Βιλερμπάν - Μονακό 75-84: Οι Μονεγάσκοι «καθάρισαν» τον «εμφύλιο» του «Astroballe»

Γιώργος Κούβαρης
Με αντεπίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτου η Μονακό επικράτησε της Βιλερμπάν στο «Astroballe» με 84-75 και «πάτησε» εκ νέου στην 2η θέση της κατάταξης. Αγωνία στους Μονεγάσκους για τον τραυματισμό του Τζον Μπράουν λίγο πριν από το τέλος.

Σε ντέρμπι για τρία δεκάλεπτα εξελίχθηκε ο γαλλικός «εμφύλιος» στη Λιόν!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σκορ ήταν ισόπαλο και στις τρεις πρώτες περιόδους του αγώνα, αλλά η Μονακό είχε κρατήσει το καλύτερο για το τέλος! Με επιμέρους σκορ 17-5 κατάφερε να πάρει διαφορά 12 πόντων (77-65) στο 36' και να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης βελτιώνοντας το ρεκόρ της στο 8-3.

Οι Μάικ Τζέιμς (17π.) και Ντονάτας Μοτιεγιούνας (17π.) ήταν εκείνοι που έκαναν την περισσότερη δουλειά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ενώ οι Τζον Μπράουν και Τζόρνταν Λόιντ ηγήθηκαν για το ξέσπασμα της νίκης. Βέβαια ο Μπράουν τραυματίστηκε σε επαφή σώμα με σώμα με τον Νουά στα 41'' πριν από το τέλος του ματς με αποτέλεσμα να διακοπεί το ματς για 10 λεπτά και ο παίκτης να μεταφερθεί με φορείο εκτός γηπέδου κρούοντας κώδωνα κινδύνου στους Μονεγάσκους.

Στον αντίποδα η Βιλερμπάν παρουσιάστηκε άκρως βελτιωμένη σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ ωστόσο πλήρωσε τα πολλά λάθη και τις βιαστικές επιλογές στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου.

Το ματς

Η Βιλερμπάν κατάφερε στο ξεκίνημα του ματς να περιορίσει την επιθετική δράση της Μονακό και να κρατάει, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει, προβάδισμα μίας κατοχής (13-10 στο 5'). Επί της ουσίας η ομάδα του Πριγκιπάτου τα περίμενε όλα από τον Μάικ Τζέιμς και μετά το προβάδισμα των φιλοξενούμενων με 18-20, το δεκάλεπτο έκλεισε με τις δύο ομάδες στα... ίσια (20-20). Αντίθετα, οι αμυντικές επιδόσεις δεν ήταν ανάλογες στην 2η περίοδο, ούτε για την Βιλερμπάν, αλλά ούτε και για τη Μονακό. Στην επιθετική εξίσωση για την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς προστέθηκε και ο Μοτιεγιούνας και μετά το 31-31 του 14', μπόρεσε να πάρει διαφορά έξι πόντων (33-39) στο 16' και να δείχνει πώς είχε τον έλεγχο του αγώνα. Όμως οι Πονς και Νουά δεν άφησαν τους φιλοξενούμενους να ξεφύγουν περισσότερο κλείνοντας και το πρώτο μισό του ματς ισόπαλο στους 45 πόντους.

Στο πρώτο ημίχρονο η Μονακό είχε πάρει σκορ από τους Τζέιμς (15π.) και Μοτιεγιούνας (13π.) οι οποίοι είχαν 10/14 δίποντα και 1/3 τρίποντα στο σύνολο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους μόλις 6/13 δίποντα και 1/8 τρίποντα. Δείγμα και της εικόνας που παρουσίαζε μέσα στο ματς. Συνολικά είχε μετρήσει 16/27 δίποντα, 2/11 τρίποντα και 7/11 βολές, με 16 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 6 κλεψίματα και 4 λάθη. Την ίδια ώρα η Ασβέλ είχε μοιράσει το σκοράρισμά της (Τζάκσον Κάρτραϊτ 8π., Μάθιους 7π.) έχοντας 12/17 δίποντα, 6/12 τρίποντα, 3/6 βολές, 17 ριμπάουντ, 8 ασίστ αλλά και 10 λάθη!

Το παιχνίδι συνέχισε να έχει την ίδια εικόνα και στην 3η περίοδο. Καμία από τις δύο ομάδες δεν μπορούσε να «ανοίξει» το σκορ, το οποίο άλλαζε συνεχώς χέρια. Ο Ομπασοχάν και ο Λάιτι είχαν ανεβάσει την απόδοσή τους στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ για την Μονακό ο Μπλόσομγκεϊμ έδωσε επιθετικές «ανάσες» για την ομάδα του. Όπως στις δύο περιόδους, έτσι και στην 3η, το σκορ ήταν ισόπαλο (60-60), δείγμα και της μεγάλης ανταγωνιστικότητας που υπήρχε στο «Astroballe». Η Μονακό πλήρωνε την αστοχία της στα τρίποντα (4/14) ενώ αντίστοιχα οι γηπεδούχοι τα πολλά λάθη (17 στο σύνολο). Στο τελευταίο δεκάλεπτο η ομάδα του Ομπράντοβιτς προηγήθηκε με 66-60 έχοντας πραγματοποίησε σερί 6-0 έως το 32'. Το επιμέρους έγινε 17-5 για το 77-65 στο 36', στο πιο κομβικό σημείο του ματς. Έκτοτε δεν υπήρξε γυρισμός για την Βιλερμπάν στο ματς.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο τελευταίο δεκάλεπτο και το επιμέρους 17-5, έμελλε να αποτελέσει και το σημείο-κλειδί για την εξέλιξη του ματς και τη νίκη των Μονεγάσκων μέσα στη Λιόν.

MVP: Μάικ Τζέιμς (17π., 4ριμπ., 3ασ.) και Ντονάτας Μοτιεγιούνας (17π., 6ριμπ.) ήταν εκείνοι που ηγήθηκαν της Μονακό.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Στο δεύτερο ημίχρονο οι κύριοι υπεύθυνοι για τη διαφορά της Μονακό ήταν οι Τζόρνταν Λόιντ και Τζον Μπράουν.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Εκτός κλίματος αγώνα οι Νάντο Ντε Κολό και Γιουσουφά Φαλ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Φυσικά ο τραυματισμός του Τζον Μπράουν στα 41'' πριν από το τέλος του αγώνα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 21 λάθη της Βιλερμπάν, οι επτά χαμένες βολές της Μονακό αλλά και η υπεροχή της στα ριμπάουντ με 37 «σκουπίδια».

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ήταν ολοφάνερο ότι όποια ομάδα έβρισκε ένα μικρό ξέσπασμα πέντε λεπτών θα ήταν και η νικήτρια του ματς. Όπως και έγινε. Η Μονακό το βρήκε στο πρώτο πεντάλεπτο της τελευταίας περιόδου και κάπως έτσι έριξε τους τίτλους τέλους του παιχνιδιού.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 45-45, 60-60, 75-84.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.