Ολυμπιακός: Εκτός έδρας νίκη όπως κάποτε το εκτός έδρας γκολ

Ολυμπιακός: Εκτός έδρας νίκη όπως κάποτε το εκτός έδρας γκολ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την τακτική που χάρισε στον Ολυμπιακό μία ακόμη εκτός έδρας νίκη με «θύμα» αυτή τη φορά την Μπάγερν και αναλύει τη σημασία να νικάς μακριά από το... σπίτι σου.

Η γενιά μου μεγάλωσε με το εκτός έδρας γκολ και τη σημασία του στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια που είχαν ρεβάνς. «Ένα γκολ να τους βάλουμε εκεί έξω και θα είμαστε καλά» λέγαμε και θυμάμαι τον πατέρα μου να μου εξηγεί πως το εκτός έδρας γκολ μετράει για ενάμισι και όχι για ένα. Άλλαξε κι αυτό πλέον στο ποδόσφαιρο, όπως άλλαξε και η εποχή διεξαγωγής του Μουντιάλ.

Παρόμοια σημασία έχει και μία εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα, ειδικά για ομάδες με ισχυρή έδρα όπως ο Ολυμπιακός. Σε καμία περίπτωση δεν μετράνε για μιάμιση, αλλά σίγουρα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία. Οι Πειραιώτες αφού πανηγύρισαν σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Βιτόρια είπαν να το κάνουν και στο Μόναχο. Το αήττητο 4-0 μακριά από το ΣΕΦ έχει δημιουργήσει μία επιπλέον δόση αυτοπεποίθησης στον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του, τους έχει βοηθήσει να «κατσικωθούν» στην πρώτη τριάδα της κατάταξης και κυρίως πιστεύουν πως όπως κι αν κυλάει μία αναμέτρηση θα έχουν την δική τους ευκαιρία να πάρουν το ματς.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με την Μπάγερν είδαμε πάλι εντυπωσιακό μπάσκετ από τους «ερυθρόλευκους», είδαμε μία ομάδα με πλουραλισμό σε πρόσωπα και λύσεις. Ναι, είδαμε και να χάνεται η διψήφια διαφορά πόντων, αλλά τους δικαιολογώ απόλυτα. Αφενός είναι αδύνατον μία ομάδα Νοέμβριο μήνα να παίζει 40 λεπτά στο ίδιο τέμπο και το ίδιο καλά. Αφετέρου υπάρχουν και ικανότατοι αντίπαλοι που διαθέτουν ρόστερ, ιδέες και ταλέντο.

Πάμε όμως να δούμε τι κατάφερε να κάνει στο παρκέ του Μονάχου ο Ολυμπιακός και πανηγύρισε μία ακόμη εκτός έδρας νίκη.

Μπαρτζώκας

Σημείο αναφοράς ο Φαλ στο low post

Προφανώς και ο Σάσα Βεζένκοβ πραγματοποίησε μία ακόμη MVP εμφάνιση, αλλά «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια». Προς Θεού, δεν υποτιμώ όσα έκανε. Απλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το παιδί έχει ξεφύγει για τα καλά και το να τελειώνει με double double είναι απλά... Βεζένκοβ.

Το ασυνήθιστο το οποίο βρήκαν οι Πειραιώτες στο Μόναχο ήταν η παρουσία του Μουσταφά Φαλ και η επιρροή που είχε στο παρκέ. Ο Γάλλος σέντερ υπήρξε βασικό σημείο αναφοράς στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού χάρη στις αποφάσεις του.

Οι συμπαίκτες του τον... τάισαν αρκετά και αυτός κατάφερε να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην άμυνα του Τρινκιέρι είτε σκοράροντας είτε δημιουργώντας για τους περιφερειακούς της ομάδας του. Επίσης σημαντικό γεγονός που βοήθησε ήταν πως όταν ανέβαινε ψηλά στο high post για να «σπάσει» την μπάλα και να φύγει απευθείας για pick 'n' roll, δεν έκανε λάθη.

Η τακτική με την μπάλα να ακουμπάει στον Φαλ είναι μία επιπλέον επιβεβαίωση (αν και δεν χρειάζεται) για την προσαρμοστικότητα που δείχνει ο Μπαρτζώκας. Ο coach πριν χρόνια δεν αρεσκόταν στο παιχνίδι με πλάτη, δεν ταίριαζε στη φιλοσοφία του όμως το μπάσκετ εξελίσσεται και δεν επιτρέπεται σε αυτό το επίπεδο στασιμότητα.

Γουόκαπ

Το δεκάλεπτο του Κάνααν και τα 28' του Γουόκαπ

Στην Ευρωλίγκα είναι σημαντικό να μπαίνεις συγκεντρωμένος στα παιχνίδια και η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός τα καταφέρνει αρκετά καλά, ασχέτως αν στη συνέχεια χάνει τις διαφορές τις οποίες έχει... χτίσει. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν εντυπωσιακά καλά στην πρώτη περίοδο και πέραν της τρομερής άμυνας που έπαιξαν όλοι, βρήκαν στην επίθεση τρεις πρωταγωνιστές. Κι αν τον Βεζένκοβ τον περιμέναμε, ο Κάνααν ήταν αρκετά καλός. Εχω παρατηρήσει πως όταν ο Αμερικανός ευστοχεί στην πρώτη του προσπάθεια, παίζει καλά. Μπορεί να είναι τυχαία η παρατήρηση, μπορεί και όχι. Ήταν επιθετικός και στις δύο πλευρές του παρκέ και βοήθησε αρκετά να πάει νωρίς η διαφορά σε διψήφιο επίπεδο πόντων.

Τρίτος πόλος φυσικά ο Γουόκαπ, μόνο που αυτός δεν ήταν καλός μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά και στα 28 λεπτά που αγωνίστηκε. Ο Σλούκας δεν ήταν κακός, αλλά ήταν άστοχος (3/13) και έμεινε μακριά από τα δικά του στάνταρ στην δημιουργία (3 ενώ είχε 7.1 μ.ο.). Επρεπε λοιπόν να γίνει ένα step up και αυτό το έκανε ο Αμερικανός.

Πολύπλευρη η προσφορά του αφού τελείωσε με 9 πόντους, 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 6 κλεψίματα (πρώτος σε όλη την Euroleague). Μόνιμη πηγή ενέργειας στο γήπεδο και ο άνθρωπος που πέρασε χειροπέδες στον Κάσιους Γουίνστον, τον πιο επικίνδυνο σκόρερ της Μπάγερν.

Παπανικολάου

Η κυκλοφορία της μπάλας

Το έχω αναφέρει, αλλά θα επαναληφθώ. Όταν οι παίκτες του Μπαρτζώκα μετακινούν με πάσες και γρήγορα την μπάλα, δεν έχουν αντίπαλο. Η ταχύτητα του παιχνιδιού τους στο «5on5» είναι εκπληκτική και δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Οι 23 ασίστ σε επίπεδο Euroleague είναι τεράστιο νούμερο. Όταν όμως η μπάλα θα... κολλήσει σε χέρια και γίνουν δύο επιπλέον αχρείαστες ντρίμπλες, η ομάδα αποκτά γήινη διάσταση και μπλέκει.

Στην Euroleague οι διαφορές χάνονται σε διάστημα 2-3 λεπτών. Το είδαμε στην Μπασκόνια, το είδαμε στο Μόναχο και γενικά το βλέπουμε στα περισσότερα ματς της διοργάνωσης. Το παιχνίδι είναι τόσο γρήγορο, έχει πάει τόσο πολύ στην αθλητικότητα και στο τρίποντο που μέσα σε ένα δίλεπτο μπορεί κάποιος να τρέξει σερί 8-9 αναπάντητων πόντων και να αλλάξει τον ρυθμό και την ψυχολογία.

Η καλή κυκλοφορία της μπάλας είναι μία απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός μου φάνηκε πως στην τελευταία περίοδο μπήκε πιο γρήγορα από όσο έπρεπε σε ένα παιχνίδι με το ρολόι, τα γκαρντ κρατούσαν περισσότερο την μπάλα στα χέρια τους για να κυλήσει ο χρόνος κι έγινε το 65-69. Στη συνέχεια επέστρεψαν στις Αρχές τους και «καθάρισαν».

Ο Ολυμπιακός έκανε το 4/4 εκτός έδρας και μετά από σχεδόν το 25% της regular season παραμένει κολλημένος στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Οσο νικάει, αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στους 17 αντιπάλους του για τις άγριες διαθέσεις του. Το πιο ωραίο από όλα είναι πως δείχνει να ξέρει να διαχειρίζεται τις επιτυχίες και τις αποτυχίες (αν και για μένα θα έπρεπε να είναι στον ενικό η λέξη αφού αποτυχία ήταν η ήττα από την Βαλένθια κι όχι από τη Μονακό).

ΥΓ: Μπράβο σε όλους για το 95.5% στις βολές. Μεγάλο πλεονέκτημα η ευστοχία από την γραμμή των βολών.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός παίζει την Τρίτη στο Τελ Αβίβ και την Πέμπτη υποδέχεται την Αλμπα. Με 1/2 θα είναι αρκετά καλά. Με 2/2 θα μιλάμε για ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξεκινήματα στην ιστορία του στη διοργάνωση. Μακάρι.

ΥΓ 3: Ο ΜακΚίσικ στα τελευταία τρία ματς έχει παίξει 14', 10' και 10'. Η γλώσσα του σώματος του μου δείχνει πως αισθάνεται κάπως αδικημένος. Ο Μπαρτζώκας είναι καλός σε τέτοια ζητήματα και αν ισχύει, έχει τον τρόπο να κάνει τον Αμερικανό να αισθανθεί καλύτερα. Η σεζόν είναι μεγάλη και ο Ολυμπιακός τους έχει ανάγκη όλους.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.