Παναθηναϊκός: Ο Γουόλτερς ήταν όλη η επίθεσή του στο τρίτο δεκάλεπτο κόντρα στην Μπασκόνια!

Παναθηναϊκός: Ο Γουόλτερς ήταν όλη η επίθεσή του στο τρίτο δεκάλεπτο κόντρα στην Μπασκόνια!
Το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat αναλύει τα πεπραγμένα του Νέιτ Γουόλτερς που σκόραρε ή δημιούργησε 21 από τους 29 πόντους του Παναθηναϊκού στο τρίτο δεκάλεπτο με την Μπασκόνια.

Το βράδυ της Παρασκευής το ΟΑΚΑ είχε μία αύρα από τα παλιά. Λίγο ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και η παρουσία του εκεί, με τον θεσμικό ρόλο πλέον του Προέδρου της EuroLeague, λίγο η καλύτερη εμφάνιση του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν, έφεραν νότες αισιοδοξίας στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε την Μπασκόνια με 98-83, σκοράροντας 60 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο. Η επίθεσή του ήταν οδηγός σε μία επικράτηση απέναντι σε μία ομάδα που βασίζεται πολύ στο τρέξιμο (86.2 κατοχές ανά αγώνα είχε έως την 7η αγωνιστική, ούσα πρώτη στην κατηγορία) αλλά και στο τρίποντο.

Η ομάδα του Ράντονιτς κατάφερε ταυτόχρονα να περιορίσει τους χειριστές της Μπασκόνια, να βάλει... φρένο στο σκοράρισμα του Χάουαρντ και έπειτα να «γεννήσει» τους δικούς της πρωταγωνιστές επιθετικά, με τον Νέιτ Γουόλτερς να κρατάει τα ηνία της επίθεσης τη στιγμή που η μπάλα ήταν «καυτή».

Ο Αμερικανός δεν ήταν παρών, ελέω της θλάσης του, στα πρώτα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και απέδειξε κόντρα στην Μπασκόνια πόσο χρήσιμος μπορεί να γίνει στο παρκέ. Κυρίως διότι μπορεί να θέσει σε λειτουργία τα κομμάτια της επίθεσης του Ράντονιτς.

Είναι δεδομένα ο καλύτερος δημιουργός του Παναθηναϊκού και γύρω του οι Μπέικον, Πονίτκα, Γουίλιαμς αλλά κυρίως ο Παπαγιάννης φαίνονται καλύτεροι. Τι έκανε λοιπόν ο Γουόλτερς στην τρίτη περίοδο όπου όλα ήταν ρευστά; Σκόραρε ή δημιούργησε 21 από τους 29 πόντους των «πρασίνων». Για την ακρίβεια 21 από τους 24 τη στιγμή που βρισκόταν στο παρκέ, αφού μόνο ο Γκριγκόνις στο φινάλε με ένα προσωπικό σουτ κατάφερε να σκοράρει χωρίς να είναι μπλεγμένος κάπου ο Γουόλτερς.

Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε με 9 πόντους, 7 ασίστ την παράστασή του, με όλες του τις τελικές πάσες να περνούν σε εκείνο το χρονικό διάστημα.

Τα καλάθια του Παναθηναϊκού από τα χέρια του Γουόλτερς

  • 22:05 - Ασίστ για δίποντο Γουίλιαμς
  • 22:33 - Ασίστ για δύο βολές Γουίλιαμς
  • 22:50 - Ασίστ για δίποντο Παπαγιάννη
  • 23:27 - Ασίστ για τρίποντο Πονίτκα
  • 23:50 - Ασίστ για τρίποντο Μπέικον
  • 24:47 - Καλάθι και φάουλ
  • 27:17 - Ασίστ για δίποντο Παπαγιάννη
  • 27:27 - Κλέψιμο και δίποντο
  • 27:56 - Ασίστ για καλάθι και φάουλ Παπαγιάννη

Η ισορροπία στα iso του Μπέικον

Είναι γνωστή η φιλοσοφία του Ντέγιαν Ράντονιτς πολύ πριν έρθει στον Παναθηναϊκό. Ο Σέρβος δεν αρέσκεται στο παιχνίδι της απομόνωσης, κάτι που εν πολλοίς φαίνεται στο παρκέ.

Ωστόσο η προσθήκη του Ντουέιν Μπέικον ήρθε για να δώσει μερικές απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα. Ο Αμερικανός είναι ένας προικισμένος παίκτης στην επίθεση και μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ για να επιτεθεί στα πόδια των αντιπάλων του, όντας αυτός που απολαμβάνει και τις απαιτούμενες ελευθερίες.

Είναι φυσιολογικό ο Ράντονιτς να του επιτρέπει να πάει στα ένστικτά του και να παίξει σε iso καταστάσεις, ειδικά όταν ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πόντους για να ξεκολλήσει. Ο Μπέικον αγωνίστηκε για δεύτερη φορά στην EuroLeague με τη φανέλα των «πρασίνων» και σκόραρε με αρκετούς τρόπους για να γεμίσει την επιθετική του παραγωγή με 16 πόντους.

Οι τρόποι που σκόραρε ο Μπέικον

  • Iso - 3 πόντοι
  • Transition - 2 πόντοι
  • Βγαίνοντας από σκριν - 3 πόντοι
  • Catch n' drive (βάζοντας την μπάλα στο παρκέ)- 4 πόντοι
  • Pick n' pop - 2 πόντοι
1
Το shot chart του Μπέικον

Ωστόσο το νούμερο που είναι χαρακτηριστικό τόσο για τα δικά του γνωρίσματα, όσο και για αυτά του Παναθηναϊκού, είναι οι πέντε κατοχές iso που μέτρησε. Μπορεί να σκόραρε μόλις 3 πόντους σε αυτές, που για τα δικά του δεδομένα δεν είναι ικανοποιητικοί, αλλά εκεί κρύβεται και η ισορροπία που ψάχνει ο Παναθηναϊκός στην επιλογή του.

Αυτές οι πέντε iso κατοχές ήταν και οι μοναδικές των «πρασίνων» σε όλη την αναμέτρηση. Μόνο ο Μπέικον κατέφυγε στο ένας εναντίον ενός και αυτό χωρίς υπερβολές.

Είναι φανερό πως χρόνο με τον χρόνο, με την προσθήκη του αλλά και την ένταξη του Γουόλτερς στο rotation, ο Παναθηναϊκός θα έχει καλύτερη εικόνα στο παρκέ, καθώς δίπλα τους γίνονται καλύτεροι και προσφέρουν όλοι οι υπόλοιποι. Όπως για παράδειγμα ο Λι, που δεν ήταν ποτέ leading guard στη Μονακό, αλλά στον ρόλο της πίεσης πάνω στην μπάλα οδήγησε τους Χένρι και Τόμπσον σε απανωτά λάθη. Ή όπως ο Πονίτκα που για άλλη μία φορά είχε πολυεπίπεδη παρουσία στο παρκέ.

Η επόμενη αγωνιστική βρίσκει την ομάδα του Ράντονιτς να εκδράμει στην Κωνσταντινούπολη για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Ο Σέρβος κόουτς καλείται να... μοντάρει το σύνολό του παρά τις όποιες αναταράξεις ή την ευφορία φέρνουν τα αρνητικά ή τα θετικά αποτελέσματα!

@Photo credits: eurokinissi