρίνεται στις λεπτομέρειες είναι έγκλημα να χάνεις εύκολους πόντους και ο Ολυμπιακός έχασε πολλούς τέτοιους. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω. Από τις εννιά (9) χαμένες βολές, από το χαμένο κάρφωμα του Μπλακ, από το άστοχο lay up του Πίτερς όταν το σκορ ήταν 52-51; Αφήνω έξω από την κουβέντα τα πολλά ελεύθερα τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου. Ειδικά μέχρι το 15' όπου ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε ιδανικά τη μπάλα, βρήκε πολλά ανενόχλητα σουτ. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί, δεν τα συμπεριλαμβάνω στους χαμένους εύκολους πόντους.

Ε, δε γίνεται να χάνεται στη μία λεπτομέρεια ένα παιχνίδι και να έχουμε τόσους πόντους να θυμόμαστε. Αδίκησαν τον εαυτό τους και την προσπάθειά τους οι παίκτες του Μπαρτζώκα.

Τζέιμς

Εκτός ρυθμού βασικά «γρανάζια»

Ο Ολυμπιακός φημίζεται για τον πλουραλισμό του όμως για πρώτη φορά φέτος δεν τον είδαμε. Αρκετοί παίκτες που αποτελούν την βασική πηγή πόντων στην επίθεση έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό. Ο Γουόκαπ, ο Βεζένκοβ ακόμη κι ο Σλούκας δεν κατάφεραν να βρουν ρυθμό.

Τα πρώτα σουτ του Αμερικανού ήταν μακριά από το ρεπερτόριο του αφού εκτελούσε μετά από αρκετές ντρίμπλες και στο τέλος χρόνου. Ο Σάσα προέρχεται από τραυματισμό και δυσκολεύεται να βρει τα πατήματά του. Ο Σλούκας αντιμετωπίστηκε με αλλαγές και μονίμως είχε έναν αθλητικό παίκτη απέναντι του κάτι που τον ανάγκαζε να σουτάρει με μεγαλύτερη καμπύλη.

Σε τέτοια παιχνίδια με τόση ένταση και υψηλού επιπέδου απαιτήσεις οφείλεις να βρεις πολλούς παίκτες που θα σε βοηθήσουν. Όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Πίτερς και τον Μπλακ.

Η ζωή συνεχίζεται και ο Ολυμπιακός καλείται να ξεχάσει άμεσα τη Μονακό και να επικεντρωθεί στην Βίρτους. Δεν τον συνέφερε η χθεσινή ήττα των Ιταλών, θα τους βρει πιο πεισμωμένους. Κάπως έτσι όμως οφείλουν να παρουσιαστούν και οι «ερυθρόλευκοι» για να διατηρηθούν ψηλά στην κατάταξη.

ΥΓ: Δεν γίνεται να συγκρίνεις μία χαμένη διαφορά 21 πόντων στα μισά της τρίτης περιόδου (Βιλερμπάν) με το +14 στα μισά της δεύτερης περιόδου (Μονακό). Η Euroleague έχει αλλάξει, το παιχνίδι παίζεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι διαφορές χάνονται σε 2-3 λεπτά. Εννοείται και ο Ολυμπιακός έχει αυτό το ελάττωμα, αλλά στην περίπτωση τη χθεσινή δεν ισχύει.

ΥΓ 2: Ο Βεζένκοβ έχει κουβαλήσει τους συμπαίκτες του πολλές φορές, τώρα πρέπει να του το ανταποδώσουν προκειμένου να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στις υψηλές «πτήσεις»

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.