Σκληρός νόμος, αλλά νόμος

Σκληρός νόμος, αλλά νόμος

Σκληρός νόμος, αλλά νόμος
Ο Νίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει τους αδυσώπητους κανόνες της Λίγκας των ισχυρών και τα ιδιόμορφα στατιστικά των τελευταίων δευτερολέπτων.

Η ανώμαλη προσγείωση του τελευταίου οκταημέρου βρήκε τον Ολυμπιακό εν πτήσει για το Ντουμπάι και τους οπαδούς του σε κάποιο σύννεφο του έβδομου ουρανού: από τα τρία διπλά επί ισπανικού εδάφους στις δύο εντός έδρας ήττες από ομάδες στα χαρτιά κατώτερες αλλά αναμφίβολα επικίνδυνες: 76-81 η Μονακό, 82-83 η Βαλένθια, ογδοντάρες που κάθε άλλο παρά κολακεύουν την παινεμένη άμυνα των Πειραιωτών.

Οι γεμάτες εξέδρες και τα εικοσιτόσες χιλιάδες εισιτήρια είναι το μοναδικό ευοίωνο σουβενίρ από αυτό το απρόσμενο κουτρουβάλιασμα. Από αύριο, θα δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά όλων όσων εμπλέκονται στον οργανισμό: παικτών, προπονητών, ακόμα και φιλάθλων.

Η συνωμοσιολογία είναι μία φτηνή και εύκολη λύση, αλλά δεν νομίζω ότι αρμόζει σε αυτό που έχει παρουσιάσει ο Ολυμπιακός της τελευταίας διετίας. Προτιμότερη η αυτοκριτική και η ενδοσκόπηση, παρά το ψείρισμα φάσεων και αποφάσεων.

Στην Euroleague του 2022-23, και όλων των προηγούμενων ετών, κινδυνεύεις να χάσεις από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε: dura lex, sed lex. Εάν είσαι ο Ολυμπιακός που έχει την κακή συνήθεια να ερωτεύεται το είδωλό του στον καθρέφτη, τότε αυτός ο σκληρός νόμος γίνεται ακόμη πιο αδυσώπητος.

Οι άσχημοι οιωνοί έκαναν την εμφάνισή του όταν ακόμη το ΣΕΦ χόρευε από ενθουσιασμό και οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν άτυπο διαγωνισμό στις ασίστ: 7 ο Βεζένκοφ, 6 ο Σλούκας, 6 ο Ουόκαπ, 4 ο Παπανικολάου, 24 όλοι μαζί. Και 10/19 τρίποντα, αν δεν το προσέξατε.

Μισό λεπτό, όμως. Όταν το κλάσμα των (24) ασίστ με τα (20) λάθη βγάζει στο πηλικό αποτέλεσμα που πλησιάζει επικίνδυνα το 1 , δεν είναι δα και για να πετάξει κανείς τη σκούφια του. Ιδίως όταν αυτά τα σφάλματα αποτελούν προϊόν βιασύνης, προχειρότητας ή υπέρμετρου ενθουσιασμού.

Η πιο χαρακτηριστική φάση έγινε 2:34 πριν το τέλος, στο 80-74, όταν ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να σφραγίσει κουτσά στραβά το ματς: ο έως τότε σχεδόν αλάνθαστος Κώστας Παπανικολάου έκλεψε τη μπάλα με μία από τις συνηθισμένες αμυνάρες του, αλλά δοκίμασε πάσα-Χόλιγουντ προς συμπαίκτη που βρισκόταν 10 μέτρα μακριά, αντί να ελέγξει τη μπάλα και να παίξει με το ρολόι.

Ακολούθησε το τρίποντο που έβαλε για τα καλά τη Βαλένθια στο παιχνίδι, διά χειρός Κρις Τζόουνς. Εάν ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει, ροκανίζοντας παράλληλα τον χρόνο, μάλλον θα σφράγιζε τη νίκη, κάπου δύο λεπτά πριν το φινάλε.

Νωρίτερα, είδαμε τον ΜακΚίσικ να πασάρει στα χέρια αντιπάλου και να χαρίζει στους Ισπανούς καλάθι στα 5’’ της τελευταίας κατοχής του πρώτου ημιχρόνου, είδαμε τον Ολυμπιακό να ροχαλίζει σύσσωμος και να δέχεται αιφνιδιασμό μετά από δικό του καλάθι, είδαμε τους «ερυθρόλευκους» ψηλούς να παρακολουθούν από τον καναπέ 2-3 λέι-απ του Αλεξάντερ ή του Ντούμπλιεβιτς στα νώτα τους.

Τα καλάθια που πέτυχαν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα με δύο ντουζίνες πάρε-βάλε πάσες ήταν χάρμα οφθαλμών, αλλά οι ίδιοι οφθαλμοί μάτωσαν όταν το νόμισμα γύρισε και έγινε από δραχμή πεσέτα.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις μου, ο Ολυμπιακός πέτυχε το τελευταίο του καλάθι 5:45 πριν το φινάλε (79-70, Μπλακ) και έκτοτε δέχθηκε σερί 3-13 με 8 σπαταλημένες κατοχές, 9 αν υπολογίσουμε και το ψευτοφόλοου του Πίτερς που κόπηκε από τον Ουέμπ στην εκπνοή.

Ναι, και με 3/6 βολές, από την ίδια ομάδα που τις πρώτες αγωνιστικές σούταρε από τη γραμμή με ποσοστό 100 τοις εκατό! Ο Κώστας Σλούκας μπήκε στο παιχνίδι με 29/30 βολές, σκόρπισε σιγουριά όταν πήγε δύο φορές στη γραμμή με τη μπάλα στα χέρια στα τελευταία 14 δευτερόλεπτα, «ο ιδανικός άνθρωπος στην ιδανική θέση» είπαν όλοι στο ΣΕΦ, αλλά σημάδεψε σίδερο όχι μία, αλλά δύο φορές.

Τα τελευταία λεπτά έχουν διαφορετικούς κανόνες και διαφορετική στατιστική, λέει το παλαιό θέσφατο. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μπορεί να έχει φλέβες γεμάτες πάγο, αλλά εγώ τον θυμάμαι στην εκπνοή του αγώνα Ελλάδας-Βραζιλίας στο μπάσκετ, να αστοχεί στη βολή που θα ισοφάριζε το ντέρμπι και θα έβαζε την Εθνική μας σε ράγες διάκρισης. Θα είναι φυσικά η επιτομή της αδικίας, να του ζητηθούν εξηγήσεις.

Οι πιο αισιόδοξοι, οι αιθεροβάμονες αν προτιμάτε, μελετούσαν το πρόγραμμα του Ολυμπιακού μετά τα ταξίδια στην Ισπανία, έβλεπαν τα τρία σερί παιχνίδια στο Φάληρο και τον προσγείωναν νοερά στο 7-0, υπερήφανο πάνω στη βουνοκορφή.

Σε αυτή τη Λίγκα, όμως, οι φανέλες δεν πρόκειται να κερδίσουν αγώνες ή να τρομοκρατήσουν αντιπάλους. Η συγκριτικά ατάλαντη Βαλένθια βρίσκεται πλέον μόλις ένα βήμα πίσω από τον Ολυμπιακό, αγκαζέ με τις χρυσοποίκιλτες Ρεάλ και Αρμάνι.

Η Μονακό του δείχνει την πλάτη της, ενώ στο ίδιο σκαλοπάτι μαζί του στέκει μεταξύ άλλων η Βασκόνια, αλλά και η Μακάμπι που ρεζιλεύτηκε χθες στη Βιτόρια. H Bίρτους έχασε απόψε στη Μπολόνια από τη Βιλερμπάν ενώ κέρδιζε με 19 πόντους, η Άλμπα στο Κάουνας από +20. Τρέχα γύρευε.

Την ερχόμενη Πέμπτη, καταφτάνει στο Φάληρο η Παρτίζαν του καμικάζι Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Εάν ο Ολυμπιακός εμφανιστεί μπλαζέ και παίξει μπάσκετ γυμναστικών επιδείξεων, κινδυνεύει να βρεθεί στραπατσαρισμένος για τρίτη σερί εβδομάδα. Το δε Ντουμπάι κείται μακράν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.