Μίτσιτς: Όταν... έστειλε τον Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Μίτσιτς: Όταν... έστειλε τον Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα (vid)
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Εφές για τη συνέχεια της EuroLeague και το Gazzetta στέκεται στην εποχή που ο Μίτσιτς... έστειλε τον Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα πριν γίνει παίκτης του και τον συναντούσε στο πλευρό του Γιόκιτς.

Το ρολόι στο Sinan Erdem στην Κωνσταντινούπολη μετράει αντίστροφα! Η αναμέτρηση της Αναντολού Εφές με τον Παναθηναϊκό (23/12, 19:30 NS & live από το Gazzetta) στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής απέχει μερικές μόνο ώρες. Μία γρήγορη ματιά στους δύο πάγκους ποτέ δεν είναι αρκετή, όμως μία δεύτερη ανάγνωση μπορεί να «ξεκλειδώσει» διάφορες πτυχές μία ιστορίας που ξετυλίγει το κουβάρι της και καταλήγει σε διπλό πόλο...

Προτού ο Βασίλιε Μίτσιτς ρίξει την άγκυρά του στα «νερά» της Αναντολού Εφές μετά από ένα ταξίδι αναζήτησης, έκανε την αφετηρία του στην ομάδα που έχει φροντίσει να αναδείξει αρκετά ταλέντα της σερβικής μπασκετικής κοινότητας. Η Μέγκα έγινε η αρχή της πορείας του προς την καταξίωση. Εκείνη την εποχή ίσως αρκετοί να μπορούσαν να διακρίνουν τα θετικά του στοιχεία, άλλοι τόσοι θα μπορούσαν να φανταστούν τον παίκτη στον οποίο θα εξελισσόταν, όμως λίγοι ήταν εκείνοι που με σιγουριά θα διαμόρφωναν την εικόνα που έχει δώσει στο κοινό του ο Μίτσιτς.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς πιθανότατα να ήταν ένας από αυτούς. Ο τεχνικός των πρασίνων είναι γνώστης της πραγματικότητας της πατρίδας του. Τα πρώτα του βήματα έγιναν μέσω της Μπούντουτσνοστ και μετέπειτα ανέλαβε τον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα. Ο Μίτσιτς και οι συμπαίκτες του ήταν... η αφορμή!

e
Ο Μίτσιτς στη Μέγκα στον αγώνα που έγινε η αφορμή για την πρόσληψη του Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα

Ο Μίτσιτς... έστειλε τον Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα

Γυρνώντας τον χρόνο και σταματώντας τις σελίδες του ημερολογίου στον Απρίλιο του 2013, ο Σέρβος γκαρντ έγινε ουσιαστικά ο λόγος για να... προσληφθεί ο Ντέγιαν Ράντονιτς από τους ανθρώπους του Ερυθρού Αστέρα. Φορώντας τη φανέλα της Μέγκα, ο Μίτσιτς με συμπαίκτη τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ήταν παράγοντας της νίκης για την ομάδα του κόντρα στους «ερυθρόλευκους» του Red Star. Σκόραρε 11 πόντους με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ παρά την αστοχία του και συμπλήρωσε το double-double του Μπόμπαν. Την επομένη του αγώνα, ο Βλάντα Βουκόιτσιτς απομακρύνθηκε από τον πάγκο και τη θέση του πήρε ο «δοκιμασμένος» στην Μπούντουτσνοστ προπονητής.


Η συνάντηση των δύο πλευρών δεν άργησε να έρθει. Αυτή τη φορά, τον Μάιο του ίδιου έτους, ο Ντέγιαν Ράντονιτς και οι παίκτες του με ένα μήνα μόλις στο πινακάκι του έφτασαν στην επικράτηση με τις γεμάτες εμφανίσεις των Ρακόσεβιτς, Κάτιτς, Σιμόνοβιτς και ΝτεΜάρκους Νέλσον, παρά τις συνθήκες που δημιούργησαν για τη Μέγκα Μαριάνονιτς και Μίτσιτς (18π., 4ριμπ., 7ασ.).

Οι ημέρες περνούσαν και η Μέγκα συνέχισε να δουλεύει τα ταλαντούχα «παιδιά» της, στα οποία προστέθηκε και ο Νίκολα Γιόκιτς που περνούσε σταδιακά στο επαγγελματικό στάδιο. Ο κάτοχος του τίτλου του MVP στο ΝΒΑ, κέρδιζε την εμπιστοσύνη του κλαμπ και προσέθεσε λύσεις στο σύνολο που είχε δημιουργηθεί. Ο Ράντονιτς από την άλλη, είχε φτιάξει ένα... μείγμα από Σέρβους και Αμερικανούς μιας και τα ευρωπαϊκά σαλόνια που βρισκόταν ο Αστέρας το αποζητούσαν. Μίτσιτς και Γιόκιτς παρότι ανέβαζαν τα επίπεδα της χημείας τους και της επίδρασής τους δεν αρκούσαν για τη Μέγκα στις τρεις επόμενες αναμετρήσεις με τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού στον απέναντι πάγκο.

Μέχρι και τις 27 Μαΐου του 2014! Οι 5 ασίστ του Μίτσιτς δίπλα σε 14 πόντους και 4 ριμπάουντ στάθηκαν «κλειδί» δίπλα στην απόδοση του Γιόκιτς για το θετικό αποτέλεσμα με τον Μίτσιτς και τον Ράντονιτς στις... χαιρετούρες να λένε «εις το επανιδείν».

Η συνύπαρξη και η συνθήκη του τώρα

Ο Μίτσιτς προσγειώθηκε στο Μόναχο για λογαριασμό της Μπάγερν και οι αναμνήσεις της παραμονής του δεν μπορούν να είναι οι καλύτερες αφού έπειτα από έναν τραυματισμό και μερικές συμμετοχές, δόθηκε δανεικός στον Ερυθρό Αστέρα.

e

Η ομάδα από την οποία πέρασε ως μέλος των ακαδημιών και... ο Ντέγιαν Ράντονιτς που εξακολουθούσε να είναι στον πάγκο, άνοιξαν τις αγκάλες τους και τον υποδέχθηκαν. Η ευκαιρία να αναπτύξουν τη σχέση παίκτη-προπονητή, πέρασε μέσα από 15 συμμετοχές σε ΑΒΑ League και σερβική Λίγκα και 17 στην EuroLeague. Ο δανεισμός ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2016 και οι επιλογές για το επόμενο βήμα βρέθηκαν μπροστά στον Σέρβο. Ο δρόμος του Μίτσιτς είναι λίγο πολύ γνωστός και φτάνει μέχρι και το σήμερα. Δις πρωταθλητής Ευρώπης με την Εφές, δις MVP του Final 4 και μία κανονικής περιόδου. Ο «Βάσα» έχει συνδέσει το όνομά του με κάθε τι ηγετικό στους Τούρκους. Δουλεύοντας κάτω... από τα ραντάρ, όπως έμαθε να κάνει! Πολυμήχανος και με όσο θράσος δύναται να βγάλει η φύση που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια, για ακόμη μία σεζόν κατορθώνει να παρουσιάζεται στις λίστες των κορυφαίων.

Ο Ράντονιτς άφησε έναν παίκτη άγουρο με πολύ ταλέντο και άγνωστο το μέλλον. Στη νέα συνθήκη που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον Μίτσιτς στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Εφές συναντά μία μπασκετική μορφή στο απόλυτό της!