Ολυμπιακός: Οι γκαρντ του δημιούργησαν τρεις πόντους περισσότερους από τον Μίτσιτς

Δημήτρης Οικονόμου
Ολυμπιακός: Οι γκαρντ του δημιούργησαν τρεις πόντους περισσότερους από τον Μίτσιτς
Ο Βασίλιε Μίτσιτς έκανε άλλη μια σπουδαία εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό και το Gazzetta καταγράφει μέσω του InStat τα προβλήματα που δημιούργησε στην άμυνα των Πειραιωτών.

Η ισορροπία δεν είναι κάτι που βρίσκεις αλλά κάτι που δημιουργείς. Ο Ολυμπιακός έχασε τη δική του στα στενά του Βοσπόρου, την ώρα που στην αντίπερα όχθη στάθηκε το τετραπέρατο μυαλό του Βασίλιε Μίτσιτς. Ο Σέρβος είναι ο απόλυτος ισορροπιστής και της φετινής Εφές, πολλώ δε μάλλον απόντος του Σέιν Λάρκιν, όπως σημειώναμε πριν καν δοθεί το τζάμπολ στην Κωνσταντινούπολη.

Για να επικρατήσει όμως η Εφές του Ολυμπιακού, εκτός όλων των υπολοίπων, ο Μίτσιτς χρειάστηκε να κάνει μία πλουσιοπάροχη, σε κάθε τομέα της αναμέτρησης εμφάνιση. Το τελικό 82-71 βρήκε τον μαέστρο του Αταμάν να έχει σκοράρει 18 πόντους, δίπλα σε 9 ριμπάουντ αλλά και 9 ασίστ. Αν δεν είναι αυτά νούμερα MVP, τότε τί είναι;

Για τον άνθρωπο που έχει κρίνει την ιστορία των δύο τελευταίων Final Four ως ο πολυτιμότερος παίκτης τους, κάτι που ο Ολυμπιακός θυμάται αρκετά καλά από το Βελιγράδι, ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου δεν έχει την ίδια πίεση.

«Πλήγωσε» τον Ολυμπιακό και μέσω της δημιουργίας

Ο Μίτσιτς διάβασε ό,τι του έδωσε η αντίπαλη άμυνα, επιτέθηκε κάθετα, νίκησε τις αλλαγές μετά το κακό του ξεκίνημα πάνω στις αμυντικές «τανάλιες» του Γουόκαπ, αλλά πάνω από όλα είχε πάντοτε τη σωστή απόφαση στο παρκέ. Δημιούργησε για τον εαυτό του όταν έπρεπε, πάσαρε στους συμπαίκτες του την κατάλληλη ώρα, ενώ τις στιγμές που χρειάστηκε κάρφωσε το πόδι στο γκάζι όπως ζήτησε ο Αταμάν.

Οι 9 ασίστ του έφεραν 23 πόντους στην Εφές. Ο Κλάιμπερν χρωστάει 8 από τους δικούς του 24 στον πολυμήχανο γκαρντ της ομάδας του. Αν κάνει κάποιος τη σούμα δίπλα στους 18 πόντους του, θα δει ότι 41 από τους 82 της Εφές ήρθαν από τα χεράκια του. Ακριβώς 50% δηλαδή της παραγωγής των Τούρκων!

Και για να πάει κάποιος ένα βήμα πιο πέρα, ο Μίτσιτς δημιούργησε τρεις πόντους λιγότερους από όσους όλη η περιφέρεια του Ολυμπιακού. Σλούκας, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης, Γουόκαπ έγραψαν συνολικά 6+2+2+1, το άθροισμα 11 ασίστ από τις οποίες προέκυψαν 26 πόντοι. Οι περισσότεροι (15) από τις τελικές πάσες του Σλούκα, που ναι μεν έμπλεξε στην εξοντωτική πίεση των Μπράιαντ και Μπομπουά, αλλά κατάφερε με κόπο να φτιάξει διαδρόμους στους συμπαίκτες του.

Ο Μίτσιτς ως εκτελεστής

Φυσικά ο Μίτσιτς «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό και με το σκοράρισμά του. Όχι με ένα μεγάλο σουτ στο φινάλε, όπως στο Βελιγράδι, αλλά βρίσκοντας διαρκώς τον τρόπο να... τρυπήσει την pick n' roll άμυνα των Πειραιωτών, παίρνοντας το σκριν για να δει καθαρά το καλάθι. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε και τους 12 από τους 18 πόντους του, προσθέτοντας και άλλους 6 με catch n' shoot.

Οι πόντοι του Μίτσιτς

  • Pick n' roll - 12 πόντοι σε 8 κατοχές
  • Catch n' shoot - 6 πόντοι σε 3 κατοχές
1
Το shot chart του Μίτσιτς κόντρα στον Ολυμπιακό

Έξι φορές κλήθηκαν οι ψηλοί του Ολυμπιακού (Φαλ, Μπολομπόι, Βεζένκοβ και Πίτερς) να σταθούν μπροστά του, με τις τέσσερις να τους νικά. Για την ακρίβεια στις δύο οι Φαλ και Βεζένκοβ δεν μπόρεσαν να του κρύψουν το οπτικό πεδίο και έτσι προήλθαν οι 6 catch n' shoot πόντοι του, ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις πήγε ως το καλάθι τόσο τον φόργουορντ του Ολυμπιακού, όσο και τον Μπολομπόι.

Η τρομακτική ικανότητά του να είναι αποδοτικός πηγαίνοντας και από τις δύο πλευρές του σκριν, και η διπλή... απειλή του σουτ ή της επίθεσης στον ψηλό, δεν έδωσε επιλογή στους «ερυθρολεύκους», που ταυτόχρονα είχαν στο νου τους τον «εκρηκτικό» Γουίλ Κλάιμπερν, αλλά και έναν εκ των πιο υποτιμημένων σκόρερ της EuroLeague, τον Ροντρίγκ Μπομπουά.

Ναι μεν ο Ολυμπιακός δε χάνεται με αυτήν την ήττα, όμως το πρόσημο των τελευταίων δεκαλέπτων βγήκε ξανά αρνητικό, μετά το Τελ Αβίβ. Η βενζίνη άδειασε στο ρεζερβουάρ και από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιος να τραβήξει το σκοράρισμα (λέγε με Λαρεντζάκη) στο φινάλε, μοιραία οι δις πρωταθλητές Ευρώπης βρήκαν λύσεις και έστειλαν άμεσα τους Πειραιώτες σε ρυθμούς... Δευτεριάτικου ντέρμπι!

@Photo credits: eurokinissi