Ντέρικ Γουίλιαμς: Το «έτερος εγώ» σε ΟΑΚΑ και μακριά από αυτό (vid)

Ντέρικ Γουίλιαμς: Το «έτερος εγώ» σε ΟΑΚΑ και μακριά από αυτό (vid)

Ντέρικ Γουίλιαμς: Το «έτερος εγώ» σε ΟΑΚΑ και μακριά από αυτό (vid)
Μία δεκάδα αγώνων στη σεζόν της EuroLeague ολοκληρώθηκε και το δείγμα που παρουσιάζεται φανερώνει την... άλλη πλευρά του Ντέρικ Γουίλιαμς στους αγώνες του ΟΑΚΑ και μακριά από αυτό. Το Gazzetta σας παρουσιάζει τα δεδομένα με τη βοήθεια του Instat.

Το παρελθόν του Ντέρικ Γουίλιαμς βάδιζε στο τεντωμένο σκοινί του ενστίκτου έχοντας λάβει τα μπασκετικά του θεμέλια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με μία ματιά στο σήμερα, η πορεία του Αμερικανού φόργουορντ, που έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «σπίτι» του, έχει μία μεγαλύτερη βάση στο κομμάτι της λογικής.

Μέσα από ένα δείγμα που μπορούν να προσφέρουν οι δέκα αγώνες του Παναθηναϊκού στην EuroLeague για τη φετινή σεζόν, ο Γουίλιαμς εμφανίζεται με δύο διαστάσεις χωρίζοντας τις επιδόσεις του σε εντός και εκτός έδρας. Ένα διαφορετικό «έτερος εγώ». Η «ενέργεια» αποτελούσε πάντα στο μυαλό του την κινητήριο δύναμη για να αποδώσει καλύτερα στο παιχνίδι του. Και μπροστά στο κοινό των «πρασίνων» ο Γουίλιαμς παρουσιάζει τον καλύτερό του εαυτό.

«Ο Ντέρικ Γουίλιαμς είναι ένας ευέλικτος επιθετικός παίκτης που μπορεί να επηρεάσει ένα παιχνίδι με διαφορετικούς τρόπους χωρίς να... υπερέχει σε έναν συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού» εξηγούσε ο Λούκας Φέλντχαουζ, αθλητικός αναλυτής, για το τί μπορεί να προσφέρει ο Αμερικανός ψηλός σε μία ομάδα.

Και ο 31χρονος άσσος το έχει καταφέρει, ιδιαίτερα στο ΟΑΚΑ όταν και έδωσε το έναυσμα στον Παναθηναϊκό να γυρίσει την «σελίδα» του αγώνα και να γράψει τη νίκη στα δικά του βιβλία.

Οι αριθμοί στους εντός έδρας αγώνες

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις φετινές εμφανίσεις του Γουίλιαμς εντός έδρας είναι εκείνο απέναντι στη Βίρτους Μπολόνια. Λίγο πριν την παρένθεση με το παιχνίδι κόντρα στη Βιλερμπάν όπου ο Ντουέιν Μπέικον πήρε τη σκυτάλη. Με αντίπαλο τους Ιταλούς, το «Νο8» στις φανέλες με τα έξι αστέρια σημείωσε ένα clutch τρίποντο στα 16'' πριν τη λήξη και 21 από τους 26 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο και τον έξτρα χρόνο για το θετικό αποτέλεσμα.

Κάτι που είχε επιχειρήσει να κάνει και απέναντι στη Μονακό, χωρίς ωστόσο οι 28 πόντοι με τα 4/6 τρίποντα να βρουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην συγκομιδή της βαθμολογίας. Ο ορισμός της ενέργειας για τον Γουίλιαμς έρχεται και «κουμπώνει» ιδανικά στο ΟΑΚΑ με τα νούμερά του να φτάνουν σε 18.3 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 19.8 στο PIR κατά μέσο όρο με 56% έξω από το τόξο.

* Βιλερμπάν: 8 πόντοι (3/6 σουτ)
* Βίρτους: 26 πόντοι (5/7 δίποντα, 5/8 τρίποντα)
* Μπασκόνια: 16 πόντοι (6/10 σουτ)
* Παρτίζαν: 14 πόντοι (3/8 δίποντα, 2/4 τρίποντα)
* Μονακό: 28 πόντοι (5/10 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 6/7 βολές)
* Ρεάλ Μαδρίτης: 15 πόντοι (2/3 δίποντα, 2/4 τρίποντα)

ιο
Το shot chart του Γουίλιαμς εντός έδρας

Οι αριθμοί στους εκτός έδρας αγώνες

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα του 31χρονου αλλάζει όταν πρόκειται για το παιχνίδι του μακριά από την έδρα του Παναθηναϊκού. Στην αντιστοιχία των αριθμών που παρουσιάστηκαν παραπάνω, ο Γουίλιαμς έχει 10.3 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και μόλις 6.8 μονάδες στο PIR ανά αγώνα και ποσοστό τριπόντων στο 30%! Ακόμη και απέναντι στην... πρώην ομάδα του, τη Μακάμπι, όπου επιχείρησε να κρατήσει επιθετικά το «τριφύλλι» υπέπεσε στα περισσότερα λάθη από τους παίκτες του Ράντονιτς (μαζί με τον Πονίτκα).

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, εκείνος έχει δυσκολευτεί να βρει στόχο στις προσπάθειές του, ακόμη και όταν αυτό αφορά τα δεύτερα ημίχρονο στα οποία δείχνει... προτίμηση μέχρι στιγμής στη σεζόν.

* Φενέρμπαχτσε: 10 πόντοι (1/5 τρίποντα)
* Μακάμπι: 17 πόντοι (4/7 τρίποντα αλλά 4 λάθη)
* Άλμπα: 6 πόντοι (1/7 σουτ και 1/4 βολές)
* Ερυθρός Αστέρας: 8 πόντοι (2/7 σουτ συν 3 λάθη)

-
Το shot chart του Γουίλιαμς εκτός έδρας

Η ζυγαριά στα λάθη

Στην ανάλυση της απόδοσης του Γουίλιαμς αναλόγως και με το παρκέ στο οποίο βρίσκεται ο Αμερικανός μπορεί να εστιάσει και στον τομέα των λαθών. Η ενέργεια για την οποία πολύ συχνά μιλάει ο ίδιος στις δηλώσεις του, έχει παίξει κομβικό ρόλο και στην εν λόγω κατηγορία.

Η στατιστική του έπειτα από τις δέκα εμφανίσεις στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των πρασίνων έχει καταγράψει 14 λάθη. Ο Γουίλιαμς έχει μείνει... αλάνθαστος στα τρία από τα παιχνίδια της EuroLeague μέσα στη σεζόν (δύο στο ΟΑΚΑ και ένα εκτός).

Ενώ από τα 14 λάθη σε σύνολο, τα 8 εμφανίζονται εκτός έδρας και τα 7 στους δύο αγώνες με την Μακάμπι (4) και τον Ερυθρό Αστέρα (3). Ο "factor Williams" με τα παραπάνω δεδομένα βρίσκει τη δυναμική του μέσα από το πιο... οικείο περιβάλλον του ΟΑΚΑ. Η αλληλεπίδρασή του με τον κόσμο των «πρασίνων» έρχεται και κουμπώνει στα αμερικανικά του φρονήματα δίνοντας άλλη διάσταση στο παιχνίδι του.